Ελεύθερες ρίζες στο δέρμα: Τι είναι – Αιτίες – Αντιοξειδωτικές τροφές

Σε συνέχεια του άρθρου μας «Ελεύθερες ρίζες στο πρόσωπο: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται» αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα επιπλέον άρθρο στο οποίο θα μιλήσουμε για τις πιθανές αιτίες που οδηγούν στην εμφάνισή τους, καθώς επίσης και για μερικά από τα πιο αντιοξειδωτικά τρόφιμα και στοιχεία που μπορούν να προλάβουν και να καταπολεμήσουν ως ένα βαθμό τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα μας. Για αρχή, όμως, ας υπενθυμίσουμε ή ας εξηγήσουμε σε όσες από εσάς δεν αναγνώσατε το προηγούμενο άρθρο μας, τι είναι οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα

Οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα αποτελούν ασταθή άτομα τα οποία προκαλούν βλάβες στα κύτταρα της επιδερμίδας, εξ ου και η σύνδεσή τους πρώτον με την πρόωρη γήρανση των ματιών, του προσώπου γενικά και του λαιμού και δεύτερον με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που θα αναφέρουμε στη συνέχεια. Αν κάποια από εσάς επιθυμεί να κατανοήσει καλύτερα τι ακριβώς είναι οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα, αρκεί να γνωρίζει λίγα πράγματα από τη Χημεία.

Πιο συγκεκριμένα…

Το άτομο (= κάθε μικροσκοπικό σωματίδιο από το οποίο αποτελούνται τα χημικά στοιχεία) περιβάλλεται από ηλεκτρόνια τα οποία περιστρέφονται γύρω του σε στιβάδες. Κάθε στιβάδα μπορεί να περιέχει συγκεκριμένο αριθμό ηλεκτρονίων (ορίζεται από τον τύπο 2 επί n στο τετράγωνο, όπου n = ο κβαντικός αριθμός της στιβάδας). Στην περίπτωση που από την εξωτερική στιβάδα ενός ατόμου λείπει ένα ή και περισσότερα ηλεκτρόνια από αυτά που απαιτούνται προκειμένου να θεωρηθεί συμπληρωμένη, τότε το άτομο αυτό ενώνεται με ένα άλλο. Τέτοιου τύπου άτομα είναι γνωστά με την ονομασία «ελεύθερες ρίζες».

Εν αντιθέσει με τα άτομα των χημικών στοιχείων που έχουν συμπληρωμένη την εξωτερική τους στιβάδα, οι ελεύθερες ρίζες δεν αποτελούν σταθερά άτομα. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να συμπληρώσουν τα ηλεκτρόνια που τους υπολείπονται στην εξωτερική τους στιβάδα αντιδρούν με πολύ ταχύ ρυθμό με άλλες ουσίες από το περιβάλλον τους.

Όταν στον οργανισμό ενός άνδρα ή μιας γυναίκας σχηματίζονται πολλές ελεύθερες ρίζες, τότε προκαλείται το αποκαλούμενο «οξειδωτικό στρες», το οποίο με τη σειρά του φέρει την ευθύνη για την εσωτερική κι εξωτερική πρόωρη γήρανση, την εκδήλωση διαφόρων ειδών βλαβών στα κύτταρα, αλλά και ορισμένων ασθενειών.

Με τι προβλήματα και ασθένειες μπορεί να σχετίζονται οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα

  • με αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση, όπως είναι το γκριζάρισμα των μαλλιών και οι ρυτίδες
  • με παθήσεις στα μάτια λόγω ηλικίας, για παράδειγμα ο καταρράκτης
  • με παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, π.χ. νόσος Αλτσχάιμερ, άνοια σε διάφορους τύπους κ.λπ.
  • με αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις διαταραχές, επί παραδείγματι τον καρκίνο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • και με καρδιαγγειακές νόσους.

Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση των ελεύθερων ριζών

Για να είμαστε πιο σαφείς, δεν πρόκειται για αιτίες που επαρκούν από μόνες τους στο να δημιουργηθούν ελεύθερες ρίζες στο δέρμα μας, αλλά συνιστούν παράγοντες που επιταχύνουν ή επιβραδύνουν την εκδήλωσή τους. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι ακολούθως αναφερόμενοι:

  1. η ατμοσφαιρική ρύπανση, για την οποία ο καθένας και η καθεμία από εμάς φέρει ένα μικρό μερίδιο ευθύνης ωστόσο δεν είναι στο χέρι μας ως μεμονωμένα άτομα να το φτιάξουμε
  2. το κάπνισμα, που είναι στο χέρι μας να το ελαττώσουμε και να το κόψουμε εφόσον το πάρουμε απόφαση
  3. το αλκοόλ, για το οποίο ισχύει το ίδιο
  4. η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες όπως είναι για παράδειγμα τα παρασιτοκτόνα, όταν φυσικά αυτή είναι συχνή και
  5. η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών.

Ποιες είναι οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές που προλαμβάνουν ή αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα

Τρόφιμα όπως αυτά που θα αναφέρουμε ευθύς αμέσως εγγυώνται πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά στις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα όταν καταναλώνονται συστηματικά. Τέτοια είναι:

  • τα καρότα
  • τα προϊόντα σόγιας
  • τα μούρα (βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα, φράουλες κ.λπ.)
  • τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ κ.λπ.)
  • οι τομάτες
  • το καρπούζι
  • τα ροδάκινα
  • τα βερίκοκα
  • τα φυτικά
  • το συκώτι
  • και το σπανάκι.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα