Αρχική / Σώμα / Χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια – Στο σπίτι
χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια

Χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια – Στο σπίτι

Προφανώς και λίγη παραπάνω χαλάρωση θα ήταν για εσάς τις πολυάσχολες κοπέλες και γυναίκες ιδανική!… Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν μας την ανάγκη του γυναικείου πληθυσμού ευρύτερα για μερικά λεπτά χαλάρωσης, ξεκούρασης και απόλαυσης, σας γράφουμε αυτό το άρθρο όπου θα σας μιλήσουμε για κάτι από τα πιο χαλαρωτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όσο συχνά εσείς το επιθυμείτε· το μπάνιο με αιθέρια έλαια. Πραγματικά, η θετική συμβολή ενός μπάνιου με αιθέρια έλαια είναι τεράστια, γι’ αυτό και σας συνιστούμε να προμηθευτείτε άμεσα κάποιο έλαιο ή ακόμα και περισσότερα και να αφιερώσετε λίγα λεπτά της ημέρας σας σε ένα χαλατωρικό μπάνιο με αιθέρια έλαια. Θα θέλετε να το κάνετε, μετά, ξανά και ξανά!

Χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια: Τι είναι τα αιθέρια έλαια και ποια η λειτουργία τους στο μπάνιο

Τα αιθέρια έλαια, καταρχάς, είναι προϊόντα απόσταξης από διάφορα αρωματικά φυτά και είναι τόσο συμπυκνωμένα, όσο σχεδόν 70 φορές ένα κανονικό φυτό. Για το λόγο αυτό, μια πολύ μικρή ποσότητα από το περιεχόμενό τους είναι επαρκής για ολόκληρη την μπανιέρα σας.

Το μπάνιο με αιθέρια έλαια έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα αιθέρια έλαια έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν χαλάρωση και τόνωση, ενώ παράλληλα δύνανται να είναι δραστικά και αποτελεσματικά σε γυναίκες (και άντρες) με δερματικά προβλήματα, με μυϊκούς πόνους, με προβλήματα του κυκλοφοριακού συστήματος, με στρες αλλά και με αϋπνίες.

Χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια: Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά

Το μόνο κοινό που εντοπίζεται ανάμεσα στα αιθέρια έλαια και τα φυτικά έλαια, δηλαδή τα λάδια που λέμε, είναι το γεγονός ότι ΔΕ διαλύονται στο νερό. Είναι δυνατό να διαλυθούν μόνο στο λάδι ή στο αλκοόλ. Επομένως, όταν αγοράζετε ένα οποιοδήποτε αιθέρια έλαιο με σκοπό να το αξιοποιήσετε για το χαλαρωτικό σας μπάνιο με αιθέρια έλαια, ΔΕ θα το βάζετε απευθείας μέσα στη γεμισμένη με νερό μπανιέρα σας. Γιατί τα γνήσια αιθέρια έλαια δε θα διαλυθούν, ωστόσο θα δημιουργήσουν ορισμένες κηλίδες στην επιφάνεια του νερού, όπως ακριβώς θα γινόταν κι αν βάζετε ένα οποιοδήποτε κοινό λάδι σε ένα ποτήρι με νερό. Αφήστε που οι κηλίδες αυτές οι οποίες σχηματίζονται στο χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια είναι τουλάχιστον ενοχλητικές για το δέρμα μας.

Τώρα, όσον αφορά στα αιθέρια έλαια που οι διάφοροι «ειδικοί» σας τονίζουν ξανά και ξανά ότι τα συγκεκριμένα που θέλουν να σας πουλήσουν διαλύονται στο νερό από μόνα τους, τότε τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια:

 • Να θέλουν να σας πουλήσουν τα προϊόντα τους, ακόμα και μετερχόμενοι ψέματα.
 • Να μη γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι αν τα συγκεκριμένα προϊόντα που προορίζονται για χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια είναι εφικτό να διαλυθούν στο νερό.
 • Να σας δίνουν ήδη αραιωμένα συνεπώς και νοθευμένα αιθέρια έλαια, τα οποία δηλαδή έχουν φροντίσει από πριν να αραιώσουν άρα και να νοθεύσουν διαλύοντάς τα είτε σε λάδι είτε – κυρίως – σε νερό.
 • Τέλος, ένα τέταρτο ενδεχόμενο είναι το να μη σας πωλούν αληθινά αιθέρια έλαια αλλά συνθετικά αρώματα που διαλύονται στο νερό!…

Χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια: Πώς να το ετοιμάζετε

Α) Όπως προείπαμε, απαγορεύεται να ρίχνουμε σκέτο το αιθέριο έλαιο στη γεμάτη με νερό μπανιέρα μας. Πρέπει να το διαλύουμε από πριν σε κάτι από τα παρακάτω:

 1. Σε γάλα
 2. Στο αφρόλουτρο που χρησιμοποιούμε
 3. Σε θειωμένο καστορέλαιο ή σε άλλα έλαια βάσης, τα οποία θα δούμε παρακάτω
 4. Σε άλατα μπάνιου.

Β) Έπειτα, είναι απαραίτητο να κάνετε μία δοκιμή προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να εμφανίσετε οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση. Ποιος θα είναι ο έλεγχος:

 1. Σε ένα κουταλάκι του γλυκού από έλαιο βάσης, ανακατέψτε λίγη ποσότητα από το αιθέριο έλαιο που έχετε προμηθευτεί.
 2. Βάλτε πολύ λίγο από το μείγμα στον καρπό σας από τη μέσα πλευρά του.
 3. Περιμένετε ένα ολόκληρο 24ωρο μέχρι να πλυθείτε στην συγκεκριμένη περιοχή. Αν δεν εμφανιστεί ερεθισμός ή κοκκινίλα, τότε δεν είστε αλλεργικές στο εν λόγω αιθέριο έλαιο και κατά συνέπεια μπορείτε να το αξιοποιήσετε για το χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια!

Γ) Στην περίπτωση που είστε έγκυες, ίσως να υπάρχουν κάποια αιθέρια έλαια που να μην συνιστώνται. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας το υποδείξει, όμως, αυτό, άρα και είναι υποχρεωτικό να το συμβουλευτείτε, μιας και το χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικό για εγκυμονούσες.

Δ) Η συνέχεια είναι η ευκόλως εννοούμενη! Γεμίζετε την μπανιέρα σας με όσο νερό επιθυμείτε , σε όποια επίσης θερμοκρασία το προτιμάτε. Βάζετε και το διαλυμένο – σε κάποιο έλαιο βάσης ή σε αφρόλουτρο ή σε γάλα ή σε άλατα μπάνιου – αιθέριο έλαιο που έχετε επιλέξει (μπορείτε και να συνδυάσετε παραπάνω από ένα). Ανακατεύετε με το χέρι σας. Και παίρνετε επιτέλους το χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια!

Χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια: Ποια είναι τα έλαια βάσης

Τα έλαια βάσης στα οποία μπορείτε να διαλύετε το αιθέριο έλαιό σας πριν το βάλετε στο μπάνιο είναι τα ακόλουθα:

 1. Το καστορέλαιο, το οποίο όπως προαναφέραμε είναι καλό να δείτε στα συστατικά του ότι αναγράφεται πως είναι θειωμένο.
 2. Το αμυγδαλέλαιο, που είναι άοσμο, θρεπτικό για το δέρμα, καταπραΰνει τυχόντα δερματικά προβλήματα ενώ παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος.
 3. Το έλαιο βερίκοκου, το οποίο είναι μάλλον το συνηθέστερο και πιο ευέλικτο έλαιο βάσης για τη διάλυση των αιθέριων ελαίων, ενώ μάλιστα είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος.
 4. Το έλαιο σταφυλιού, που για την ακρίβεια είναι προϊόν παραγόμενο από τα κουκούτσια του σταφυλιού· το εν λόγω έλαιο βάσης απορροφάται πολύ εύκολα από το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα είναι θαυματουργό για επιδερμίδες λιπαρές ή με τάση προς ακμή.
 5. Το έλαιο jojoba, με πολύ ελαφρύ άρωμα, ιδανικό για τη θρέψη του δέρματος και ένα από τα καλύτερα έλαια βάσης για χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια.

Εναλλακτικά, τα αιθέρια έλαια μπορούν να διαλυθούν, όπως αναφέραμε ξανά, σε άλατα μπάνιου ή σε μισή κούπα με μία από γάλα ή σε κάμποση ποσότητα από το αφρόλουτρό μας.

Χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια: Ποια αιθέρια έλαια να επιλέξετε

Αιθέριο έλαιο χαμομηλιού: Το έλαιο από το χαμομήλι, μπορεί να είναι ένα από τα πιο ήπια, ωστόσο η δράση του είναι πολύπλευρη και είναι πολύ πλούσιο. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια που περιλαμβάνουν το χαμομήλι ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο μόνο με χαμομήλι είναι αποτελεσματικό στη βαθιά θρέψη του δέρματος, στη χαλάρωση, στην καταπολέμηση τυχόντων εξανθημάτων, της φαγούρας καθώς και των διαφόρων φλεγμονών του δέρματος. Ο κοινός πόνος, οι κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσης και το υπερβολικό άγχος μπορούν να μειωθούν ή και να αντιμετωπιστούν πλήρως αν πάρετε ένα τέτοιο μπάνιο. Ανακατέψτε 4 με 5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομηλιού μέσα σε μισή κούπα από γάλα ή σε 2 κουταλιές της σούπας από οποιοδήποτε έλαιο βάσης , και ρίξτε το στην μπανιέρα σας.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας: Ίσως να συνιστά και το πιο δημοφιλές από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για το μπάνιο. Το έλαιο λεβάντας είναι η καλύτερη πιθανώς επιλογή σας, αν θέλετε να ηρεμήσετε, να χαλαρώσετε και να ξε-αγχωθείτε. Μπορεί να ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα, να επουλώνει πληγές και να δρα συγχρόνως ως αντισηπτικό. Επίσης, εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τα βράδια, ή έχετε κάποιο παιδί η μωρό που δεν ηρεμεί και κοιμάται δύσκολα, το χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε. Ανακατέψτε 4 με 5σταγόνες λεβάντας με 2 κουταλιές της σούπας έλαιο βάσης. Αν επιθυμείτε να ετοιμάσετε ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια λεβάντας για το παιδί σας τότε η δοσολογία είναι η ακόλουθη:
– 1 σταγόνα από αιθέριο έλαιο λεβάντας για παιδιά μερικών μηνών
– 2 με 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας για παιδιά ηλικίας 2 έως 4
– Ως 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας για παιδιά μέχρι 12 ετών
– Μέχρι 5 σταγόνες για παιδιά άνω των 12 ετών και για ενήλικες.

Ονομαστικά, άλλα αιθέρια έλαια που μπορείτε να αξιοποιήσετε και να έχουν εξαιρετικές και ευεργετικές ιδιότητες κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας – είτε μεμονωμένα κατά τις παραπάνω δοσολογίες είτε μία μίξη τους – είναι τα εξής:

Τεϊόδενδρο (tea tree), Ευκάλυπτος, Μέντα, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Δενδρολίβανο, Νερολί, Περγαμόντο.

x

Check Also

αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών

Οι συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης

Σε πολλές γυναίκες συμβαίνει να ξεφλουδίζουν τα νύχια τους, κυρίως αυτά των ...

γυμναστική για εγκύους

Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (και φωτογραφικό υλικό)

Είτε είστε νέες είτε όχι όταν περιμένετε παιδί, είτε ασχολούσασταν εντατικά προηγουμένως ...

γραμμές στα νύχια

Γραμμές στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Σε κάποια περίοδο της ζωής μας είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλοιώσεις είτε ...