Αρχική / Πρόσωπο / Πρόωρη γήρανση ματιών: Πώς να την αντιμετωπίσουμε – Σπιτικές συνταγές
πρόωρη γήρανση ματιών

Πρόωρη γήρανση ματιών: Πώς να την αντιμετωπίσουμε – Σπιτικές συνταγές

Η εμφάνιση ρυτίδων σε οποιαδήποτε σημείο του προσώπου μας είναι κάτι που δεν αρέσει σε καμία από εμάς, πόσο μάλλον όταν αυτή πραγματοποιείται σε ηλικίες σχετικά μικρότερες από τις συνήθεις κι άρα αναμενόμενες.

Τμήμα αυτού του ζητήματος με το οποίο θα επιχειρήσουμε να ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα είναι η πρόωρη γήρανση ματιών, η εμφάνιση δηλαδή μικρότερων ή μεγαλύτερων ρυτίδων πάνω στα κινητά βλέφαρα ή / και γύρω από την περιοχή των ματιών.

Σε τι δεν οφείλεται η πρόωρη γήρανση ματιών;

Όπως αναφέρει και ο χαρακτηρισμός της, πρόκειται για πρόωρη γήρανση που σημαίνει ότι ΔΕΝ έχει να κάνει με τον παράγοντα ηλικία – γήρας. Και την αποκαλούμε «πρόωρη», λόγω του ότι διαδραματίζεται σε μία ηλικία σχετικά μικρότερη από το συνηθισμένο ηλικιακό φάσμα κατά το οποίο είθισται να βλέπουμε γυναίκες με σχηματισμένες ρυτίδες στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στην περιοχή των ματιών τους.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η πρόωρη γήρανση ματιών;

Ενδεικτικά, ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται για την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων στα μάτια μας είναι οι ακόλουθοι, η ισχύς των οποίων μεγαλώνει όσο αυτοί εμφανίζονται συνδυαστικά σε μία γυναίκα κι όσο αυτοί είναι υπαρκτοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

1)Απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο ήλιος είναι παρών σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όταν, λοιπόν, εκθέτουμε διαρκώς το ευαίσθητο στη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου πρόσωπό μας χωρίς να φοράμε το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν, σε επαρκή ποσότητα, είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν ρυτίδες και μάλιστα νωρίτερα από την κανονική «ημερομηνία» που θα εμφανίζονταν κανονικά. Πρόκειται για τη λεγόμενη φωτογήρανση που, εξαιτίας της επικρότησης που λαμβάνει σήμερα η μαυρισμένη επιδερμίδα, καθίσταται όλο και πιο συχνή.

2)Κάπνισμα. Το κάπνισμα δρα με δύο αρνητικούς τρόπους στο πρόσωπό μας: Πρώτον, σχηματίζει ρυτίδες έκφρασης, τις γνωστές και ως ρυτίδες του καπνιστή, οι οποίες είναι συνήθως γύρω από την περιοχή των χειλιών, ανάμεσα στα φρύδια, στο πλάι των ματιών και σε όλη την έκταση του λαιμού. Δεύτερον, λόγω της σύστασής των τσιγάρων, το δέρμα αφενός αφυδατώνεται αφετέρου φθείρεται. Μάλιστα, σε έρευνα που έχει διεξαχθεί στην Αμερική, βρέθηκε ότι η πλειονότητα των κοριτσιών που καπνίζουν εμφανίζουν πρόωρες ρυτίδες σε ηλικίες κάτω των 25 ετών!…

3)Λάθος στάση στον ύπνο. Όσο βολική κι αν είναι για πολλές από εσάς η εμβρυική στάση στον ύπνο, στην πραγματικότητα κάνει κακό, με την έννοια ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες ρυτίδες στο πρόσωπό σας. Πιο ειδικά, οι ρυτίδες που σχηματίζονται εκεί εξαιτίας της συγκεκριμένης στάσης ύπνου προκαλούνται από το πρήξιμο που δημιουργείται στο πρόσωπο όταν κάθε βράδυ ζουπάτε με αυτό το μαξιλάρι σας επί 7 ώρες.

Πώς να αντιμετωπίσετε την πρόωρη γήρανση ματιών

Στο σημείο αυτό, θα αναφέρουμε λίγους μόνον τρόπους που είναι εξαιρετικά απαραίτητο να προσέχετε και να φροντίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι ώστε να αποφεύγετε τις εσφαλμένες πρακτικές που προαναφέρθηκαν κι επομένως και την πρόωρη γήρανση ματιών.

1)Προϊόντα με δείκτη προστασίας. Όσο κι αν σας αρέσει ο ήλιος και το μαύρισμα, όσο κι αν βαριέστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, όλα είναι υποχρεωτικά αν δε θέλετε να αποκτήσετε πρόωρες ρυτίδες. Και, το σημαντικότερο εν προκειμένω είναι να μην ξεχνάτε να απλώνετε επαρκή ποσότητα από το αντηλιακό προϊόν σας και στο λαιμό σας, κάτι που πολλές και πολλοί από εμάς κάνουμε. Μάλιστα, εάν το χειμώνα δε θέλετε να μυρίζετε καροτέν, μπορείτε κάλλιστα να αγοράζετε make up ή bb ή cc κρέμες προσώπου με μικρό δείκτη SPF ο οποίος θα σώζει το δέρμα σας από τον ήλιο που υποκρύπτεται.

2)Διακοπή του καπνίσματος. Ναι, πολύ καλά είδατε! Κόψτε το κάπνισμα! Είναι μία βλαβερή συνήθεια από κάθε άποψη, και η πρόωρη γήρανση ματιών και προσώπου που επιφέρει είναι ένας ακόμα λόγος στη λίστα με τους δεκάδες λόγους που πρέπει να κινητοποιούν όλες και όλους μας στο να το κόψουμε.

3)Αλλαγή της στάσης στον ύπνο. Μπορείτε να κοιμάστε ανάσκελα ή, εναλλακτικά, μπορείτε να κοιμάστε την περισσότερη ώρα της νύχτας ανάσκελα κι έπειτα να γυρίζετε στο πλάι, χωρίς όμως να βάζετε ολόκληρο το πρόσωπό σας πάνω (ή μήπως να πούμε μέσα;!) στο μαξιλάρι.

Σπιτικές συνταγές για τη μείωση των πρόωρων ρυτίδων

Τέσσερις από τις καλύτερες και πιο αποδοτικές συνταγές που μπορείτε με λίγα υλικά να φτιάξετε μόνες σας είναι αυτές που θα σας αναφέρουμε ευθύς αμέσως. Αυτό που θέλουμε πρώτα να επισημάνουμε είναι ότι μπορείτε κάλλιστα να φτιάχνετε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες από τη κάθε συνταγή και να χρησιμοποιείτε τη μάσκα σε όλη την έκταση του προσώπου και του λαιμού σας, μιας και η πρόωρη γήρανση μπορεί πιθανότατα να μην αφορά μόνο στα μάτια σας.

1)Αντιρυτιδική μάσκα με πατάτα και παπάγια

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μικρή πατάτα και
  • Μισή παπάγια.

Οδηγίες:

Τρίβετε τη φρέσκια πατάτα (ωμή) καθώς και την παπάγια που έχετε αγοράσει. Αναμειγνύετε. Τοποθετείτε το μείγμα πάνω σε δύο μαντιλάκια καθαρισμού τύπου pom pom, τα οποία κι εφαρμόζετε πάνω στα μάτια σας για 10 λεπτά της ώρας. Ξεπλένετε με δροσερό νεράκι (προσοχή! Όχι με χλιαρό νερό, όπως συνηθίζουμε να λέμε.) και επαναλαμβάνετε μόνο 1 φορά κάθε εβδομάδα. Η παπάγια έχει πολλά ένζυμα που συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων, ενώ η φρέσκια ωμή πατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη B.

2)Αντιρυτιδική μάσκα με σοκολάτα

Θα χρειαστείτε:

  • ¼ από μία μαύρη σοκολάτα 200 – 250 γραμμαρίων (αναζητήστε μία μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο),
  • 1 και ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σχεδόν 1 κουταλιά της σούπας μέλι,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γιαούρτι και
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

*Ενδέχεται η δοσολογία να επαρκεί για δύο χρήσεις άρα φυλάτε το μείγμα κλεισμένο αεροστεγώς σε μπολ με μεμβράνη ή καπάκι μέχρι την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα που θα εφαρμόσετε ξανά την εν λόγω μάσκα για τη φυσική φροντίδα ματιών.

