Αρχική / Σώμα / Γήρανση χεριών – Αντιμετώπιση στο σπίτι
γήρανση χεριών

Γήρανση χεριών – Αντιμετώπιση στο σπίτι

Τα άνω άκρα μας αποτελούν ένα σημείο του σώματός μας στο οποίο εμφανίζονται σημάδια γήρανσης ωστόσο οι περισσότερες από εμάς τα αγνοούμε πλήρως ή μερικώς. Κι αυτό, επειδή συνήθως εστιάζουμε στο θέμα της γήρανσης που αφορά στην περιοχή του προσώπου μας, όπου οι ρυτίδες γίνονται κάποια στιγμή πιο εμφανείς κι εμείς, κοιταζόμενες στον καθρέπτη του σπιτιού μας, ενοχλούμαστε στην όψη τους.

Ο λόγος της «παραμέλησης» γύρω από το θέμα της γήρανσης χεριών στάθηκε επαρκής για εμάς στο να συντάξουμε ένα περιεκτικό άρθρο στο οποίο θα αναφερθούμε αποκλειστικά και μόνο στο πώς να προλάβετε αλλά και πώς να αντιμετωπίσετε τη γήρανση χεριών από το σπίτι σας, με συμβουλές, τρόπους, πρακτικές και μάσκες που γίνονται στο σπίτι.

Γήρανση χεριών –  Οι 2 καλύτερες σπιτικές μάσκες

1)Αντιρυτιδική μάσκα με λεμόνι και γάλα για την πρόληψη από την εμφάνιση ενδείξεων γήρανσης

Θα χρειαστείτε:

  • Μισό φρεσκοστυμμένο λεμόνι και
  • 2 οριζόντια δάχτυλα γάλα μετρημένα σε ένα φλιτζανάκι.

Οδηγίες:

Σε ένα μικρό φλιτζάνι, μετράτε δύο οριζόντια δαχτυλάκια γάλα (όποιο γάλα έχετε εύκαιρο, είναι προτιμητέο βέβαια το φρέσκο). Προσθέτετε σε αυτό τις σταγόνες από το λεμόνι. Ανακινείτε. Παίρνετε στο χέρι σας 2 κομματάκια από βαμβάκι. Βουτάτε κάθε φορά από ένα και εφαρμόζετε την αντιγηραντική μάσκα πάνω στα χέρια σας, στην περιοχή που βρίσκεται αντίθετα της παλάμης σας και κατά μήκος των δακτύλων σας, κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις. Έπειτα κάνετε το ίδιο και με άλλο κομματάκι από βαμβάκι για το άλλο άκρο σας. Αφήνετε τη μάσκα από 15 λεπτά μέχρι και όλο το βράδυ όσο κοιμάστε. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό από τη βρύση. Στεγνώνετε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα, πάλι με ταμποναριστές κινήσεις, γιατί, όταν κάνετε στην περιοχή αυτή δυνατές και ατσούμπαλες κινήσεις κατά το σκούπισμα με την πετσέτα, ευνοείτε τη γήρανση χεριών. Επαναλαμβάνετε 2 φορές την εβδομάδα, πάντα όμως περίπου 2 ώρες πριν το βραδινό ύπνο λόγω του κιτρικού οξέως που περιέχει το λεμόνι και που το καθιστά βλαβερό όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Επισημάνσεις:

Α) Το πόση ώρα θα αφήνετε κάθε φορά τη σπιτική αυτή μάσκα να δρα στα χεράκια σας εξαρτάται από το εάν πριν τον ύπνο χρησιμοποιείτε ή όχι ενυδατική κρέμα χεριών / σώματος. Εάν χρησιμοποιείτε, τότε αφήνετε τη μάσκα από 15 έως 30 λεπτά, ξεπλένετε με τον τρόπο που προαναφέραμε και αμέσως απλώνετε απαλά – απαλά την ενυδατική κρέμα στα χέρια σας και πέφτετε για ύπνο. Διαφορετικά, αφήνετε τη μάσκα να απορροφηθεί μόνη της καθ’ όσον εσείς κοιμάστε.

Β) Η εν λόγω μάσκα είναι κατάλληλη κυρίως για νεαρότερες ηλικίες, αφού η δράση της είναι προληπτική. Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, αλλά και γενικότερα τη γήρανση χεριών και δέρματος. Μπορεί και αξίζει να μπει στην εβδομαδιαία ρουτίνα των κοριτσιών που βρίσκονται σε ηλικίες μέχρι περίπου τα 28 έτη, ενώ θα ήταν ιδανικό εάν τα κορίτσια που βρίσκονται στο γυμνάσιο εφάρμοζαν τακτικά τη μάσκα αυτή.
Γ) Είναι άκρως βοηθητική ως προς την αποφυγή της γήρανσης του δέρματος, κάτι που μας το έμαθαν γυναίκες γηραιότερων ηλικιών που στην εποχή και στο χωριό τους δε διέθεταν έτοιμες αντιγηραντικές κρέμες αλλά χρησιμοποιούσαν καταλλήλως ό,τι τους παρείχε η φύση.

Δ) Μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιείτε τη σπιτική μάσκα με το λεμόνι και το γάλα τόσο στο πρόσωπο όσο και στο λαιμό σας για την πρόληψη των περιοχών αυτών από την εμφάνιση ρυτίδων.

2)Αντιρυτιδική μάσκα με πατάτα και παπάγια για τη λείανση της ήδη υφισταμένης γήρανσης

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μικρή πατάτα και
  • Μισή παπάγια.

Οδηγίες:

Τρίβετε τη φρέσκια πατάτα (ωμή) καθώς και την παπάγια που έχετε αγοράσει. Αναμειγνύετε τα δύο υλικά. Τοποθετείτε το μείγμα πάνω σε μερικά κομματάκια από βαμβάκι, τα οποία κι εφαρμόζετε πάνω στα άκρα σας αλλά και κατά μήκος στα δάκτυλα των χεριών σας για τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας. Αφού παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα, τα αφαιρείτε και  ξεπλένετε με δροσερό νεράκι (προσοχή! Όχι με χλιαρό νερό, όπως συνηθίζουμε να λέμε σε διάφορες άλλα άρθρα μας με σπιτικές μάσκες.). Χρειάζεται να επαναλαμβάνετε μόνο 1 φορά κάθε εβδομάδα.

Επισημάνσεις:

Α) Η παπάγια έχει πολλά ένζυμα που συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων.
Β) Η φρέσκια ωμή πατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη B.
Γ) Ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών είναι εξαιρετικός για τη σταδιακή μείωση των ήδη εμφανισμένων στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στα χέρια ρυτίδων, γι’ αυτό και είναι μια μάσκα που αναμφίβολα προτρέπουμε όλες σας να δοκιμάσετε.
Δ) Εφόσον η γήρανση χεριών ή γενικά οι ρυτίδες είναι σχηματισμένες από χρόνια πάνω στην επιδερμίδα σας, μην περιμένετε με μία – δύο εφαρμογές της εν λόγω σπιτικής μάσκας να τις δείτε να εξαφανίζονται! Όσο πιο βαθιές και έντονες είναι οι ρυτίδες, όσο πιο πολλά έτη είναι χαραγμένες πάνω μας, τόσο δυσκολότερη καθίσταται η λείανσή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι κι ακατόρθωτη. Απλώς το επισημαίνουμε σε όλες σας ότι θα χρειαστεί να κάνετε λίγο υπομονή μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

Γήρανση χεριών – Πρακτική με έλαια

Πρόκειται για μία πρακτική που εγγυάται βελτίωση της υγείας της επιδερμίδας στην περιοχή των χεριών, μείωση των πιθανοτήτων για πρόωρη γήρανση χεριών, καθώς επίσης και μείωση των ρυτίδων (πρόωρων ή μη) που έχουν ήδη σχηματιστεί στο πάνω μέρος της παλάμης ή / και κατά μήκος στα δάχτυλα των χεριών.

Τα έλαια που προτείνονται για τη συγκεκριμένη πρακτική είναι: το αμυγδαλέλαιο, το καστορέλαιο και το ελαιόλαδο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά ένα μόνον εξ αυτών ή το συνδυασμό δύο ή και των τριών. Μάλιστα, εάν επιθυμείτε να ενισχύεται την υγεία και των νυχιών σας, φροντίστε για το διάστημα των 2 πρώτων εβδομάδων να τα αφήσετε άβαφα και να κάνετε μασάζ και σε αυτά με το λαδάκι ή τα λαδάκια που θα επιλέξετε.

Πριν τον ύπνο, πλένετε το πρόσωπό σας με ένα ουδέτερο σαπούνι (π.χ. το γνωστό πράσινο σαπούνι σε πλάκα). Βάζετε στην παλάμη σας μερικές σταγόνες από κάποιο έλαιο τις οποίες αλείφετε με το δάχτυλό σας ταμποναριστά πάνω στο εξωτερικό της άλλης παλάμης σας αλλά και κατά μήκος των δακτύλων σας. Με απαλές κυκλικές κινήσεις κάνετε μασάζ για 5 λεπτά συνεχόμενα. Εν συνεχεία, εάν διαθέτετε χρόνο, μπορείτε να περιορίσετε τα άκρα σας μέσα σε κάποιο λεπτεπίλεπτο γάντι μιας χρήσης (όπως αυτό που εμπεριέχεται συνήθως στις βαφές αβγών!) ή ακόμη και μέσα σε μία πλαστική σακούλα ή κάμποση διαφάνεια τροφίμων. Το βήμα αυτό δεν είναι απαραίτητο και μπορείτε να το παραλείψετε περνώντας κατευθείαν στο επόμενο. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά βοηθητικό και ενισχύει ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε. Στο τέλος, ξεπλένετε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας πάνω σε αυτά κατευθείαν το ουδέτερο σαπούνι που διαθέτετε (χωρίς δηλαδή να τα έχετε βρέξει), το ξεπλένετε, κι αν έχει παραμείνει λιπαρότητα από τα έλαια ξαναβάζετε λίγο σαπουνάκι ξανά και ξεπλένετε πάλι. Στεγνώνετε με ταμποναριστές κινήσεις το νερό από τα χέρια σας με μία καθαρή πετσέτα και είστε έτοιμες.

Επαναλαμβάνετε την εν λόγω διαδικασία κάθε μα κάθε βράδυ για 2 εβδομάδες. Αργότερα, χρειάζεται να συνεχίσετε να ενυδατώνετε με λαδάκια την επιδερμίδα σας, ωστόσο όχι σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να το κάνετε πιο σπάνια, προσαρμόζοντας μόνες σας τη συχνότητα. Παραδείγματος χάριν, αναφέρουμε τη 1 φορά ανά 7 ημέρες.

Γήρανση χεριών – Επιπρόσθετες συμβουλές

Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικό είναι να προσέχετε σε καθημερινή βάση κι ορισμένα ακόμη πραγματάκια έτσι ώστε να αποφύγετε μία πιθανή πρόωρη γήρανση χεριών ή / και για να μειώσετε τις ρυτίδες και τις ενδείξεις γήρανσης που έχουν εμφανιστεί ήδη στα χέρια σας. Έχουμε και λέμε.

1)Επαρκής εσωτερική ενυδάτωση. Η εμφάνιση ρυτίδων ισοδυναμεί είτε λίγο είτε πολύ με την επί χρόνια ελλιπή ενυδάτωση του οργανισμού. Για να μην έχετε κάποιο τέτοιο πρόβλημα, ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό κάθε μέρα, αλλά και ευρύτερα να πίνετε υγρά (π.χ. χυμούς). Πολλοί υποστηρίζουν ότι το νερό αποτελεί το Α και το Ω για μία υγιή, λαμπερή, λεία και νεανική επιδερμίδα.

2)Κατανάλωση φρούτων σε ημερήσια βάση. Μπορεί να έχετε βαρεθεί να ακούτε για τα ευεργετικά αποτελέσματα των φρούτων και συλλήβδην της καλής διατροφής, ωστόσο θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη από μέρους μας η αποσιώπηση της σπουδαιότητάς τους αναφορικά με την υγεία και την πρόληψη κατά της γήρανσης χεριών και επιδερμίδας. Πέραν του ότι βοηθούν στην ενυδάτωση που, όπως προαναφέρθηκε, είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντική όσον αφορά στο ζήτημα των ρυτίδων, τα φρούτα είναι πλούσια σε στοιχεία που συμβάλλουν στο να έχουμε υγιή επιδερμίδα, ελαστική, στην οποία δεν υπάρχει περιθώριο για… ρυτίδες!

3)Αλλαγή της στάσης στον ύπνο. Η συστηματική εσφαλμένη στάση στον ύπνο συνιστά αιτία για τη γήρανση χεριών και μάλιστα για την εμφάνιση πρόωρης γήρανσης. Εάν κοιμάστε, για παράδειγμα, μπρούμυτα πλακώνοντας κάθε βράδυ τα χέρια σας κάτω από το σώμα σας ή κάτω από το μαξιλάρι σας, τότε αφενός εμποδίζετε πλήρως την περιοχή αυτή του δέρματός σας από το να «αναπνεύσει», αφετέρου την «τσαλακώνετε» ευνοώντας τη γήρανση χεριών. Μπορείτε να κοιμάστε ανάσκελα ή, εναλλακτικά, μπορείτε να κοιμάστε την περισσότερη ώρα της νύχτας ανάσκελα κι έπειτα να γυρίζετε στο πλάι, χωρίς όμως να καταπλακώνετε τα χέρια σας.

4)Χρήση γαντιών. Τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά κι όλα αυτά τα χημικά με τα οποία έρχονται τακτικά τα χέρια σας σε επαφή κάθε φορά που πλένετε τα πιάτα ή καθαρίζετε επιφάνειες του σπιτιού σας είναι άκρως καταστρεπτικά για το δέρμα, ενώ συγχρόνως ενοχοποιούνται έντονα για την (πρόωρη) γήρανση χεριών. Επειδή, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα αποφεύγουμε, είναι μείζονος σημασίας να προστατεύουμε τα άνω άκρα μας από την απευθείας επαφή μαζί τους. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζετε από εδώ και στο εξής κάθε μα κάθε φορά που σκοπεύετε να πλύνετε πιάτα, να σκουπίσετε, να ξεσκονίσετε και λοιπά, είναι να έχετε ήδη φορέσει ένα ζευγάρι γάντια κατάλληλο για τη δουλειά που σκοπεύετε να κάνετε. Όταν θα έρθετε σε επαφή με νερά, λοιπόν, να φοράτε γάντια μίας ή πολλαπλών χρήσεων που είναι πλαστικά, ενώ για τις υπόλοιπες δουλειές σας είναι ακόμη προτιμότερο να επιλέγετε γάντια βαμβακερά.

5)Προστασία από τον ήλιο. Όσο κι αν σας αρέσει ο ήλιος και το μαύρισμα, όσο κι αν βαριέστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, όλα είναι υποχρεωτικά αν δε θέλετε να αποκτήσετε πρόωρες ρυτίδες και αν δεν επιθυμείτε να δείτε σε περιοχές του σώματος και του προσώπου σας να σχηματίζονται βαθύτερες ρυτίδες. Και, το σημαντικότερο εν προκειμένω είναι να μην ξεχνάτε να απλώνετε επαρκή ποσότητα από το αντηλιακό προϊόν σας σε όλη την έκταση των άνω άκρων σας, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων σας. Κι επειδή ζούμε στην Ελλάδα, καλό θα ήταν να είστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προετοιμασμένες για πιθανή εμφάνιση ήλιου, χωρίς επομένως να είναι απαραιτήτως καλοκαίρι…! Η φωτογήρανση είναι πολύ συχνή στις γυναίκες μεσογειακών χωρών, γι’ αυτό εσείς φροντίστε να προστατεύετε το δέρμα σας καταλλήλως.

x

Check Also

γυμναστική για εγκύους

Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (και φωτογραφικό υλικό)

Είτε είστε νέες είτε όχι όταν περιμένετε παιδί, είτε ασχολούσασταν εντατικά προηγουμένως ...

γραμμές στα νύχια

Γραμμές στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Σε κάποια περίοδο της ζωής μας είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλοιώσεις είτε ...

στραβό στήθος

Στραβό στήθος – 6 Πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Έχετε στραβό στήθος ή οι δύο μαστοί σας δεν είναι ομοιόμορφα ανεπτυγμένοι; ...