Κόμπλεξ με τη μύτη – Εξουδετέρωσέ το τώρα!

Έχεις κόμπλεξ με τη μύτη; Οι όμορφες, μικρές, χαριτωμένες γαλλικές μυτούλες φαίνεται να αποτελούν στο νου της πλειονότητας του γυναικείου πληθυσμού το «πρότυπο μύτης», το ιδανικότερο μέγεθος και σχήμα για μία γυναικεία μύτη.

Επειδή, όμως, δεν είμαστε… Γαλλίδες ούτε είναι δυνατό να έχουμε όλες μικρές, στρογγυλεμένες και γλυκές μύτες, τότε οδηγούμαστε στο να διακατεχόμαστε από κόμπλεξ με τη μύτη μας όταν η τελευταία διαφέρει από «την ιδανική μύτη» ως προς το ο,τιδήποτε.

Ας εμβαθύνουμε, λοιπόν, πρώτα σε ουσιώδεις έννοιες και διαπιστώσεις σημαινόντων προσώπων και σε στοιχεία αντλημένα από την ψυχολογική επιστήμη, έτσι ώστε να κατανοήσεις εσύ που διέπεσαι από κόμπλεξ με τη μύτη σου ορισμένα καίρια σημεία και, κατ’ επέκταση, να μπορέσεις να το εξουδετερώσεις ευκολότερα.

Κόμπλεξ με τη μύτη – Εξουδετέρωσέ το τώρα!

Κόμπλεξ: Τι σημαίνει

Καταρχάς, είναι βασικό να αποσαφηνίσουμε τον όρο «κόμπλεξ» προκειμένου να είναι ξεκάθαρος στο νου μας. Ο αγγλικός αυτός όρος μεταφράζεται στη γλώσσα μας ως «σύμπλεγμα» και ισοδυναμεί με την εμμονή ενός ατόμου σε μία (ή και περισσότερες) σωματική του ατέλεια ή ακόμη και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του.

Ο Karl Yung, ένας εκ των πρώτων μαθητών του Freud, επισημαίνει ότι τα κόμπλεξ συνιστούν ένα σύμπλεγμα ασυνείδητων ενορμήσεων και συνειρμών που συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο θέμα (για παράδειγμα στο κόμπλεξ με τη μύτη το θέμα αυτό μπορεί να έγκειται στο μεγάλο μέγεθος μίας γυναικείας μύτης) και επηρεάζουν αναλόγως τη συμπεριφορά του εκάστοτε υποκειμένου.

Κόμπλεξ με τη μύτη: 3 Βασικά χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικό των ανθρώπων που διέπονται από κάποιο κόμπλεξ είναι η ισχυρή πεποίθησή τους ότι η ζωή τους θα ήταν αλλιώτικη, θα ήταν λίγο ή πολύ διαφορετική εάν δεν είχαν το συγκεκριμένο «ψεγάδι» πάνω τους ή στο χαρακτήρα τους. «Αν δεν είχα τόσο μεγάλη μύτη», σκέπτεται μέσα της ή και το επικοινωνεί σε μία φίλη της μία κοπέλα που διακατέχεται από κόμπλεξ με τη μύτη της, «θα είχα πέραση και θα με ήθελαν περισσότερο οι άνδρες.».

Συνεχίζοντας τη σκέψη/ λόγο της προαναφερθείσας, «Αν δεν είχα τόσο μεγάλη μύτη, θα είχα πιο πολλά αγόρια στη ζωή μου, θα ήμουν πιο όμορφη, θα μου άνοιγαν διάπλατα πόρτες που τώρα δε μου ανοίγουν, θα με ζήλευαν οι άλλες κοπέλες και, τελικά, θα είχα μια καλύτερη ζωή.». Εσύ, αγαπητή μου, που έχεις κόμπλεξ με τη μύτη σου, σκέφτεσαι ή σκεφτόσουν παρελθοντικά κάτι από τα ανωτέρω; Ίσως ναι. Μετήλθαμε το συγκεκριμένο παράδειγμα προκειμένου να αναδείξουμε κάποιες αυτόματες σκέψεις αλλά και πυρηνικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχει μία κοπέλα που εμφανίζει κόμπλεξ με τη μύτη της, χαρακτηριστικό του οποίου (του κόμπλεξ) αποτελεί επίσης η (υπερ)γενίκευση και η ώθηση σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Ένα τρίτο και βασικό χαρακτηριστικό των γυναικών που έχουν κόμπλεξ με τη μύτη τους είναι το αίσθημα κατωτερότητας που βιώνουν και συλλήβδην η εύθραυστη αυτοεκτίμησή τους. Όταν η μύτη δεν είναι όπως «θα έπρεπε» να είναι, δεν είναι όπως είναι οι «ωραίες» μύτες, δεν ομοιάζει με τα επικρατούντα «πρότυπα μύτης», τότε συχνά πυκνά νιώθουν κατώτερες μπροστά σε μία κοπέλα/γυναίκα που έχει «πιο ωραία» μύτη σε σύγκριση με τη δική τους. Επίσης, η στιγμή που θα κοιτάξουν το πρόσωπό τους στον καθρέπτη συμβαίνει μερικές φορές να είναι… μία δύσκολη στιγμή, γεμάτη εικασίες, δοξασίες, ιδέες και αντιλήψεις οι οποίες αφενός ενισχύουν την πυρηνική τους πεποίθηση ότι η μύτη τους είναι άσχημη αφετέρου διατηρούν ακλόνητο το κόμπλεξ με τη μύτη που έχουν.

Κόμπλεξ με τη μύτη: 4 Βήματα για την εξάλειψή του

Αν και τα οποιασδήποτε μορφής κόμπλεξ δεν είναι απαραιτήτως ούτε εξ ολοκλήρου επιζήμια για μία γυναίκα (ή και έναν άνδρα), δεδομένου ότι σε μερικές περιστάσεις ενδέχεται να αποδεικνύονται βοηθητικά (κάτι που δεν είναι της παρούσης να συζητηθεί), είναι σίγουρα απαραίτητο να αντιμετωπίζονται, ειδικά όταν «κατακτούν» ολοκληρωτικά το υποκείμενο και του προκαλούν συνεχείς έγνοιες, ανησυχίες και ανασφάλειες.

Πώς μπορεί να εξουδετερωθεί το κόμπλεξ με τη μύτη που πιθανώς εμφανίζεις ή, έστω, να περιοριστεί και συγχρόνως να τροποποιηθεί καταλλήλως με τρόπο τέτοιον ώστε να γίνει εποικοδομητικό και όχι πλέον βλαβερό; Τα 4 βήματα που θα παρουσιάσουμε παρακάτω – τα οποία έχουν ληφθεί από επιστημονικό σύγγραμμα – είναι εκείνα που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις την ενοχλητική παρουσία του κόμπλεξ με τη μύτη σου και, με τον καιρό, να το ξεπεράσεις ολοσχερώς!

Βήμα 1ο: Αναγνώρισε το κόμπλεξ. Το πρωταρχικό βήμα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα οποιοδήποτε κόμπλεξ και συγκεκριμένα το κόμπλεξ με τη μύτη είναι να αναγνωριστεί, να καταστεί δηλαδή εμφανές στη συνείδηση του υποκειμένου. Μπορεί να παραδέχεσαι στον εαυτό σου ότι έχεις π.χ. γαμψή μύτη ή φαρδιά μύτη, χωρίς ωστόσο να σου επισημαίνεις και να σου αναγνωρίζεις ότι το σχήμα και το πάχος της μύτης σου αντιστοίχως συνιστούν για εσένα κάτι που σε ενοχλεί ιδιαιτέρως, κάτι που σε καθιστά ολόκληρη πιο άσχημη, κάτι αν δεν υπήρχε θα ήσουν ακόμη πιο όμορφη από άλλες κοπέλες κ.λπ. Με μία κουβέντα, δηλαδή, αναγνώρισε το κόμπλεξ με τα μύτη σου.

Βήμα 2ο: Βρες τις αυτόματες σκέψεις σου. Οι αρνητικές αυτόματες σκέψεις είναι εκείνες που περνούν από το μυαλό όχι ασυνείδητα, αλλά αστραπιαία και αυθόρμητα. Προσπάθησε να συγκεντρώνεις το μυαλό σου κάθε φορά που μία σκέψη ή αντίληψη σχετικά με το κόμπλεξ με τη μύτη περνάει από το νου σου, όταν δεις, ακούσεις και γενικώς συμβεί κάποιο γεγονός. Δεν είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, η αλήθεια είναι, σίγουρα όμως είναι κάτι που με μικρή προσπάθεια μέσα σε λίγες μόνον ημέρες μπορείς κάλλιστα να επιτύχεις.

Βήμα 3ο: Εντόπισε τις πυρηνικές πεποιθήσεις σου. Στο γνωστικό σου σύστημα, δηλαδή σε αυτό που λέμε κοινώς νου/μυαλό, πίσω από τις αυτόματες σκέψεις, πιο βαθιά δηλαδή από τις προαναφερόμενες, βρίσκονται οι πυρηνικές πεποιθήσεις. Πρόκειται για βαθύτερες σκέψεις, νοητικά σχήματα, ιδέες, ιδεολογίες κ.τ.λ. που είναι ριζωμένες στη συνείδηση και μπορεί να αφορούν τόσο στον εαυτό σου όσο και στον κόσμο ευρύτερα. Κάθε φορά που εντοπίζεις μία αυτόματη σκέψη σου, μία σκέψη που περνάει δηλαδή κατευθείαν από το νου σου μόλις συμβεί κάτι, μόλις υποπέσει στην αντίληψή σου κάποιο συμβάν, επιχείρησε να αναζητήσεις την πηγή του, την πιο βαθιά αιτία, την πυρηνική πεποίθησή σου δηλαδή που σε οδήγησε αυθόρμητα στη συγκεκριμένη αυτόματη σκέψη. Συμπληρωματικά, θα ήταν ιδανικό να γράφεις σε κάποιο χαρτί τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών σου, με την εξής μορφή: γεγονός/κατάσταση à αυτόματη/-ες σκέψη/-εις à πυρηνική πεποίθηση. Αυτό που θα διαπιστώσεις κι από μόνη σου είναι ότι πολλές φορές θα οδηγείσαι στην ίδια πυρηνική πεποίθηση ή ότι, με άλλα λόγια, η ίδια πυρηνική σου πεποίθηση προκαλεί κάθε φορά διαφορετικές μεταξύ τους αυτόματες σκέψεις για διαφορετικά μεταξύ τους συμβάντα/γεγονότα.

Βήμα 4ο: Τροποποίησε τις πυρηνικές πεποιθήσεις σου. Εφόσον ακολουθήσεις για μερικές ημέρες την παραπάνω διαδικασία, αναζήτησε με οποιονδήποτε τρόπο άλλες, διαφορετικές από τις αρχικές και υφιστάμενες στο μυαλό σου πυρηνικές πεποιθήσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο λειτουργική, να αντιμετωπίζεις κατάλληλα τόσο το κόμπλεξ με τη μύτη σου και γενικότερα την εικόνα για τον εαυτό σου όσο και το τι προσλαμβάνεις από τους άλλους. Για του λόγου το αληθές, το 4ο αυτό βήμα είναι συνήθως σύνθετο και όχι τόσο εύκολα προς πραγματοποίηση και επίτευξη από εσένα, εφόσον αφορά εσένα την ίδια και βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις σου. Ουκ ολίγα, ωστόσο, τα άτομα που έχουν ακολουθήσει μόνα τους τη συγκεκριμένη διαδικασία και έχουν επιτύχει το σκοπό τους. Εάν, όμως, εσύ, δεις ότι δε δύνασαι να φέρεις εις πέρας το εγχείρημα αυτό, τότε δεν έχεις να χάσεις τίποτα με το να επισκεφθείς έναν επαγγελματία, έναν/μία ψυχολόγο, που θα γνωρίζει επακριβώς πώς να σε κάνει να ξεπεράσεις το κόμπλεξ με τη μύτη σου και πώς να το κάνεις λειτουργικό. Μάλιστα, εάν έχεις ήδη προετοιμαστεί ακολουθώντας μόνη σου τα πρώτα 3 βήματα που σου παραθέσαμε, τότε η διαδικασία για τον/την ψυχολόγο θα είναι εύκολη με αποτελέσματα μέσα σε πολύ λίγες συνεδρίες.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα 4 αυτά βήματα αποτελούν ένα γενικευμένο τρόπο θεραπείας όχι μόνο διάφορων κόμπλεξ, αλλά ακόμη και ψυχοπαθολογίας. Θεμελιωτής της εν λόγω θεραπευτικής μεθόδου είναι ο Aaron Beck, μία τεράστια φυσιογνωμία στο χώρο της ψυχολογίας, που εισήγαγε τη γνωσιακή προσέγγιση, περαιτέρω πληροφορίες για τον οποίο θα άξιζε τον κόπο να αναζητήσετε στο internet.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα