Αίσθημα θυμού – Αιτίες – Αντιδράσεις

Πιστεύεις πως ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορείς να διαχειριστείς; Έχει αποδειχθεί πως αρκετές από εμάς «πνίγουμε» το αίσθημα θυμού μέσα μας με αποτέλεσμα να μας δημιουργεί διάφορα προβλήματα σε βάθος χρόνου. Ο θυμός μπορεί να θεωρείται, σε κάποιες περιπτώσεις, μία φυσιολογική αντίδραση αλλά η θεωρία του μέτρου θα μας φανεί αρκετά χρήσιμη. Πόσο συχνά νιώθουμε πως πνιγόμαστε και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε ώστε να βάλουμε τα συναισθήματά μας σε μια τάξη; Συχνά παρατηρούμε πως την στιγμή που νιώθουμε θυμό, ενστικτωδώς, δημιουργείται μία επιθετική διάθεση και η ανάγκη μας να ξεσπάσουμε γίνεται αισθητή. Πολλές φορές, όμως, οι συνέπειες του ξεσπάσματος είναι ιδιαίτερα δυσάρεστε και όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για εμάς τις ίδιες.

Σε ποιες περιπτώσεις αισθανόμαστε θυμό σε πιο έντονο βαθμό; Υπάρχει μεγάλη διαφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο αφού παίζουν σημαντικό ρόλο ο χαρακτήρας, η νοοτροπία μας, το περιβάλλον που μεγαλώνουμε και πολλά ακόμα. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώσουμε θυμό μπροστά σε μια αδικία, σε μία κακή συμπεριφορά, μπροστά στην αχαριστία, αλλά μπορεί το αίσθημα θυμού να εμφανιστεί από ζήλια, από λάθος συμπεράσματα, από καχυποψία. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσουμε μέσα μας τις περιπτώσεις που ο θυμός είναι μία φυσιολογική αντίδραση σε κάτι άσχημο που πραγματικά δεν μπορούμε να δεχτούμε ή προκαλείται από δικές μας λανθασμένες σκέψεις. Μπορούμε να πούμε πως αυτό είναι το πρώτο στάδιο ώστε να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Οι υπερβολικές αντιδράσεις μπορεί να μα μας δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από τα αναμενόμενα. Επίσης η προσπάθειά μας να καταπνίγουμε τον θυμό μας μπορεί να μας δημιουργήσει ακόμα πιο επιθετική αλλά και καταθλιπτική συμπεριφορά.

Αίσθημα θυμού – Περιπτώσεις

1) Αδικία

Η αδικία πάντα ξυπνάει το αίσθημα θυμού και φαίνεται να είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η αδικία δεν μας αφορά άμεσα αλλά παρ’ όλα αυτά μας θυμώνει με συνέπεια να θέλουμε να αντιδράσουμε ώστε να αποκαταστήσουμε την αδικία με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο. Κάποιοι θα έλεγαν πως αυτή είναι μια αντίδραση που δηλώνει ευαισθησία αλλά μερικές φορές η ένταση του θυμού μας δεν βοηθάει αφού δεν μας επιτρέπει να καταλήξουμε στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης με καθαρό μυαλό.

2) Αχαριστία

Πόσες φορές δεν αισθανθήκατε την θυμωμένες γιατί κάποιος δεν αναγνώρισε αυτά που προσφέρετε και την προσπάθειά σας; Κάπως έτσι μπορεί να νιώσουμε στον χώρο εργασίας, στην σχέση μας, στο οικογενειακό περιβάλλον, στις παρέες μας. Η αχαριστία μπορεί να μας θυμώσει τόσο που να θέλουμε ακόμα και να εκδικηθούμε! Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε τους άλλους να καταλάβουν την κακή τους συμπεριφορά και όχι να χαλάσουμε την δική μας.

3) Αδιαφορία

Η αδιάφορη στάση των άλλων προς εμάς και ιδιαίτερα σε μία σχέση προκαλεί το αίσθημα θυμού. Πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε ώστε να μην έχουμε ακόμα πιο δυσάρεστες συνέπειες; Δεν δεχόμαστε την αδιαφορία, για παράδειγμα, του συντρόφου μας αλλά καλό είναι να ασχοληθούμε με την πηγή του προβλήματος και να μην κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις λόγω της έντασης που μας δημιουργεί.

4) Έλλειψη ελευθερίας – Καταπίεση

Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν αισθανθούμε πως μας καταπιέζουν το αίσθημα θυμού γίνεται ακόμα πιο έντονο. Ιδιαίτερα όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει μέσα στην σχέση μας! Μπορούμε να πούμε πως είναι μία φυσιολογική αντίδραση αρκεί να βρούμε τον σωστό τρόπο για να το διαχειριστούμε. Η έλλειψη ελευθερίας οξύνει τα πνεύματα και δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα. Κάποιες φορές αντιδρούμε προσπαθώντας να την ξανακερδίσουμε και άλλες φορές κλεινόμαστε στον εαυτό μας με αποτέλεσμα το αίσθημα θυμού να γίνεται ακόμα πιο έντονο όσο το πρόβλημα διαιωνίζεται.

5) Ζήλια

Η ζήλια γενικότερα είναι κακός σύμβουλος! Πώς νιώθετε κάθε φορά που το «μικρόβιο» σας κάνει να σκέφτεστε περίεργα; Θυμός, νεύρα, πίεση και άλλα περίεργα συναισθήματα. Όποτε για να αποφύγουμε το αίσθημα θυμού καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε την λογική μας για να βάλουμε σε μία τάξη τις σκέψεις μας και να μετριάσουμε την ζήλια.

6) Εγωισμός

Θιγόμαστε εύκολα, βάζουμε τον εγωισμό μας μπροστά και κάθε φορά που κάτι πάει στραβά το αίσθημα θυμού μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Για άλλη μία φορά η λογική θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας! Μήπως χάνεστε ανάμεσα στην «αξιοπρέπεια» και τον «εγωισμό» με αποτέλεσμα να παρουσιάζετε μία κακή συμπεριφορά;

7) Αρνητική στάση ζωής

Όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε την πηγή του θυμού μας, συνήθως, εστιάζουμε σε κάποια από τα παραπάνω και σπάνια δίνουμε σημασία στην αρνητική στάση ζωής που διατηρούμε. Η θετική σκέψη θα μας βοηθήσει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον θυμό αλλά και να φτάσουμε στο σημείο να μην τον αισθανόμαστε τόσο έντονα βρίσκοντας παντού την θετική πλευρά των πραγμάτων. Για πετύχει κάτι τέτοιο ίσως χρειάζεται να κάνουμε ένα restart ώστε να βρούμε τον τρόπο να «ζούμε καλύτερα»!

Αίσθημα θυμού – Αντιδράσεις

1) Επιθετική συμπεριφορά

Ο θυμός σίγουρα προκαλεί επιθετική συμπεριφορά και φαίνεται να κάνουμε κινήσεις που ξεπερνούν τον εαυτό μας. Πολλές φορές θα έχετε διαπιστώσει πως ο πανικός που δημιουργείται μέσα σας μπορεί να σας σπρώξει να συμπεριφερθείτε με τέτοιο τρόπο που δεν αναγνωρίζετε τελικά τον ίδιο σας τον εαυτό. Δεν είναι περίεργο να θυμώσουμε με κάτι που είναι πέρα από τα δεδομένα μας αλλά υπάρχει διαφορά στον τρόπο που θα αντιδράσουμε ώστε να έρθουν και πάλι ισορροπίες. Όταν το αίσθημα θυμού δημιουργήσει επιθετική συμπεριφορά τότε αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε χάσει τελείως τον αυτοέλεγχό μας και οδηγούμαστε σε μία κατάσταση την οποία τελικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε το δίκιο μας και τα αποτελέσματα να είναι τελείως αντίθετα από τα αναμενόμενα.

2) Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Ο θυμός εκτός από επιθετική συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Η πρώτη περίπτωση έχει να κάνει κυρίως με όσους εξωτερικεύουν εύκολα τα συναισθήματά τους ενώ στην δεύτερη περίπτωση φαίνεται πως προτιμούμε να τα πνίγουμε αφού δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Κρατάμε μία παθητική στάση και αισθανόμαστε πιο ασφαλείς όταν στραφούμε ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό. Τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίπτωση αντιλαμβανόμαστε πως χάνουμε το μέτρο και οδηγούμαστε σε ακρότητες.

3) Καταθλιπτική διάθεση

Η καταθλιπτική μας διάθεση πολλές φορές δημιουργείται από έντονα αρνητικά συναισθήματα τα οποία συσσωρεύονται μέσα μας. Η ένταση που προκαλεί ο θυμός πρέπει να διοχετευτεί κάπου ώστε να μπορούμε να τον απομακρύνουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Όλα αυτά που μας θυμώνουν και μας οδηγούν σε σκέψεις οι οποίες μας μπερδεύουν και μας τραβούν πίσω. Η καταθλιπτική μας διάθεση από εκεί και πέρα φτάνει για να καλύψει την λογική και τον ορθό τρόπο διαχείρισης του θυμού.

Αίσθημα θυμού – Αντιμετώπιση

Συνειδητοποιούμε πως όταν βρισκόμαστε σε έξαλλη κατάσταση δεν μπορούμε εύκολα να επαναφέρουμε την ψυχραιμία μας. Υπάρχει άραγε τρόπος να διατηρούμε τον αυτοέλεγχό μας ώστε να μην μετανιώνουμε αργότερα για τις αντιδράσεις μας; Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η γλώσσα μας τρέχει πιο γρήγορα από το μυαλό μας με συνέπεια να λέμε διάφορα τα οποία μας κάνουν και νιώθουμε ιδιαίτερα άσχημα όταν ηρεμήσουμε. Κάποιες φορές το να θυμώσουμε είναι αναμενόμενο αλλά ο τρόπος που θα το διαχειριστούμε θέλουμε να λειτουργεί υπέρ μας. Υπάρχουν κάποια τρικς τα οποία γρήγορα συνηθίζουμε αφού συνειδητοποιούμε από την αρχή πως έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά και βάλτε «φρένο» στον θυμό σας!

Πάρτε βαθιές ανάσες και μετρήστε ως το 10! Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα συγκέντρωσης και θα δείτε τα πράγματα με άλλα μάτια. Ο αυτοέλεγχός μας επαναλειτουργεί και είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την αντίδρασή μας. Αυτό το τρικ θα μας θυμίσει πως η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Οι χτύποι της καρδιάς ηρεμούν και φαίνεται πως τα συναισθήματά μας αρχίζουν να ισορροπούν. Με λίγα δευτερόλεπτα συγκέντρωσης μπορούν να μας γλιτώσουν από ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ακόμη καλύτερα θα αισθανθείτε αν βρίσκεται καθημερινά λίγα λεπτά για να τα αφιερώσετε στην αυτοσυγκέντρωσή σας και στην εσωτερική σας γαλήνη. Επίσης είναι σημαντικό να απομακρυνόμαστε από αυτό που λέμε κακή στιγμή! Για παράδειγμα, αν θυμώσετε με τον σύντροφό σας το πιο συνηθισμένο είναι να δημιουργηθεί μία αρνητική ατμόσφαιρα στην οποία παραμένετε δεν μπορείτε να την διαλύσετε. Έτσι επιλέξτε έναν χώρο που θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε ήρεμα και λογικά ώστε να αποφύγετε τους καβγάδες. Εκτονωθείτε με λίγη γυμναστική ή κάντε μία βόλτα στο πάρκο, στα μαγαζιά ή τέλος πάντων οπουδήποτε αισθάνεστε πιο όμορφα! Το αίσθημα θυμού όσο και φυσιολογικό κι αν μας φαίνεται δεν μπορούμε να το αφήνουμε να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα