Αρχική / Σώμα / Γραμμές στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία μας;
γραμμές στα νύχια

Γραμμές στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Σε κάποια περίοδο της ζωής μας είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλοιώσεις είτε στα νύχια των ποδιών είτε στα νύχια των χεριών. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για προβλήματα που αφορούν στο σχήμα, το χρώμα, το πάχος ή την υφή των νυχιών και η καθεμία από εμάς είναι σε θέση να τα αντιληφθεί. Ορισμένες αλλοιώσεις στα νύχια μας μπορεί να υποδεικνύουν κάποια διατροφική έλλειψη που υπάρχει στον οργανισμό μας ή ακόμα και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που μας βασανίζει κι ενδεχομένως δεν  έχουμε αντιληφθεί.

Στο συγκεκριμένο άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα θα ασχοληθούμε με ένα επιμέρους σύμπτωμα των νυχιών που κάποιοι ή κάποιες από εσάς ενδεχομένως να έχετε ήδη εμφανίσει ή να εμφανίσετε μελλοντικά κι έτσι θα γνωρίζετε εκ των προτέρων μερικές βασικές πληροφορίες περί αυτού. Όπως άλλωστε είδατε κι από τον τίτλο του άρθρου, αυτό είναι οι γραμμές στα νύχια, που μπορεί να είναι διαμορφωμένες στα νύχια των χεριών ή στα νύχια των ποδιών μιας γυναίκας ή ενός άνδρα.

Για αρχή, όμως, ας δούμε ελάχιστες γενικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν ευρύτερα με τις αλλοιώσεις στα νύχια μας κι έπειτα θα περάσουμε στο βασικό μας ζήτημα.

Γενικές πληροφορίες για τις αλλοιώσεις

Όπως συμβαίνει και με το δέρμα μας, έτσι και τα νύχια μας δύνανται να μάς δείξουν την κατάσταση της υγείας μας και να μας φανερώσουν εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο ενδεχομένως εμείς να μην έχουμε ακόμα αντιληφθεί.

Πολλές είναι οι αλλοιώσεις που μπορεί να παρατηρήσουμε στα νύχια μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει όλες να μας θορυβήσουν και να μας κάνουν να ανησυχήσουμε εξ αρχής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη λευκονυχία, που εμφανίζεται ως λευκές γραμμές ή κηλίδες κατά την έκταση των νυχιών, την κοιλονυχία, όπου το νύχι αλλάζει σχήμα, έχει ανυψωμένα άκρα και εσωτερικά είναι κοίλο, και τις γραμμές Beau, που αποτελούν εγκάρσιες αυλακώσεις των νυχιών και συμβαίνουν συνήθως έπειτα από κάποια νόσο, τραυματισμό του νυχιού ή υποσιτισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη επίσκεψη στο δερματολόγο προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και τη φύση του προβλήματος κρίνεται απαραίτητη κι επιτακτική, καθώς εκείνος και μόνον εκείνος είναι σε θέση να εντοπίσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό), ποιες είναι οι αιτίες που το προκάλεσαν και φυσικά τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Τονίζουμε την αναγκαιότητα επίσκεψης σε δερματολόγο σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια αλλοίωση όπως για παράδειγμα γραμμές στα νύχια σας, διότι, αν και θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη από όλους μας, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και των δεκάδων καθημερινών προβλημάτων και υποχρεώσεων, πολλοί και πολλές από εμάς αμελούμε τον εαυτό μας ακόμα και όταν πρόκειται για σημαντικά ζητήματα, σπουδαιότερο όλων το ζήτημα της ατομικής υγείας.

Παρακάτω θα δούμε ορισμένες περιπτώσεις από διαφορετικές γραμμές στα νύχια, συνοδευμένες από το τι μπορεί να δείχνουν και μία σχετική εικόνα.

1)Βαθιές οριζόντιες γραμμές στα νύχια (αυλακώσεις)

γραμμές στα νύχια

Οι οριζόντιες γραμμές στα νύχια που είναι ταυτοχρόνως και βαθιές (μπορείτε να δείτε τη σχετική εικόνα) είθισται να αποκαλούνται και οριζόντιες αυλακώσεις των νυχιών ή, επιστημονικώς, «γραμμές του Beau». Μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρελθοντικού τραυματισμού των νυχιών μας ή ασθένειας που περάσαμε παλαιότερα ή ακόμα και συνεχούς έκθεσής μας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι αυλακώσεις αυτές παρατηρούνται όταν το νύχι μεγαλώνει και η αλλοίωση βρίσκεται πλέον σε εμφανές σημείο, γεγονός που σημαίνει ότι οι εν λόγω γραμμές στα νύχια εμφανίζονται αρκετούς μήνες έπειτα από την αιτία πρόκλησής τους (μήνες μετά από κάποιον παρελθοντικό τραυματισμό, περασμένη ασθένεια ή έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες). Ορισμένες ασθένειες που έχουν αποδειχθεί ότι μπορεί και να συνδέονται με τις βαθιές και οριζόντιες γραμμές στα νύχια είναι η πνευμονία, ο αρρύθμιστος διαβήτης και η περιφερική αγγειακή νόσος, ενώ οι αυλακώσεις αυτές μπορεί επίσης να υποδεικνύουν την έλλειψη ψευδαργύρου από τον οργανισμό μας.

2)Λευκές οριζόντιες γραμμές στα νύχια (ζώνες)

γραμμές στα νύχια

Οι λευκές οριζόντιες γραμμές στα νύχια που μοιάζουν περισσότερο με λευκές οριζόντιες ζώνες στο χώρο της ιατρικής αποκαλούνται «γραμμές του Muehrcke» και καλύπτουν, όπως βλέπετε και στην αντίστοιχη εικόνα, οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του νυχιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μίας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, που ονομάζεται αλβουμίνη. Η αλβουμίνη παράγεται στο συκώτι και, όταν εμφανίζεται το σύμπτωμα αυτό, συνήθως μπορούμε να μιλάμε για κάποιο πρόβλημα στο συκώτι.

3)Καφετί ή κοκκινωπές γραμμές κάτω από τα νύχια

γραμμές στα νύχια

Όπως βλέπετε κι από την αντίστοιχη εικόνα, πρόκειται για λεπτές κάθετες γραμμές που εμφανίζονται κάτω από την επιφάνεια του νυχιού. Συνήθως πρόκειται για τη λεγόμενη «σχισμοειδή αιμορραγία», συνιστούν δηλαδή αποτέλεσμα φθοράς των πολύ πολύ μικρών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κατά μήκος των νυχιών μας. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες γραμμές στα νύχια μας δεν πρέπει να αποτελούν λόγο ανησυχίας από πλευράς μας, αφού αντανακλούν απλώς κάποιον μικροτραυματισμό του νυχιού. Εντούτοις, αν οι γραμμές αυτές εμφανίζονται σε πολλά εκ των νυχιών μας, ίσως και να υποδεικνύουν κάτι σοβαρότερο, όπως είναι παραδείγματος χάριν μία συγκεκριμένη λοίμωξη στις βαλβίδες της καρδιάς που λέγεται ενδοκαρδίτιδα, η ψωρίαση ή ο ερυθηματώδης λύκος.

4)Μαύρες κάθετες γραμμές στα νύχια

γραμμές στα νύχια

Σχεδόν πάντα η εν λόγω αλλοίωση των νυχιών εμφανίζεται σε ένα μόνο νύχι ή σε λίγα από τα νύχια μας. Πρέπει να αποτελεί τη βασικότερη ένδειξη που θα σας ωθήσει απευθείας στο δερματολόγο σας, όχι επειδή είναι απαραιτήτως ανησυχητικό σύμπτωμα, αλλά επειδή μπορεί και να φανερώνει κάτι το ανησυχητικό. Συγκεκριμένα, το πιο συχνό είναι οι μαύρες γραμμές στα νύχια να προκύπτουν όταν τα μελανοκύτταρα παράγουν χρωστικές ουσίες σε μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ποσότητα, με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα της επιφάνειας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νύχι. Αυτό είναι γνωστό στον ιατρικό χώρο ως «γραμμωειδής μελανονυχία» και δεν είναι ανησυχητική. Εξίσου ανησυχητικό δεν είναι κι όταν οι μαύρες αυτές γραμμές στα νύχια προκύπτουν έπειτα από κάποιον τραυματισμό των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νυχιού μας. Όμως, σπανιότερα, οι μαύρες γραμμές στα νύχια αποτελούν μελάνωμα, μια σοβαρή και επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται «υπωνύχιο». Το μελάνωμα αυτό είναι μία παχιά μαύρη γραμμή σε ένα μόνο νύχι (συχνήθως), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το νύχι αυτό μπορεί να αιμορραγεί ή να πονάει. Άλλες αιτίες που μπορεί να οφείλονται για τις μαύρες γραμμές στα νύχια είναι: κάποια φαρμακευτική αγωγή (π.χ. χημειοθεραπείες), λύκος, σκληρόδερμα ή λοίμωξη από τον ιό HIV.

Όποια αλλοίωση κι αν εμφανιστεί σε κάποιο ή σε κάποια από τα νύχια των άνω ή των κάτω άκρων σας, ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγος να θορυβηθείτε έντονα και ανησυχήσετε άνευ λόγου. Εμείς σας δώσαμε πολύ σύντομα ορισμένα στοιχεία και βασικές πληροφορίες περί των αιτιών στις οποίες μπορεί να οφείλεται κάποια αλλοίωση των νυχιών που εμφανίζεται με οριζόντιες ή κάθετες γραμμές σε αυτά. Ασφαλώς, δεν είμαστε δερματολόγοι ούτε έχουμε σχετικές γνώσεις, οπότε είναι συνετό από πλευράς σας απλώς να λάβετε ως ενημέρωση όσα σας παραθέσαμε στο παρόν άρθρο κι όχι ως ιατρικό οδηγό ή κάτι συναφές. Ο γιατρός και μόνον αυτός είναι σε θέση να εκτιμήσει το πρόβλημα.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα εξής άρθρα του περιοδικού μας:

x

Check Also

αύξηση στήθους με φυσικό τρόπο

Αύξηση στήθους με φυσικό τρόπο – Μάθε πώς

Η αύξηση στήθους με φυσικό τρόπο μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα. Όλο ...

στραβά νύχια

Στραβά νύχια – Από τι προκαλούνται και πώς να τα φτιάξεις

Μήπως αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα με τα νύχια σου; Έχεις ενοχλήσεις επειδή τα ...

στραβά πόδια

Στραβά πόδια – Πώς να βελτιώσεις την εικόνα και την υγεία τους

Ντρέπεσαι να δείξεις τα πόδια σου; Φοράς χειμώνα καλοκαίρι μακριά παντελόνια για ...