Οδηγίες:

Λιώνετε τη μαύρη σοκολάτα είτε στο φουρνάκι είτε σε μπεν μαρί. Μόλις ρευστοποιηθεί εντελώς, την αποσύρετε από την όποια θερμότητα και την αφήνετε λίγο να παγώσει. Προσθέτετε το μέλι, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο ανακατεύετε πολύ καλά τα τέσσερα υλικά σας έως ότου ομογενοποιηθούν. Σε περίπτωση που δείτε ότι μείγμα που προέκυψε είναι πολύ ρευστό κι άρα δύσχρηστο για εφαρμογή, προσθέτετε 1 με 2 (το πολύ) κουταλάκια του γλυκού από ψιλές νιφάδες βρώμης κι ανακατεύετε λίγο ξανά. Σε αμακιγιάριστο φυσικά πρόσωπο, που καλό θα ήταν να έχει προηγουμένως πλυθεί είτε με ένα πράσινο ή με ένα ουδέτερο σαπούνι καθαρισμού προσώπου, απλώνετε την αντιγηραντική μάσκα. Μάλιστα, για να μη σας περισσέψει ποσότητα, μπορείτε κάλλιστα να την απλώσετε και σε ολόκληρη την επιδερμίδα του προσώπου σας. Την αφήνετε να δράσει για 25 λεπτά και ξεπλένετε με δροσερό νερό (προσοχή! Όχι χλιαρό ούτε κι εδώ.). Επαναλαμβάνετε όσο συχνά θέλετε κι έχετε όρεξη.

3)Αντιρυτιδική μάσκα με λεμόνι και γάλα

Θα χρειαστείτε:

  • 5 σταγόνες από ½ φρεσκοκομμένο λεμόνι (δηλαδή λίγο χυμό λεμονιού) και
  • 2 δάχτυλα γάλα.

Οδηγίες:

Σε ένα μικρό ποτήρι η φλιτζάνι, μετράτε δύο οριζόντια δαχτυλάκια γάλα (όποιο γάλα έχετε εύκαιρο, είναι προτιμητέο βέβαια το φρέσκο). Προσθέτετε σε αυτό τις πέντε σταγόνες από το λεμόνι. Ανακινείτε. Παίρνετε στο χέρι σας 2 κομματάκια από βαμβάκι. Βουτάτε κάθε φορά από ένα και εφαρμόζετε την αντιγηραντική μάσκα γύρω από τα μάτια σας κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις. Έπειτα κάνετε το ίδιο και με άλλο κομματάκι από βαμβάκι. Αφήνετε τη μάσκα από 15 λεπτά μέχρι και όλο το βράδυ όσο κοιμάστε. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό από τη βρύση. Στεγνώνετε το πρόσωπό σας με μια καθαρή πετσέτα, πάλι με ταμποναριστές κινήσεις, γιατί, όταν κάνετε στην περιοχή αυτή δυνατές και ατσούμπαλες κινήσεις κατά το σκούπισμα με την πετσέτα, ευνοείτε το σχηματισμό ρυτίδων. Επαναλαμβάνετε 2 φορές την εβδομάδα, πάντα όμως περίπου 2 ώρες πριν το βραδινό ύπνο λόγω του κιτρικού οξέως που περιέχει το λεμόνι και που το καθιστά βλαβερό όταν εκτίθεται στον ήλιο.

4)Πρακτική με αμυγδαλέλαιο

Πρόκειται για μία πρακτική που εγγυάται βελτίωση της υγείας της επιδερμίδας στην περιοχή των ματιών, μείωση των πιθανοτήτων για πρόωρη γήρανση ματιών, μείωση των πρόωρων ρυτίδων που έχουν ήδη σχηματιστεί γύρω από τα μάτια, καθώς επίσης και μείωση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Πριν τον ύπνο, πλένετε το πρόσωπό σας με ένα ουδέτερο σαπούνι. Βάζετε στην παλάμη σας μερικές σταγόνες από αμυγδαλέλαιο τις οποίες αλείφετε με το δάχτυλό σας γύρω από τα μάτια σας. Με απαλές κυκλικές κινήσεις κάνετε μασάζ για 5 λεπτά. Επαναλαμβάνετε κάθε μα κάθε βράδυ για 2 εβδομάδες συνεχόμενα κι έπειτα πιο σπάνια, προσαρμόζοντας μόνες σας τη συχνότητα.

x

Check Also

χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

13 Καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

Οι καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου είναι στα χέρια σας! Φρούτα και λαχανικά ...

έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε κρέμες και μάσκες για να προσφέρουμε στην ...

γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη

Γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη – Πιθανές αιτίες και Λύσεις – Σπιτικά lip balm

Στις περισσότερες από εμάς συμβαίνει είτε λιγότερο είτε περισσότερο συχνά να ξεφλουδίζουν ...