Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση – Πότε αξίζει και πότε όχι;

Η δεύτερη ευκαιρία στη σχέση είναι ένα ζήτημα που χωράει μεγάλη, πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία προφανώς και θα απαρτίζεται από αντιφάσεις και αντιθετικές μεταξύ τους απόψεις. Μερικές από εσάς ίσως να είναι a priori θετικά προσκείμενες προς τη δεύτερη ευκαιρία στη σχέση, ενώ άλλες όχι. Ορισμένες από εσάς, επίσης, πολύ πιθανό να διατηρούν σε θεωρητικό επίπεδο είτε μία θετική είτε μία αρνητική στάση και πεποίθηση απέναντι στη δεύτερη ευκαιρία στη σχέση, ενώ, όταν έρθει η στιγμή και κληθούν να δώσουν ή να αρνηθούν μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση, η άποψή τους τείνει να διαφοροποιείται σε πρακτικό επίπεδο. Είναι αυτό που λέμε λαϊκά «όταν είσαι έξω από το χορό»…

Πότε, επομένως, αξίζει να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση; Πότε δεν αξίζει να τη δώσουμε; Ποια στοιχεία πρέπει να είναι αυτά που θα μας υποδείξουν ότι το συγκεκριμένο άτομο αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση ή όχι; Θα τα μάθουμε όλα στο άρθρο αυτό.

Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση: Αξίζει να τη δώσουμε;

Το ερώτημα αυτό δε χωράει σε καμία περίπτωση κατηγορηματική – θετική ή αρνητική – απάντηση. Με απλά λόγια, δεν είναι δυνατό ούτε εφικτό να απαντήσει καμία από εμάς με ένα απλό, σκέτο και πόσο μάλλον βέβαιο «ναι» ή «όχι».

Όπως προλογίσαμε, μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση είναι ένα μείζον ζήτημα για το οποίο ενδέχεται να διατηρούμε άλλη γνώμη θεωρητικά και στο μυαλό μας, σε σχέση με την ενέργεια και το πώς θα πράξουμε όταν και εάν κληθούμε να δώσουμε ή να αρνηθούμε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση.

Επί παραδείγματι, μπορεί εσύ, που είσαι σκληρή, αδιάλλακτη και αμετάκλητη ως χαρακτήρας, να θεωρείς ότι, εάν ο σύντροφός σου ερχόταν και ζητούσε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας, δε θα του την έδινες. Έλα και πες μας, όμως, αν τυχόν έρθεις στην προκειμένη κατάσταση, τι τελικά έπραξες; Του την έδωσες ή όχι; Δε συνυπολόγισες κι άλλες παραμέτρους, πέραν των ιδιαίτερων γνωρισμάτων του χαρακτήρα σου (αυτά που είπαμε παραπάνω περί αδιαλλαξίας κ.λπ.); Και πολύ καλά έκανες, φυσικά, διότι στη σχέση είστε δύο, άρα δεν είναι μόνο η προσωπικότητά σου και τα γνωρίσματα αυτής που επιλέγουν και καθορίζουν με βεβαιότητα το εάν θα δώσεις ή όχι μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σου.

Συμπέρασμα: η απάντηση στην ερώτηση «Αξίζει να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση ή όχι;» δεν μπορεί να δοθεί εκ των προτέρων με σιγουριά (τελεία και παύλα).

 

Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση: Πώς, τότε, να ξέρουμε αν είναι καλό να τη δώσουμε ή όχι;

Και σε αυτό το ερώτημα σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις δεν είναι εφικτό να δοθούν από πριν, προτού δηλαδή η καθεμία μας ξεχωριστά βρεθεί στην κατάσταση του αν θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση της ή όχι. Με άλλα λόγια, δεν υφίστανται μυστικά, κόλπα ή οδηγίες που μπορούν να καθορίσουν το αν εσύ θα δώσεις τη δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σου και θα δεχτείς πίσω τον πρώην σύντροφό σου που έρχεται μετανιωμένος ή αν δε θα τον δεχτείς.

Αυτό, ωστόσο, που υπάρχει και που μπορούμε να μοιραστούμε με την καθεμία από εσάς είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πότε αξίζει και πότε όχι να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σου που έχει πρόσφατα (ή μη) ολοκληρωθεί. Πάμε αμέσως να δούμε αυτές τις συμβουλές!

Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση: Συμβουλές σχετικά με το πότε αξίζει και πότε όχι

1. Συμβιβάσου με την ιδέα ότι ενδέχεται να… συμβιβαστείς

Ο συμβιβασμός (για τον οποίο έχουμε μιλήσει διεξοδικά σε προηγούμενο άρθρο μας) είναι μία συνθήκη, μία κατάσταση που πρέπει να διέπει κάθε διαπροσωπική σχέση, δη μια ερωτική σχέση. Και αρμόζει να τη διέπει από την αρχή της (πριν ακόμα σχηματιστεί ο δεσμός «επισήμως») μέχρι και τη λήξη της ή ακόμα και αφότου έχει λήξει (μέχρι και μετά τον ενδεχόμενο χωρισμό δηλαδή). Δεν παροτρύνουμε καμιά σας στο να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση της μόνο και μόνο λόγω συμβιβασμού. Αυτό που επισημαίνουμε είναι να μην απορρίπτει καμία από εσάς το ενδεχόμενο αυτό.

2. Συνειδητοποίησε ότι μπορεί και να παρερμήνευσες κάτι

Και με το «κάτι» αυτό αναφερόμαστε στην αιτία ή ακόμη και την αφορμή του χωρισμού σου. Δεν είναι καθόλου απίθανο να προέβης σε μία βιαστική κίνηση (το να χωρίσεις) εξαιτίας του ότι παρερμήνευσες κάποια ενέργεια, κάποια συμπεριφορά, κάποια στάση ή κουβέντα του πρώην συντρόφου σου. Ουκ ολίγες οι φορές που οι ανθρώπινες συμπεριφορές παρερμηνεύονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και να οδηγούν σε επίσης λανθασμένα συμπεράσματα, πράξεις και αποφάσεις.

3. Μην είσαι αρνητική στη συγγνώμη

Όταν βλέπεις το σύντροφό σου να επιστρέφει μετανιωμένος και να σου ζητάει «συγγνώμη» για κάτι που είπε ή που έκανε και το οποίο σε προσέβαλε, σε στενοχώρησε, σε απογοήτευσε ή/και σε πλήγωσε, τότε είναι που πρέπει να κάτσεις ήρεμα, νηφάλια, «αντικειμενικά» και σοβαρά να αναλογιστείς πολλά πράγματα και, συγκεκριμένα, τους παράγοντες που θα σε ωθήσουν ή όχι στο να αποδεχτείς ή να απαρνηθείς τη συγγνώμη του. Τους παράγοντες αυτούς θα σου παραθέσουμε ακριβώς παρακάτω. Εν προκειμένω, αυτό που σου τονίζουμε είναι να μην είσαι από πριν αρνητικά προσκείμενη απέναντι στη συγγνώμη που θα σου ζητήσει ο καλός σου, να μην είσαι εκ των προτέρων σίγουρη ότι δε θα δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας.

Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση: Ποιους παράγοντες αρμόζει να συνυπολογίσουμε

Το εάν θα δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σου με τον πρώην αγαπημένο σου ή όχι είναι δυνατό να καθοριστεί από ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Εάν η πράξη ή η κουβέντα ή ό,τι τέλος πάντων συνέβη έγινε από απερισκεψία.
  • Εάν η ευθύνη για αυτό που συνέβη αποτελούσε εξ ολοκλήρου ευθύνη του πρώην συντρόφου σου ή είχες και εσύ μερίδιό της.
  • Εάν αυτό που διαδραματίστηκε και που σε ώθησε στο να δώσεις ένα τέλος στη σχέση σας είναι κάτι το οποίο εσύ ανέχεσαι ή δεν ανέχεσαι με τίποτα.
  • Ποια ήταν η αιτία ή οι αιτίες της προδοσίας του απέναντί σας.
  • Πόσο σημαντική είναι η αιτία αυτή ή οι αιτίες αυτές για εσένα την ίδια.
  • Πόσο σημαντικό είναι το άτομο αυτό για τη ζωή σου.
  • Εάν μπορείς να ζήσεις και να συνεχίσεις τη ζωή σου όμορφα κι ωραία χωρίς την παρουσία εκείνου και γενικώς χωρίς τη μεταξύ σας ερωτική σχέση.
  • Εάν σου ζήτησε μία ειλικρινή συγγνώμη η οποία πηγάζει από την καρδιά του και δεν υποκρύπτει τίποτα ωφελιμιστικό και ιδιοτελές αναφορικά με εκείνον.
  • Εάν δείχνει πράγματι στενοχωρημένος, θλιμμένος και συντετριμμένος με αυτό που είπε ή που έκανε.
  • Εάν, τέλος, φαίνεται να διατεθειμένος να αλλάξει την ισχύουσα κατάσταση και να τα διορθώσει όλα προκειμένου να του δώσεις τη δεύτερη ευκαιρία στη σχέση και να είστε και πάλι μαζί.

Κλείνοντας, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι αυτό που υποστήριξε ο Βολταίρος: «Να αγαπάς την αλήθεια και να συγχωρείς το ψέμα». Να συμπληρώσουμε, βέβαια, κάτι κι εμείς: «Να το συγχωρείς, ΟΧΙ όμως αμέτρητες φορές…».

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα