Βαθουλώματα στα νύχια: Πρέπει να μας ανησυχούν;

Τόσο τα νύχια των ποδιών όσο και τα νύχια των χεριών μας μπορεί σε κάποια περίοδο της ζωής μας να εμφανίσουν ορισμένες αλλοιώσεις. Πρόκειται για προβλήματα που αφορούν στο σχήμα, το χρώμα, το πάχος ή την υφή των νυχιών.

Στο παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα θα ασχοληθούμε με ένα επιμέρους σύμπτωμα των νυχιών που κάποιοι ή κάποιες από εσάς ενδεχομένως να έχετε ήδη εμφανίσει ή να εμφανίσετε μελλοντικά κι έτσι θα γνωρίζετε εκ των προτέρων μερικές βασικές πληροφορίες περί αυτού. Όπως άλλωστε είδατε κι από τον τίτλο του άρθρου, αυτό είναι τα βαθουλώματα στα νύχια.

Αρχικά, θα χωρίσουμε τα βαθουλώματα στα νύχια σε δύο κατηγορίες, καθεμία εκ των οποίων δείχνει κάτι διαφορετικό. Έπειτα, θα μιλήσουμε για τα συνηθέστερα αίτια που τα προκαλούν. Τέλος, θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές πρόληψης υπέρ της υγιεινής των νυχιών και θα ολοκληρώσουμε απαριθμώντας τις ενδείξεις που χρειάζεται να λάβετε υπ’ όψιν σας και να οδηγηθείτε σε ένα δερματολόγο.

Γενικές πληροφορίες για τις αλλοιώσεις και συγκεκριμένα τα βαθουλώματα στα νύχια

Όπως συμβαίνει και με το δέρμα μας, έτσι και τα νύχια μας δύνανται να μάς δείξουν την κατάσταση της υγείας μας και να μας φανερώσουν εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας κι εμείς δεν το έχουμε ακόμη αντιληφθεί.

Πολλές είναι οι αλλοιώσεις που ενδεχομένως να παρατηρήσουμε στα νύχια μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει όλες να μας θορυβήσουν και να μας κάνουν να ανησυχήσουμε εξ αρχής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη λευκονυχία, που εμφανίζεται ως λευκές γραμμές ή κηλίδες κατά την έκταση των νυχιών, την κοιλονυχία, όπου το νύχι αλλάζει σχήμα, έχει ανυψωμένα άκρα και εσωτερικά είναι κοίλο, και τις γραμμές Beau, εγκάρσιες αυλακώσεις των νυχιών που συμβαίνουν συνήθως έπειτα από κάποια νόσο, τραυματισμό του νυχιού ή υποσιτισμό.

Όσον αφορά στα βαθουλώματα στα νύχια, είθισται να αποκαλούνται εντυπώματα. Πρόκειται για μικρά βαθουλώματα σε ορισμένα σημεία ενός ή περισσοτέρων νυχιών είτε των άνω είτε των κάτω άκρων μας. Σε μερικές περιπτώσεις, το πληγέν νύχι μπορεί να αρχίζει να θρυμματίζεται και εν καιρώ να χαλαρώσει και να πέσει.

Συνηθέστερες αιτίες για την πρόκληση αλλοιώσεων στα νύχια

1.Γενετικοί λόγοι
Ουκ ολίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα νύχια δε μοιάζουν και τόσο φυσιολογικά και αυτό δεν οφείλεται σε ιατρικούς αλλά σε γενετικούς (βλέπετε κληρονομικούς) λόγους. Μάλιστα, τα μικρά βαθουλώματα στα νύχια συμβαίνει συχνά να είναι ένα κληρονομήσιμο κι άρα εν δυνάμει κληροδοτούμενο πρόβλημα, που στην ουσία δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου άλλου προβλήματος υγείας.

2.Ασθένειες
Ορισμένες νόσοι που ενδέχεται να συνοδεύονται κι από φθορά του σχήματος των νυχιών (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης βαθουλωμάτων) είναι οι εξής: η νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, οι θυρεοειδοπάθειες (όπως ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός), η σιδηροπενική αναιμία (η αναιμία που οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου) και η έλλειψη βιταμινών. Για τα μικρά βαθουλώματα στα νύχια, όταν η αιτία είναι κάποια νόσος, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ψωρίαση, ενώ για το σχηματισμό νυχιών σε σχήμα κουταλιού (=κοιλονυχία) συνήθης αιτία είναι η έλλειψη σιδήρου.

3.Ιογενής μυρμηγκιά
Η λοίμωξη από παθογόνο ιό μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στο σχήμα του νυχιού ή προς τα μέσα αύξηση του δέρματος κάτω από νύχι.

4.Λοίμωξη από μύκητα
Ορισμένοι μύκητες ενοχοποιούνται για την πρόκληση αλλοιώσεων στα νύχια, αλλοιώσεις που σχετίζονται με την υφή, το χρώμα ή το σχήμα τους.

5.Τραυματισμός
Η σύνθλιψη της βάσης ή της κοίλης του νυχιού πιθανότατα να προκαλέσει μόνιμη παραμόρφωσή του, η οποία μπορεί να ποικίλει κι ίσως να περιλαμβάνει την εμφάνιση μικρών βαθουλωμάτων στην επιφάνειά του.

Διαχωρισμός των βαθουλωμάτων στα νύχια

Μιας και στην παραπάνω αιτία αναφερθήκαμε στα δύο διακριτά είδη, κρίνουμε σκόπιμο να αφιερώσουμε μερικές γραμμές στην περιγραφή και ερμηνεία των δύο διαφορετικών αυτών ειδών βαθουλωμάτων.

βαθουλώματα στα νύχια

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε τα μικρά και σκόρπια βαθουλώματα στα νύχια των άνω ή κάτω άκρων, τα οποία τις περισσότερες φορές οφείλονται σε λόγους γενετικούς παρά ιατρικούς, ή, αν υποδεικνύουν κάποια ασθένεια, ίσως και να είναι η ψωρίαση.  (Στις εικόνες καθίσταται αντιληπτή η αισθητή διαφορά των δύο «ειδών» βαθουλωμάτων στα νύχια.)

βαθουλώματα στα νύχια

Από την άλλη, έχουμε τα νύχια που έχουν σχήμα σαν κουτάλι· λυγίζουν προς τα μέσα και φαίνεται να είναι πιο λεπτά προς τα έξω. Πρόκειται για την επονομαζόμενη κοιλονυχία και σίγουρα δεν μπορεί να μην τραβήξει την προσοχή του ατόμου που την εμφανίζει κι άρα να τον οδηγήσει άμεσα στο γιατρό. Η πάθηση αυτή μπορεί να υποδεικνύει υπόχρωμη αναιμία, η οποία κάνει ορισμένα από τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο χλωμά από το κανονικό. Επίσης, ενδέχεται να είναι σημάδι καρδιακής ασθένειας ή ανεπάρκειας σιδήρου στο αίμα.

Συμβουλές για την πρόληψη της υγείας των νυχιών

Προληπτικά, προκειμένου να αποφύγετε τα μικρά βαθουλώματα στα νύχια αλλά και γενικότερα για να διατηρήσετε υγιή και όμορφα νύχια, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές που θα σας αναφέρουμε συνοπτικά ευθύς αμέσως:

1.Να ΜΗΝ πειράζετε, δαγκώνετε ή τραβάτε τα νύχια σας. Τέτοιου είδους συμπεριφορές προκαλούν τραυματισμούς στα νύχια που μπορεί να αφήσουν μόνιμες ουλές όταν γίνονται συστηματικά, ή ακόμη και μολύνσεις. Εάν έχετε υιοθετήσει από χρόνια κάποια τέτοια συνήθεια, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο και να σας βοηθήσει εκείνος καταλλήλως για τη διακοπή των εν λόγω συμπεριφορών σας.

2.Να χρησιμοποιείτε βιοτίνη και διάφανο βερνίκι που περιέχει πρωτεϊνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε πολύ στη φυσική ενίσχυση των νυχιών σας.

3.Να φοράτε παπούτσια που δεν πιέζουν πολύ τα δάκτυλα των ποδιών σας μεταξύ τους.

4.Να κόβετε τις παρανυχίδες, όποτε αυτές εμφανίζονται, και, σε περίπτωση που μόνοι σας τραυματίζεστε, απλά να το αναθέτετε σε κάποιον που γνωρίζει, παραδείγματος χάριν μία αισθητικό.

5.Πάντοτε να κόβετε τα νύχια των ποδιών σας ευθεία στην κορυφή.

6.Να κάνετε ετήσιο check up, χωρίς να το καθυστερείτε ή να το παραλείπετε, καθώς έτσι θα μπορείτε να ανιχνεύετε τυχόν ύπαρξη προβλήματος υγείας και να το αντιμετωπίζετε γρήγορα. Αυτό σχετίζεται με την εμφάνιση και την υγεία των νυχιών, αλλά βέβαια επεκτείνεται και στη γενικότερη υγεία σας.

Πότε είναι καλό/απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το γιατρό

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις στα νύχια των χεριών ή των ποδιών μας που καλό είναι να μας θορυβήσουν – όχι όμως να μας ανησυχήσουν – και να μας οδηγήσουν στο να κλείσουμε ένα ραντεβού αρχικά σε κάποιο δερματολόγο. Εκείνος θα μας κάνει σχετικές ερωτήσεις, θα εξετάσει τα προβληματικά νύχια, θα προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης και σε οδηγίες του τι πρέπει να κάνουμε στο εξής. Εάν το πρόβλημα είναι δερματολογικής φύσεως, τότε πρέπει να είμαστε σίγουρες ότι… θα τον επισκεπτόμαστε τακτικά καθόσον ακολουθούμε τη θεραπεία που θα μας δώσει. Εάν, ωστόσο, το πρόβλημα αφήνει περιθώρια στο δερματολόγο να το θεωρήσει ως ένδειξη κάποια άλλης πάθησης, νόσου κ.ο.κ., τότε προφανώς και θα μας συμβουλεύσει να επισκεφθούμε και τον ειδικό γιατρό για περαιτέρω εξέταση της κατάστασης της υγείας μας (για παράδειγμα κάποιον καρδιολόγο).

Πρέπει να επικοινωνήσετε, λοιπόν, με το γιατρό όταν τα νύχια σας:

  • Είναι μπλε
  • Είναι ωχρά
  • Είναι παχιά
  • Ξεκολλούν από το δέρμα
  • Έχουν λευκές γραμμές ή κηλίδες
  • Είναι πολύ εύθραυστα (ενώ παλαιότερα δεν ήταν)
  • Παρουσιάζουν μικρά βαθουλώματα στην επιφάνειά τους
  • Έχουν οριζόντια επάρματα, δηλαδή λεπτές, ανυψωμένες, κάθετες ή οριζόντιες γραμμές στην επιφάνειά τους
  • Λυγίζουν προς τα μέσα και έχουν ένα κοίλο σχήμα (όπως στη φωτογραφία με την κοιλονυχία που δείξαμε παραπάνω)
  • Είναι γενικώς παραμορφωμένα χωρίς εσείς να είστε σε θέση να προσδιορίσετε από όσα διαβάζετε ή βλέπετε σε εικόνες στο διαδίκτυο τι είναι ακριβώς.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα