Κρέμες για σπυράκια – 3 Σπιτικές συνταγές

Τα τελευταία χρόνια ακούμε από όλο και περισσότερα άτομα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με σπυράκια και ακμή στην ενήλικη ζωή τους. Νομίζαμε ότι είναι αποκλειστικό θέμα των εφήβων, κυρίως όσων έχουν λιπαρά δέρματα, κάτι που τελικά διαπιστώνουμε ότι δεν ισχύει.

Τα σπυράκια στο πρόσωπο είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για όσους υποφέρουν από αυτά, ειδικά για τις γυναίκες που δίνουμε μεγαλύτερη βάση στην εικόνα μας. Η όψη ενός ερεθισμένου προσώπου με παροδικά σπυράκια ή πιο σοβαρό πρόβλημα ακμής και μάλιστα ακόμα και σε ηλικίες άνω των 25-30, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και προβλήματα αυτοπεποίθησης και μεταβολή στη διάθεση.

Σίγουρα μπορείς να πάρεις κάποια μέτρα για αυτή την κατάσταση που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής σου, όπως να προσέξεις τη διατροφή σου και να αποφύγεις λιπαρές τροφές, να πίνεις πολύ νερό, να προστατεύεις το δέρμα από τον ήλιο και να το περιποιείσαι, κλπ. όμως, παρ’ όλα αυτά είναι αναπόφευκτη η εμφάνιση των ενοχλητικών ξεσπασμάτων σε κάποια περίοδο της ζωής σου. Καλό είναι, λοιπόν, να δράσεις πιο εντατικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες κρέμες για σπυράκια και άλλα προϊόντα που όμως σίγουρα είναι ακριβά και δεν γνωρίζεις την ακριβή σύσταση τους και την επιρροή που θα έχουν το δέρμα σου. Συστήνεται, λοιπόν, να προτιμήσεις κάποιες κρέμες για σπυράκια με πιο αγνά και φυσικά συστατικά τα περισσότερα εκ των οποίων έχεις ήδη σπίτι σου. Μπορείς μόνη σου να φτιάξεις κάποιες σπιτικές συνταγές και να εφαρμόζεις τις δικές σου κρέμες για σπυράκια όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Φυσικά είναι πιο συνετό αν έχεις σοβαρό πρόβλημα να συμβουλευτείς ένα δερματολόγο καθώς και αν δοκιμάζεις τις κρέμες πριν την εφαρμογή σε άλλο σημείο του σώματος.

Κρέμες για σπυράκια – 3 Σπιτικές συνταγές

1. Σπιτική κρέμα για σπυράκια με μέλι και κανέλα

Ξεκινάμε με την πρώτη από τις κρέμες για σπυράκια, μία εύκολη σπιτική συνταγή της οποίας τα απαραίτητα σίγουρα τα έχεις στο σπίτι.

Ας δούμε ποια είναι τα υλικά που θα σου χρειαστούν:

  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
  • Οδοντόκρεμα
  • Σαπούνι γλυκερίνης
  • Ένα μπολάκι
  • Μπατονέτα αυτιών

Εκτέλεση και εφαρμογή:

Χρησιμοποιώντας το σαπούνι με βάση τη γλυκερίνη (χωρίς άρωμα ή κάποιο άλλο πρόσθετο που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα), θα πλύνεις το πρόσωπό σου μαζί και με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια θα στεγνώσεις καλά το δέρμα με μία πετσέτα.

Πάνω στη μύτη από ένα δάχτυλό σου θα ζουλήξεις λίγο από την οδοντόκρεμα και θα απλώσεις μικρή ποσότητα πάνω στο κάθε σου σπυράκι. Θα αφήσεις όλη νύχτα την οδοντόκρεμα χωρίς να την ξεβγάλεις για να ενεργήσει. Έτσι, θα ξεραθούν τα σπυράκια και θα προετοιμάσεις το κάθε σημείο για να υποδεχτεί τη σπιτική σου κρέμα.

Το πρωί, θα ξεπλύνεις το πρόσωπο να φύγει η οδοντόκρεμα και θα πλυθείς ξανά με χλιαρό νερό και το σαπούνι. Θα επαναλάβεις το βράδυ το πλύσιμο και θα στεγνώσεις το δέρμα με πετσέτα.
Και τώρα θα ετοιμάσεις την κανονική κρέμα. Θα ρίξεις μέσα στο μπολάκι τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και τη σκόνη κανέλας. Θα τα ανακατέψεις καλά και εντατικά με τη βαμβακερή άκρη από μία μπατονέτα αυτιών. Μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μίγμα.

Έπειτα, θα πάρεις την άλλη μύτη της μπατονέτας (την καθαρή) και θα τη βουτήξεις μέσα στο μίγμα κρέμας που έχει δημιουργηθεί. Θα πάρεις μικρή ποσότητα και θα την εφαρμόσεις πάνω σε κάθε σου σπυράκι στο πρόσωπο. Θα το αφήσεις να μείνει σε όλη τη διάρκεια της νύχτας πάνω στα σπυράκια να κάνει δράση. Αυτό θα βοηθήσει στο να στεγνώσουν τα σπυράκια, να ξεραθούν αλλά και θα καταπολεμήσει τα βακτήρια που τα δημιουργούν.

Τέλος, το πρωί θα ξεπλύνεις το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό και σαπούνι. Μπορείς να επαναλαμβάνεις κάθε βράδυ τη διαδικασία με την εφαρμογή της κρέμας για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων έως ότου εξαφανιστούν όλα σου τα σπυράκια.

2. Σπιτική κρέμα για σπυράκια με σόδα και έλαιο θυμαριού

Η επόμενη από τις κρέμες για σπυράκια, φτιάχνεται επίσης στο σπίτι με υλικά που εύκολα θα βρεις διαθέσιμα και είναι πιο αρωματική χάρη στα έλαια που χρησιμοποιείς.

Ας δούμε ποια είναι τα υλικά που θα σου χρειαστούν:

  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού έλαιο επιλογής σου φιλικό προς το δέρμα (π.χ. jojoba, έλαια ροδιού, κ.ά.)
  • κουτάλι ή σπάτουλα πολύ καθαρό
  • βάζο αποστειρωμένο (ή πολύ καθαρό)

Εκτέλεση και εφαρμογή:

Αρχικά θα αναμίξεις το αιθέριο έλαιο από θυμάρι με το άλλο έλαιο που έχεις επιλέξει (π.χ. jojoba). Θα τα προσθέσεις μέσα στη σόδα και θα τα ανακατέψεις όλα μαζί για λίγα ακόμη λεπτά μέχρι να έχουν ενσωματωθεί όλα πλήρως σε ένα μίγμα. Αφού είναι έτοιμο το μίγμα θα το φυλάξεις σε ένα καθαρό βάζο με ετικέτα όπου θα γράψεις και ημερομηνία.

Πριν ξεκινήσεις τη χρήση της κρέμας, θα τσεκάρεις σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός σου μην τυχόν και σου κάνει κάποια αλλεργική αντίδραση. (Επίσης, καλό είναι γυναίκες εγκυμονούσες να μην εφαρμόζουν κρέμες ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να είναι σίγουρες ότι επιτρέπεται). Για την εφαρμογή φρόντισε πριν να πλύνεις καλά το πρόσωπό σου αλλά και τα χέρια σου. Με ένα καθαρό κουτάλι ή μία σπάτουλα θα πάρεις μια πρέζα από το μίγμα και θα την τοποθετήσεις πάνω στην παλάμη του χεριού σου. Καλό είναι να μη βάζεις απευθείας δάχτυλα μέσα στην κρέμα για να μην γίνει κάποια μόλυνση.

Με ένα δάχτυλο από την άλλη παλάμη σου θα πάρεις μια σταγόνα νερό από τη βρύση και θα τη βυθίσεις στο μίγμα που έχεις στην παλάμη του άλλου χεριού σου και θα το ανακατέψεις με το δάχτυλο να ομογενοποιηθεί η πάστα αυτή. Τώρα, θα το εφαρμόσεις με κυκλική κίνηση πάνω στα σημάδια-σπυράκια στην πάσχουσα περιοχή. Θα το αφήσεις για το πολύ τρία λεπτά και ενδεχομένως να το αισθανθείς λίγο κρύο στο δέρμα σου. Είναι φυσιολογικό. Σε περίπτωση που αντίθετα νιώθεις ένα κάψιμο ξέβγαλέ το αμέσως. Μετά τα τρία λεπτά θα ξεπλύνεις πολύ καλά το δέρμα σου. Μετά την εφαρμογή μπορείς να ψεκάσεις ένα τονωτικό σπρέι στο πρόσωπο ή λίγο ροδόνερο που θα βοηθήσει να ισορροπήσει η οξύτητα. Έπειτα, μπορείς να ενυδατώσεις την επιδερμίδα σου με τον τρόπο που συνηθίζεις.

Μπορείς να ακολουθήσεις τη ρουτίνα αυτή για 1-2 φορές ημερησίως έως ότου δεις ότι έχει καθαρίσει το δέρμα σου και φυσικά αν και εφόσον δεν έχει προκληθεί κάποιος ερεθισμός ή δεν έχει ξεραθεί υπερβολικά η επιδερμίδα. Μέχρι διάστημα ενός μηνός μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία αλλά δε συστήνεται συνεχόμενα για περισσότερο καιρό. Επίσης, μετά το μήνα καλό είναι να πετάξεις την κρέμα και να φτιάξεις μία καινούργια ώστε να είναι σίγουρη η ποιότητα και η δράση της.

3. Σπιτική κρέμα για σπυράκια με γλυκερίνη

Η τελευταία από τις κρέμες για σπυράκια που θα παρουσιάσουμε είναι τόσο απλή που θα θυμάσαι τη συνταγή απέξω.

Ας δούμε ποια είναι τα υλικά που θα σου χρειαστούν:

  • Γλυκερίνη
  • Λανολίνη
  • Καστορέλαιο

Εκτέλεση και εφαρμογή:

Θα χρησιμοποιήσεις ίσες ποσότητες από τα τρία παραπάνω συστατικά. Θα τα λιώσεις σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε ένα σκεύος και έπειτα θα τα αποθηκεύσεις μέσα σε κάποιο βαζάκι. Κάθε φορά που έχεις κάποιο ξέσπασμα με σπυράκια θα εφαρμόζεις μικρή ποσότητα από το μίγμα πάνω σε κάθε σου σπυράκι.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα