Αρχική / Σχέσεις / Αντιμετώπιση ζήλιας – Τρόποι αντιμετώπισης – Σημάδια ότι ζηλεύεις
αντιμετώπιση ζήλιας

Αντιμετώπιση ζήλιας – Τρόποι αντιμετώπισης – Σημάδια ότι ζηλεύεις

Μήπως τελευταία έχεις παρατηρήσει ότι ζηλεύεις υπερβολικά πολύ τον σύντροφό σου; Μήπως ακούς συχνά τον περίγυρό σου να σε χαρακτηρίζει ως ζηλιάρα; Αν η απάντησή σου είναι θετική και στα δυο ερωτήματα τότε είσαι μια ζηλιάρα και πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις πώς να το διαχειριστείς προκειμένου να μην βλάψεις την σχέση σου και εν τέλει τον ίδιο σου τον εαυτό.

Στο άρθρο αυτό θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις και να εξακριβώσεις αν είσαι όντως ζηλιάρα και τελικά το πώς να μην ζηλεύεις. Για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσουμε με το να σου αναφέρουμε μερικά σημάδια που χαρακτηρίζουν κάποια που ζηλεύει.

Αντιμετώπιση ζήλιας: Αναγνώριση ζήλιας μέσα από 7 βασικά σημάδια

1.Ελέγχεις τον σύντροφό σου 24 ώρες το 24ωρο, προσπαθώντας να μάθεις απεγνωσμένα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που υπάρχει για να δεις που βρίσκεται, τι κάνει, με τι άτομα συναναστρέφεται, αν υπάρχουν κοπέλες στην παρέα ή και γενικότερα.

2.Σε ενοχλεί ο τρόπος που ντύνεται, θες όταν βγαίνει μόνος του να μην βάζει τα καλά του ρούχα, το καλό του άρωμα και γενικότερα δεν θες να βγαίνει περιποιημένος ειδικότερα όταν είναι μόνος του.

3.Ψάχνεις το τηλέφωνό του, για να μάθεις με ποια άτομα μιλάει, αν πήρε τον αριθμό καμιας κοπέλας, με ποίες κοπέλες μιλάει στους λογαργιασμούς του στα social media, αν έχει περίεργες συνομιλίες με τυχόν «φίλες» του, με ποιό άτομο μίλαγε χθες στο τηλέφωνο, ποίος του έστελνε μηνύματα και γενικότερα οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου δώσει κάποια πληροφορία σχετικά με το αν είναι πιστός απέναντί σου.

4.Κατασκοπεύεις διαρκώς τους λογαργιασμούς του στα social media, θέλωντας να μαθαίνεις συνεχώς, με ποιούς μιλάει, τι λέει, σε ποιές φωτογραφίες κάνει like, ποιές κοπέλες σχολιάζει, ποιές κοπέλες σχολιάζουν τις φωτογραφίες του και γενικότερα οτιδήποτε άλλο θεωρείς ύποπτο.

5.Θες να μιλάτε όλη την ώρα και όλη μέρα με την πρόφαση ότι θες να τον ακούς, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θες είναι να μαθαίνεις διαρκώς το που είναι, τι κάνει αν είναι καμία κοπέλα δίπλα του και γενικότερα αν σου λέει όντως την αλήθεια για το που είναι και το τι κάνει.

6.Δεν θες να βγαίνει μόνος του έξω, αλλά θες πάντα να είστε έξω μαζί και ειδικότερα αν γνωρίζεις από πριν την ύπαρξη κάποιας άλλης κοπέλας στην παρέα.

7.Όταν είστε έξω οι δύο σας δεν ευχαριστίεσαι την έξοδό σας γιατί όλη την ώρα προσπαθείς επίμονα να καταλάβεις το αν γλυκοκοιτάει κάποια άλλη, αν τον κοιτάει άλλη κοπέλα προκλητικά.

Πώς να μην ζηλεύεις: Η αρχή για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά σου.

Εφόσον είδες όλα τα σημάδια που σου αναφέραμε προηγουμένως λογικά θα έχεις συνειδητοποιήσει  ότι είσαι όντως ζηλίαρα και ότι πρέπει να το διορθώσεις οπωσδήποτε πρωτού προκληθεί κάποια ανεπανόρθωτη ζημία στην σχέση σου εξαιτίας της ζήλιας. Για να καταπολεμήσεις την ζήλια αποτελεσματικά θα πρέπει να συνειδητοποιείς το πότε ζηλεύεις και στην συνέχεια να καταγράφεις μερικές πληροφορίες, όπως για πάραδειγμα, το πότε ζήλεψες, τι ζήλεψες, γιατί ζήλεψες και φυσικά το πως το χειρίστηκες εσύ η ίδια. Καλό θα ήταν να καταγράφεις και το πως αντέδρασε ο σύντροφός σου προκειμένου να το έχεις ως κριτήριο αξιολόγησης. Κάθε φορά που θα καταγράφεις κάτι θα περιμένεις να ηρεμήσεις και στην συνέχεια θα προσπαθήσεις να καταλάβεις το τι σε έκανε να ζηλέψεις και πως θα το αντιμετωπίσεις.

Αντιμετώπιση ζήλιας: Προσπάθησε να καταφέρεις την επόμενη φορά.

Πλέον αφού έχεις καταγράψει μερικά περιστατικά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προνοήσεις έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα συμβέι κάποιο αντίστοιχο περιστατικό να είσαι έτοιμη να το αντιμετωπίσες και να κατανευνάσεις την ζήλια σου. Σίγουρα θα αναρωτηθείς το πώς να προβείς σε αντιμετώπιση ζήλιας σε κάποιο πολύ ενοχλητικό περιστατικό όπως για παράδειγμα το να κάνει καμάκι μια στον δικό σου μπροστά σου και απροκάλυπτα. Σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις αυτό που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς όσο πιο λογικά γίνεται και να αφήσεις στην άκρη την ζήλια και τον θυμό σου. Πρέπει να σκέφτεσαι ότι ο σύντροφός σου δεν σου έχει δώσει ποτέ κάποιο δικαίωμα για να μην τον εμπιστεύεσαι, ότι είσαι πολύ ανώτερη από την άλλη κοπέλα και φυσικά ότι ο σύντροφός σου θέλει ακριβώς εσένα και για αυτό προτίμησε να είναι μαζί σου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φερθείς άσχημα γιατί θα πέσεις στα μάτια του συντρόφου σου. Επιπλέον μην τα βάλεις με τον ίδιο καθώς αυτός δεν φταίει, αν και είναι στο δικό του χέρι το πως θα το διαχειριστεί με το αντίπαλο μέτωπο. Επίσης θα ήταν λάθος να αρχίσεις να τον κατηγορείς όταν είστε μόνοι σαν αλλά και να του κάνεις σκηνές ζήλιας καθώς αφού είστε μαζί σημαίνει ότι τελικά επέλεξε εσένα αλλά και μην χαλάς την στιγμή επιμένοντας σε γεγονότα που θεωρούνται λήξαν.

Με λίγα λόγια η αντιμετώπιση ζήλιας είναι απλή, αρκεί να σκέφτεσαι λογικά. Πολλές φορές όλοι μας επηρεαζόμαστε από διάφορα συμβάντα και ξεσπάμε λανθασμένα είτε σε άλλους είτε στον σύντροφό μας χωρίς να το θέλουμε και να δημιουργούμε πρόβλημα στην σχέση μας αλλά και απογοήτευση στον σύντροφό μας, όσο λογικά και να προσπαθούμε να σκεφτούμαι. Για να μπορείς όμως να αντιμετωπίζεις κάθε περιστατικό ζήλιας που βιώνεις εκτός από το να σκέφτεσαι λογικά μπορείς να εφαρμόσεις μερικές από τις συμβουλές που ακολουθούν.

1. Συζήτησε το πρόβλημα σου με τον σύντροφό σου:
Ο σύντροφός σου σίγουρα θα μπορέσει να σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση ζήλιας καθώς μπορεί να σου εξηγήσει το πως νιώθει εκείνος για όταν ζηλεύεις υπερβολικά αλλά και πως βιώνει εκείνος τέτοια περιστατικά. Ο σύντροφός σου είναι το καταλληλότερο άτομο για να συμβουλευτείς περί αντιμετώπιση ζήλιας καθώς θα μπορέσει να σου δώσει και μερικά παραδείγματα όπου ζήλεψε αυτός εσένα και πώς το αντιμετώπισε. Επιπρόσθετα, η δική του άποψη θα σε παρακινήσει περισσότερο από κάθε άλλου ανθρώπου καθώς είναι ο άνθρωπός σου και σίγουρα θα σε επηρεάσει θετικά.

2. Διάβασε κάποιο κατάλληλο βιβλίο:
Ψάχνοντας θα βρεις μερικά καλά βιβλία σχετικά με την ζήλια ως παθολογικό φαινόμενο και τις επιπτώσεις της στο άτομο και στις σχέσεις του. Αντλώντας πληροφορίες από ένα τέτοιο βιβλίο όχι μόνο θα αποκτήσεις σημαντική γνώση αλλά θα καταφέρεις να τιθασεύσεις την ζήλια σου και φυσικά θα καταλάβεις καλύτερα από τι προέρχεται. Αν γνωρίζεις την αιτία του προβλήματος θα μπορείς να το σταματήσεις και να αποβάλεις την καταστροφική ζήλια από την ζωή αλλά και από την σχέση σου. Αν πάλι αυτό σε δυσκολεύει τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να εφαρμόσεις την παρακάτω συμβουλή.

3. Επίσκεψου έναν ειδικό στο θέμα των σχέσεων, έναν Ψυχολόγο.
Αν δεν μπορείς να καταφέρεις να αποβάλλεις την ζήλια τότε ενδέχεται τα αίτια της να είναι βαθύτερα και να συνδέονται με κάτι που δεν μπορείς εσύ η ίδια να εξηγήσεις και να καταπολεμήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ψυχολόγος είναι το μόνο άτομο που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις μια για πάντα το συγκεκριμένο πρόβλημά σου. Αν σε νοιάζει η σχέση σου και δεν θες να την καταστρέφεις σιγά σιγά με την παράφορη ζήλια σου τότε πρέπει να ξεπεράσεις κάθε ταμπού που ενδεχομένως να έχεις και να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο για να λύσεις το πρόβλημά σου.

x

Check Also

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...

τύποι αντρών που απιστούν

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

Η απιστία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σίγουρα πολλά ζευγάρια, σε όποιο ...

πώς να καταλάβεις τι θέλει από σένα

Πώς να καταλάβεις τι θέλει από εσένα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας άντρας από εμάς; Θα θέλαμε ...