Αρχική / Σχέσεις / Εγωισμός στη σχέση – 4 Τρόποι αντιμετώπισης
εγωισμός στη σχέση

Εγωισμός στη σχέση – 4 Τρόποι αντιμετώπισης

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα στη σχέση μας είναι ο εγωισμός ο οποίος μπορεί να φέρει πολλές συγκρούσεις, καυγάδες, αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές μέχρι και χωρισμό. Μπορεί να είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα μας που χρειάζεται προσπάθεια για να ισορροπήσουμε, αλλά μπορεί και να γίνεται πιο έντονο όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις. Η εγωιστική μας στάση απέναντι σε κάποια θέματα δεν φέρνει πάντα άσχημα αποτελέσματα αρκεί να μη χάνουμε το μέτρο και θολώνει η κρίση μας. Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για την υπερβολικά εγωιστική στάση που κρατά ο σύντροφός τους απέναντί τους. Συνήθως ο αντρικός εγωισμός στη σχέση διαφέρει από μία γυναικεία συμπεριφορά. Οι άντρες κάποιες φορές είναι πιο απόλυτοι, κάθετοι και δυσκολεύονται να “βάλουν νερό στο κρασί τους”. Τότε  οι γυναίκες ψάχνουμε τρόπους για να τους φέρουμε, όπως λέμε, στα νερά μας και να καταφέρουμε να αφήσουν τον εγωισμό τους για λίγο στην άκρη. Το θέμα είναι πως μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα την καθημερινότητα μας μία τέτοιου είδους στάση από την πλευρά του.

Ένας εγωιστής άντρας δύσκολα θα παραδεχτεί το λάθος του, δύσκολα θα κάνει πίσω  και δύσκολα θα μπει στη διαδικασία να ζυγίσει τις καταστάσεις και να βρει τις ισορροπίες. Άραγε μπορούμε να πούμε πως κάποιος είναι λίγο εγωιστής ή πολύ; Ο εγωισμός στη σχέση είναι ικανός να την παγώσει και να την διαλύσει; Σίγουρα έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε ζευγάρια γύρω μας και η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να οδηγήσει ακόμα και στον χωρισμό. Για να προλάβουμε, όμως, μία κατάσταση πριν φτάσει στο τέλος ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εγωιστική στάση του συντρόφου μας. Μην ξεχνάτε πως οι άντρες έχουν τα κουμπιά τους και για μια γυναίκα δεν είναι δύσκολο να τα βρει!

Εγωισμός στη σχέση – Πώς να τον αντιμετωπίσουμε

1)Με υπομονή

Η σιωπή είναι χρυσός! Όπως έχει αποδειχθεί υπάρχουν φορές που η σιωπή μας μπορεί να κάνει θαύματα. Θα χρειαστεί αρκετή υπομονή για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τον εγωισμό του και πιο συγκεκριμένα θα χρειαστεί ίσως και να μην  πάρετε θέση σε κάποιο θέμα όταν παρατηρείτε πως ο εγωισμός του έχει χτυπήσει «κόκκινο». Μία αντίδραση από εσάς την δεδομένη στιγμή προφανώς θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα επιθυμούσατε. Θα έχετε όλο τον χρόνο να επαναφέρετε το οποιοδήποτε θέμα αρκεί να βρείτε την κατάλληλη στιγμή. Ένας εγωιστής άντρας μπορεί και να μην αναγνωρίσει πως έχετε δίκιο αν δεν φερθείτε έξυπνα. Χρειάζεται ειδική μεταχείριση και απεριόριστη υπομονή όταν θα προσπαθείτε να τον πείσετε πως αυτό είναι άσπρο και όχι μαύρο!

2)Με διπλωματία

Την εγωιστική στάση μπορεί να την καλύψει μόνο η διπλωματική στάση! Ο εγωισμός στη σχέση μπορεί να σας φέρει σε αδιέξοδο. Έτσι η διπλωματία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη, αν θέλετε να σώσετε την κατάσταση. Αν τον κοντράρετε την στιγμή που επιμένει για κάτι, το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα ανάμεσά σας και να μην βγάλετε άκρη. Κρατήστε μία ουδέτερη στάση στο θέμα που σας απασχολεί και δείξτε του πως το νόμισμα έχει δυο όψεις. Συνήθως, οι εγωιστές σκέφτονται καλύτερα τα πράγματα όταν είναι μόνοι τους. Ουσιαστικά δώστε του χρόνο να το συζητήσει με τον ίδιο του τον εαυτό.

3)Με θηλυκότητα

Η θηλυκότητα είναι, θα λέγαμε, από τα πιο ισχυρά όπλα μας και δεν βλάπτει να το χρησιμοποιούμε όταν χρειάζεται. Η θηλυκότητά μας μπορεί να «γονατίσει» έναν άντρα και να τον κάνει να αφήσει τον εγωισμό του στην άκρη. Γυναικείος αέρας, νάζι, τσαχπίνια και δείτε τα αποτελέσματα! Είναι πολύ σημαντικό όταν θέλουμε να καταλάβει ο σύντροφός μας κάτι να μην θίγουμε τον αντρικό του εγωισμό ή να προσπαθούμε να φανούμε πιο ισχυρές. Χρησιμοποιήστε την θηλυκότητά σας και θα δείτε πως μπορεί να συμβιβαστεί αδιαμαρτύρητα σε θέματα που μέχρι τώρα ο εγωισμός του δεν του επέτρεπε να δει καθαρά.

4)Με δυναμισμό

Ο δυναμισμός στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με το πόσο στηρίζουμε την άποψη μας. Πολύ σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως ίσως και η δική μας στάση να είναι εγωιστική. Έτσι έχουμε το θάρρος της άποψής μας αλλά με βάση την κοινή λογική και όχι τον εγωισμό. Είμαστε δυναμικές και ξέρουμε να θέσουμε τα σωστά επιχειρήματα. Η δυναμική προσωπικότητά μας πρέπει να συμβαδίζει με την λογική και με το μέτρο.

Συνήθως ο εγωισμός είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα που εύκολα βλέπουμε στους άλλους και πολύ δύσκολα στον εαυτό μας. Θεωρούμε πως ο εγωισμός στη σχέση μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά αλλά λίγες φορές θα μπούμε στην διαδικασία να αντιληφθούμε αν, τελικά, ο δικός μας εγωισμός είναι πιο έντονος από του συντρόφου μας. Πριν, λοιπόν, προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στην τάξη τον σύντροφό μας καλό είναι να δούμε κατά πόσο συμμετέχουμε κι εμείς με τον τρόπο μας. Μήπως ο εγωισμός και από τις δυο μεριές δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση;

x

Check Also

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...

τύποι αντρών που απιστούν

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

Η απιστία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σίγουρα πολλά ζευγάρια, σε όποιο ...

πώς να καταλάβεις τι θέλει από σένα

Πώς να καταλάβεις τι θέλει από εσένα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας άντρας από εμάς; Θα θέλαμε ...