Σπασμένα νύχια – 8 Συμβουλές

Τα νύχια μας καθημερινά αναγκαζόμαστε να τα χρησιμοποιούμε με διάφορους τρόπους –ακόμα και ως πρόχειρο εργαλείο, και δεν τα μεταχειριζόμαστε πολύ προσεκτικά, τα φέρνουμε συνέχεια σε επαφή με νερά, σαπούνια, απορρυπαντικά και χημικές ουσίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ξεφλούδισμα, τα σκισίματα, το ράγισμα και τέλος τα αντιαισθητικά σπασμένα νύχια. Κάτι που πέρα από την άσχημη και απογοητευτική εξωτερική εικόνα συχνά είναι και πολύ επίπονο.

Για να βρεις, λοιπόν, λύση στα ενοχλητικά σπασμένα νύχια σου, πρέπει καταρχάς να σκεφτείς τις καθημερινές σου συνήθειες, τον τρόπο που χρησιμοποιείς τα χέρια και κατ’ επέκταση τα νύχια σου και τέλος να φροντίσεις ώστε να αποφεύγεις τους αρνητικούς παράγοντες και να αρχίσεις να περιποιείσαι και να φροντίζεις σωστά τα νύχια σου. Άλλωστε εμείς οι γυναίκες είμαστε πολύ πιο επιρρεπείς στο συγκεκριμένο θέμα και ειδικά οι κυρίες μεγαλύτερης ηλικίας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα ραγισμένα ή σπασμένα νύχια, χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου ή αύξηση της ζελατίνης αλλά η πραγματικότητα έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως προαναφέραμε. Ειδικά η χρήση βερνικιών και αφαιρετικών (π.χ. ασετόν), αλλά και η συνεχής επαφή με νερά και σαπούνια είναι οι βασικές αιτίες.

Πάντως, πρέπει να γνωρίζεις ότι ως επί το πλείστον τα σπασμένα νύχια αποτελούν καλλυντικό θέμα και όχι ιατρικό. Πολύ σπάνια θα χρειαστεί η παρέμβαση γιατρού αν υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης ή κάτι πιο σοβαρό, όπως τραυματισμός.

Με κάποιες συμβουλές περιποίησης που θα σου δώσουμε, μπορείς να επισπεύσεις τη διαδικασία επούλωσης και να ανακουφίσεις τον πόνο όταν υπάρχει ήδη πρόβλημα με σπασμένα νύχια, αλλά και να τα προστατεύσεις, να τα δυναμώσεις και να τα διατηρήσεις υγιή ώστε να αποφύγεις την εμφάνιση του φαινομένου.

Σπασμένα νύχια – 8 Συμβουλές

1. Σωστό κόψιμο

Αν έχεις σπάσει κάποιο νύχι, πρέπει να το κόψεις γρήγορα αλλά και όσο πιο κοντό γίνεται για να περιορίσεις τη ζημιά του και να μην επεκταθεί περισσότερο το κόψιμο. Επίσης, καλό είναι να κόβεις ίσια τα νύχια σου, γιατί αν στρογγυλεύσεις τα άκρα ίσως το νύχι μεγαλώσει προς τα μέσα. Να ξέρεις ότι τα νύχια δε μεγαλώνουν πολύ γρήγορα μέσα στο μήνα και η περίοδος ανάπτυξης για ένα ολόκληρο νύχι μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 μήνες.

2. Κατάλληλη περιποίηση στο σπάσιμο

Αν το νύχι σου έχει σοβαρό σκίσιμο-σπάσιμο, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείς έναν γιατρό για να μη δημιουργηθεί μόλυνση.

3. Επαρκής ενυδάτωση

Αν τα νύχια είναι ξηρά και τους λείπει η ενυδάτωση, είναι πολύ πιο εύκολο να καταλήξουν ραγισμένα ή ακόμα χειρότερα σπασμένα. Καλό είναι, λοιπόν, να βάζεις ένα ενυδατικό προϊόν στα νύχια αλλά και στα πετσάκια κάθε βράδυ κι έτσι θα τα βοηθάς να γίνουν και πιο δυνατά. Τα καλά ενυδατικά προϊόντα περιέχουν κερατίνη και κολλαγόνο, αποφρακτικές ουσίες όπως η βαζελίνη, το ορυκτέλαιο ή η λανολίνη καθώς και υγροσκοπικές ουσίες όπως το γαλακτικό οξύ. Μπορείς επίσης να κάνεις μασάζ στα νύχια μόνο με βαζελίνη ή μια κρέμα χεριών. Αν υπάρχει αρκετή ενυδάτωση στα νύχια θα είναι λιγότερο εύθραυστα και θα αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

4. Περιόρισε τη χρήση αφαιρετικών βερνικιού

Το ασετόν και όλων των ειδών τα προϊόντα αφαίρεσης μανό από τα νύχια, αν χρησιμοποιούνται συχνά κάνουν τα νύχια εύθραυστα. Τα περισσότερα αφαιρετικά περιέχουν σκληρούς διαλύτες που κάνουν τα νύχια μας ξηρά, ευάλωτα και επιρρεπή σε ρωγμές και σπασίματα. Αν δε γίνεται να μη το χρησιμοποιείς τουλάχιστον αναζήτησε ένα αφαιρετικό που να μην περιέχει ακετόνη. Επίσης, μπορείς αντί να αφαιρείς εντελώς το βερνίκι από τα νύχια σου να επιδιορθώνεις το χρώμα που έχει χαλάσει απλώς ανανεώνοντάς το χωρίς να ξεβάψεις τα νύχια. Έτσι, θα περιοριστεί η χρήση του αφαιρετικού.

5. Προσπάθησε να αποφεύγεις τις χημικές ουσίες

Η διαρκής επαφή των χεριών αλλά και των νυχιών μας με προϊόντα καθαρισμού, απορρυπαντικά, υγρά πλυσίματος πιάτων, κλπ. μπορεί να κάνει τα νύχια ξηρά και εύθραυστα. Καλό είναι να αποφεύγουμε ή να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε χημικές ουσίες που περιέχουν αυτά τα προϊόντα, ή διαφορετικά να επιλέγουμε πιο προσεκτικά το τι θα χρησιμοποιήσουμε. Αν χρησιμοποιούμε πιο ήπια προϊόντα είναι πολύ πιθανό τα σπασμένα νύχια να αποφεύγονται.

6. Χρησιμοποίησε γάντια

Κάτι που θα σε βοηθήσει πολύ να προστατεύσεις τα νύχια σου (αλλά και τα χέρια σου) ειδικά αν συνηθίζεις να κάνεις δουλειές που αφήνουν τα χέρια και τα νύχια εκτεθειμένα σε πολλά νερά ή σε χημικά, είναι η χρήση των γαντιών. Μπορείς να επιλέξεις γάντια πλαστικά ή λάτεξ, όπως επίσης και γάντια με βαμβακερή επένδυση αν δε σε βολεύουν τα παραπάνω. Αναλόγως αν μιλάμε για δουλειά που έχει να κάνει με υγρασία (πλύσιμο) ή πιο στεγνή δουλειά (κηπουρική) μπορείς να έχεις και το κατάλληλο ζευγάρι γαντιών. Τα γάντια με βαμβακερή επένδυση έχουν επιπλέον καλό το ότι απορροφούν τον ιδρώτα μας οπότε μας εξυπηρετούν περισσότερο.

7. Ενίσχυσε τα νύχια με βιοτίνη

Για να αποφύγεις ή να καταπολεμήσεις τα σπασμένα νύχια, μπορείς να κάνεις κάτι ακόμα ενισχύοντας τη δύναμή τους. Να λαμβάνεις βιταμίνη βιοτίνη είτε ως συμπλήρωμα διατροφής (με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου) είτε μέσω των τροφών. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, η βιοτίνη, είναι διαθέσιμη σε φαρμακεία αλλά και σε καταστήματα που σχετίζονται με υγιεινή διατροφή. Το κακό είναι ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση της αργούν να φανούν αλλά σίγουρα μετά από κάποιους μήνες θα δεις διαφορά.

8. Απευθύνσου σε γιατρό αν χρειαστεί

Όπως προαναφέραμε, σπάνια τα σπασμένα νύχια χρίζουν ιατρικής παρακολούθησης. Όμως, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ενδεχομένως χρειάζεται να σε δει γιατρός. Αν για παράδειγμα, έχεις τραυματιστεί, αν έχεις μόλυνση, αν έχεις πρήξιμο ή πύον, αν ανεβάσεις πυρετό, αν δεις αίμα κάτω από το νύχι ή αν πονάς πάρα πολύ. Πάντως μη θορυβηθείς εύκολα γιατί το πιθανότερο είναι κάτι να είναι πολύ πιο απλό από ότι δείχνει.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα