Μέθοδοι αποτρίχωσης: Πλεονεκτήματα / Μειονεκτήματα

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο σώμα είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, κυρίως τις πιο μελαχρινές στις οποίες είναι πιο έντονο. Όλες οι γυναίκες θέλουμε να έχουμε λείο, απαλό και λαμπερό δέρμα κι αν είναι δυνατόν χωρίς πολύ κόπο και χρήμα, αλλά περνάμε από πειράματα και ταλαιπωρίες μέχρι να βρούμε ποια μέθοδος αποτρίχωσης είναι η κατάλληλη για εμάς και το δέρμα μας και να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι μέθοδοι αποτρίχωσης που υπάρχουν είναι αρκετές, γεγονός που σημαίνει ότι έχεις περιθώρια επιλογής. Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, όμως, πέραν του τι σε εξυπηρετεί από άποψη ευκολίας, χρόνου και χρήματος, είναι ότι ο τρόπος που επιλέγεις για την αποτρίχωση σχετίζεται με τον τύπο του δέρματός σου και συγκεκριμένα με την απόχρωση της επιδερμίδας σου αλλά και με την ανθεκτικότητα της τρίχας. Επιπλέον, όπως θα έχεις διαπιστώσει και από μόνη σου, η κάθε επιφάνεια στο σώμα μας διαφέρει και θέλει τη δική της μέθοδο αποτρίχωσης. Δεν είναι όλες οι μέθοδοι αποτρίχωσης κατάλληλες για όλα τα σημεία του σώματός μας.

Εμείς έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω όλες τις διαδεδομένες μεθόδους αποτρίχωσης , με τα αρνητικά και τα θετικά τους , και στις παραθέτουμε ώστε να ενημερωθείς και να μπορέσεις έπειτα να επιλέξεις ποια είναι η πιο κατάλληλη για σένα και ποια σε εξυπηρετεί περισσότερο.

Μέθοδοι αποτρίχωσης: όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν επιλέξεις

Αποτρίχωση με ξυράφι

Το κλασικό ξυραφάκι, είναι η πιο γνωστή και απλή μέθοδος αποτρίχωσης. Είναι μια λύση εύκολη, αρκετά γρήγορη και σίγουρα η πιο οικονομική. Δυστυχώς, όμως, τα αποτελέσματά της δε διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ένα άλλο αρνητικό είναι πως δεν ενδείκνυται για όλες τις επιφάνειες του σώματός μας. Το ξυραφάκι είναι απαγορευτικό για εμάς τις γυναίκες για το πρόσωπο αλλά ούτε για χέρια συνιστάται.

Το ξύρισμα με ξυραφάκι χρειάζεται να γίνεται ανά 1-2 μέρες (αναλόγως την τρίχα) και δυστυχώς προκαλεί διάφορους ερεθισμούς, κοκκινίλες, σπυράκια ενδεχομένως, όπως και πιθανότητα για κοψίματα. Αν χρησιμοποιείς τη μέθοδο αυτή είναι καλό συνήθως να το κάνεις έπειτα από ένα ζεστό μπάνιο οπότε ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και να χρησιμοποιείς έναν καλό αφρό ξυρίσματος. Επίσης, μια καλή ενυδατική κρέμα σώματος για μετά την αποτρίχωση θα βοηθήσει το δέρμα σου ειδικά αν έχεις ευαισθησία.

Αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα

Δεν είναι όλες οι μέθοδοι αποτρίχωσης οικονομικές, όμως το κερί και η χαλάουα ανήκουν στην κατηγορία αυτή καθώς θα σε «καλύψει» για μεγάλο χρονικό διάστημα , ίσως μέχρι και δίμηνο. Για αυτό το κερί και η χαλάουα αποτελούν αρκετά διαδεδομένη μέθοδο αλλά έχει και τα αρνητικά της. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτρίχωσης είναι ελαφρώς επίπονη και υπάρχει ενδεχόμενο να προκαλέσει στο δέρμα ερεθισμό ή ελαφρύ έγκαυμα, όπως επίσης ευρυαγγείες και μελανιές. Μπορείς να εφαρμόσεις την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα σε όλο το σώμα, αλλά δε συνιστάται ιδιαίτερα για πρόσωπο και μασχάλες. Επιπλέον, πριν την εφαρμογή πρέπει να έχεις αφήσει τις τρίχες να μακρύνουν αρκετά για να είναι σωστό το αποτέλεσμα.

Αποτρίχωση με κρέμα

Η αποτριχωτική κρέμα μπορεί να είναι σε μορφή παχύρευστης κρέμας, σε μορφή τζελ ή και σε σπρέι. Είναι αρκετά εύκολη, γρήγορη και οικονομική μέθοδος αλλά ενδείκνυται μόνο αν δεν αντιμετωπίζεις προβλήματα στο δέρμα σου και δεν είσαι επιρρεπής σε ερεθισμούς. Πρέπει να ελεγχθεί πριν χρησιμοποιηθεί γιατί αν έχεις ευαισθησία μπορεί να σου δημιουργήσει αλλεργική αντίδραση. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής διαρκούν έως μία εβδομάδα και δεν είναι καθόλου επώδυνη λύση. Το κακό είναι πως ούτε η κρέμα αποτρίχωσης χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα – δε συνιστάται για μασχάλες και μπικίνι.

Αποτρίχωση με laser/ φωτόλυση

Οι μέθοδοι αποτρίχωσης συνολικά μπορεί να είναι πολλές, η συγκεκριμένη όμως είναι η μόνη μόνιμη λύση, η οποία επιπλέον ενδείκνυται για όλες τις επιφάνειες του σώματός μας και για όλους τους τύπους δέρματος. Είναι η μόνη μέθοδος που θα σε «σώσει» αν αντιμετωπίζεις σοβαρά θέματα με την τριχοφυΐα και δεν έχεις χρόνο για να ασχοληθείς. Γι’ αυτό όμως και δεν ανήκει στις οικονομικές μεθόδους. Δυστυχώς, είναι μια ακριβή μέθοδος αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο όταν θα απολαμβάνεις τα αποτελέσματα. Το δεύτερο αρνητικό της αποτρίχωσης με laser είναι πως δεν μπορείς να την κάνεις ανά πάσα στιγμή, το καλοκαίρι απαγορεύεται και δεν πρέπει να εκτίθεσαι στον ήλιο μετά την εφαρμογή της. Καλό είναι λοιπόν να ξεκινάς να προετοιμάζεις «έδαφος» από το χειμώνα.

Αποτρίχωση με ειδική μηχανή

Η μηχανή αποτρίχωσης είναι μια γρήγορη λύση και πολύ ιδανική για μεγάλη επιφάνεια όπως τα πόδια αλλά και για το μπικίνι. Μπορείς να την εφαρμόσεις και στο ντους αν η συσκευή σου είναι αδιάβροχη οπότε εξοικονομείς ακόμα περισσότερο χρόνο. Το αρνητικό της συγκεκριμένης μεθόδου, είναι πως αρχικά πονάει ελαφρώς στις πρώτες εφαρμογές (κάτι που συνήθως ξεπερνιέται τις επόμενες φορές) και επιπλέον κάνει τις τρίχες να γυρίζουν προς τα μέσα και δημιουργεί άσχημα σημάδια. Όταν βέβαια συνηθίζει το δέρμα τη συγκεκριμένη μέθοδο τις περισσότερες φορές επανέρχεται.

Αποτρίχωση με κλωστή

Πρόκειται για μία όχι τόσο διαδεδομένη μέθοδο αλλά έρχεται από πολύ παλιά και συνηθιζόταν στα αντρικά κουρεία. Εμείς οι γυναίκες δεν την γνωρίζουμε τόσο αλλά τη χρησιμοποιούν κάποιοι ειδικοί για το βγάλσιμο φρυδιών. Είναι μια καλή επιλογή για όλο το σώμα αλλά δεν ανήκει στις γρήγορες μεθόδους, απαιτεί χρόνο και φυσικά τα χέρια ενός ειδικού. Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνη σου. Όπως είπαμε συνιστάται κυρίως στα φρύδια , όπως επίσης στο μουστάκι και σε κάποια άλλα σημεία του προσώπου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα