Σπυράκια στην πλάτη – Πώς να τα ξεφορτωθείτε μια και καλή

Η ακμή στο πρόσωπο είναι ένα ζήτημα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί πολλάκις στο γυναικεία διαδικτυακό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα, προτείνοντας ποικίλους τρόπους και φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της.

Τι συμβαίνει όμως όταν εμφανίζεται στην πλάτη; Τι δείχνει αυτός ο τύπος ακμής; Επίσης, τα σπυράκια στην πλάτη πρέπει να συνοδεύονται και με ακμή στο πρόσωπο και αντιστρόφως; Σε αυτά τα ερωτήματα θα σας απαντήσουμε όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά και σύντομα στο παρόν άρθρο, ενώ στο τέλος θα σας αναφέρουμε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι προκειμένου να εξαλείψετε τα σπυράκια στην πλάτη σας.

Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι τα σπυράκια στην πλάτη και πώς δημιουργούνται;

Γενικά, η ακμή αποτελείται από σημάδια φλεγμονής / φλεγμονών που σπάζουν όταν ένας ή περισσότεροι πόροι της επιδερμίδας έχουν φράξει λόγω σκόνης, ρύπων, ελαίων και ιδρώτα. Αυτό ισχύει για την ακμή τόσο στο πρόσωπο όσο και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Αναφορικά με την πλάτη συγκεκριμένα, τα ρούχα συγκρατούν ή, καλύτερα, παγιδεύουν ιδρώτα κόντρα στο δέρμα με άμεσο αποτέλεσμα να φράζουν τους πόρους του και να προκαλούν αυτά τα σημάδια φλεγμονής. Μάλιστα, τα πιο εφαρμοστά ρούχα, επειδή μπορούν και παγιδεύουν «καλύτερα» τον ιδρώτα κι επειδή βρίσκονται σε συνεχή επαφή και τριβή με την επιδερμίδα μας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν σπυράκια στην πλάτη αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Η ακμή στην πλάτη συνοδεύεται από ακμή στο πρόσωπο και το αντίστροφο;

Όχι. Εννοείται πως όλες μας κάποια στιγμή μπορούμε να εμφανίσουμε τοπικά κάποιο σπυράκι  είτε στο πρόσωπο είτε στην πλάτη είτε οπουδήποτε αλλού, ακόμα κι αν δεν έχουμε έντονο πρόβλημα ακμής. Αλλά και για όσες από εσάς η ακμή είναι λίγο ή πολύ έντονη, δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζεται και στο σώμα και στο πρόσωπό σας. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές περιπτώσεις όπου μία έντονη ακμή στο πρόσωπο συμπληρώνεται από ίδιο σχεδόν βαθμό ακμής στο λαιμό και στην πλάτη, ιδίως στο άνω τμήμα της. Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, να απαντήσουμε εν προκειμένω έχει να κάνει με το ότι τα σπυράκι στην πλάτη δεν είναι υποχρεωτικό να «συνοδεύονται» κι από σπυράκια στο πρόσωπο ούτε το αντίστροφο.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν έχετε σπυράκια στην πλάτη;

Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που χρειάζεται να σταματήσετε προκειμένου να σταματήσει και η ανάπτυξη της ακμής στην πλάτη σας, ενώ παράλληλα υπάρχουν κι ορισμένα άλλα πράγματα που πρέπει να μην ακολουθείτε στην προσπάθειά σας να απαλλαγείτε από την ακμή αυτού του τύπου. Εν συντομία, είναι τα ακολούθως αναφερόμενα:

