Αρχική / Σώμα / Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (και φωτογραφικό υλικό)
γυμναστική για εγκύους

Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (και φωτογραφικό υλικό)

Είτε είστε νέες είτε όχι όταν περιμένετε παιδί, είτε ασχολούσασταν εντατικά προηγουμένως με τη γυμναστική είτε όχι αλλά θέλετε να κρατήσετε κάπως τις ισορροπίες στο βάρος, στη διατροφή και την καθημερινότητά σας με ένα παιδί στην κοιλιά, δεν έχετε παρά να δείτε την κατάλληλη γυμναστική για εγκύους και να αρχίσετε σιγά – σιγά να μπαίνετε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τα συν

Η γυμναστική για εγκύους  εγγυάται τα προηγούμενα, ότι δηλαδή θα διατηρήσετε κατά κάποιον τρόπο ένα μέτρο στα επίκτητα κιλά που όλες βάζουμε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ότι θα έχετε μία συχνή ενασχόληση και μάλιστα ενασχόληση με το σώμα σας που κατά πάσα πιθανότητα θα νιώσετε πως ευχαριστεί τόσο εσάς τις ίδιες, όσο και το σύντροφό σας αλλά και το παιδάκι που περιμένετε.

Πέραν αυτών, με τη γυμναστική για εγκύους μπορεί να διασφαλιστεί ένας ευκολότερος τοκετός, λιγότερο επώδυνος και περισσότερο ταχύς από άποψη χρονικής διάρκειας. Διότι όλο το σώμα σας θα είναι ενδυναμωμένο και με αρκετή ελαστικότητα, επομένως θα αποτελεί βοηθητικό παράγοντα την ώρα του τοκετού, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επομένως, ακόμη κι αν πριν μείνετε έγκυες δεν ασχολούσασταν ιδιαίτερα με την εκγύμναση του σώματός σας, μπορείτε τώρα να ξεκινήσετε με συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης κι ελαστικότητας, αλλά και με συγκεκριμένα είδη άθλησης, τα οποία και θα αναφέρουμε ευθύς αμέσως. Μάλιστα, αναζητήστε στο διαδίκτυο και διαβάστε τι λένε οι γυναίκες, που έκαναν έστω 2 φορές την εβδομάδα κάποιου είδους γυμναστική για εγκύους , σχετικά με την εμπειρία τους με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Πιστεύουμε ότι θα σας πείσουν!

Πριν απ’ όλα

Θέλουμε να επισημάνουμε πως εμείς δεν είμαστε ειδικοί φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στη γυμναστική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, επομένως και δε θα αναφερθούμε σε σαφή προγράμματα γυμναστικής που μπορείτε εσείς να ακολουθήσετε. Εάν επιθυμείτε να ακολουθείτε κάποιο εντατικό και αυστηρά διαμορφωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης καθόσον είστε έγκυες, οφείλετε να απευθυνθείτε αφενός στο γυναικολόγο – μαιευτήρα σας, αφετέρου σε κάποιον γυμναστή ή κάποια γυμνάστρια που μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα προσαρμοσμένο σε κάθε προσωπική σας παράμετρο.

Αυτό, βέβαια, αφορά στις πιο «απαιτητικές» από εσάς και σίγουρα όχι στην πλειονότητα των εγκύων γυναικών. Εμείς για όλες τις εγκύους που ο γιατρός τούς επιτρέπει την άσκηση, έχουμε να προτείνουμε ορισμένα είδη γυμναστικής με λίγες συγκεκριμένες ασκήσεις.

Γυμναστική για εγκύους

#1: Κολύμπι

 

γυμναστική για εγκύους

Πρώτο και καλύτερο έχουμε το κολύμπι. Ξεκουράζει ενώ παράλληλα δυναμώνει. Διευκολύνει τον τοκετό και προσφέρει μία κατάσταση ευφορίας στην έγκυο την ώρα που κολυμπά. Ασφαλώς προτείνεται η κολύμβηση σε πισίνα, η οποία μάλιστα διαθέτει και το κατάλληλο προσωπικό, κι όχι στη θάλασσα, μιας και στην πρώτη περίπτωση η θερμοκρασία του νερού είναι η αρμόζουσα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση όλες γνωρίζουμε πως η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού δεν είναι ποτέ αυτή που μας αρέσει. Να προσθέσουμε, επιπλέον, ότι εάν δεν έχει τύχει να μάθετε κολύμπι, ασφαλώς και δεν είναι ό,τι καλύτερο να το δοκιμάσετε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, ακόμη κι αν αποτελεί μία πολύ καλή γυμναστική για εγκύους.

#2: Jogging

γυμναστική για εγκύους

Το jogging χαρίζει ψυχική και σωματική τόνωση, που είναι απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, αλλά και για τις έγκυες γυναίκες συγκεκριμένα. Εάν δεν είστε συνηθισμένες σε αυτό το είδος εκγύμνασης, τότε δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε σε γρήγορους ρυθμούς. Υιοθετήστε ένα ρυθμό ημι-τρεξίματος (κάτι μεταξύ περπατήματος και τρεξίματος δηλαδή) και όποτε νιώθετε κόπωση σταματήστε το τρέξιμο και συνεχίστε με περπάτημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματάτε απότομα από το τρέξιμο και να κάθεστε. Χρειάζεται οι παλμοί της καρδιάς να πέφτουν σιγά – σιγά, γι’ αυτό και θα πρέπει να μειώνετε το ρυθμό του τρεξίματος σταδιακά μέχρι να φτάσετε σε σημείο που να περπατάτε κι εν τέλει να καθίσετε να ηρεμήσετε. Σε περίπτωση που αισθανθείτε κάποια μικρή ατονία, έχετε μαζί μας δύο κομματάκια από λευκή ή καστανή σοκολάτα γάλακτος κι αμέσως θα είστε μια χαρά.

#3: Περπάτημα

γυμναστική για εγκύους

Ε εντάξει, είναι ο πιο απλός και λιγότερο κουραστικός τρόπος εκγύμνασης για όλες μας, με τον οποίο μπορούμε να περνάμε εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο μας, να αποφεύγουμε την καταφυγή σε ό,τι φαγώσιμο βρούμε μπροστά μας, καθώς επίσης και να χάνουμε σιγά – σιγά περιττό λίπος και κιλά. Είναι πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος για γυμναστική για εγκύους που συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όλες σας, εφόσον βέβαια ο γιατρός σας το επιτρέπει. Πάρτε μια φίλη σας, το σκυλάκι σας, τον άνδρα σας ή απλά το κινητό κι ένα ζευγάρι ακουστικά και ξεκινήστε να περπατάτε φορώντας ένα αναπαυτικό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών ή ανατομικών παπουτσιών. Ξεκινήστε με μικρές διαδρομές και εβδομάδα με την εβδομάδα αυξήστε τες. Μάλιστα, εάν έχετε τη δυνατότητα να περπατάτε σε πράσινα τοπία, αδράξτε την ευκαιρία αυτή!

#4: Μπάλα εκγύμνασης

γυμναστική για εγκύους

Υπάρχουν δύο ειδών μπάλες που μπορεί η καθεμία μας να προμηθευτεί από οποιοδήποτε κατάστημα με είδη γυμναστικής. Είναι οι μεγάλες μπάλες που χρησιμοποιούνται για ασκήσεις όλου του σώματος, αλλά και οι mini balls που χρησιμοποιούνται για εκγύμναση και ενδυνάμωση μεμονωμένων μυϊκών ομάδων. Στις σχετικές εικόνες μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε τη διαφορά τους. Με τη μεγάλη μπάλα μπορείτε να κάνετε διατάσεις και να τεντώνετε το κορμί σας, ακόμη και να κάνετε κάπως δυσκολότερες ασκήσεις όπως είναι οι κοιλιακοί. Με τη μικρή μπαλίτσα μπορείτε να γυμνάζετε τους μύες των άνω και των κάτω άκρων σας , αλλά και τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους σας εφαρμόζοντας πλήθος ασκήσεων, όπως αυτές που σας δείχνουμε στις εικόνες. Καλό θα ήταν να αναζητήσετε στο διαδίκτυο βίντεο με ασκήσεις με μεγάλη ή μικρή μπάλα και να δείτε ποιες μπορείτε σιγά 0 σιγά να εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής σας.

#5: Βαράκια

γυμναστική για εγκύους

Ασφαλώς και δε σας προτρέπουμε να κάθεστε κάτω από μια μπάρα και να σηκώνετε 50κιλα! Ωστόσο, η τακτική εφαρμογή ασκήσεων με βαράκια του 1, των 2 ή μέχρι 3 κιλών το καθένα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνεις μία έγκυος γυναίκα. Καταρχάς, απασχολεί τον εαυτό της με κάτι εποικοδομητικό. Κατά δεύτερον, διατηρεί τη σιλουέτα της. Και, κατά τρίτον, ενδυναμώνει τους μύες της, κάτι που, μεταξύ άλλων, θα την βοηθήσει ιδιαίτερα όταν γίνει μανούλα και χρειάζεται να σηκώνει ολημερίς και ολονυχτίς το μικρό της! Δείτε επίσης ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με τα βαράκια στο διαδίκτυο. Σε περίπτωση που δε διαθέτετε και δε θέλετε να αγοράσετε βαράκια, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιείτε κάποιο αντικείμενο με αντίστοιχο βάρος, όπως για παράδειγμα κάποιο μπουκαλάκι με νερό.

#6: Yoga

gymnastiki-gia-egkyous (2)

Αφήσαμε για το τέλος έναν από τους καλύτερους τρόπους για γυμναστική για εγκύους, που για εμάς αποτελεί μαζί με την κολύμβηση τις καταλληλότερες μεθόδους για την επίτευξη αρμονίας, ηρεμίας, τόνωσης και ενδυνάμωσης κατά την περίοδο πριν τον τοκετό. Η προγεννητική yoga διευρύνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της σε όλο το δυτικό κόσμο, μιας και τα οφέλη της είναι πάμπολλα. Πέρα από τα προαναφερθέντα, αξίζει να προσθέσουμε τη βελτίωση της ισορροπίας, την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος (κάτι που επιτυγχάνεται και με την κολύμβηση) και τη βελτίωση / διατήρηση της ευλυγισίας του σώματος.

Εμείς σας δώσαμε αρκετές εναλλακτικές σχετικά με τη γυμναστική για εγκύους. Κρατήστε τες κατά νου κι όταν χρειαστεί ανακαλέστε τες και εφαρμόστε τες στην πράξη!

Δείτε επίσης:

x

Check Also

αύξηση στήθους με φυσικό τρόπο

Αύξηση στήθους με φυσικό τρόπο – Μάθε πώς

Η αύξηση στήθους με φυσικό τρόπο μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα. Όλο ...

στραβά νύχια

Στραβά νύχια – Από τι προκαλούνται και πώς να τα φτιάξεις

Μήπως αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα με τα νύχια σου; Έχεις ενοχλήσεις επειδή τα ...

στραβά πόδια

Στραβά πόδια – Πώς να βελτιώσεις την εικόνα και την υγεία τους

Ντρέπεσαι να δείξεις τα πόδια σου; Φοράς χειμώνα καλοκαίρι μακριά παντελόνια για ...