Αρχική / Σώμα / Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να έχετε σφριγηλό στήθος
σφριγηλό στήθος

Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να έχετε σφριγηλό στήθος

Και, φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε καμία περίπτωση σε χειρουργικές επεμβάσεις!… Αντιθέτως, στο παρόν άρθρο, η συντακτική ομάδα του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα έχει συγκεντρώσει για εσάς ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε, άλλα που χρειάζεται να αποφεύγετε, καθώς επίσης και τροφές που αρμόζει να προτιμάτε και ασκήσεις γυμναστικής (yoga) που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να σφίξετε τους μαστούς σας και να διατηρήσετε ένα σφριγηλό στήθος. Σας επισημαίνουμε εκ προοιμίου ότι ό,τι συμπεριλάβουμε στο άρθρο αυτό θα είναι – έτσι πιστεύουμε τουλάχιστον – αρκετά προσιτό και εφαρμόσιμο από όλες σας, κι όχι κάποια περίεργη διατροφή ή πολύ απαιτητή γυμναστική. Ας ξεκινήσουμε, όμως, καλύτερα!

Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να έχετε σφριγηλό στήθος

1)Συμβουλές καθημερινότητας για να αποκτήσετε σφριγηλό στήθος

Πρέπει να…

 • Φοράτε στηθόδεσμο. Ο στηθόδεσμος είναι απαραίτητος εάν θέλετε να βοηθήσετε το στήθος σας να παραμείνει… στο ύψος του, ακόμη κι αν έχετε περάσει μία εγκυμοσύνη ή έχετε χάσει πολλά κιλά μαζεμένα ή είστε σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην κοινωνία μας, η πλειονότητα των γυναικών χρησιμοποιεί σουτιέν κατά τις εξόδους από το σπίτι, επομένως είμαστε okay από αυτή την άποψη. Εντός του σπιτιού, όμως, φοράτε στηθόδεσμο; Όταν κοιμάστε; Ίσως να έχετε ακούσει ότι είναι καλό να βγάζουμε το σουτιέν κατά τον ύπνο είτε να μην το φοράμε ολημερίς. Πράγματι, ένα σουτιέν με μπανέλα (σιδεράκι) για καλύτερη στήριξη του στήθους δεν είναι ό,τι πιο υγιές για ολόκληρο το 24ωρο. Αλλά, αν θέλετε να έχετε ένα σφριγηλό στήθος, δεν μπορείτε να μη φοράτε όλη ή σχεδόν όλη τη μέρα κάποιου είδους στηθόδεσμο. Για το σπίτι και τον ύπνο μπορείτε να επιλέγετε κάτι πιο ανάλαφρο, κάτι πιο μαλακό, όπως για παράδειγμα ένα μπουστάκι αθλητικό με λίγη ενίσχυση (επιθέματα) προκειμένου να διατηρεί στητό το στήθος σας.
 • Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα. Ανάμεσα στις πολυάριθμες έρευνες που έχουν γίνει αναφορικά με το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα και γενικότερα την κατάσταση των γυναικείων μαστών, διεξήχθη και μία έρευνα σε 161 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων γυναικών (αυτών που είναι ολόιδιες μεταξύ τους δηλαδή) με μέσο όρο ηλικίας τα 47,6 έτη από τον Hooman T. Soltanian, πασίγνωστο πλαστικό χειρουργό. Τι έδειξε αυτή; Ένα από τα βασικότερα ευρήματά της ήταν, εν ολίγοις, ότι όσες γυναίκες απλώνουν λίγη ενυδατική κρέμα στο στήθος τους σε καθημερινή βάση, έχουν πιο σφριγηλό στήθος και στητό σε σύγκριση με όσες δεν το κάνουν, ακόμη κι όταν πρόκειται για την περίπτωση των διδύμων αδελφών όπου η μία το έκανε ενώ η άλλη όχι. Άλλα ευρήματα της εν λόγω έρευνας μπορείτε να δείτε στα παρακάτω bullets του άρθρου. Επομένως, αυτό που θέλουμε να σας παρακινήσουμε να κάνετε από εδώ και στο εξής είναι να απλώνετε με κινήσεις μασάζ κάθε βράδυ πριν τον ύπνο λίγη ενυδατική κρέμα στους μαστούς σας.

Συμπληρωματικά, μπορείτε να…

 • Κάνετε κομπρέσες με αρωματισμένο νερό. Πιο ειδικά, μία αποτελεσματική πρακτική που μπορείτε να εφαρμόζετε όσο συχνά θέλετε, ακόμη και καθημερινά, είναι οι κομπρέσες με ένα νερό, μέσα στο οποίο έχετε αφήσει όλο το βράδυ λίγα άνθη λεβάντας, λίγα λουλούδια τσουκνίδας και λίγα χαμομηλιού.
 • Κάνετε μασάζ με έλαια. Αν και το αγνό ελαιόλαδο που διαθέτουμε σπίτι μας είναι αρκετά καλό για ένα συχνό, ακόμα και καθημερινό, μασάζ στο γυναικείο στήθος, έχει φανεί ότι ο συνδυασμός αμυγδαλέλαιου με 2 σταγόνες από τα παρακάτω αιθέρια έλαια είναι σαφώς αποδοτικότερος: 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, αναμειγμένες όλες με λίγη ποσότητα αμυγδαλέλαιου (=το λαδάκι που θα χρησιμοποιείτε ως βάση). Τα λάδια αυτά τα βρίσκετε στο φαρμακείο αλλά και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή με προϊόντα ομορφιάς. Αξίζει να τα αγοράσετε για να περιποιείστε το στήθος σας όπως του αξίζει.

ΔΕΝ πρέπει να…

 • Φοράτε φαρδύ στηθόδεσμο. Η αναγκαιότητα χρήσης σουτιέν, όπως προαναφέραμε, είναι αναντίρρητη. Ωστόσο, όταν το σουτιέν που επιλέγετε είναι πιο μεγάλο, πιο φαρδύ από το στήθος σας, τότε όχι, αυτό δεν αποτελεί μία ορθή καθημερινή πρακτική για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα σφριγηλό στήθος. Ποικίλοι μπορεί να είναι οι λόγοι εξαιτίας των οποίων ο στηθόδεσμός σας είναι πιο φαρδύς, πιο μεγάλος από αυτόν που κανονικά αρμόζει να φοράτε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής: α) να έχετε χάσει μπόλικα κιλά, να έχει μικρύνει στο στήθος σας κι άρα τα παλιά σας σουτιέν να μένουν ψιλο-άδεια μέσα, β) να θεωρείτε ότι θέλετε να μοιάζει μεγαλύτερο το στήθος σας κι άρα να επιλέγετε σουτιέν μεγαλύτερα, τα οποία ωστόσο παραμένουν «κενά» λίγο ή πολύ, γ) να έχετε κατά λάθος προβεί σε λανθασμένες επιλογές κατά την αγορά στηθόδεσμων, δ) να έχει ξεχειλώσει λόγω της πολλής χρήσης και των πολλαπλών πλυσιμάτων το σουτιέν σας κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι απαραίτητο ο στηθόδεσμος που επιλέγετε να είναι ο κατάλληλος για το μέγεθος του στήθους σας, εάν επιθυμείτε να σας το στηρίζει όπως πρέπει κι έτσι να έχετε ένα σφριγηλό στήθος.
 • Καταναλώνετε αλκοόλ. Στην προαναφερόμενη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ από ενήλικες γυναίκες ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την επιδείνωση της όψης και της μορφής των μαστών τους. Και τώρα που γνωρίζετε ότι το αλκοόλ στέκεται εμπόδιο στο δρόμο σας για ένα σφριγηλό στήθος που θα σας δώσει αυτοπεποίθηση, περιορίστε στο ελάχιστο τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνετε έτσι ώστε να υπερπηδήσετε το εν λόγω εμπόδιο!
 • Χάνετε απότομα πολλά κιλά. Το στήθος αποτελείται από λίπος και μυϊκό ιστό. Αυτό είναι δεδομένο κι άρα δεν μπορούμε να το αρνηθούμε, όπως δεν μπορούμε να αρνηθούμε και το εξής: ότι κάθε δίαιτα – εξαντλητική ή μη – αλλά και κάθε ισορροπημένη διατροφή στοχεύει στην απώλεια κιλών, δηλαδή στη μείωση του ατομικού δείκτη μάζας. Και τι είναι αυτό που (πρέπει να) χάνουμε όποτε ακολουθούμε κάποια διατροφή ή δίαιτα; Το περιττό λίπος. Συνεπώς, είναι αναπόφευκτο να μη χαθεί λίπος και από την περιοχή του στήθους. Προσέξτε, όμως! Αυτό που θα χαθεί θα είναι το περιττό, το περίσσιο λίπος, που μπορεί να έκανε το στήθος σας να μοιάζει μεγαλύτερο, ωστόσο δεν ήταν αναγκαίο να υπάρχει για τον οργανισμό σας και την υγεία σας. Τι θα αποτελούσε πρόβλημα για το στήθος σας; Το να χάσετε απότομα πολλά κιλά. Γιατί; Επειδή κάτι τέτοιο θα γινόταν μόνο εάν έχετε ακολουθήσει κάποια πολύ αυστηρή δίαιτα, η οποία, όμως θα έχει το εξής αρνητικό: εκτός από το περιττό λίπος, να «κάψετε» και λίπος που χρειάζεται ο οργανισμός σας, αλλά και μυϊκή μάζα που είναι εξίσου απαραίτητη. Έτσι, εάν σκοπεύετε να αδυνατίσετε, φροντίστε να ακολουθήσετε απλώς μία ισορροπημένη διατροφή που να μη στερείται θρεπτικών συστατικών, και μην το παρακάνετε με τη γυμναστική. Βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με το μήνα, κοιτάζετε να έχετε μικρή αλλά υπαρκτή πρόοδο στην προσπάθειά σας και τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα, ούτε για το αν θα έχετε σφριγηλό στήθος ή όχι!

 

2)Διατροφικές επιλογές που βοηθούν στην αύξηση και τον ωραίο σχηματισμό του στήθους

Όπως έχει διαπιστωθεί στο χώρο της (βιο)ιατρικής, ένα όμορφο, καλοσχηματισμένο, γεμάτο και σφριγηλό στήθος είναι προϊόν συγκεκριμένων ορμονών, που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε πολύ απλά με τη μορφή ενός απλού μαθηματικού τύπου: οιστρογόνα + προγεστερόνη – τεστοστερόνη = αυξημένο στήθος. Όσο περισσότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη έχουμε, σε συνδυασμό με μειωμένη τεστοστερόνη, τόσο πιο γεμάτο και μπόλικο θα είναι το στήθος μας. Μάλιστα, όσον αφορά στην τεστοστερόνη, αξίζει να προσθέσουμε ότι η ύπαρξή της σε μεγάλη ποσότητα είναι αυτή που ευθύνεται για το μικρό στήθος στις περισσότερες γυναίκες.

Θα μας πείτε, ok, τις μάθαμε τις ορμόνες που χρειάζονται για το στήθος. Και;

Και αυτό που έχετε να κάνετε είναι προτιμάτε τροφές στην καθημερινότητά σας που συμβάλλουν στην αύξησή τους ή γενικότερα βοηθούν αισθητά στην απόκτηση καλοσχηματισμένου, στητού και πιο μεγάλου στήθους. Ρίξτε μια καλή ματιά στη λίστα με τρόφιμα και τις ιδιότητές τους αναφορικά με τους γυναικείους μαστούς:

 • Κοτόπουλο: αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων
 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: βελτιώνουν τους ιστούς των μαστών και μπορούν να προετοιμάσουν το στήθος για την επερχόμενη αύξησή του χωρίς να προκληθούν ραγάδες (αυτό επομένως άπτεται άμεσα για τις κοπέλες στην εφηβεία που αναμένουν την αύξηση του στήθους τους αλλά και για όλες εσάς που σκοπεύετε να ακολουθήσετε τις συμβουλές, τις τροφές και την κατάλληλη γυμναστική για να αυξήσετε το στήθος σας)
 • Τα εξής φρούτα, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα των οιστρογόνων και «προσκολλούν» στους υποδοχείς των ορμονών αυτών συμβάλλοντας στη δημιουργία ωραίου σχήματος στο στήθος: κεράσια, δαμάσκηνα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, φράουλες, μήλα, καρπούζι, βατόμουρα και ροδάκινα
 • Τα εξής λαχανικά, τα οποία ελέγχουν την παραγωγή τεστοστερόνης, βελτιώνουν τους ιστούς των μαστών και δρουν στο σχήμα του γυναικείου στήθους: λάχανο, τεύτλα, καρότα, αγγούρια
 • Ρύζι, κριθάρι και βρώμη: σιτηρά πλούσια σε οιστρογόνα
 • Λινάρι, ηλίανθος, μάραθος: σπόροι πλούσιοι σε οιστρογόνα, ενώ ο μάραθος περιέχει και φλαβονοειδή που ενισχύουν τα αποτελέσματα αύξησης της προγεστερόνης και των οιστρογόνων
 • Σκόρδο: αυξάνει την παραγωγή προγεστερόνης και οιστρογόνων και είναι από μόνο του πλούσιο σε οιστρογόνα
 • Λευκό κρασί, κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι, μαύρο τσάι: ποτά πλούσια σε φοιτοοιστρογόνα, τα οποία δρουν εποικοδομητικά ως προς το σχηματισμός και τη σφριγηλή όψη του στήθους.

Εντάξτε όσα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα μπορείτε στο εβδομαδιαίο σας menu και εν καιρώ θα δείτε ότι θα βελτιωθεί τόσο η «ποιότητα» όσο και η «ποσότητα» του στήθους σας!

 

3)Απλές γυμναστικές ασκήσεις για μεγαλύτερο και σφριγηλό στήθος

Εννοείται πως η διατροφή είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κανείς να προσέχει εάν θέλει να έχει καλή υγεία, όμορφο σώμα και ειδικότερα καλοσχηματισμένο και στητό στήθος. Η γυμναστική έρχεται δεύτερη στη λίστα και τρίτη η καθημερινή περιποίηση και οι καθημερινές πρακτικές. Ο συνδυασμός και των τριών, πάντως, είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα και είναι βέβαιο ότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα – σε κάποιες από εσάς πιο γρήγορα σε άλλες πιο αργά.

Εν προκειμένω, θα δούμε ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής που είναι οι καταλληλότερες για σφίξετε τους μύες στο στήθος σας, να το «γεμίσετε» ακόμη περισσότερο και να αποκτήσετε ένα σφριγηλό και αξιοζήλευτο στήθος.

 1. Push ups.
  Ξεκινάμε με την πιο απαιτητική από τις ασκήσεις που θα παρουσιάσουμε, η οποία στην αρχή θα φανεί πιο δύσκολη σε όσες είστε αρχάριες, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας πτοεί. Η στάση και θέση που πρέπει να έχουν τα μέλη του σώματός σας κατά την εκτέλεση των push ups είναι γνωστή, αλλά, όσες δεν είστε βέβαιες, αναζητήστε στο διαδίκτυο video πληκτρολογώντας για παράδειγμα: πώς γίνονται σωστά κάμψεις, ή, how to do a push up correctly. Κι επειδή είμαστε γυναίκες είναι προτιμότερο να κάνουμε τις κάμψεις που έχουν λυγισμένα τα πόδια στο έδαφος. Εξάλλου αυτό που σας ενδιαφέρει να δουλέψετε είναι το στήθος σας κυρίως.
  Είναι καλό να κάνετε 3 έως 5 σετ κάμψεων κάθε φορά, το καθένα εκ των οποίων να αποτελείται από 5 έως 10 κάμψεις. Ρυθμίστε τον αριθμό των σετ και των επαναλήψεων σε κάθε σετ σύμφωνα με το επίπεδό σας. Κάντε push ups αλλά και τις επόμενες δύο ασκήσεις κάθε 2 μέρες.
 2. Πιέσεις χωρίς βάρη.
  Πρόκειται για μία από τις αγαπημένες ασκήσεις των γυναικών. Είναι αρκετά εύκολη, δε χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική κόπωση ούτε απαραιτήτως καλή σωματική κατάσταση. Ανάμεσα στις ασκήσεις γυμναστικής που θα κάνετε, λοιπόν, εντάξτε και τη συγκεκριμένη σε όποια σειρά θέλετε (πρώτη, δεύτερη ή τρίτη).
  Στέκεστε όρθιες ή στηρίζεστε στα γόνατά σας και φέρνετε τα χέρια σας σε στάση σα να προσεύχεστε. Ενώνετε τις δύο παλάμες μεταξύ τους. Κρατάτε ψηλά τους ώμους σε ορθή γωνία σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και πιέζετε τις παλάμες σας μεταξύ τους. Βάλτε αρκετή δύναμη. Θα νιώσετε τους μύες του στήθους σας να σφίγγουν, κάτι που θα συμβαίνει και με ολόκληρο το χέρι σας. Θα σφίγγουν και θα τρέμουν. Αυτό είναι και το ζητούμενο για να ενδυναμώσετε την περιοχή και να αποκτήσετε το σφριγηλό στήθος που επιθυμείτε.
  Θα κάνετε πάλι 3 έως 5 σετ πιέσεων κάθε φορά, καθένα εκ των οποίων θα αποτελείται από 10 επαναλήψεις ή και περισσότερες εάν είστε πιο προχωρημένες ή εάν κάνετε για καιρό την άσκηση αυτή. Στο τέλος κάθε σετ και αφού ολοκληρώνετε τις 10 ή περισσότερες επαναλήψεις, χρειάζεται να διατηρείτε σφιχτές τις παλάμες σας για 5 δευτερόλεπτα συνεχόμενες. Άρα, έχουμε 10 επαναλήψεις πιέσεων, 5 δευτερόλεπτα συνεχούς πίεσης, διάλειμμα μισό λεπτό και ξανά για συνολικά 3 έως 5 φορές.
 3. Εκτάσεις με βάρη.
  Πιο δύσκολη από την προηγούμενη είναι αυτή εδώ η άσκηση, για την επίτευξη της οποίας θα χρειαστείτε σίγουρα κάποιο βάρος· μπορείτε να πάρετε μονόκιλα ή δίκιλα βαράκια ή απλά κάποιο άλλο αντικείμενο στο κάθε χέρι, όπως για παράδειγμα από ένα μπουκαλάκι νερού γεμάτο. Επιπλέον, χρειάζεστε κάποια επιφάνεια για να ξαπλώσετε· μπορεί να είναι ένας πάγκος γυμναστικής ή ένα στρώμα γυμναστικής ή ακόμη κι ένα χαλάκι στο πάτωμα. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, πάντως, επειδή η άσκηση απαιτεί να έχει μία απόσταση το στήθος από το πάτωμα, θα πρέπει να βάλετε κάτι (π.χ. μερικές πετσέτες ή δύο μαξιλάρια ή ένα στρώμα γυμναστικής τυλιγμένο) κάτω από την πλάτη σας, όπου θα ακουμπάει δηλαδή το μισό τμήμα της πλάτης σας, το πάνω.
  Ξαπλώνετε, λοιπόν, απλώνετε τα χέρια σας δεξιά κι αριστερά σε ορθή γωνία από το σώμα σαν σταυρός και κρατάτε σφιχτά το βαρίδιο που έχετε. Σηκώνετε τα χέρια σας προς το κέντρο έως ότου σχεδόν ενωθούν ευθεία τεντωμένα πάνω από το στήθος σας. Κατεβάζετε σιγά – σιγά κι αυτό είναι μία επανάληψη.
  Κάνετε 6 με 12 επαναλήψεις σε κάθε σετ – ανάλογα με το επίπεδό σας – και συνολικά 3 έως 5 σετ. 

Πιστέψτε στην αποτελεσματικότητα που έχει ο συνδυασμός των παραπάνω συμβουλών και μεθόδων και θα δείτε αρκετά σύντομα ευχάριστες αλλαγές στο στήθος σας!!

x

Check Also

αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών

Οι συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης

Σε πολλές γυναίκες συμβαίνει να ξεφλουδίζουν τα νύχια τους, κυρίως αυτά των ...

γυμναστική για εγκύους

Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (και φωτογραφικό υλικό)

Είτε είστε νέες είτε όχι όταν περιμένετε παιδί, είτε ασχολούσασταν εντατικά προηγουμένως ...

γραμμές στα νύχια

Γραμμές στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Σε κάποια περίοδο της ζωής μας είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλοιώσεις είτε ...