  1. Να επιλέγετε στενά ρούχα. Τα εφαρμοστά μπλουζάκια, σακάκια, φορέματα κ.λπ., όπως προαναφέραμε, αποτελούν τον κύριο υπεύθυνο για τα σπυράκια στην πλάτη, μιας και τρίβονται διαρκώς με την επιδερμίδα, συγκρατώντας ιδρώτα και πιθανή σκόνη / βρωμιά. Αποφύγετε τα στενά ρούχα έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί άλλο η ακμή.
  2. Να φοράτε βαριά τσάντα. Μία παραφουσκωμένη τσάντα ή ένα βαρύ σακίδιο πλάτης είναι ό,τι χειρότερο για όσες έχετε σπυράκια στην πλάτη, ενώ εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης του συγκεκριμένου θέματος και σε όσες ακόμη δεν έχουν. Προτιμήστε να κρατάτε το σακίδιο ή την τσάντα σας κατά την περισσότερη ώρα με το χέρι σας, έτσι ώστε να μην έρχεται καθόλου σε επαφή με την πλάτη σας.
  3. Να χρησιμοποιείτε ξερά ή σκληρά προϊόντα καθαρισμού. Αναφερόμαστε στα αφρόλουτρα και κυρίως τα «βαριά» scrub σώματος που όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σε σχέση με την ακμή στην πλάτη, αλλά την επιδεινώνουν. Γι’ αυτό, μην!
  4. Να ακολουθείτε θεραπείες από μόνες σας. Κι εδώ μιλάμε για θεραπείες που πλασάρονται διαρκώς και στα διάφορα μέσα ως αποτελεσματικές σε σχέση με την ακμή, όπως είναι η επάλειψη οδοντόκρεμας πάνω στα σπυράκια ή η χρησιμοποίηση ξιδιού ή λεμονιού. Τα αναφερόμενα προϊόντα είναι πράγματι αποτελεσματικά εάν έχετε ένα – δύο τοπικά σπυράκια (μιλάμε πάντα για ακμή κι όχι για σπυράκια οποιουδήποτε άλλου είδους), καθώς ξηραίνουν την περιοχή πάνω από το σπυράκι και δημιουργούν κάτι σαν ένα μανδύα που το προστατεύει από το να έρθει σε επαφή με παράγοντες που θα αναστείλουν την εξάλειψή του, όπως είναι ο ιδρώτας, η σκόνη, η βρωμιά, τα φυσικά έλαια του προσώπου και του σώματος. Ωστόσο, εάν η ακμή είναι έντονη και συνεχής, μη δοκιμάσετε σε καμία περίπτωση τέτοιες σπιτικές μεθόδους προτού συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Τι ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε για να απαλλαγείτε από την ακμή στην πλάτη;

Ορισμένες ασφαλείς ενέργειες που μπορείτε να ακολουθείτε και συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι οι εξής προτεινόμενες:

  1. Να ξεκινήσετε θεραπεία και να την ακολουθήσετε πιστά. Αναμφίβολα αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να θεραπευτεί πλήρως μία έντονη ακμή όπου κι αν βρίσκεται. Ο δερματολόγος είναι ο μόνος που γνωρίζει επακριβώς τι πρόβλημα έχει η κάθε επιδερμίδα και πώς μπορεί το τελευταίο να καταπολεμηθεί. Συνήθως οι θεραπείες κατά της ακμής διαρκούν μερικούς μήνες και περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (σίγουρα βιταμίνη D ή Α), καθαρισμό και καθημερινές συμβουλές, όπως αυτές που σχετίζονται με τη διατροφή και την αποφυγή λιπαρών τροφών.
  2. Να ξεπλένετε καλά το αφρόλουτρο. Είτε επισκεφθείτε κάποιον δερματολόγο επειδή το θέμα σας είναι έντονο είτε όχι επειδή είναι πιο ήπιο, αν θέλετε να εμποδίζετε τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τα σπυράκια στην πλάτη σας είναι βασικό να ξεπλένετε πολύ καλά το αφρόλουτρο από το δέρμα σας. Επιπρόσθετα, αφού ξεβγάζετε και το σαμπουάν από τα μαλλιά σας, να ρίχνετε ξανά νερό στους ώμους και στην πλάτη σας προκειμένου να είστε σίγουρες ότι κάθε ίχνος από τα χημικά αυτά προϊόντα έχει απομακρυνθεί από την επιδερμίδα σας κι άρα η τελευταία δεν κινδυνεύει να φράξει (οι πόροι της δηλαδή).
  3. Να πλένετε τακτικά τα ρούχα και τα σεντόνια σας. Οι ρύποι, η σκόνη και η βρωμιά κάθε είδους ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα σπυράκια στην πλάτη, όπως επίσης και για τα σπυράκια στο πρόσωπο. Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η συχνή αλλαγή ρούχων και σεντονιών και το τακτικό πλύσιμό τους προκειμένου η επιδερμίδα σας να έρχεται σε επαφή με καθαρά πάντοτε ρούχα και σεντόνια. Στο πλαίσιο αυτό, εννοείται ότι όταν ιδρώνετε πρέπει να αλλάζετε το ταχύτερο δυνατό το ρούχο σας και να μην το ξαναφοράτε.
  4. Να πλένεστε ενδελεχώς. Για τους λόγους που έχουμε επισημάνει πολλάκις στο παρόν άρθρο, καθίσταται υποχρεωτικός ο πολύ καλός καθαρισμός της επιδερμίδας έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν άλλα σπυράκια στην πλάτη, αλλά και όσα ήδη υπάρχουν να σταματήσουν να μολύνουν με βακτήρια τις κοντινές περιοχές και σιγά – σιγά και τα ίδια να εξαφανιστούν. Φροντίστε, επομένως, να πλένεστε τακτικά και πολύ καλά, αλλά και να ξεβγάζετε πλήρως τα προϊόντα.
  5. Να κάνετε ήπια απολέπιση 1 – 3 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο απολεπιστικό προϊόν από το φαρμακείο της γειτονιάς σας το οποίο να έχει ήπια δράση. Ένα κατάλληλο για την περίπτωσή σας κι αποτελεσματικό θα μπορούσε να περιέχει αγγούρι και αλόη. Με αυτό, λοιπόν, την ώρα του μπάνιου σας, μπορείτε να κάνετε απολέπιση σε ολόκληρο το σώμα σας ή μόνο στα σημεία όπου έχετε σπυράκια στην πλάτη σας. Σε βρεγμένη / νωπή επιδερμίδα, τρίβετε απαλά προς μέτρια με το scrub και ξεπλένετε πολύ καλά. Με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσεστε από το νεκρό δέρμα, το σύνολο των νεκρών κυττάρων δηλαδή, αλλά και από τυχόν ρύπους και σκόνη και, ως εκ τούτου, περιορίζετε και σταδιακά καταπολεμάτε την ακμή στην πλάτη (ή όπου άλλου).
  6. Να αξιοποιείς ένα κάλο ενυδατικό προϊόν κατάλληλο για ακμή. Ένα τέτοιο φαρμακευτικό προϊόν μπορεί να αποτελεί και μέρος της θεραπευτικής αγωγής που θα σου έδινε κι ένας δερματολόγος εάν είχες έντονο πρόβλημα ακμής. Είτε, όμως, έχεις είτε όχι, μπορείς να αντιμετωπίσεις καταλυτικά τα σπυράκια στην πλάτη σου χρησιμοποιώντας την κατάλληλη για την ακμή ενυδατική κρέμα ως τρίτο βήμα μετά την απολέπιση και τον καθαρισμό – μπάνιο.

Έχετε σπυράκια στην πλάτη που σας εμποδίζουν να φορέσετε το καινούριο φόρεμα που αγοράσετε με την ανοιχτή πλάτη ή που σας τσούζουν όποτε βουτάτε στη θάλασσα; Τώρα πλέον γνωρίζετε πώς προκαλούνται, τι ευθύνεται για το σχηματισμό τους, αλλά, κυρίως, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε από εδώ και στο εξής. Ακολουθήστε τα!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα