Επικίνδυνη σχέση – Πώς να την αναγνωρίσεις και πώς να την ολοκληρώσεις

Μια επικίνδυνη σχέση μπορεί να περιλαμβάνει διαφόρων ειδών δείγματα και γνωρίσματα τα οποία και μας ωθούν στο να δυνάμεθα να τη χαρακτηρίσουμε με το συγκεκριμένο επιθετικό προσδιορισμό (επικίνδυνη δηλαδή).

Επειδή οι «κίνδυνοι» ποικίλουν και είναι πολυάριθμοι, το γυναικείο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα θα σου υποδείξει όλους τους κατάλληλους και αποτελεσματικούς τρόπους σχετικά με το πώς να αναγνωρίσεις μία επικίνδυνη σχέση και, επίσης, πώς να την ολοκληρώσεις. Δώσε, λοιπόν, βάση και σημείωνε…!

Χαρακτηριστικά που διέπουν μία επικίνδυνη σχέση

Συνήθως, μια επικίνδυνη σχέση μεταξύ δύο ερωτικών συντρόφων διέπεται από ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία φαίνεται πώς απαντώνται και σε κάθε μορφή τοξικής σχέσης. Ποια είναι αυτά; Τα ακόλουθα:

  • Οι ευχάριστες στιγμές μαζί με τον αγαπημένο σου είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες.
  • Η ίδια αισθάνεσαι ανελεύθερη να κάνεις αυτό που θέλεις όπως το θέλεις ακριβώς, λόγω του ότι ο σύντροφός σου γίνεται χειριστικός προς εσένα και προσπαθεί να σου ασκεί έλεγχο σε καθετί που κάνεις.
  • Σε κάθε λογομαχία / τσακωμό σας, όπως κι αν αρχίσει, ό,τι κι αν προκύψει εν συνεχεία, στο τέλος θα καταλήξει να είναι εναντίον σου το όλο θέμα, μιας και το αγόρι η ό σύζυγός σου εστιάζει πάντοτε στη δική του συναισθηματολογία και στο πώς εσύ την επηρεάζεις. Φυσικά, αποποιείται κάθε ευθύνη δική του και ταυτοχρόνως δεν υπολογίζει τη δική σου άποψη ή τα δικά σου συναισθήματα.
  • Δε διστάζει να σου εκφράζει συνεχώς την έντονη ζήλεια του, καθώς επίσης και την κτητικότητά του, η οποία πυροδοτεί τους καβγάδες αναμεταξύ σας και δε σε αφήνει σε καμία περίπτωση να χαρείς τις στιγμές που περνάτε χρόνο μαζί.
  • Πολλές φορές φοβάσαι να αποκαλύψεις την αλήθεια για κάτι που συνέβη ή ακόμη και για κάτι που σκέφτηκες εξαιτίας της αντίδρασής του που θα επακολουθήσει και η οποία είναι τις περισσότερες φορές υπερβολική.
  • Είναι πολύ πιθανό, εάν είσαι μέσα σε μία επικίνδυνη σχέση, ο καλός σου να έχει υιοθετήσει – συνειδητά ή ασυνείδητα από πλευράς του – μία στάση και μία συμπεριφορά έντονα αμφιθυμική· τη μία στιγμή είναι πάρα μα πάρα πολύ καλός μαζί σου, όταν την ακριβώς επόμενη στιγμή σου φέρεται εξαιρετικά άσχημα, προσβλητικά, απορριπτικά κ.λπ.
  • Σου ζητάει να αλλάξεις διάφορα πράγματα τόσο στην εμφάνιση όσο και στον τρόπο συμπεριφοράς σου απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο (γνωστούς σου και μη). Κι αυτό, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις τις προσωπικές του ανάγκες, προσδοκίες, επιθυμίες και γούστα.
  • Όλη την ώρα νιώθεις ότι είσαι ανεπαρκής απέναντί του, ότι δεν κάνεις τίποτα με το «σωστό» τρόπο, ότι δεν μπορείς με τίποτα να καταφέρεις να τον ικανοποιήσεις σε κάποιον τομέα.
  • Σου φαίνεται αρκετά δύσκολο να είσαι ο εαυτός σου κατά τη διάρκεια που είσαι μαζί με τον αγαπημένο σου, αφού είναι σχεδόν αναμενόμενο το γεγονός ότι θα σε κρίνει (ή, μάλλον, θα σε κατακρίνει) και θα βρει σίγουρα κάτι στο οποίο θα «πατήσει» για να αντιδράσει, να νευριάσει, να εκφράσει την αρρωστημένη ζήλεια του, να γνωστοποιήσει τις κακόβουλες σκέψεις του.
  • Τέλος, εάν έχεις μια επικίνδυνη σχέση, τότε είναι εξίσου πιθανό με τα ανωτέρω να σου γεννάει και ενδότερους έντονους φόβους περί του ότι δε θα μπορέσεις να φανείς «αντάξια της μεγαλειότητας του συντρόφου σου» και σύντομα ή μακροπρόθεσμα θα εγκαταλειφθείς από εκείνον. Συν το ότι δε νιώθεις και τόσο ελκυστική ώστε μετά από αυτόν να βρεις άλλο ταίρι…

Αναρωτήσου τα εξής 7 σημεία προκειμένου να κατανοήσεις τον εαυτό σου:

  1. Ποιους φόβους έχεις μέσα στην ερωτική σου σχέση;
  2. Ποιος είναι , πιστεύεις, ο κυριότερος από τους φόβους που σε κυριεύουν;
  3. Με ποιον τρόπο ή με ποιους τρόπους επιτρέπεις στον εαυτό σου να χειραγωγείται (γιατί κατ’ ουσίαν περί χειραγώγησης πρόκειται) μέσα από αυτή σου τη σχέση; Για παράδειγμα, μήπως νιώθεις ντροπή ή μήπως νιώθεις ενοχή για τον χ ψ λόγο και αυτό το αίσθημα (της ντροπής ή της ενοχής εννοείται) σε ωθεί στο να αφήνεις τον εαυτό σου να άγεται με βάση τις «προσταγές» του αγαπημένου σου;
  4. Επίσης, τι ακριβώς είναι αυτό που μπορεί η σχέση σου με το συγκεκριμένο άτομο να σου αποκαλύπτει για τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου;
  5. Τι υποχρεώσεις θεωρείς πως πρέπει να εκπληρώσεις μέσα στη σχέση σου;
  6. Υπάρχει τρόπος/ τρόποι προκειμένου να καταφέρεις να κάνεις μία επικίνδυνη σχέση, όπως είναι η δική σου δηλαδή, να γίνει σταδιακά ποιο υγιής; (εντόπισέ τους κι ονομάτισέ τους).
  7. Ποια είναι, τέλος, τα όρια που, εάν τα θέσεις, εκτιμάς ότι η επικίνδυνη σχέση σας θα μπορέσει να μετατραπεί σίγουρα σε μία υγιή και εποικοδομητική σχέση;

Πώς μπορείς να ολοκληρώσεις μία επικίνδυνη σχέση

Στην περίπτωση που οι απαντήσεις σου στα παραπάνω ερωτήματα σε ώθησαν σε σύγχυση και παράλληλα σε έκαναν να πιστεύεις ότι μάλλον θα ήταν καλύτερο να δώσεις ένα τέλος στην επικίνδυνη σχέση που διατηρείς με τον καλό σου, τότε εμείς έχουμε να σου δώσουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς να ολοκληρώσεις, πώς να δώσεις ένα τέλος στην επικίνδυνη σχέση σου.

Καταρχάς, είναι βασικότατο να ξέρεις πως, ακόμα κι αν έχεις τάσεις φυγής – διαφυγής από τη σχέση αυτή και τείνεις προς το να χωρίσεις τον δικό σου επειδή η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο, η απόσταση μέχρι να λάβεις την τελική σου απόφαση είναι σχετικά μεγάλη. Αναμφίβολα θα βρεθείς όχι μία αλλά πολλαπλές φορές σε μία εσωτερική πάλη, σε μία διαμάχη με τον εαυτό σου· από τη μία θα σκέφτεσαι όλες τις μαύρες ώρες και στιγμές που περνάς στο πλευρό του, από την άλλη ότι τον νοιάζεσαι κι ότι τον αγαπάς. Από τη μία, δηλαδή, θα τείνεις με πολύ μεγάλη βεβαιότητα προς το χωρισμό σας, όταν την επόμενη μέρα (παραδείγματος χάριν) θα στρέφεσαι σε άλλα στοιχεία που θα σε κρατούν πίσω, δέσμια στη σχέση σας.

Αυτά τα στοιχεία που σε οδηγούν στο να χωρίσεις καθώς και εκείνα που ευνοούν το να παραμείνεις στην επικίνδυνη σχέση σου αυτή είναι απαραίτητο να τα συνυπολογίσεις κι έπειτα να βγάλει ένα τελικό συμπέρασμα. Θα σε βοηθούσε ιδιαίτερα εάν τα έγραφες σε ένα χαρτί, όπως τη λίστα του σούπερ μάρκετ. Σε μία στήλη τα μεν, στην άλλη τα δε. Μη χλευάσεις και μην υποτιμήσεις καθόλου τη συγκεκριμένη τακτική, διότι είναι ευρύτατα αποδεκτή και προτείνεται για χρήση καθολικά.

Στην περίπτωση που η ανασφάλεια, η χαμηλή σου αυτοπεποίθηση και οι ποικίλοι φόβοι σου είναι τα γνωρίσματα εκείνα που σε κρατούν πίσω και δε σου επιτρέπουν να προβείς στην ολοκλήρωση της επικίνδυνης σχέσης σου, τότε αυτό να είσαι βέβαιη πως είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό, δεδομένων των εσφαλμένων αντιλήψεων, σκέψεων και συναισθημάτων που σου έχουν δημιουργηθεί καθ’ όσον είσαι μέσα σε αυτή την επικίνδυνη σκέψη. Εντούτοις, οφείλεις να αντιπαρέρθεις τα προαναφερθέντα προκειμένου να ζήσεις μια καλύτερη ζωή με ένα ασφαλώς πολύ καλύτερο για εσένα σύντροφο. Για να το επιτύχεις αυτό, μπορείς να ρωτάς τακτικά τον εαυτό σου τα εξής: Οι φόβοι σου (ότι π.χ. δε θα βρεις άλλον να σε αγαπήσει ή ότι δεν έχεις πλέον πέραση στο ανδρικό φύλο) δημιουργήθηκαν ναι ή όχι μέσα από την εν λόγω ερωτική σου σχέση – την επικίνδυνη σχέση σου; Πιστεύεις ότι είναι απίθανο δηλαδή να σε αγαπήσει ξανά κάποιος άλλος άνθρωπος;

Τέλος, εάν αυτό που σε αποτρέπει από το να δώσεις το τέλος στην επικίνδυνη σχέση σας είναι το «τι θα απογίνεις στο εξής, μόνη κι έρημη», τότε έχουμε να σου πούμε αυτό: κάθε χωρισμός, ακόμα κι οι χωρισμοί που επέρχονται μετά από μία επικίνδυνη σχέση, διαμορφώνουν επί τόπου ένα κενό στη ζωή μας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κενό είναι πάντοτε προσωρινό και είναι δυνατό να καλυφθεί. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Βόλτες και ψώνια, συζητήσεις με την οικογένεια και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ποιοτικό χρόνο με την παρέα σου, προσήλωση στις σπουδές ή την εργασιακή σου δραστηριότητα, αφιέρωση περισσότερου χρόνου για τον εαυτό σου και ενασχόληση με μια νέα δραστηριότητα που σε γεμίζει και σε ικανοποιεί.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα