Οι συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης

Σε πολλές γυναίκες συμβαίνει να ξεφλουδίζουν τα νύχια τους, κυρίως αυτά των χεριών τους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας την έκταση του εν λόγω προβλήματος, λοιπόν, αποφασίσαμε να συγγράψουμε ένα περιεκτικό άρθρο στο οποίο θα συμπεριλάβουμε τις συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών, προκειμένου να είστε ενήμερες για αυτές και να προσέχετε. Επίσης, θα αναφέρουμε και τους καταλληλότερους τρόπους και λύσεις που μπορείτε να ακολουθείτε για την πρόληψη μίας ενδεχόμενης τέτοιας κατάστασης ή ακόμη και για τη θεραπεία της εφόσον έχει ήδη εμφανιστεί στα νύχια σας.

Να επισημάνουμε εξ αρχής ότι, σε κάθε περίπτωση, το άρθρο μας αυτό και οι συμβουλές μας, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επίσκεψη στο δερματολόγο, η οποία κρίνεται επιτακτική όταν οι αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών μοιάζουν απροσδιόριστες και η κατάσταση δεν μπορεί να θεραπευτεί με τις απλές μεθόδους στο σπίτι.

Οι 6 συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης

1)Κακή διατροφή – Έλλειψη ασβεστίου

Μία από τις συνήθεις αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών έχει να κάνει με τη διατροφή και συγκεκριμένα με την «κακή» διατροφή. Η έλλειψη ασβεστίου ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που συνεπάγεται ότι χρειάζεται να αυξήσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και άλλων τροφών όπως είναι τα λαχανικά, το σπανάκι και το σέσκουλο, που είναι καλές πηγές ασβεστίου.

Μάλιστα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να καταναλώνετε ταυτοχρόνως τα γαλακτοκομικά με το κρέας, διότι έτσι γίνεται δυσκολότερη η απορρόφηση του ασβεστίου των πρώτων και του σιδήρου του δεύτερου. Στα πλαίσια της διατροφής, σημαντικό είναι να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και να περιορίζετε την κατανάλωση τσάι και καφέ, καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Τέλος, εάν ο γιατρός σας σάς το επιτρέπει, πιθανό να χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο, ίσως και με βιταμίνες A, B και C.

2)Ελλιπής ενυδάτωση

Άλλη μία από τις αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών είναι η έλλειψη ενυδάτωσης. Στην περίπτωση αυτή σάς συνιστούμε να καταναλώνετε φρούτα, υγρά (νερό και χυμούς) καθώς επίσης και λαχανικά, έτσι ώστε να αντιστρέψετε την κατάσταση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε την αύξηση των επιπέδων της εσωτερικής ενυδάτωσης του οργανισμού σας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να φροντίζετε και για την εξωτερική ενυδάτωση του δέρματός σας, κάτι που μπορείτε να κάνετε απλώνοντας λίγη ενυδατική κρέμα χεριών πάνω στην επιφάνεια των νυχιών σας και κάνοντας από 30 δευτερόλεπτα μασάζ σε καθένα εξ αυτών. Συνοψίζοντας, για την πλήρη ενυδάτωση των νυχιών πρέπει: α) να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού καθημερινά και β) να χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ λίγη ενυδατική κρέμα πάνω στα νύχια σας.

3)Συγκεκριμένες μέθοδοι καλλωπισμού των νυχιών

Αυτή αποτελεί και μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών, μιας και στη σημερινή εποχή, κορίτσια και γυναίκες, επισκέπτονται ανελλιπώς τεχνίτριες νυχιών και εφαρμόζουν κάθε λογής μανικιούρ στα νύχια τους που, εάν το σκεφτεί κανείς καλά και δει προσεκτικά την ερμηνεία της λέξεως ( manicure < χέρι + φροντίδα/θεραπεία ), μόνο για μανικιούρ δεν πρόκειται…! Η συνεχής εφαρμογή ακρυλικού και gel στα νύχια, τα ψεύτικα νύχια, τα βερνίκια που είναι κακής ποιότητας ή που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φορμαλδεΰδης, η υπερβολική χρήση λίμας που γίνεται όχι μόνο μπροστά αλλά και πάνω στο νύχι, η αφαίρεση του βερνικιού χημικά και η εφαρμογή βερνικιού ή άλλου υλικού ακριβώς μετά την αφαίρεση του προηγούμενου αποτελούν ενοχοποιητικούς παράγοντες για την υγεία και συγκεκριμένα το ξεφλούδισμα των νυχιών μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αν επιθυμείτε να προλάβετε μία τέτοια κατάσταση, δεν έχετε παρά να αποφεύγετε τέτοιες μεθόδους καλλωπισμού των νυχιών, μιας και, όπως εν καιρώ αποδεικνύεται, μόνο για τον καλλωπισμό τους δεν προσέχετε. Επειδή, όμως, αναγνωρίζουμε ότι πολλές από εσάς θέλουν να έχουν όμορφα, περιποιημένα και βαμμένα νύχια, τουλάχιστον μπορείτε να τα βάφετε για ένα διάστημα, να αφήνετε μερικές μέρες να αναπνεύσουν κι έπειτα να τα ξαναβάφετε και, κορίτσια, αφήστε καλύτερα τα ψεύτικα νύχια, τα gel και τα ακρυλικά γιατί καταστρέφονται τα νύχια σας. Προτιμήστε απλά βερνίκια ή το πολύ – πολύ ημιμόνιμα μανικιούρ, αφήνοντας κάθε φορά ένα χρονικό διάστημα «αναπνοής» για τα νύχια σας, στο οποίο μάλιστα καλό θα ήταν να ακολουθείτε κάποια φυσική θεραπεία, κάποιο σπιτικό δυναμωτικό ενδεχομένως.

4)Επαφή με χημικά

Η επαφή των χεριών και προφανώς των νυχιών μας με χημικά όπως είναι τα καθαριστικά και τα απολυμαντικά συνιστά μία από τις συχνές αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να σας προτρέψουμε στο να μη τα χρησιμοποιείτε για την καθαριότητα του σπιτιού σας! Η λύση έγκειται στη χρήση γαντιών κάθε φορά που πρόκειται να έλθετε σε επαφή με τέτοιου είδους χημικά.

5)Θυρεοειδής αδένας

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα έχει φανεί πως μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα που αφορούν και στην αντοχή και σκληρότητα των νυχιών μας. Στην περίπτωση αυτή, η μόνη συμβουλή μας είναι να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο ο οποίος θα κρίνει εάν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που θα ρυθμίσει το θυρεοειδή και τα όποια συμπτώματά του.

6)Άγχος & Έλλειψη ύπνου

Η ψυχική υγεία συνδέεται άρρηκτα με τη σωματική υγεία. Έτσι, θα ήταν σοβαρή παράλειψη από πλευράς μας να αποσιωπήσουμε το γεγονός ότι ανάμεσα στις αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών ενδεχομένως να συγκαταλέγονται το υπερβολικό στρες και ο ελλιπής ύπνος. Πρόκειται για καταστάσεις που έχουν πολυποίκιλες αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας και καθίστανται εμφανείς με εξίσου πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους ενδείξεις, όπως είναι το ξεφλούδισμα των νυχιών, η αλωπεκία στο κεφάλι, οι πονοκέφαλοι, τα έλη στομάχου και πλείστες άλλες. Και εδώ η λύση ακούει στο όνομα ψυχολόγος ή, ίσως, και ψυχίατρος εάν παραστεί ανάγκη πρόσληψης φαρμακευτικής αγωγής. Βέβαια, στο περιοδικό μας έχουμε επιχειρήσει να σας ενημερώσουμε σχετικά με το άγχος και το πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μεθοδικά, οπότε αξίζει να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα:

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα