Γιατί δεν νιώθουμε ασφάλεια στη σχέση;

Πόσο σημαντικό είναι για σας να αισθάνεστε ασφάλεια στη σχέση σας και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;  Πώς την αντιλαμβάνεται κάθε γυναίκα; Συνήθως μία γυναίκα νιώθει ανασφαλής όταν δεν του έχει εμπιστοσύνη  στην συναναστροφή του με άλλες  γυναίκες,  όταν δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του σπιτιού, όταν  δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και όταν γενικότερα δεν δείχνει την “δύναμη”  που επιθυμούμε να βλέπουμε σε έναν άντρα. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα αντιλαμβανόμαστε αφού μία σχέση έχει προχωρήσει και είναι δύσκολο να διορθώσουμε, κατά κάποιον τρόπο, την κατάσταση. Άραγε μπορούμε να το αλλάξουμε ή είναι κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του που καλό είναι να αποδεχτούμε; Μία γυναίκα όσο δυναμική και ανεξάρτητη κι αν είναι έχει την ανάγκη να αισθανθεί ασφάλεια και στήριξη από το σύντροφό της. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με την θεωρία του αδύναμου φύλου αλλά με την τρυφερότητα και την προστασία που χρειάζεται κάθε θηλυκό.

Σε ποιους τομείς μιας σχέσης οι γυναίκες θέλουμε να νιώθουμε ασφάλεια; Αρχικά θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς ως προς τα συναισθήματά του. Δηλαδή, έχουμε την ανάγκη να πειστούμε πως αυτά που λέει είναι και αυτά που αισθάνεται. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μας ξυπνάει συστηματικά το αίσθημα της ζήλιας. Επιπλέον, πολλές γυναίκες θεωρούν πως ο σύντροφος πρέπει να παρέχει οικονομική ασφάλεια χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι ίδιες δεν στεκόμαστε γερά στα πόδια τους. Τι συμβαίνει όμως και θεωρούμε πως μας πλημμυρίζει η ανασφάλεια και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που μία γυναίκα δεν αισθάνεται ασφάλεια στη σχέση αλλά και συμβουλές που μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να βάλετε τα πράγματα σε μία τάξη.

Γιατί δεν νιώθουμε ασφάλεια  στη σχέση;

1) Είναι πολύ κοινωνικός

Ένας άντρας ιδιαίτερα κοινωνικός δεν είναι δύσκολο να  παρεξηγηθεί! Γνωρίζει πολύ κόσμο και αυτό ίσως σας κάνει να νιώθετε ανασφαλείς. Αυτό που σας τρομάζει περισσότερο είναι πως δεν μπορείτε να είστε σίγουρες κάθε φορά για τις προθέσεις του  ειδικά στις συναναστροφές του με τον γυναικείο πληθυσμό. Ακόμα πιο δύσκολα φαίνεται να γίνονται τα πράγματα όταν η κοινωνικότητα δεν είναι το δικό σας δυνατό σημείο. Μήπως όμως η ανασφάλεια σας είναι λίγο υπερβολική; Το καλύτερο για εσάς είναι να πάρετε το χρόνο σας για να καταλάβετε τι συμβαίνει ακριβώς. Δεν χρειάζεται να δημιουργείτε καταστάσεις από το πουθενά  λόγω ζήλιας και να φθείρετε την σχέση σας. Μπορείτε, όμως, να παρατηρήσετε τις κινήσεις του με τρόπο ώστε να σιγουρευτείτε, με τον καιρό, για τις καλές ή τις κακές προθέσεις του.

2) Ασχολείται πολύ με την εμφάνισή του

Μπορεί να μας αρέσει πολύ ένας άντρας να ασχολείται με την εμφάνισή του και να είναι πάντα περιποιημένος αλλά μας μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά όταν παρατηρούμε πώς προσέχει ιδιαίτερα τον εαυτό του και μάλιστα μας δημιουργεί ζήλια το γεγονός ότι θα βγει χωρίς εμάς. Συμβαίνει αυτό που λέμε πως τον θέλουμε όμορφο και περιποιημένο για τα μάτια μας και μόνο! Δεν μπορείτε να νιώσετε ασφάλεια στη σχέση σας όταν μονίμως πιστεύετε πως προσέχει πολύ την εικόνα του για να αρέσει στον γυναικείο πληθυσμό και να δημιουργεί εντυπώσεις! Μπορεί να σας αρέσει η περιποιημένη εξωτερική του εμφάνιση αλλά ωστόσο σας δημιουργεί ζήλια και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε αφού θεωρείται πως είναι από τους άντρες που τραβάει τα βλέμματα. Σκεφτείτε όμως αν θα προτιμούσατε περισσότερο να μην ασχολείται με την εμφάνισή του και να θυμάστε επίσης πως είναι δύσκολο να το κάνει επιλεκτικά. Σαν να λέμε πως ένας άντρας ή το έχει ή δεν το έχει!

3) Λείπει πολλές ώρες

Κάποιες φορές πιστεύετε πως δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο αφού λείπει πολλές ώρες και συνήθως λόγω δουλειάς. Αυτό θεωρείτε πως σας δημιουργεί ανασφάλεια αφού δεν μπορείτε να γνωρίζετε τις κινήσεις του. Μήπως όμως ο συνεχής έλεγχος δημιουργεί τελικά μεγάλα προβλήματα σε μία σχέση; Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους αλλά  καλό είναι να αποβάλλεται κάποια συναισθήματα που σας πιέζουν. Για να νιώσετε καλύτερα φροντίστε να σιγουρευτείτε όσο είναι δυνατόν για το ποιες ώρες βρίσκεται στη δουλειά του και γενικότερα μπορείτε να συζητάτε μαζί του για την καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε τις ώρες που χαλαρώνετε στο σπίτι μαζί να μιλάτε για το τι κάνετε μέσα στη μέρα και έτσι σιγά σιγά  ο ένας θα ανοίγεται περισσότερο στον άλλον. Δεν είναι υγιές να περιμένετε να σας αναλύει κάθε του κίνηση και φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσατε να το βιώνετε ούτε εσείς από το σύντροφό σας.

4) Έχει έντονο παρελθόν

Πολλές φορές οι γυναίκες στηριζόμαστε στο παρελθόν του και νιώθουμε ανασφάλεια αφού θεωρούμε πως ίσως φερθεί και σε εμάς όπως στις προηγούμενες. Αυτό συμβαίνει όταν τυχαίνει να γνωρίζουμε το παρελθόν του συντρόφου μας είτε από κοντά είτε από συζητήσεις. Ειδικά στην αρχή μιας σχέσης συνηθίζουμε να ανοιγόμαστε και να λέμε διάφορα για το τι έχουμε περάσει και τι έχουμε κάνει. Όταν διαπιστώσουμε πως ο σύντροφός μας είχε έντονο παρελθόν τότε κάποια πράγματα μένουν χαραγμένα στο  πίσω μέρος του μυαλού μας και τα επαναφέρουμε κάθε φορά που ζούμε μαζί του κάτι παρόμοιο. Για παράδειγμα, αν γνωρίζουμε πως είχε απατήσει κάποια κοπέλα στο παρελθόν θεωρούμε πως ίσως το ίδιο κάνει και σε εμάς. Με αυτές τις σκέψεις είναι δύσκολο να νιώσουμε ασφάλεια στη σχέση μας έως ακατόρθωτο, εκτός και αν καταφέρουμε να στηριχτούμε σε αυτά που ζούμε αυτή τη στιγμή με το σύντροφό μας και όχι σε αυτά που έχουμε ακούσει.

5) Δεν εργάζεται

Κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να νιώσουν ασφάλεια στη σχέση τους όταν ο άντρας δεν εργάζεται. Συγκεκριμένα όταν παρατηρήσουν πώς δεν εργάζεται λόγω τεμπελιάς  και όχι λόγω καταστάσεων. Οι γυναίκες πάντα θέλουμε  ο άντρας που βρίσκεται δίπλα μας “να πιάνει την πέτρα και να την στύβει”!  Ένας τεμπέλης άντρας δεν μπορεί να κάνει μία γυναίκα να νιώθει ασφαλής. Αν λοιπόν ο λόγος που δεν εργάζεται είναι η καλοπέρασή του τότε όχι μόνο δεν νιώθουμε ασφάλεια στη σχέση αλλά φαίνεται πως το άγχος και η κακή διάθεση κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας.

6)Δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του

Φαίνεται πως οι γυναίκες περισσότερο, πιστεύουμε πως μία σχέση δημιουργεί υποχρεώσεις τόσο σε μία γυναίκα όσο και σε έναν άντρα. Για να νιώσουμε λοιπόν ασφάλεια στη σχέση μας θέλουμε να ανταποκρίνεται κι εκείνος στις δικές του υποχρεώσεις. Έτσι  θέλουμε να καταλαβαίνει τις ανάγκες μας, να μην μας θεωρεί δεδομένη, να μην μας ξεχνά και να αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν και οι υποχρεώσεις του σπιτιού οι οποίες βαραίνουν και τους δύο.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα