Αρχική / Σώμα / Φυσική φροντίδα ποδιών – Αποκτήστε εύκολα απαλά, όμορφα και υγιή πόδια!
φυσική φροντίδα ποδιών

Φυσική φροντίδα ποδιών – Αποκτήστε εύκολα απαλά, όμορφα και υγιή πόδια!

Τα όμορφα πόδια σε μία γυναίκα είναι μεγάλο ατού της. Επίσης, τα υγιή πόδια σε μία γυναίκα όπως και σε κάθε άνθρωπο είναι απαραίτητα. Τι χρειάζονται τα πόδια μας για να είναι όμορφα, καλοσμιλεμένα και πάνω απ’ όλα υγιή και δυνατά; Όλα αυτά τα tips που θα συμπεριλάβουμε στην κατηγορία για τη φυσική φροντίδα ποδιών. Διαβάστε το άρθρο μας και ξεκινήστε άμεσα να εφαρμόζετε όποιες από τις συμβουλές θεωρείτε εσείς για αρχή χρήσιμες!

Φυσική φροντίδα ποδιών

Απολέπιση

Ένα σημείο του σώματός μας για να είναι όμορφο χρειάζεται να είναι απαλό κι ενυδατωμένο. Τι σας λέμε όμως συνέχεια ότι προηγείται της ενυδάτωσης του δέρματος; Η απολέπισή του. Επομένως, το πρώτο – πρώτο βήμα για τη φυσική φροντίδα ποδιών είναι να εφαρμόζετε 1 φορά την εβδομάδα πάνω τους ένα σπιτικό scrub που να απαλλάσσει τα πόδια σας από τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα σας κάνοντάς τη να φαίνεται πιο θαμπή, πιο ξηρή και πιο γερασμένη. Το απολεπιστικό προϊόν μπορείτε, όπως μόλις είπαμε, να το φτιάξετε μόνες σας βάσει των συνταγών που σας δίνουμε παρακάτω, μπορείτε βέβαια και να αγοράσετε κάποιο έτοιμο σκεύασμα ειδικό για απολέπιση σώματος από την αγορά. Πιστέψτε μας, πάντως, ότι τα αποτελέσματα του σπιτικού σκραμπ στα πλαίσια της φυσικής φροντίδας ποδιών είναι μακράν καλύτερα. Επίσης, η επανάληψη της 1 φοράς κάθε εβδομάδα είναι η ελάχιστη προτεινόμενη και απαιτούμενη. Μπορεί κάποια από εσάς να έχει χρόνο και διάθεση και να κάνει απολέπιση στα πόδια της συχνότερα.

Σπιτικό scrub ποδιών #1:

Θα χρειαστείτε:

  • Ζάχαρη σε κρυσταλλική μορφή, είτε λευκή είτε καστανή, περίπου μισή κούπα (για απολέπισης όλης της έκτασης των δύο ποδιών).
  • Ελαιόλαδο ή Σησαμέλαιο ή Αμυγδαλέλαιο ποσότητας τόσης όσης να καλύπτει τη ζάχαρη.

Διαδικασία παρασκευής:

Σε ένα ευρύχωρο σκεύος, ρίχνετε τη ζάχαρη κι έπειτα το λάδι που έχετε επιλέξει (ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο ή αμυγδαλέλαιο). Θέλουμε να βάλετε τόσο ελαιόλαδο όσο θα χρειαστεί για να καλύψει, για να βρέξει τη ζάχαρη. Επομένως, δε θα είναι πολύ σίγουρα. Με ένα μικρό κουτάλι, ανακατεύετε καλά τα δύο υλικά σας ώστε να γίνουν ένα «συσσωμάτωμα» και τότε το σπιτικό scrub για τη φυσική φροντίδα ποδιών είναι έτοιμο για εφαρμογή. Ο τρόπος που θα το απλώσετε στα πόδια σας αλλά και ο τρόπος που θα το αφαιρέσετε αναφέρεται πιο κάτω, δεδομένου ότι όλα τα σκραμπ που σας δίνουμε εφαρμόζονται και αφαιρούνται ομοίως. Να προσθέσουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ λιγότερη, κάτι που οι ίδιες θα κρίνεται αφού δοκιμάσετε το απολεπιστικό μία φορά πάνω στα πόδια σας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα σκραμπ.

Σπιτικό scrub ποδιών #2:

Θα χρειαστείτε:

  • Αλάτι, είτε ψιλό είτε χοντρό, max μισή κούπα.
  • Ελαιόλαδο ή Σησαμέλαιο ή Αμυγδαλέλαιο σε ποσότητα που να καλύπτει το αλάτι.

Διαδικασία παρασκευής:

Σε ένα ευρύχωρο σκεύος τοποθετείτε πρώτα το αλάτι που διαθέτετε κι αμέσως το έλαιο που έχετε επιλέξει (μεταξύ ελαιόλαδου, σησαμελαίου και αμυγδαλέλαιου). Με ένα μικρό κουτάλι, ανακατεύετε τα δύο υλικά σας για λίγα δευτερόλεπτα έως ότου δείτε πως το λάδι έχει ποτίσει στο αλάτι που έχετε βάλει. Κατά την εφαρμογή του εν λόγω σκαμπ, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι η ποσότητα που σας αναφέρουμε είναι μεγάλη. Επομένως, φυλάτε την περίσσια σε ένα δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς για να τη χρησιμοποιήσετε κατά την επόμενη απολέπιση και φροντίζετε τις επόμενες φορές να φτιάξετε μικρότερη!

Διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσης: (ισχύει για όλα τα δοθέντα σκραμπ)

Εάν σκοπεύετε να μπείτε για ντους ή μπάνιο, τότε είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να να κάνετε απολέπιση στα πόδια σας έτσι ώστε έπειτα να είναι απαλά, όμορφα κι ενυδατωμένα. Ακόμη κι αν δε θέλετε να μπείτε για μπάνιο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται πρώτα να έχετε βρέξει τα πόδια σας σε όλη τους την έκταση έτσι ώστε το ισχυρό scrub ζάχαρης – λαδιού ή αλατιού – λαδιού να μην σας προκαλέσει κοκκινίλες ή ο,τιδήποτε άλλο. Σε νωπά πόδια, λοιπόν, απλώνετε το σπιτικό scrub πρώτα σε ολόκληρο το ένα πόδι σας. Αμέσως, ξεκινάτε να κάνετε απολέπιση η οποία γίνεται με κυκλικές κινήσεις των δαχτύλων σας πάνω στο πόδι σας και σχετικά έντονο μασάζ. Βασικό είναι ξεκινάτε από κάτω, από τις φτέρνες, και σιγά – σιγά να ανεβαίνετε έως ότου φτάσετε στο ανώτερο σημείο του ποδιού σας. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον 1 λεπτό στο κάθε πόδι σας προκειμένου να θεωρηθεί ότι έγινε σωστή απολέπιση. Εν συνεχεία, ακολουθείτε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για το άλλο σας πόδι. Έπειτα, ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό (κρύο μπορείτε επίσης, όχι όμως ζεστό) και τα δύο σας πόδια που είναι έτοιμα από άποψη απολέπισης. Τώρα, μπορείτε είτε να μπείτε για κανονισμένο μπάνιο σας είτε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία σκουπίζοντας τα πόδια σας με μία καθαρή πετσέτα χωρίς όμως να τα τρίβετε, αλλά με ταμποναριστές κινήσεις.

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι το δεύτερο βήμα που ακολουθεί τη απολέπιση. Όταν να νεκρά κι επομένως άχρηστα για την επιδερμίδα μας κύτταρα έχουν φύγει από αυτήν, μόνο τότε η ενυδάτωση μπορεί να είναι βαθιά κι άρα πιο αποτελεσματική.

Αυτό που έχετε, επομένως, να κάνετε είναι να απλώσετε μία body lotion ή την ενυδατική κρέμα σώματος που διαθέτετε σε όλη την έκταση των ποδιών σας που προηγουμένως απολεπίσατε με το σπιτικό σκραμπ. Μην έχετε τη λανθασμένη αντίληψη ότι πολλή ενυδατική κρέμα = καλύτερη ενυδάτωση, γιατί κάτι τέτοιο απλά σας οδηγεί στο να τελειώσετε πιο γρήγορα το προϊόν και σε τίποτε άλλο!

Επειδή, βέβαια, δεν είναι δυνατό να έχετε όλες το χρόνο και τη διάθεση να κάνετε απολέπιση κάθε μέρα, η ενυδάτωση στα πλαίσια της φυσικής φροντίδας ποδιών θα πρέπει να γίνεται πολλές φορές από μόνη της. Έτσι, κάθε με κάθε βράδυ, προτού πέσετε για ύπνο, δε θα ξεχνάτε από εδώ και στο εξής να απλώνετε λίγη ποσότητα από την ενυδατική σας κρέμα στα πόδια σας, κάτι που θα κάνετε φυσικά και κάθε φορά μετά την απολέπιση.

Αποτρίχωση

Για τις διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας, τα αποτελέσματά τους, το κόστος του και λοιπά έχουμε μιλήσει σε διάφορα άρθρα μας διεξοδικά, οπότε αναζητήστε τα στην κατηγορία άρθρων του ηλεκτρονικού περιοδικού μας με τίτλο Σώμα.

Εν προκειμένω θα σας πούμε μία πολύ βασική συμβουλή σχετικά με τη φυσική φροντίδα ποδιών μετά την αποτρίχωση. Και η συμβουλή αυτή ακούει στο όνομα… ΛΑΔΙ! Όποια μέθοδο αποτρίχωσης κι αν αξιοποιείτε, είτε είναι το ξυραφάκι είτε η κρέμα είτε οι ταινίες κ.λπ., έπειτα είναι πολύ καλό να απλώνετε ελάχιστη ποσότητα από κάποιο έλαιο της επιλογής σας. Το ελαιόλαδο είναι το πιο απλό και αγνό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, δεν είναι όμως το μόνο. Πηγαίνετε στο φαρμακείο και ζητήστε από τη/το φαρμακοποιό σας να σας προτείνει εκείνη/εκείνος το έλαιο που θεωρεί καταλληλότερο για εφαρμογή μετά την αποτρίχωση. Είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε! Ασφαλώς, αν κάνετε αποτρίχωση και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός σας και δη στο πρόσωπό σας, το λαδάκι είναι απαραίτητο.

Σκασμένες φτέρνες

Στη φυσική φροντίδα ποδιών θα ήταν σοβαρή παράλειψη από μεριάς μας η αποσιώπηση της μεθόδου που μπορεί να επαναφέρει τις σκασμένες φτέρνες στην αρχική τους κατάσταση.

Θεραπεία για σκασμένες φτέρνες:

Θα χρειαστείτε:

  • 2 κουταλιές της σούπας βαζελίνη (την βρίσκετε οπουδήποτε σε τιμή 1 – 3 ευρώ).
  • 1 στυμμένο λεμόνι.

+ μία λεκάνη με ζεστό νερό, μία πετσέτα, ζελοφάν τροφίμων και βαμβακερές κάλτσες.

Διαδικασία παρασκευής:

Σε ένα μπολάκι, βάζετε 2 κουταλιές της σούπας από βαζελίνη (είτε την κλασική είτε όποια άλλη έχετε αγοράσει π.χ. αυτήν με το χαμομήλι). Στύβετε ένα λεμόνι και ρίχνετε το χυμό του στο μπολ με τη βαζελίνη. Με ένα μικρό κουταλάκι ή ακόμα και πιρουνάκι, ανακατεύετε τα δύο υλικά σας μέχρι να γίνουν μία πολύ παχύρευστη πάστα. Ετοιμάζετε μία λεκάνη με ζεστό νερό, στην οποία αφήνετε τα πόδια σας για τουλάχιστον  4 – 5 λεπτά.

Διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσης:

Βγάζετε το ένα πόδι από τη λεκάνη με το ζεστό νερό, το σκουπίζετε καλά με μία καθαρή πετσέτα και του απλώνετε το μείγμα βαζελίνης – λεμονιού που έχετε ετοιμάσει. Μάλιστα, αν μετά το ποδόλουτρο και πριν την εφαρμογή του μείγματος κάνετε και απολέπιση στις φτέρνες σας με ένα από τα δύο σπιτικά scrub που αναφέραμε παραπάνω, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο άμεσα. Αφού απλώσετε την παχύρρευστη πάστα στη σκασμένη πτέρνα σας ή και σε ολόκληρη την πατούσα σας, τυλίγετε πολύ καλά το πέλμα σας με τη διαφάνεια τροφίμων. Φοράτε μία χοντρή – κατά προτίμηση κάλτσα – που να είναι βαμβακερή ει δυνατόν. Μάλιστα, μπορείτε να αγοράσετε από το εμπόριο πολύ οικονομικά ένα ζευγάρι «κάλτσες ενυδάτωσης» που κάνουν ακόμη καλύτερη δουλειά και που μπορείτε να τις βάζετε τα βράδια ακόμα και χωρίς να έχετε εφαρμόσει τη συνταγή. Κατόπιν, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και για το άλλο σας πόδι: το βγάζετε από το νερό, το σκουπίζετε καλά, απλώνετε το μείγμα με τη βαζελίνη και το λεμόνι, το τυλίγετε με το ζελοφάν και του βάζετε κάλτσα. Η θεραπεία αυτή για τις σκασμένες φτέρνες που έχουμε εντάξει στη φυσική φροντίδα ποδιών χρειάζεται να μένει στα πόδια για τουλάχιστον 2 ώρες. Εμείς προτείνουμε την εφαρμογή της πριν τον ύπνο, έτσι ώστε να μεσολαβούν αρκετές ώρες, αυτές του ύπνου. Όταν περάσουν οι τουλάχιστον 2 ώρες ή όταν ξυπνήσετε το πρωί, βγάζετε τις κάλτσες, αφαιρείτε το ζελοφάν και ξεπλένετε καλά τα πόδια σας με χλιαρό νερό από τη βρύση. Μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία αυτή από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα. Όχι σπανιότερα αν θέλετε να δείτε αποτελέσματα, ούτε συχνότερα.

Τακούνια

Η τάση πολλών γυναικών να επιλέγουν παπούτσια με τακούνια συνιστά βασικό παράγοντα για την κούραση και την αποδυνάμωση των πελμάτων και των γονάτων αλλά και γενικότερα των γυναικείων ποδιών. Βέβαια, θα μας πείτε, μπορεί τα τακούνια να τα λατρεύετε ή μπορεί ακόμα να είναι απαραίτητα για την καθημερινή σας ζωή π.χ. για τη δουλειά σας.

Όσο μπορείτε, αποφύγετε να φοράτε ψηλοτάκουνες γόβες, μποτίνια, μπότες και πέδιλα, ειδικά όταν τα παπούτσια αυτά είναι δύσκολα στο περπάτημα, σας στενεύουν, δεν είναι βολικά ή/ και έχουν λεπτό τακούνι. Προτιμήστε όσο πιο συχνά μπορείτε ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, ένα ζευγάρι ανατομικών παπουτσιών, ένα ζευγάρι sneakers, ένα ζευγάρι oxfords που είναι top τάση της μόδας κιόλας. Αν όμως θέλετε ή πρέπει να φοράτε ψηλά παπούτσια, τότε προτιμήστε κάποια με πιο χαμηλό ή/ και χοντρό τακούνι, ένα ζευγάρι πλατφόρμες ή flatforms, ένα ζευγάρι wedges. Επιπρόσθετα, μπορείτε να προμηθευτείτε αυτές τις ειδικές εσωτερικές σόλες από gel που είναι φτιαγμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να μη φαίνονται.

5 λεπτά την ημέρα…

… αφιερώστε τα σε εσάς και στη φυσική φροντίδα ποδιών. Ο βραδινός ύπνος δεν επαρκεί για την ξεκούραση κι άρα την υγεία αλλά και την ομορφιά των γυναικείων ποδιών. Για το λόγο αυτό, κάθε μα κάθε μέρα, διαθέστε 5 λεπτά από το χρόνο σας, στα οποία θα στηρίξετε τα πόδια σας σε κάποιο ψηλό σημείο λόγου χάρη στον τοίχο ενώ οι ίδιες θα είστε ξαπλωμένες ανάσκελα. Κατά το διάστημα αυτό, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε σιγά – σιγά βαθιές ανάσες (αργά – αργά βαθιά εισπνοή, αργά – αργά βαθιά εκπνοή). Έτσι, θα χαλαρώσουν τόσο τα πόδια σας όσο και εσείς!

Διατροφή

Πέρα από τη συνολικά ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν στο να έχετε όμορφα, απαλά, ενυδατωμένα και υγιή πόδια. Αυτές είναι:

  • Οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, το αβοκάντο, τα καρύδια και οι φράουλες.

Για τη φυσική φροντίδα ποδιών, εντάξτε στο ημερήσιο διατροφολόγιό σας τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω. Εννοείται πως το 1,5 λίτρο νερό την ημέρα είναι κι αυτό αναγκαίο.

Άσκηση

Από τα βασικότερα μυστικά για να αποκτήσετε ωραία, υγιή και σφιχτά πόδια είναι χωρίς καμία αντίρρηση η γυμναστική των μυών των συγκεκριμένων περιοχών. Αφιερώστε μισή ωρίτσα την ημέρα για ένα αποτέλεσμα που θα σας ικανοποιεί στη συνέχεια κάθε μέρα! Οι καταλληλότερες και αποτελεσματικότερες ασκήσεις είναι οι ακόλουθες:

Σκαλοπάτια:

Ανέβασμα και κατέβασμα σε σκαλοπάτια ακόμα και του σπιτιού σας ή οπουδήποτε συναντάται, ή step, το ειδικό όργανο γυμναστικής που είναι σαν ένα σκαλοπάτι και μπορείτε να το βρείτε σε αρκετά οικονομικά πλαίσια.

Βαθύ κάθισμα:

Σταθείτε όρθιες, ανοίξτε τα πόδια στην ευθεία των ώμων σας, κρατήστε σταθερή την περιοχή της μέσης και τον κορμό σας και κατεβείτε σιγά – σιγά γονατίζοντας προς τα κάτω (τα πόδια και τα γόνατα πρέπει να σχηματίσουν όσο γίνεται μια ορθή γωνία σε σχέση με το πάτωμα), σαν να πηγαίνετε δηλαδή να ακουμπήσετε το έδαφος με το πίσω μέρος σας. Κάντε σετ τέτοιων καθισμάτων αποτελούμενων από επαναλήψεις που εσείς θα ορίσετε βάσει των αντοχών και του χρόνου που θα διαθέσετε. Εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με 4 σετ των 6 επαναλήψεων για αρχή και κάθε βδομάδα να προσθέτετε από μία επανάληψη της άσκησης (δηλαδή 4 σετ των 7 επαναλήψεων, των 8, κ.ο.κ.). Μπορείτε να αυξήσετε και των αριθμών των σετ, εάν δείτε ότι έχετε την απαραίτητη αντοχή. Επίσης, είναι ακόμη καλύτερο να κάνετε την εν λόγω άσκηση κρατώντας ένα βάρος (είτε ειδικό βαράκι γυμναστικής είτε ακόμη και μπουκαλάκι νερού) το οποίο να μην ξεπερνάει τα 3 κιλά, να κρατήσετε το βάρος με τα δύο χέρια ή τα δύο βαράκια ένα στο κάθε χέρι, να τεντώσετε τα χέρια στο ύψος των ώμων και να τα κρατήσετε σταθερά ευθεία μπροστά καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα, ενώ θα γυμνάζετε έτσι, εκτός από τα πόδια σας, και τον κορμό και τα χέρια και την πλάτη και τον ποπό σας.

Άλλες μορφές άσκησης:

Πιλάτες, που βοηθούν στην τόνωση των μυών, ποδηλασία σε στατικό ή κανονικό ποδήλατο, σχοινάκι, γιόγκα και κολύμβηση.

x

Check Also

πώς να έχει διάρκεια το άρωμα

Πώς να έχει διάρκεια το άρωμα – 9 Τέλεια tips

Είσαι κι εσύ μία από τις γυναίκες εκείνες που ψεκάζονται τουλάχιστον 10 ...

αύξηση γλουτών με φυσικό τρόπο

Αύξηση γλουτών με φυσικό τρόπο: Ιδανικές τροφές, εύκολες ασκήσεις και tips ντυσίματος

Όλες ζηλεύουμε τις γυναίκες τις οποίες η μητέρα φύση προίκισε με καλοσχηματισμένα ...

σφριγηλό στήθος

Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να έχετε σφριγηλό στήθος

Και, φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε καμία περίπτωση σε χειρουργικές επεμβάσεις!… Αντιθέτως, στο ...