Αρχική / Σώμα / Κιτρινισμένα νύχια – Αιτίες – Πρόληψη – Φυσική αντιμετώπιση
κιτρινισμένα νύχια

Κιτρινισμένα νύχια – Αιτίες – Πρόληψη – Φυσική αντιμετώπιση

Τα νύχια των ποδιών και των χεριών μας συνιστούν τον καθρέπτη της υγείας μας. Τα κιτρινισμένα νύχια είναι μόνο μία από τις «προβληματικές» κατηγορίες νυχιών που μπορεί να εμφανιστούν σε μία γυναίκα (καθώς και σε έναν άνδρα). Τις περισσότερες φορές, τα κιτρινισμένα νύχια αποτελούν απόρροια μυκητίασης, ενώ δεν είναι καθόλου σπάνιο το να υποδεικνύουν κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης. Από αυτό και μόνο μπορείτε να αντιληφθείτε την τεράστια σπουδαιότητα που έγκειται στο να γνωρίσετε τις αιτίες που προκαλούν τα κιτρινισμένα νύχια, στο να μάθετε τους τρόπους και τις συνήθειες που οφείλετε να ακολουθείτε για τη σχετική πρόληψη, καθώς επίσης και στο να πληροφορηθείτε περί της φυσικής αντιμετώπισης των κιτρινισμένων νυχιών, προτού να είναι αργά.

Κιτρινισμένα νύχια: Αιτίες

Οι πιθανές αιτίες που υπάρχουν και προκαλούν τα κιτρινισμένα νύχια είτε των ποδιών είτε των χεριών είναι οι εξής:

 1. Μυκητίαση, η εισβολή δηλαδή ενός παθογόνου μικροοργανισμού και συγκεκριμένα ενός μύκητα στο εσωτερικό των νυχιών μας. Θα έχετε ακούσει, άλλωστε, για τα κιτρινισμένα νύχια των ποδιών, το γνωστό κι ως «πόδι του αθλητή» (ή κάπως έτσι τέλος πάντων!…), που η συσσώρευση ρύπων και ιδρώτα (ιδρώτας = υγρό περιβάλλον που αγαπούν οι μύκητες για την εγκατάσταση και τον πολλαπλασιασμό τους). Έτσι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα κιτρινισμένα νύχια αποτελούν αποτέλεσμα μιας μυκητίασης, η οποία φυσικά και είναι αντιμετωπίσιμη. Οι δερματολόγοι, όταν το στάδιο είναι προχωρημένο, συνταγογραφούν συνήθως ένα χάπι (αντιβίωση) και ένα ειδικό μανό για τα νύχια.
 2. Σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως ασθένειες του θυρεοειδούς,
 3. Ασθένειες του πνεύμονα,
 4. Διαβήτης και
 5. Ψωρίαση.
 6. Κάπνισμα. Το κάπνισμα, εκτός από τα δόντια, μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει και κιτρινισμένα νύχια.
 7. Κακής ποιότητας μανό σε συνδυασμό με
 8. Συχνή χρήση ασετόν.

Κιτρινισμένα νύχια – Πρόληψη

Για να προλάβετε ή/ και να διαφυλάξετε τα νύχια σας από το να κιτρινίσουν, πρέπει να ακολουθείτε τις εξής συμβουλές:

 • Να χρησιμοποιείτε πάντοτε βερνίκια που είναι καλής ποιότητας και όχι ό,τι βρίσκετε πιο οικονομικό παρόλο που θα είναι προφανώς αμφιβόλου ποιότητος.
 • Να βάζετε πάντα μία στρώση από βάση ( base coat ) προτού περάσετε τα νύχια σας με το χρώμα του μανό που επιλέγετε κάθε φορά.
 • Να ΜΗΝ ξεβάφετε τα νύχια σας με ασετόν. Μπορεί να σας παραξενεύει η συγκεκριμένη συμβουλή, ωστόσο είναι πραγματική και είναι επιτακτικό να εστιάσετε την προσοχή σας και σε αυτό το σημείο. Το ασετόν περιέχει ισχυρές ουσίες, που δρουν αρνητικά ως προς την υγεία και τη φυσική σύσταση των νυχιών, καθιστώντας τα αφυδατωμένα.
 • Μπορείτε κάλλιστα να αφαιρείτε το βερνίκι από τα νύχια των ποδιών και των χεριών σας με λίγο βαμβάκι και με κάποιο ειδικό υγρό που έχει την ιδιότητα να ξεβάφει τα νύχια χωρίς όμως να περιέχει ασετόν. Ρωτήστε στα καταστήματα με καλλυντικά προϊόντα καθώς επίσης και στα φαρμακεία για περαιτέρω πληροφορίες και προμηθευτείτε ένα τέτοιο ειδικό υγρό.
 • Λίγες μέρες μέσα στο μήνα (5 με 7 ημέρες ανά μήνα για παράδειγμα) να αφήνετε τα νύχια σας να αναπτύσσονται φυσικά, χωρίς να τα έχετε βαμμένα. Γιατί, όπως προαναφέρθηκε, τα κιτρινισμένα νύχια είναι δυνατό να έχουν αποκτήσει αυτήν την πορτοκαλοκίτρινη επιφανειακή χροιά εξαιτίας των συνεχόμενων βαφών τους και μάλιστα από βερνίκια αμφίβολης και μάλλον κακής ποιότητας.
 • Να ενυδατώνετε όσο πιο τακτικά μπορείτε τα νύχια σας με κάποιο οργανικό έλαιο. Το καστορέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, το αγνό ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και άλλα πολλά τέτοια λάδια είναι απαραίτητα για κάθε γυναίκα που δε θέλει να αποκτήσει κιτρινισμένα νύχια. Μπορείτε, μάλιστα, να κάνετε ένα απαλό μασάζ σε καθένα ξεχωριστά από τα νύχια σας ακόμα και σε καθημερινή βάση, αξιοποιώντας πάντοτε μία σταγονίτσα από ένα εκ των προαναφερομένων ελαίων.
 • Να ΜΗΝ παραμελείτε την σωστή και καθημερινή φροντίδα – υγιεινή – καθαριότητα των χεριών και των ποδιών σας (άρα και των νυχιών στα άκρα σας).
 • Να σκουπίζετε πολύ – πολύ καλά τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλά σας, έτσι ώστε να μην αφήνετε στους μύκητες τη δυνατότητα να βρίσκουν ευνοϊκό για εκείνους έδαφος προς εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την περιοχή των ποδιών σας, όπου πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ τόσο το να μην είναι νοτισμένα από τον ιδρώτα σας τα παπούτσια σας και οι κάλτσες όσο και το να είναι πάρα πολύ καλά σκουπισμένα τα δάχτυλά σας, ένα – ένα, προτού φορέσετε τις κάλτσες και τα παπούτσια σας.
 • Να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο (που βοηθάει στο να αφομοιώνεται και να απορροφάται το ασβέστιο), καθώς επίσης και ω-3 λιπαρά οξέα. Τέτοιες τροφές, που εγγυώνται ότι θα έχετε υγιή και γερά νύχια, είναι για παράδειγμα οι εξής: το κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός, το κουνουπίδι, τα αβγά και ιδίως οι κρόκοι τους, οι ρέγκες, οι σαρδέλες και το μουσλί.

