Αρρωστημένη σχέση – Τι σημαίνει – Πώς να το αντιμετωπίσεις

Τι σημαίνει αρρωστημένη σχέση; Άραγε μπορούμε να αντιληφθούμε πως βιώνουμε μία τέτοιου είδους σχέση; Τις περισσότερες φορές το αντιλαμβάνονται πιο εύκολα οι γύρω μας παρά εμείς! Αρρωστημένη σχέση θεωρείται η σχέση κατά την οποία δυο άνθρωποι θεωρούν πως δεν μπορεί ο ένας χωρίς τον άλλον κι όμως κανένας από τους δυο δεν αισθάνεται όμορφα μέσα σε αυτήν την σχέση. Συχνά ακούμε γυναίκες να εξομολογούνται πως δεν περνάνε καλά με τον σύντροφό τους, πως δεν ταιριάζουν, πως δεν μπορούν να συνεννοηθούν, πως συμβαίνουν διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις στην καθημερινότητά τους, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν παρακάτω. Έχουμε συναντήσει ζευγάρια που παραμένουν μαζί ενώ οι καβγάδες και η έλλειψη συνεννόησης είναι από τα πιο βασικά κομμάτια της σχέσης τους.

Πολλές γυναίκες καταπιέζονται απίστευτα , χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, δεν νιώθουν ευτυχισμένες μέσα στην σχέση που έχουν δημιουργήσει αλλά και μόνο στην ιδέα πως θα χωρίσουν ταράζονται! Οι δεύτερες, οι τρίτες, οι τέταρτες, ακόμα και οι εκατοστές ευκαιρίες για αλλαγή μέσα σε μία τέτοιου είδους σχέση, δίνουν και παίρνουν. Πολλοί θεωρούν πως οι αρρωστημένη σχέση μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί από έντονο πάθος. Μήπως όμως μπορεί και από συνήθεια; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε σε τι φάση βρίσκεται η δική μας σχέση και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα να βρισκόμαστε ήδη σε μία αρρωστημένη σχέση.

Αρρωστημένη σχέση – Τι συμβαίνει μέσα σε αυτές

1)Καβγάδες

Οι καβγάδες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα σε μία αρρωστημένη σχέση. Το ζευγάρι βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση και μάλιστα «δημιουργούν» διαφορετικές απόψεις ώστε να ενισχύσουν την θεωρία του άσπρου και μαύρου. Με απλά λόγια, δεν είναι απαραίτητο στην πραγματικότητα να διαφωνούν σε κάποιο θέμα αλλά τους είναι δύσκολο να παραδεχτούν τον άλλον και να συμφωνήσουν μαζί του. Όταν ο ένας, λοιπόν, λέει «άσπρο», είναι απαραίτητο ο άλλος να πει «μαύρο»! Οι καβγάδες γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας χωρίς να το καταλάβουμε. Υπάρχει μία μόνιμη ένταση αλλά δεν είναι καθόλου περίεργο μέσα σε λίγα λεπτά η κατάσταση να αλλάζει και να θεωρούμε πως όντως μπροστά μας έχουμε τον άνθρωπο της ζωής μας.

2)Πλήρης αδιαφορία

Σε κάποιες πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις σε μία αρρωστημένη σχέση διακρίνουμε την αδιαφορία. Δηλαδή, υπερτερεί το εγώ από το εμείς. Ο καθένας κοιτάει από την πλευρά του να ζήσει την σχέση όπως επιθυμεί αδιαφορώντας για την κοινή γραμμή που καλό είναι να δημιουργούν τα ζευγάρια. Η αδιαφορία σε τέτοιες περιπτώσεις η αδιαφορία παρουσιάζεται με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Δηλαδή, αδιαφορούμε όσο νιώθουμε πως ελέγχουμε τον άλλον απόλυτα! Τα πράγματα αλλάζουν μόλις μας μπει η παραμικρή ιδέα ξεφεύγει από την γραμμή που έχουμε δώσει.

3)Έντονη κτητικότητα

Η έντονη κτητικότητα σίγουρα δημιουργεί προβλήματα σε μία σχέση. Αισθανόμαστε πως η αγάπη μας φτάνει σε τέτοιο σημείο. Ποια αγάπη όμως μπορεί να μειώσει τον αέρα; Σε μία αρρωστημένη σχέση η κτητικότητα γίνεται ιδιαίτερα αισθητή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φασαρίες και ουσιαστικά απομάκρυνση του ζευγαριού.

4)Υπερβολική ζήλια

Άλλο ένα στοιχείο είναι η υπερβολική ζήλια που κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι. Μπορεί κάθε ερωτευμένος άνθρωπος να αισθάνεται ένα μικρό «τσιμπιματάκι» αλλά σε αρρωστημένες σχέσεις εκδηλώνεται με πολύ άσχημο τρόπο.

5)Καταπίεση

Η καταπίεση γενικότερα είναι κάτι που συνήθως αισθάνονται και οι δυο πλευρές. Δεν ακούγεται παράλογο αφού οι αντιπαραθέσεις και τα συναισθήματα που παρουσιάζουν έντονες εναλλαγές μπορούν να καταπιέσουν οποιονδήποτε άνθρωπο που τα βιώνει καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις η καταπίεση γίνεται κάτι που αν και το αντιλαμβανόμαστε το συνηθίζουμε δικαιολογώντας στο τέλος την κατάσταση.

6)Έλεγχος

Τι έκανες, γιατί, που πήγες, πώς πήγες, τι είπες, γιατί το είπες και άλλα πολλά παρατηρούμε στην αρρωστημένη σχέση. Είναι τουλάχιστον παράλογο να απαντούμε και να προσπαθούμε να δώσουμε λόγο για το παραμικρό μέσα σε μία σχέση. Γίνεται ιδιαίτερα κουραστικό και τότε οποιοσδήποτε το βιώνει παρουσιάζει κάποιες άσχημες αντιδράσεις.

7)Μπερδεμένα συναισθήματα

Σε μία αρρωστημένη σχέση μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε τα μπερδεμένα συναισθήματα που μέσα σε μία στιγμή είναι σε θέση τόσο να μας ανεβάσουν όσο και να μας ρίξουν. Μπορεί την στιγμή που αισθανόμαστε άσχημα για την συμπεριφορά του συντρόφου μας, την ίδια στιγμή να μην μπορούμε να διανοηθούμε την ζωή μας χωρίς αυτόν. Έτσι μπερδευόμαστε ακόμη περισσότερο σε σημείο να μην να τα βάζουμε και με τον ίδιο μας τον εαυτό αφού δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει και γιατί επιμένει να παραμένει σε κάτι που δεν τον ικανοποιεί.

8)Αίσθημα εγκλωβισμού

Δεν είναι καθόλου περίεργο να αισθανθούμε εγκλωβισμένες μέσα σε μία τέτοιου είδους σχέση. Πιστεύουμε πως για κάποιον λόγο, που συνήθως μεταφράζουμε ως αγάπη, δεν μπορούμε να φύγουμε ή να βρούμε μία λύση ώστε να διορθωθούν τα πράγματα.

9)Ελάχιστες καλές στιγμές

Κάνοντας έναν απολογισμό της σχέσης διαπιστώνουμε πως ενώ οι κακές στιγμές υπερτερούν των καλών αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι. Συνήθως βέβαια αισθανόμαστε πως θέλουμε αλλά δεν μπορούμε. Πείθουμε τον εαυτό μας πως αγαπάμε, είμαστε ερωτευμένες, δεν θέλουμε κανέναν άλλον στην ζωή μας και πως αν χαλάσει αυτό που έχουμε προτιμούμε να μείνουμε μόνες. Έτσι θεωρούμε πως η κατάσταση που θα βιώναμε αν απομακρυνόμασταν από αυτή τη σχέση θα ήταν πολύ χειρότερη. Ποιος, λοιπόν, δεν θα έκανε πίσω σε τόσο αρνητικές σκέψεις;

10)Έλλειψη συνεννόησης και κατανόησης

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον άλλον και συνεπώς δεν γίνεται να συνεννοηθούμε μαζί του και ούτε αυτός μαζί μας. Κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να καταλήξει ρουτίνα στην καθημερινότητα και να συμβιβαστούμε μία κατάσταση που κάθε άλλο παρά λογική φαίνεται. Κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε πως συμβαίνει προσπαθούμε να θυμηθούμε αυτές τις ελάχιστες στιγμές συνεννόησης για να χρυσώσουμε το χάπι.

11)Επαναλαμβανόμενα λάθη

Παρατηρούμε πως στις αρρωστημένες σχέσεις τα επαναλαμβανόμενα λάθη είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Κυρίως οι λάθος σκέψεις! Για παράδειγμα, την στιγμή που βλέπουμε καθαρά πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, προτιμούμε να βάλουμε μπροστά το συναίσθημα για να μας αλλάξουμε γνώμη. Επίσης όταν περάσει ο εκνευρισμός παρουσιάζουμε την τάση να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα.

12)Ξεκινάμε μονίμως από την αρχή!

Τέλος, η «καινούρια αρχή» γίνεται πλέον κομμάτι της σχέσης! Κάθε φορά που οι καταστάσεις φτάνουν στο απροχώρητο, το ζευγάρι παρουσιάζει την διάθεση να ξανακάνει μία καινούρια αρχή αφήνοντας τις κακές στιγμές πίσω. Στην πορεία όμως οι κακές στιγμές επαναλαμβάνονται και θα πρέπει να αποφασίσουν να ξανακάνουν αυτήν την καινούρια αρχή. Ουσιαστικά η ιστορία επαναλαμβάνεται και διαιωνίζεται.

Πολλοί θεωρούν πως οι αρρωστημένες σχέσεις υπάρχουν γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αδύναμοι να αντιμετωπίσουν μία πραγματικότητα που δεν περίμεναν ή δεν επιθυμούσαν να ζήσουν. Δηλαδή, θέλουμε αυτή η σχέση να πάει καλά και πιέζουμε να έχει το αποτέλεσμα που εμείς θέλουμε. Δεν είμαστε σε θέση να δούμε μία πραγματικότητα που είναι έξω από τα σχέδιά μας. Άλλοι πάλι θεωρούν πως ο εγωισμός μας φτάνει σε αυτό το σημείο αφού δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως κάναμε μία λάθος επιλογή και πρέπει και πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω. Τέλος, ίσως να μην είμαστε απλά σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας για να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε διαλυμένους συναισθηματικά ανθρώπους!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα