Αρχική / Πρόσωπο / Πώς να διατηρήσετε ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα – 23 διαφορετικοί τρόποι
πρόσωπο χωρίς στίγματα

Πώς να διατηρήσετε ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα – 23 διαφορετικοί τρόποι

Τα μαύρα και τα «λευκά» στίγματα (τα δεύτερα τα χαρακτηρίζουμε ως λευκά χάριν ευκολίας, αλλά εννοούμε τα στίγματα που είναι στο χρώμα της επιδερμίδας κι όχι μαυρισμένα) μπορούν να βρεθούν και βρίσκονται σε σημεία του προσώπου της πλειονότητας των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών.

Πόσο αντιαισθητική είναι η όψη τους υπό το φως του ήλιου, όμως; Πόσο ενοχλητική είναι η παρουσία τους όταν θέλετε να απλώσετε το foundation ή γενικότερα το μακιγιάζ σας; Και, αντίθετα, πόσο όμορφη, απαλή, νεανική, λαμπερή, ομοιόμορφη και περιποιημένη φαίνεται η επιδερμίδα σας όταν έστω και προσωρινά απαλλάσσεστε από αυτά;!

Έτσι, αποφασίσαμε να συντάξουμε για εσάς ένα άρθρο όπου θα παρουσιάζονται συγκεντρωμένες ποικίλες μέθοδοι και συνταγές τις οποίες μπορείτε να φτιάχνετε μόνες σας και να εφαρμόζετε στο δέρμα σας προκειμένου να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα. Να επισημάνουμε εξ αρχής ότι πρόκειται για σπιτικές μάσκες και πρακτικές που παρασκευάζονται από αγνά υλικά και δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη γυναικεία επιδερμίδα. Βέβαια, τόσο για τις σπιτικές συνταγές όσο και για ό,τι αγοραστό επιλέξετε να προμηθευτείτε προκειμένου να πετυχαίνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να έχετε συμβουλευτεί το δερματολόγο σας εάν έχετε εξαιρετικά ευαίσθητη επιδερμίδα και το γυναικολόγο ή και το δερματολόγο σας εάν είστε έγκυες.

Let’s start!

Πώς να διατηρήσετε ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα – 23 διαφορετικοί τρόποι

Στο πυρηνικό – θεματικό ερώτημα του παρόντος άρθρου η απάντηση θα μπορούσε να είναι μία μόνο λέξη που ισοδυναμεί με μία μόνο πρακτική: την απολέπιση. Η απολέπιση είναι η μέθοδος αυτή που μπορεί αποδεδειγμένα να αφαιρέσει και τα στίγματα από την επιδερμίδα, πέραν από τις άλλες ιδιότητες που έχει. Βέβαια, δεν αποτελεί και πανάκεια· ενδέχεται ορισμένα στίγματα να παραμείνουν στο πρόσωπό σας όποτε κάνετε απολέπιση ή μερικά να βγουν εντελώς επιφανειακά με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος πόρος να «ξαναγεμίσει» πάραυτα. Για το λόγο αυτό, θα ξεκινήσουμε με την απολέπιση και όλες τις δυνατές εναλλακτικές που έχετε στη διάθεσή σας κι έπειτα θα αναφερθούμε σε περαιτέρω θεραπείες, μάσκες και πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα όμορφο πρόσωπο χωρίς στίγματα.

Α) ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Η απολέπιση του προσώπου συνιστά το πρωταρχικό βήμα, το βασικότερο σημείο εκκίνησης για μία όμορφη, περιποιημένη, απαλή και νεανική επιδερμίδα προσώπου. Με την απολέπιση απομακρύνονται από την επιφάνεια του δέρματος τα νεκρά κύτταρα που την κάνουν να φαίνεται θαμπή και ξηρή, ενώ παράλληλα φεύγουν και τυχόν στίγματα που βρίσκονται σε περιοχές όπως αυτή του Τ. Η απολέπιση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 με 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεσή σας. Όλοι οι φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολεπίσετε την επιδερμίδα του προσώπου σας βρίσκονται παρακάτω. Επιλέξτε όποιον προτιμάτε!

Με ακτινίδιο:
Η σπιτική απολέπιση προσώπου μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα υλικό, που στην παρούσα φάση είναι το ακτινίδιο. Είναι κάτι ασυνήθιστο, που μάλλον δεν έχετε ξανακούσει άρα και ξαναδοκιμάσει. Τα αποτελέσματα που φέρει το ακτινίδιο ως φυσικό σκραμπ επιδερμίδας είναι απροσδόκητα εκπληκτικά!

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 ακτινίδιο.

Οδηγίες:

Βγάζετε τη φλούδα από το ακτινίδιο και το λιώνετε για να γίνει σαν πολτός. Οι κόκκοι που θα μείνουν από τα σποράκια τους θα δράσουν ως απολεπιστικό για το πρόσωπό σας. Επομένως, απλώνετε στο πρόσωπό σας το μείγμα από τους σπόρους και το λιωμένο εσωτερικό από το ακτινίδιο, στα σημεία που θέλετε να κάνετε την απολέπιση. Τρίβετε με κινήσεις μασάζ. Ξεπλένετε το πρόσωπό σας με άφθονο χλιαρό νερό κι έπειτα στεγνώνεστε με μία καθαρή πετσέτα.

Με ζάχαρη:
Κ
αι η ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει η σπιτική απολέπιση προσώπου.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη, είτε λευκή είτε καστανή.

Οδηγίες:

Απλώνετε μία ικανή ποσότητα ζάχαρης στο πρόσωπό σας. Κάνετε ένα μασάζ κυκλικών κινήσεων κι ύστερα ξεβγάζετε την ανανεωμένη περιοχή με άφθονο χλιαρό νεράκι. Σκουπίζεστε με μία καθαρή πετσέτα κι είστε έτοιμες.

Με ζάχαρη και ελαιόλαδο:
Το συνηθέστερο και από τα πιο απλά, αγνά και αποτελεσματικά σπιτικά σκραμπ προσώπου και σώματος είναι αυτό. Το εφαρμόζουν κατά κόρον τόσο νεαρά κορίτσια όσο και μεγάλες γυναίκες χάρη στα εκπληκτικά αποτελέσματα του, καθώς και λόγω του ότι περιέχει μόνον δύο υλικά τα οποία όλες έχουμε στο σπίτι μας ανά πάσα στιγμή.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 10 γραμμάρια ζάχαρη, ποσότητα ενδεικτική, εσείς θα χρησιμοποιήσετε όση χρειάζεται για να καλύψει την περιοχή που θα απολεπίσετε.
 • Ελαιόλαδο ποσότητας που να καλύπτει τη ζάχαρη.

Οδηγίες:

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύετε λίγο με το χέρι σας. Στο μπάνιο, εφαρμόζετε το σκραμπ στο πρόσωπό σας. Η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται με κυκλικές κινήσεις και να τρίβετε καλά όλη την περιοχή, ιδιαίτερα τις περιοχές που εμφανίζεται έντονη θαμπάδα ή / και μαύρα στίγματα. Ξεπλένετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό βρύσης και σκουπίζεστε με καθαρή πετσέτα ταμποναριστά και απαλά.

Με αλάτι και ελαιόλαδο:
Παραλλαγή της παραπάνω συνταγής, αποτελεί η συγκεκριμένη αλλά και η αμέσως επόμενη. Το ελαιόλαδο παραμένει βασικό συστατικό για τη σπιτική απολέπιση προσώπου που χαρίζει αμέτρητη ενυδάτωση, ενώ αυτό που αλλάζει είναι η ζάχαρη, η οποία εν προκειμένω δίνει τη θέση της στο αλάτι και ακολούθως στον αλεσμένο ελληνικό καφέ.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι το αλάτι και το ελαιόλαδο, σε αναλογίες όπως αυτές που αναφέραμε για την προηγούμενη συνταγή. Γενικά, μην αγχώνεστε για τις ποσότητες, μιας και από την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να κάνετε απολέπιση θα καταλάβετε μόνες σας ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα που χρειάζεται η επιδερμίδα σας.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ακριβώς η παραπάνω, απλώς αντί για ζάχαρη έχετε αλάτι.

Με καφέ και ελαιόλαδο:
Για να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια και γινόμαστε κουραστικές, και για τη συγκεκριμένη συνταγή σπιτικής απολέπισης προσώπου τα υλικά που θα χρειαστείτε, ο αλεσμένος ελληνικός καφές και το ελαιόλαδο δηλαδή, θα είναι σε καθορισμένες από εσάς ποσότητες. Η παρασκευή του σκραμπ και η εφαρμογή του είναι όμοια με αυτή που προαναφέραμε στη συνταγή με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.

Με ζάχαρη και πράσινο τσάι:
Αυτό είναι ένα εξίσου «δημοφιλές» σπιτικό σκραμπ προσώπου για καθαρή και νεανική επιδερμίδα που επιλέγουν ευρύτατα οι κοπέλες και οι γυναίκες τόσο διότι τα δύο αυτά υλικά βρίσκονται συνήθως σε κάθε γυναικεία κουζίνα, όσο κι επειδή το πράσινο τσάι έχει κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες για τη γυναικεία επιδερμίδα, πέραν από την απολέπιση.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Κρυσταλλική ζάχαρη (λευκή ή καστανή), όση χρειάζεται για την έκταση της επιφάνειας του δέρματός σας
 • Πράσινο τσάι, όσο χρειάζεται για να καλυφθεί καλά η ζάχαρη και να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα.

Οδηγίες:

Βράζετε για μερικά λεπτά μία κούπα πράσινο τσάι. Βάζετε σε ένα μπολάκι τη ζάχαρη και την περιχύνετε με το βρασμένο πράσινο τσάι μέχρι να γίνει η πάστα που προείπαμε. Ανακατεύετε λίγο με ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι. Εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας και κάνετε απολέπιση, τρίβοντάς το καλά με κυκλικές κινήσεις. Ξεπλένετε με μπόλικο χλιαρό νερό και, τέλος, σκουπίζεστε με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Με αλάτι και σησαμέλαιο:
Μία παραλλαγή της συνταγής με το αλάτι και το ελαιόλαδο είναι αυτή εδώ, που στηρίζεται μεν στο αλάτι, αλλά αντικαθιστά το ελαιόλαδο με το σησαμέλαιο. Για τη συνταγή αυτή, επιλέξαμε να σας αναφέρουμε και την προσθήκη κάποιου αιθέριου ελαίου που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο για τη συνταγή.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Κάμποσο αλάτι (αν έχετε χοντρό ακόμα καλύτερα)
 • Περίπου 2 – 3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
 • 3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας· συνιστούμε το αιθέριο έλαιο του γκρέιπφρουτ (είναι φυσικά προαιρετικό το να προσθέσετε στο σπιτικό σκραμπ προσώπου κάποιο αιθέριο έλαιο, όπως άλλωστε προαναφέραμε).

Οδηγίες:

Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ, βάζετε όλα τα υλικά σας και με ένα κουτάλι τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη πάστα. Σε νωπή επιδερμίδα, απλώνετε το σκραμπ. Κάνετε ένα απαλό μασάζ κυκλικών κινήσεων κι τέλος ξεπλένετε με χλιαρό νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα.

Με καφέ και μέλι:
Το συγκεκριμένο face peeling που παρασκευάζεται από δύο μόνο υλικά (μέλι και ελληνικό καφέ) είναι ένα από αυτά που μπορούν να φέρουν πάρα πολύ αξιόλογα αποτελέσματα, γι’ αυτό και σας συνιστούμε με κλειστά τα μάτια να το δοκιμάσετε.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Ψιλοκομμένο ελληνικό καφέ
 • Μέλι, όσο χρειάζεται για να καλυφθεί ο καφές.

Οδηγίες:

Σε ένα πυρύμαχο σκεύος, βάζετε την ποσότητα από όποιο  μέλι διαθέτετε, ακόμα και από αυτό που αγοράσατε και τελικά δεν καταναλώσατε γιατί δεν είχε ωραία γεύση! Το βάζετε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων (ή όπου αλλού μπορείτε και θέλετε), προκειμένου να λιώσει ελαφρώς και να είναι πιο εύκολη η διαχείρισή του. Μόλις το βγάλετε, το ανακατεύετε με τους ψιλοκομμένους κόκκους καφέ και το απλώνεις στην επιδερμίδα του προσώπου σας, αφού προηγουμένως έχετε φροντίσει να τη βρέξετε (θέλουμε να είναι νωπή). Το μείγμα δε χρειάζεται να καίει λόγω του ζεσταμένου μελιού, αλλά να είναι χλιαρό. Τρίβετε , κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Αφαιρείτε με άφθονο νερό βρύσης και στεγνώνεστε με μία καθαρή πετσέτα προσώπου.

Με προϊόν του εμπορίου:
Εάν για τους δικούς σας λόγους προτιμάτε να μη φτιάχνετε το απολεπιστικό προϊόν μόνες σας αλλά να το αγοράζετε έτοιμο, τότε έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στις εξής τέσσερις μορφές scrub:

 • Σαπούνι (μιλάμε για την κλασική πλάκα σαπουνιού)
 • Κρεμώδες προϊόν
 • Αφρώδες προϊόν ή
 • Gel.

Στο φαρμακείο ή το κατάστημα καλλυντικών απ’ όπου θα το προμηθευτείτε μπορείτε να πληροφορηθείτε λεπτομερώς για το τι από αυτά ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας, καθώς και για το πώς να το αξιοποιείτε. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να κάνετε απολέπιση τουλάχιστον 1 φορά την βδομάδα εάν θέλετε να έχετε και να διατηρείτε ένα καθαρό πρόσωπο χωρίς στίγματα.

Β) ΜΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΓΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ:

Μετά την απολέπιση που δικαίως κατέχει την κυρίαρχη θέση στο ζήτημα του πώς να αποκτήσετε ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα, σειρά έχουν ορισμένα άλλα αγνά προϊόντα και υλικά, τα οποία και μπορείτε να εφαρμόζετε με συγκεκριμένο τρόπο στην επιδερμίδα σας και να αφαιρείτε τα ενοχλητικά στίγματα από αυτήν.

Ατμοθεραπεία:
Βάζετε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράζει στο πίσω μάτι της κουζίνας σας. Αφήστε το ανοιχτό, χωρίς καπάκι, και ανοίξτε τον απορροφητήρα. Αφού το νερό φτάσει σε σημείο ζέσεως (βρασμού), χαμηλώστε τη θερμοκρασία του ματιού στο οποίο έχετε τοποθετήσει το κατσαρολάκι, έτσι ώστε να μη χύνεται το νερό από έξω. Σας ενδιαφέρει μόνο το να βράζει και να παράγονται υδρατμοί. Για κάμποσα λεπτά, λοιπόν, όσο περισσότερο εσείς μπορείτε, βάζετε το κεφαλάκι σας πάνω από την κατσαρόλα, με τους υδρατμούς να έρχονται πάνω στο πρόσωπό σας. Η διαδικασία αυτή θα ξε-φράξει τους διεσταλμένους πόρους σας  και θα τους αντιμετωπίσει πλήρως, Η ατμοθεραπεία μπορεί να γίνεται 1 φορά την εβδομάδα. Συμπληρωματικά (όχι όμως υποχρεωτικά), μπορείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας να κρατάτε κολλημένη στο πρόσωπό σας ανοιχτή μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα. Κάθε φορά, πάντως, στο τέλος, χρειάζεται να πιέζετε απαλά – απαλά με πεντακάθαρα χέρια τα σημεία όπου οι πόροι έχουν ανοίξει και τα στίγματα δεν έχουν ακόμη φύγει.

Μαϊντανός:
Ο μαϊντανός έχει τη δυνατότητα να τραβάει τις τοξίνες κατευθείαν από την επιδερμίδα, καθώς παράλληλα και να απελευθερώνει τους πόρους του προσώπου που έχουν φράξει. Σε ένα δοχείο με βρασμένο νερό, βυθίζετε λίγο μαϊντανό. Τον αφήνετε λίγο μέσα στο μπολ να μουλιάσει μέχρι το νερό να γίνει χλιαρό προς κρύο. Κατόπιν, αφού σιγουρευτείτε ότι το νερό έχει αρχίσει να κρυώνει, βουτάτε μέσα στο σκεύος που έχετε αξιοποιήσει ένα πανί πεντακάθαρο. Αφήνετε το βρεγμένο πανί πάνω στο πρόσωπό σας για κάμποσα λεπτά, για όση ώρα μπορείτε βασικά. Μόλις το αφαιρέσετε, θα διαπιστώσετε ότι οι πόροι σας θα έχουν καθαρίσει και δε θα είναι πλέον φραγμένοι και αντιαισθητικοί. Για τα μαύρα στίγματα που δεν έχουν φύγει από τους διεσταλμένους πόρους της επιδερμίδας, πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας και πιέζετε πολύ απαλά ώστε να φύγουν.

Αλόη:
Η αλόη είναι ένα από τα πιο ευεργετικά φυτά με το οποίο μας έχει προικίσει η φύση. Μία από τις δεκάδες θετικές δράσεις της για την επιδερμίδα του προσώπου σας έχει να κάνει με τους διεσταλμένους και φραγμένους πόρους καθώς επίσης και με την απαλλαγή από τα μαύρα και τα «λευκά» στίγματα, τα οποία και δύναται να εξαφανίσει πάρα πολύ εύκολα και πάρα πολύ άμεσα. Αγοράστε μία γλαστρούλα αλόης και φροντίστε την για να σας φροντίσει κι εκείνη! Παίρνετε κάθε φορά το gel από 1 φύλλο αλόης και απλώνετέ το στο πρόσωπό σας. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Ανοίγουν οι πόροι, τα περισσότερα στίγματα φεύγουν ενώ τα υπόλοιπα χρειάζονται μία ελαφριά πίεση, ενώ παράλληλα ενυδατώνεται και καθαρίζει σε βάθος η επιδερμίδα. Δε χρειάζεται να το κάνετε πάρα πολύ συχνά· 1 φορά στις 15 ημέρες είναι μια καλή συχνότητα.

Βουτυρόγαλα:
Αυτή είναι και η συνταγή της γιαγιάς μας, της παλιάς νοικοκυράς που ήξερε πώς να περιποιείται τον εαυτό της με όλα εκείνα τα φυσικά προϊόντα που διέθετε. Για 1 ολόκληρη εβδομάδα, πριν τον ύπνο σας, να πλένετε το πρόσωπό σας και να απλώνετε παντού λίγο βουτυρόγαλα με ένα κομματάκι από βαμβάκι. Το αφήνετε να δράσει μόνο του για 15 λεπτά (όχι λιγότερο) και έπειτα ξεπλένεστε με κρύο νερό και στεγνώνετε το δέρμα σας με μία καθαρή πετσέτα. Ανοίγουν οι φραγμένοι πόροι, εξέρχεται το συσσωρευμένο σμήγμα κι  έτσι αποκτάτε ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα.

Χυμός πορτοκαλιού ή Φλούδα πορτοκαλιού:
Στύψτε ένα πορτοκάλι και βουτήξτε μέσα ένα κομμάτι από βαμβάκι. Νοτίστε το κι ύστερα εφαρμόστε το ταμποναριστά στα σημεία όπου εμφανίζονται τα στίγματα στο πρόσωπό σας. Εναλλακτικά, ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι και εφαρμόστε την φλούδα του πάνω στους στις «προβληματικές» περιοχές του προσώπου σας. Και στις δύο περιπτώσεις, αφήνετε το πορτοκάλι να ενεργήσει για τουλάχιστον 5 λεπτά, έπειτα ξεβγάζετε με δροσερό νερό βρύσης και στεγνώνετε με μια πεντακάθαρη πετσέτα. Η θεραπεία αυτή αρμόζει να γίνεται τουλάχιστον 1 ώρα πριν το βραδινό ύπνο και σε καμία περίπτωση προτού βγείτε έξω κι εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία, διότι τα οξέα του πορτοκαλιού μπορούν να αποδειχθούν ζημιογόνα εάν συνδυαστούν με τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.

Μαγιονέζα:
Κι όμως, η μαγιονέζα, είτε η έτοιμη – αγοραστή είτε η σπιτική, δρα εκπληκτικά ενάντια στους σκούρους πόρους του προσώπου σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρασκευάσετε μόνες σας ή, ακόμη απλούστερα, να προμηθευτείτε από το κοντινότερο κατάστημα μία συσκευασία μαγιονέζας. Κάθε φορά θα χρειάζεστε 1 κουταλιά της σούπας από τη μαγιονέζα που θα επιλέξετε, την οποία θα απλώνετε πάνω στα σημεία που έχετε στίγματα, κυρίως μαύρα στίγματα. Θα την αφήνετε για περίπου 15 λεπτά (εάν έχετε χρόνο και διάθεση είναι προτιμότερο να την αφήνετε ακόμη και 20 και 30 λεπτά πάνω στο πρόσωπό σας) κι ύστερα ξεπλένετε πολύ καλά το πρόσωπό σας με δροσερό νερό. Είναι σημαντικό να σκουπίζεστε με μία καθαρή πετσέτα στο τέλος.

Χυμός λεμονιού:
Σε ένα κομμάτι βαμβάκι, στάζετε κάμποσες σταγόνες από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι. Ακουμπάτε το νοτισμένο με λεμόνι βαμβάκι στις περιοχές του προσώπου σας όπου εμφανίζονται μαύρα στίγματα ή στίγματα στο χρώμα της επιδερμίδας. Τα περισσότερα θα εξαφανιστούν, ενώ, για όσα μείνουν, αυτό που έχετε να κάνετε είναι περιμένετε έως ότου ξεραθούν με το λεμόνι κι έπειτα τα σπάτε με τα δάχτυλά σας απαλά – απαλά. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται τις ίδιες ώρες και με την ίδια συχνότητα που αναφέραμε και στο πορτοκάλι (βράδυ,  1 φορά ανά εβδομάδα) εξαιτίας του κιτρικού οξέως και των αρνητικών συνεπειών του συνδυασμού του με τη βλαβερή ακτινοβολία.

Λεμόνι και αλάτι:
Θέλετε ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα αλλά και χωρίς σπυράκια; Αλατίστε αρκετά μερικές φετούλες από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι και φέρτε τες σε επαφή με το πρόσωπό σας. Τρίψτε με τις φέτες αυτές το πρόσωπο και κυρίως τα σημεία όπου εντοπίζονται τόσο τα στίγματα όσο ακόμη και η ακμή, ενώ μετά ξεπλυθείτε και σκουπιστείτε με μία καθαρή πετσέτα – κάτι που έχουμε τονίσει ξανά και ξανά άλλωστε! Είναι μία από τις αποτελεσματικές μεθόδους για ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα, που προτιμάτε από πολλές γυναίκες και πολλούς άνδρες που έχουν και πρόβλημα ακμής. Όπως, όμως, τονίσαμε και στο προλογικό τμήμα του άρθρου μας, προϊόντα όπως το λεμόνι και θεραπείες που το περιέχουν μπορούν να επιλέγονται από άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα ή άλλα θέματα (π.χ. κύηση) μόνον εφόσον έχει επιτραπεί από το γιατρό τους.

Τομάτα:
Γενικά, είναι καλό να γνωρίζετε πως η ντομάτα περιέχει τις βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς επίσης και λυκοπένιο, στοιχεία που υπάρχουν στις περισσότερες θεραπείες κατά της ακμής. Σας δίνουμε δύο τρόπους εφαρμογής της προς όφελος της επιδερμίδας σας και για να την απαλλάξετε από τα ενοχλητικά στίγματα: Τρόπος 1: Κόψτε μερικές φετούλες από μία φρέσκια ντομάτα και απλώστε τες στις «προβληματικές» περιοχές. Τα σπυράκια θα μειωθούν και με τις τακτικές εφαρμογές θα εξαλειφτούν, ενώ τα στίγματα θα εξαφανίζονται κάθε φορά που το κάνετε για λίγες ημέρες. Τρόπος 2: Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε ή να πολτοποιήσετε την ντομάτα και να την απλώσετε σα μάσκα σε ολόκληρο το πρόσωπό σας – αν όχι μόνο στις περιοχές όπου εμφανίζονται στίγματα και σπυράκια. Εφαρμόζοντας την εν λόγω θεραπεία 2 με 3 φορές την εβδομάδα, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα που θα σας απαλλάξουν από το άγχος για το εν λόγω πρόβλημα. Και στις δύο περιπτώσεις, αφήνετε για λίγα λεπτά, ξεπλένετε και στεγνώνετε το πρόσωπό σας με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Μέλι και κανέλα:
Σε ένα δοχείο, ζεστάνετε λίγη αλλά ικανοποιητική ποσότητα μελιού. Στη συνέχεια, προσθέστε κάμποση κανέλα και ανακατέψτε. Εφαρμόστε το μείγμα κυρίως στις περιοχές που υπάρχουν στίγματα ή σε εκείνες που υπάρχουν σπυράκια. Προσέξτε! Το μέλι θέλουμε να βρίσκεται σε μία υψηλή θερμοκρασία όταν έρθει σε επαφή με το πρόσωπό σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να καείτε. Το μέλι θα δράσει ως αντιμικροβιακός παράγοντας κατά της ακμής και των στιγμάτων, ενώ η κανέλα ως αντιφλεγμονώδης και αντιθρομβωτικός μηχανισμός για το δέρμα σας. Στο τέλος, πλένετε καλά το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας δροσερό προς κανονικό νερό και σκουπίζεστε με μία βαμβακερή πετσέτα ταμποναριστά.

Πατάτα:
Πολτοποιήστε ελαφρώς μία ή μισή (ανάλογα με το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι σε μέγεθος) καθαρισμένη πατάτα. Με ένα βαμβάκι απλώστε την ταμποναριστά όπου έχετε στίγματα και σπυράκια. Ξεπλύνετε πολύ καλά με χλιαρό νερό και στεγνώστε με πεντακάθαρη βαμβακερή πετσέτα. Καλό θα ήταν να εφαρμόσετε την πατάτα και σε όλο το πρόσωπο, μιας και, εκτός από τη δράση της κατά της ακμής, είναι θαυματουργή εάν χρησιμοποιηθεί υπό μορφή κομπρέσας στα μάτια καθώς απομακρύνει αμέσως τους μαύρους κύκλους και τυχόντα πρηξίματα, ενώ για το υπόλοιπο πρόσωπο μπορεί να του προσφέρει λάμψη και να προλάβει τις ρυτίδες.

Γ) ΜΕ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ:

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που δε σχετίζονται με μάσκες και θεραπείες, αλλά εγγυώνται ότι σας χαρίζουν ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα εντελώς άμεσα. Ένας τέτοιος τρόπος θα μπορούσε να είναι και η πρακτική με τους ατμούς που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά επειδή αυτή αποτελεί περισσότερο μία θεραπεία παρά μία παροδική μέθοδο αποφασίσαμε να μην την εντάξουμε εδώ αλλά στην προηγούμενη ενότητα. Γρήγορες μέθοδοι με αμεσότατα αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο είναι πρόσκαιρα, είναι ενδεικτικά οι παρακάτω αναφερόμενες.

Ειδικές ταινίες:
Στο εμπόριο κυκλοφορούν ευρέως ορισμένες ταινίες τις οποίες κολλάτε στο πρόσωπό σας τα σημεία που εμφανίζονται τα στίγματα, τις διατηρείτε εκεί για κάμποσα λεπτά (συνήθως 20 λεπτά) κι έπειτα τις αφαιρείτε. Ξεκολλώντας τες θα διαπιστώσετε ότι πάνω στην ταινία έχουν κολλήσει πολλά μαύρα στίγματα, κάτι που προφανώς θα σας προκαλέσει ικανοποίηση. Η διάρκεια του αποτελέσματος της εν λόγω μεθόδου είναι 1 – 4 ημέρες συνήθως. Μάλιστα, αξίζει να προσθέσουμε ότι οι ταινίες αυτές έχουν διάφορα σχήματα έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται άψογα πάνω σε περιοχές όπως η μύτη, το μέτωπο και το σαγόνι, όπου τα μαύρα και «λευκά» στίγματα είναι συνήθως εμφανή.
Εάν θέλετε να έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα: θα πλένετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό, θα το σκουπίζετε καλά και θα απλώνετε ένα κουταλάκι του γλυκού baking σόδα αναμειγμένη με 2 σταγόνες λεμονιού ή νερού πάνω στα σημεία όπου έχετε στίγματα. Θα τρίβετε καλά τις περιοχές αυτές και θα ξεπλένετε με κρύο νερό αυτή τη φορά. Θα σκουπίζετε και κατόπιν θα κολλάτε καλά τις ταινίες έτσι όπως θα σας δείχνου οι οδηγίες στη συσκευασία τους. Τέλος, να ενημερώσουμε ότι σε μεγάλη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων με παιχνίδια κ.λπ. μπορείτε να βρείτε τις πιο οικονομικές και καλές τέτοιες ταινίες στην τιμή του 1,5 ευρώ και σε αρκετή ποσότητα.

Ειδικά εργαλεία:
Στην αγορά κυκλοφορούν και πάρα πολλά εργαλειάκια που λειτουργία τους είναι η αφαίρεση των στιγμάτων από την επιδερμίδα. Δύο εξ αυτών που είθισται να προτιμώνται είναι:

 • Ένα μηχάνημα που λειτουργεί σαν ηλεκτρικό σκουπάκι. Εσείς το εφαρμόζετε πάνω στην επιδερμίδα σας κι αυτό, δίχως να σας προκαλεί ιδιαίτερο πόνο, τραβάει / ρουφάει το σμήγμα και σας χαρίζει αμέσως – αμέσως ένα πρόσωπο χωρίς στίγματα.
 • Ένα μικρό εργαλείο με μέγεθος περίπου 10 εκατοστά, το οποίο έχει από τη μία άκρη μία τρύπα και από την άλλη μία θηλιά. Η πρώτη αφαιρεί τα μαύρα στίγματα και η δεύτερη τα στίγματα που είναι στο χρώμα της επιδερμίδας. Μετά το μπάνιο όπου οι πόροι έχουν διασταλεί ή μετά από το πλύσιμο του προσώπου σας με ζεστό νερό ώστε να ανοίξουν οι φραγμένοι πόροι, περνάτε το εργαλείο αυτό πιέζοντας τις περιοχές. Το συσσωρευμένο σμήγμα θα εξέρχεται και θα μένει πάνω στο «τσιμπιδάκι». Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να το καθαρίζετε πολύ καλά έπειτα από κάθε χρήση του. Αυτό το εργαλείο κυκλοφορεί παντού· ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε τη γνωστή εταιρεία σουηδικής προέλευσης που εδρεύει και στην Ελλάδα, σε μηνιαίο κατάλογο της οποίας μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν αυτό σε τιμή 2 ευρώ από την αρχική τιμή των 9 περίπου ευρώ.
  Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μόνες σας μία πολύ έξυπνη πατέντα που έχει εξίσου καλά αλλά και πάλι πρόσκαιρα αποτελέσματα: να χρησιμοποιείτε όπως αυτό το εργαλείο ένα τσιμπιδάκι μαλλιών και πιέζετε τα στίγματα να αφαιρεθούν με την καμπυλωτή πλευρά του τσιμπιδιού.

Για πρόσωπο χωρίς στίγματα το περιοδικό Δυναμική Γυναίκα σας έχει 23 διαφορετικές λύσεις!

x

Check Also

γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο

Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο –  Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι πιο ευαίσθητη σε σύγκριση με αυτήν ...

χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

13 Καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

Οι καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου είναι στα χέρια σας! Φρούτα και λαχανικά ...

έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε κρέμες και μάσκες για να προσφέρουμε στην ...