Εγκατάλειψη συζυγικής στέγης – 5 Λόγοι

Έχεις φτάσει στο σημείο να αναρωτιέσαι αν είναι σωστή πράξη η εγκατάλειψη συζυγικής στέγης; Είσαι αγανακτισμένη και το μόνο που σκέφτεσαι είναι πώς θα φύγεις μακριά από τη συζυγική σας στέγη; Τότε είσαι στο σωστό μέρος, στην συνέχεια του άρθρου θα μάθεις αν είναι σωστή επιλογή η εγκατάλειψη συζυγικής στέγης από μεριάς σου.

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όπου συμβαίνει αυτό είναι όταν χωρίσεις με τον σύντροφό σου ή στην περίπτωση που χρειαστεί να φύγεις για κάποιο καιρό για να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας και να καταλάβει ο καθένας σας τι θέλει. Σε κάθε περίπτωση το τι θα πρέπει να κάνεις δεν διαφέρει και πολύ. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι ό,τι κάνεις είναι για το δικό σου καλό και όχι μόνο, καθώς μια τέτοια κίνηση μπορεί είτε να βελτιώσει την σχέση σας είτε να βοηθήσει τον καθένα απλο εσάς μεμονωμένα να προχωρήσει την ζωή του.

Εγκατάλειψη συζυγικής στέγης: Είναι αναγκαία;

Φυσικά, ζούμε σε μια περίοδο όπου η κοινωνία έχει αλλάξει δραματικά και τα διαζύγια και οι χωρισμοί είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, εν αντιθέσει με τα παλιά χρόνια όπου ένας χωρισμός μπορεί να στιγμάτιζε το άτομο αλλά και την οικογένειά του. Οπότε το τελευταίο πράγμα που έχεις να σκεφτείς είναι το πώς θα το πάρουν οι γονείς σου, οι φίλες σου, η γειτονία και γενικότερα όλος ο κόσμος, γνωστοί και άγνωστοι. Μην ξεχνάς ότι αν εσύ είσαι εντάξει με τον εαυτό σου και νιώθες καλά δεν πέφτει λόγος σε κανέναν να σε κρίνει για το αν έπραξες σωστά που εγκατέλειψες την συζυγική σου εστία. Η απόφαση είναι δική σου και να μην επηρεαστείς από κανέναν. Για τον λόγο αυτό θα σου αναφέρουμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς λόγους που θα πρέπει να σε ωθήσουν να απομακρυνθείς από την συζυγική σας στέγη ή έστω να σε κάνουν να σκεφτείς και αυτό το ενδεχόμενο.

Εγκατάλειψη συζυγικής στέγης: 5 Συνηθισμένοι λόγοι

1. Δεν ταιρίαζετε

Εμ πώς να γίνει; Αν συνέχεια τσακώνεστε επειδή εσύ για παράδειγμα θες να μαγειρεύεις και εκείνος προτιμάει να φωνάζεις τους φίλους του να δουν μπάλα και να παραγγείλουν απ’ έξω, απαξιώντας αυτή την τέλεια πράξη νοικοκυροσύνης σου. Φυσικά τα προβλήματα δεν είναι τόσο επιφανειακά πάντα, πολλές φορές είναι βαθύτερα και φθείρουν ανεπανόρθωτα το ζευγάρι, μιας και όταν δυο άτομα συζούν τότε μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, αφού θα πρέπει να συνυπάρχουν και λειτουργούν κάτω απο τους ίδιους κανόνες, χωρίς καμία εξαίρεση.

2. Συνεχείς τσακωμοί

Όπως είπαμε και πριν, το να συζούν δυο άτομα είναι μια πραγματική πρόκληση και σίγουρα η πιο δύσκολη που θα αντιμετωπίσουν ως ζευγάρι. Και ποια γυναίκα δεν θα σκεφτόταν την εγκατάλειψη συζυγικής στέγης αν έχει έναν άντρα που όλη την ώρα της φωνάζει, την κατηγορεί για το οτιδήποτε,την μειώνει συνεχώς,δε διστάζει να τσακώνεται μαζί της συνέχεια, αντιθέτως φροντίζει να μην περνάνε καλά. Υποτίθεται ότι η συγκατοίκηση ενός ζευγαριού ξεκινάει με την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει και ότι θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την σχέση των δυο ατόμων μιας και θα περνάνε την περισσότερη ώρα μαζί, άρα αν δεν ήσουν σίγουρη εξαρχής για το αποτέλεσμα της συγκατοίκησης, τότε θα πρέπει να είσαι σίγουρη ότι η εγκατάλειψη συζυγικής στέγης μπορεί και να σε βοηθήσει περισσότερο.

3. Ξυλοδαρμοί

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας και μακάρι να μην βρίσκεσαι σε αυτή την περίπτωση. Όμως,  αν βρίσκεσαι δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι αλλά ούτε να φοβάσαι. Τα πράγματα είναι απλά το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μαζέψεις τα πράγματά σου και να φύγεις. Στην μάχη αυτή δεν είσαι μόνη για αυτό μπορείς να βρεις πολύ εύκολα γραμμές υποστήριξης αλλά ακόμα και να ζητήσεις βοήθεια από την αστυνομία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανεχθείς μια τέτοια κατάσταση. Η εγκατάλειψη συζυγικής στέγης είναι μία… ιδέα που σου προτείνουμε να σκεφτείς σοβαρά.

4. Δεν είναι ο ίδιος που ήταν

Ένα επίσης συνηθισμένο φαινόμενο. Έχεις παρατηρήσει ότι ο καλός, συνεπής, εργατικός, ευγενικός σύντροφος σου έχει μετατραπεί σε έναν τεμπέλη, οκνυρό άνθρωπο χωρίς τρόπους, που σε αφήνει να κάνεις όλες τις δουλειές μόνη σου, που δεν ευγνωμονεί την κάθε σου πράξη και την θεωρεί δεδομένη; Δεν είσαι η μόνη. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άντρες, όταν συγκατοικούν με το έτερόν τους ήμισυ, τείνουν να περιμένουν από εκείνη την ίδια συμπεριφόρα που είχε η μητέρα τους προς εκείνους. Και τι εννοούμε με αυτό; Ότι θεωρεί δεδομένο ότι θα κάνεις όσα κάνει η μαμά του για εκείνον και μάλιστα είσαι υποχρεωμένη να τα κάνεις, γιατί έτσι έχει μάθει και γιατί σίγουρα δεν θες να απογοητεύσεις την πεθερούλα σου. Βέβαια είναι ακραίο να προβείς σε εγκατάλειψη συζυγικής στέγης για κάτι τέτοιο (όσο κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια) παρόλα αυτά αποτελεί έναν σημαντικό λόγο ο οποίος μπορεί να συντελέσει στο να δημιουργηθούν και οι προηγούμενοι ή ακόμα και να συμβάλλει παράλληλα με αυτούς.

5. Δεν τον θες πια

Αν πλέον έχεις καταλάβει ότι δεν πάει άλλο το πράγμα μεταξύ σας, έχει σβήσει η αγάπη σας, είτε σε απατάει ή του τα φοράς εσύ, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αντέχεις να ζεις στο ίδιο μέρος με εκείνον, με αποτέλεσμα να καταστρέφετε η ζωή σας, αφού η σχέση σας βρίσκεται στα τελειώματα. Τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ανακοινώσεις την απόφαση σου για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης.

Εγκατάλειψη συζυγικής σχέσης: Πως να τα καταφέρεις

Σίγουρα είναι μια δύσκολη απόφαση το να εγκαταλείψεις τα πάντα, και ακόμα πιο δύσκολο είναι να σκεφτείς το μετά. Αν σε φοβίζει το τι θα κάνεις μετά, τότε θυμήσου ότι τον ίδιο φόβο για το άγνωστο είχες και πριν καιρό που αποφάσισες να εγκατάλειψεις τους γονείς σου για να ζήσεις με τον σύντροφό σου. Τώρα ίσως να πεις «μα τώρα έχω παιδιά, είναι αλλιώς», όμως τα πράγματα είναι σχεδόν τα ίδια. Η άποψή μας είναι να γυρίσεις στο μέρος που ξέρεις τι θα βρείς αγάπη και κατανοήση. Με λίγα λόγια να πας στους γονείς σου, να τους εξηγήσεις πωώς έχει η κατάσταση και να ζητήσεις την κατανοήσή τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σε βοηθήσουν με κάθε τρόπο, για αυτό τον λόγο μην διστάσεις. Η προσαρμογή μπορεί να είναι δύσκολη αλλά καλό θα ήταν να μην χάσεις χρόνο και να προσπαθήσεις  να ορθοποδήσεις. Εννοούμε να ξεκινήσεις να βρεις μια δουλειά (ακόμα και αν έχεις), να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο είτε για εσένα είτε για τα παιδιά σου αν έχεις  προκειμένου αυτή η μεταβατική περίοδος να μην τους προκαλέσει προβλήματα όπως και σε εσένα. Όταν βρεις την αγνή αγάπη των γονιών σου, ένα ήσυχο μέρος , μια δουλειά και γενικότερα όσα εφόδια κρίνεις πως χρειάζεσαι τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δεις μπροστά και να συνεχίσεις την ζωή σου αφήνοντας πίσω το γεγονός της εγκατάλειψης συζυγικής στέγης σαν ένα κακό παραμύθι.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα