Αρχική / Σχέσεις / Φλερτάρει με πιο άσχημη: Γιατί το κάνει και πως να το αντιμετωπίσεις
φλερτάρει με πιο άσχημη

Φλερτάρει με πιο άσχημη: Γιατί το κάνει και πως να το αντιμετωπίσεις

Ένα κοινό θέμα συζήτησης στις γυναικείες παρέες είναι το γιατί οι άντρες φαίνεται να φλερτάρουν περισσότερο με γυναίκες που δεν θεωρούνται όμορφες ή ιδιαίτερα ελκυστικές, ενώ μάλλον διστάζουν να κάνουν το ίδιο με μία κοπέλα που να είναι πιο εμφανίσιμη. Ειδικά μέσα σε μία ήδη υπάρχουσα σχέση, αυτή η συμπεριφορά- πέρα από την ανασφάλεια που προκαλεί στην σύντροφο αυτό καθεαυτό το φλερτ του συντρόφου της- μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ο λόγος είναι πως δημιουργείται ξαφνικά ένα μέτρο σύγκρισης μέσα στην ίδια τη σχέση και μάλιστα με κάποια γυναίκα που φαίνεται να είναι λιγότερη ελκυστική, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να φλερτάρει με πιο άσχημη γυναίκα ο σύντροφος της ζωής σου.

Αυτού του είδους η αντρική συμπεριφορά έχει κερδίσει το ενδιαφέρον αρκετών κοινωνικών ψυχολόγων, οι οποίοι προσπαθούν να την αναλύσουν μέσω ερωτηματολογίων και γενικότερων καλά δομημένων πειραμάτων. Ακόμα και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή και site γνωριμιών γίνονται έρευνες προκειμένου να βοηθήσουν τις γυναίκες να κατανοήσουν την αντρική ψυχολογία και να μην βασιστούν μόνο στην εξωτερική τους εμφάνιση προκειμένου να δημιουργήσουν μία σχέση. Μέσα από όλες αυτές τις πηγές, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα σχετικά με το γιατί ένας άντρας να φλερτάρει με πιο άσχημη γυναίκα:

 • Είναι όλα θέμα αυτοπεποίθησης της γυναίκας. Η ομορφιά δεν είναι το παν για έναν άντρα, όσο η αυτοπεποίθηση και γενικά ο «αέρας» που αποπνέει μία γυναίκα. Όσο πιο άνετα αισθάνεται μαζί της και όσο πιο ευχάριστα περνάει ο χρόνος του όταν είναι κοντά της, τόσο περισσότερο θα θέλει να είναι μαζί της και να την διεκδικεί.
 • Όσο περισσότερο οι άντρες διαπραγματεύονται μεταξύ τους αν μία γυναίκα είναι όμορφη ή όχι, τόσο περισσότερο καταλήγουν να τους αρέσει. Σύμφωνα με το πείραμα των Thomsen και Poller το 2016, όσο περισσότερο τα γκρουπ των συμμετεχόντων αντρών διαφωνούσαν για την εξωτερική εμφάνιση μίας γυναίκας τόσο περισσότερο έμοιαζαν να έλκονταν από αυτήν τελικά. Ο λόγος φαίνεται πως έγκειται στο γεγονός πως ο χρόνος που αφιέρωναν σε εκείνη τους έκανε να την παρατηρούν περισσότερο στη γλώσσα του σώματος και την γενικότερη συμπεριφορά της, πράγμα που τους έκανε να εστιάζουν λιγότερο στην εξωτερική εμφάνιση και περισσότερο στα σημάδια που έδειχναν τι χαρακτήρας είναι.
 • Οι άντρες δεν ελκύονται αποκλειστικά από κάποια που είναι απλώς «όμορφη». Αντίθετα φαίνεται πως στις περισσότερες έρευνες οι συμμετέχοντες αποζητούσαν περισσότερο στοιχεία του χαρακτήρα σε συνδυασμό με την εξωτερική εμφάνιση. Κάποιοι μάλιστα ανέφεραν ότι οι αψεγάδιαστες γυναίκες φαίνονται να είναι βαρετές αφού απασχολούνται κυριώτερα με την εξωτερική τους εμφάνιση.
 • Νιώθουν περισσότερη αποδοχή από μία πιο άσχημη γυναίκα. Οι γυναίκες που γενικά δεν θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα όμορφες φαίνεται να ανταποκρίνονται περισσότερο στο αντρικό φλερτ. Παράλληλα, μία γυναίκα που γνωρίζει ότι είναι όμορφη κρίνεται ως απλησίαστη ή ότι ο ανταγωνισμός για αυτήν είναι ιδιαίτερα υψηλός- ένα χαρακτηριστικό που κάποιους άντρες τους απωθεί ή τους αποθαρρύνει από το να φλερτάρουν ή να είναι με μία όμορφη γυναίκα.

Είναι σε σχέση και φλερτάρει με πιο άσχημη: λόγοι αυτής της συμπεριφοράς

Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν τον συναισθηματικό μηχανισμό ενός άντρα πίσω από μία τέτοια συμπεριφορά. Αν και δεν υπάρχει μία σταθερή απάντηση, οι λόγοι φαίνεται πως είναι οι εξής:

 • Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου. Ίσως ο ίδιος νιώθει παραμελημένος, ότι δεν του δείχνεις το ενδιαφέρον που θα έπρεπε ή που ο ίδιος θα ήθελε. Είτε αυτό είναι αληθές είτε όχι, θα ψάξει να βρει τρόπους να κεντρίσει ξανά το ενδιαφέρον σου και καμμιά φορά αυτό γίνεται με το να ξυπνήσει μέσα σου το «τέρας» της ζήλιας. Όταν φλερτάρει με πιο άσχημη σε κάνει να νιώθεις ακόμη περισσότερη ζήλια και έκπληξη, με αποτέλεσμα να παίρνει το ενδιαφέρον που θέλει. Ο τρόπος αυτός σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος ωστόσο φαίνεται πως αρκετές φορές έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα!
 • Αισθάνεται ανασφαλής απέναντι σου. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι άντρες προτιμούν να φλερτάρουν με μία πιο άσχημη γυναίκα όταν νιώθουν ανασφαλείς με την σύντροφο που ήδη έχουν. Αν ο ίδιος θεωρεί πως ίσως να μην είναι τόσο όμορφος όσο η κοπέλα του ή ότι αυτή είναι καλύτερη απο εκείνον, τότε μπορεί να στραφεί προς μία γυναίκα λιγότερο ελκυστική αλλά κατάλληλη να καλύψει τις ανασφάλειες του.
 • Ανταποδίδει το δικό της φλερτ. Ένας άντρας που του αρέσει γενικά να φλερτάρει δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο και με μία γυναίκα που φαίνεται να είναι πιο άσχημη σε σχέση με την κοπέλα του. Η ανάγκη του παιχνιδιού μέσω του φλερτ υπερισχύει της εξωτερικής εμφάνισης.

Τι να κάνεις όταν βλέπεις ότι φλερτάρει με πιο άσχημη;

 • Αναγνώρισε την συμπεριφορά του και εξήγησε του το πώς σε κάνει να νιώθεις. Είναι σημαντικό να του μιλήσεις για αυτό το γεγονός όταν το εντοπίσεις αντί να το κρατάς μέσα σου και να μειώνεις τον εαυτό σου ή να αναλώνεσαι σε διάφορες σκέψεις. Όσο πιο γρήγορα το συζητήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να επέλθει και η διαχείριση της κατάστασης αυτής.
 • Μην μπαίνεις στον πειρασμό να μειώσεις όλες τις γυναίκες γύρω σου. Είναι κατανοητό το συναίσθημα της ζήλιας και του εκνευρισμού που σου δημιουργεί μία τέτοια κατάσταση, όμως με το να υποτιμάς και να υποβιβάζεις τις υπόλοιπες γυναίκες γύρω σου δεν φαίνεσαι αυτόματα καλύτερη. Αντίθετα φαίνεται πως μία τέτοια συμπεριφορά δείχνει τις άλλες πιο ελκυστικές αφού μοιάζεις να είσαι ανασφαλής-κάτι που σε ρίχνει στα μάτια του συντρόφου σου!
 • Ζήτα του να σου εξηγήσει τον λόγο που κάνει κάτι τέτοιο. Το σημαντικό εδώ είναι να κατανοήσεις το γιατί επιλέγει όχι μόνο να φλερτάρει αλλά και να το κάνει με κάποια που φαίνεται να είναι γενικά πιο άσχημη. Έχει ανασφάλειες; Είναι κάτι που κάνει γενικά; Θέλει να σου επισημάνει κάτι για τη σχέση σας; Όπως και να έχει είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους αυθεντικούς λόγους που κρύβονται πίσω από τη συμπεριφορά του.
 • Αναγνώρισε και τυχόν λάθη στη δική σου συμπεριφορά. Όπως και εσύ, έτσι και εκείνος ζητά την αποδοχή και τον θαυμασμό ενώ παράλληλα έχει και τα δικά του μειονεκτήματα. Δες και εσύ εάν με κάποιο τρόπο έχεις εντείνει τις ανασφάλειες του ή έπαψες να ασχολείσαι αρκετά μαζί του ώστε να νιώθει σημαντικός και άξιος της προσοχής σου. Συζητήστε σε μία λογική βάση χωρίς να επιρρίπτετε ευθύνες ο ένας στον άλλο, αλλά με διάθεση κατανόησης και συνεισφοράς στη σχέση σας. Το σημαντικό είναι, εφόσον θέλετε ειλικρινά να είστε μαζί, να εξελίσσεστε μαζί μέσα στη σχέση σας και πραγματικά να κατανοείτε ο ένας τον άλλο.
x

Check Also

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...

τύποι αντρών που απιστούν

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

Η απιστία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σίγουρα πολλά ζευγάρια, σε όποιο ...

πώς να καταλάβεις τι θέλει από σένα

Πώς να καταλάβεις τι θέλει από εσένα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας άντρας από εμάς; Θα θέλαμε ...