Κιτρινισμένα νύχια: Φυσική αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που έχετε πρόσφατα αντιληφθεί ότι τα νύχια σας έχουν αποκτήσει στην επιφάνειά τους την προαναφερθείσα ως πορτοκαλοκίτρινη χροιά, τότε δεν έχετε πάρα να πάρε ένα λεμόνι αυτή τη στιγμή από το ψυγείο σας, να παρασκευάσετε και να εφαρμόσετε την παρακάτω αναφερόμενη σπιτική θεραπεία που υπόσχεται πως θα κάνει άμεσα τα κιτρινισμένα νύχια σας και πάλι όπως ήταν πριν. Διαβάστε τη συνταγή και ακολουθήστε την!

Σπιτική θεραπεία για τα κιτρινισμένα νύχια:

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • ½ λεμόνι
 • Λίγη ποσότητα από σόδα μαγειρικής.

Διαδικασία που θα ακολουθήσετε:

 • Κόψτε το λεμόνι στη μέση και στύψτε το μισό. Μόνο αυτό θα χρειαστείτε για αρχή. Τρίψτε τη στυμμένη λεμονόκουπα σε ένα – ένα ξεχωριστά από τα κιτρινισμένα νύχια σας. Επιμείνετε πιο πολύ στα «προβληματικά» σημεία.
 • Έπειτα, πάρτε ένα κουτάλι της σούπας και γεμίστε το μισό με μαγειρική σόδα. Στάξτε πάνω της (και μέσα στο κουτάλι) μερικές σταγόνες από το λεμόνι που έχετε κόψει μέχρι να δείτε ότι δημιουργείται ένα μείγμα, μια πάστα, από λεμόνι και σόδα μαγειρικής, που μπορεί να απλωθεί. Πάρτε μία μπατονέτα και απλώστε το μείγμα αυτό σε καθένα από τα κιτρινισμένα νύχια σας.
 • Αφήστε τη σπιτική συνταγή για τα κιτρινισμένα νύχια να δράσει μόνη της για 6, το πολύ 8 λεπτάκια. Μόλις περάσουν τα λεπτά αυτά, τρίψτε λίγο σα να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ τα νύχια σας (ένα – ένα ξεχωριστά) κι αμέσως ξεπλύνετέ τα καλά. Επαναλαμβάνετε κάθε 2 φορές την εβδομάδα.

Εναλλακτική σπιτική θεραπεία για τα κιτρινισμένα νύχια:

Εξίσου αποτελεσματική με την προηγούμενη είναι κι αυτή η θεραπεία φυσικής αντιμετώπισης για τα κιτρινισμένα νύχια.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • Χυμός από 1 λεμόνι
 • 1 φλιτζάνι από ζεστό νερό.

Διαδικασία που θα ακολουθήσετε:

 • Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίξτε και αναμείξτε το χυμό από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Βουτήξτε το ένα ή και τα δύο χέρια σας / ή πόδια σας (εάν χωρούν) που βρίσκονται τα κιτρινισμένα νύχια για 10 λεπτά μέσα στο υγρό μείγμα αυτό.
 • Για καλύτερο και ταχύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να τρίβετε παράλληλα και μερικές φέτες από το λεμόνι πάνω στα κιτρινισμένα νύχια.
 • Εφαρμόστε την εν λόγω σπιτική θεραπεία που αποτελεί μία φυσική αντιμετώπιση των κιτρινισμένων νυχιών κάθε 3 με 4 μέρες, δηλαδή 2 φορές την εβδομάδα.
x

Check Also

αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών

Οι συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης

Σε πολλές γυναίκες συμβαίνει να ξεφλουδίζουν τα νύχια τους, κυρίως αυτά των ...

γυμναστική για εγκύους

Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (και φωτογραφικό υλικό)

Είτε είστε νέες είτε όχι όταν περιμένετε παιδί, είτε ασχολούσασταν εντατικά προηγουμένως ...

γραμμές στα νύχια

Γραμμές στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Σε κάποια περίοδο της ζωής μας είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλοιώσεις είτε ...