Γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη – Πιθανές αιτίες και Λύσεις – Σπιτικά lip balm

Στις περισσότερες από εμάς συμβαίνει είτε λιγότερο είτε περισσότερο συχνά να ξεφλουδίζουν και να σκάνε τα χείλη μας, ανεξαιρέτως καιρικών φαινομένων και κλίματος. Γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη μας; Μήπως κάθε… μορφή σκασίματος των χειλιών μας έχει τη δική της ερμηνεία και αποδίδεται σε ξεχωριστά αίτια; Και, το σημαντικότερο όλων, πώς μπορούμε να επιλύσουμε οριστικά το εν λόγω πρόβλημα εφόσον εμφανιστεί στο πρόσωπό μας ή ακόμη και να προλάβουμε την ενδεχόμενη εμφάνισή του με τις κατάλληλες μεθόδους; Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουμε στο παρόν άρθρο του περιοδικού μας κι ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα όλα όσα έχουμε να σας πληροφορήσουμε!

Γιατί να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο ζήτημα

Προτού προβούμε στην παράθεση των αιτιών και στην πρόταση τρόπων επίλυσης του εν λόγω θέματος, κρίνουμε σκόπιμο να σας επισημάνουμε τη σπουδαιότητα που έχει το να ασχοληθείτε και να δείξετε ένα κάποιο ενδιαφέρον για τα χείλη σας και πιο συγκεκριμένα για το γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη σας ή σκάνε. Ασφαλώς, δύο χειλάκια όμορφα, ενυδατωμένα, λεία και ζουμερά, δίχως ίχνος ξεφλουδίσματος ή σκασίματος είναι θελκτικά προς το άλλο φύλο, ενώ παράλληλα φανερώνουν μία γυναίκα που προσέχει τον εαυτό της και επιμελείται την εμφάνιση και την υγεία της. Εκτός, όμως, από αυτή την οφθαλμοφανή εξήγηση του γιατί είναι σημαντικό να προσέχουμε τα χείλη μας και να ασχολούμαστε με το εάν και γιατί ξεφλουδίζουν, υπάρχει κι ένας επιπλέον λόγος που αρμόζει να παρακινεί όλες μας ως προς την κατεύθυνση αυτή: το αίτιο ή τα αίτια που προκαλούν το ξεφλούδισμα στην περιοχή αυτή του προσώπου μας. Διότι, μπορεί να πρόκειται ακόμα και για κάποιο θέμα υγείας, το οποίο σαφώς και χρήζει άμεσης επίγνωσης κι επί τόπου αντιμετώπισης. Ας δούμε, ωστόσο, ορισμένους από τους πιο συνήθεις λόγους στους οποίους μπορούμε να αποδίδουμε τις περισσότερες φορές την απάντηση στο γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη μας.

Γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη: Οι 7 συνηθέστερες αιτίες

Ανάμεσα σε άλλες, οι 7 πιο κοινές αιτίες στις οποίες οφείλεται το σκάσιμο ή το ξεφλούδισμα το χειλιών είναι οι ακολούθως αναφερόμενες:

  1. Ξηρή ατμόσφαιρα – Χαμηλές θερμοκρασίες. Τόσο μεμονωμένα όσο και συνδυαστικά, η ξηρή ατμόσφαιρα σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο ή έξω στο περιβάλλον καθώς και οι χαμηλές θερμοκρασίες είθισται να ευθύνονται συχνά για τα σκασμένα χείλη ανδρών και γυναικών. Γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη μας όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή και γιατί όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή; Στην πρώτη περίπτωση, όταν τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται κάτω από ένα ποσοστό της τάξεως του 45%, αποβάλλεται με γρήγορους ρυθμούς το νερό που βρίσκεται στην επιδερμίδα μας και ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να το αντικαταστήσει. Στη δεύτερη περίπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των ουσιών – γνωστών ως φυσικών ενυδατικών παραγόντων – της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας μας, έργο των οποίων είναι η διασφάλιση της υγρασίας και της απαλότητας των χειλιών μας. Επομένως, όπως αντιλαμβάνεστε, εάν οι δύο αυτοί παράγοντες διαδραματίζονται ταυτόχρονα, τότε τα πράγματα δυσχεραίνουν πιο πολύ, καθιστώντας τη σωστή φροντίδα προς τα χείλη μας απαραίτητη.
  2. Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η συνεχής ή επί καιρώ έκθεση στη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου, εκτός των υπόλοιπων αρνητικών συνεπειών που δύναται να προκαλέσει, λειτουργεί και ως παράγοντας που παρακωλύει την υγεία και την όμορφη όψη των χειλιών μας, κάνοντάς τα να ξηραίνονται, να ξεφλουδίζουν, να σκάνε. Γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη μας όταν τα εκθέτουμε χωρίς προστασία στον ήλιο; Ακριβώς επειδή ο τελευταίος δεν επιτρέπει τη φυσιολογική λειτουργία των φυσικών ενυδατικών παραγόντων που, όπως μόλις αναφέραμε, βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματός μας, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό ποσοστό της φυσικής υγρασίας των χειλιών και κατ’ επέκταση να σκάνε.
  3. Ανεπαρκής έσωθεν ή/και εξωτερική ενυδάτωση. Το δέρμα μας χρειάζεται διαρκή ενυδάτωση, η οποία ξεκινάει από μέσα και συνεχίζεται προς τα έξω, δηλαδή από το εσωτερικό του οργανισμού μας κι έπειτα στο εξωτερικό του δέρματός μας. Με πιο απλά λόγια, το γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη μας είναι πολύ πιθανό να απαντάται από αυτόν ακριβώς το λόγο· επειδή δε φροντίζουμε να είμαστε ενυδατωμένοι. Και τι σημαίνει επαρκής ενυδάτωση; Πρώτον και κύριο, η καθημερινή κατανάλωση μπόλικου νερού και υγρών ευρύτερα (έσωθεν ενυδάτωση) και, κατά δεύτερο λόγο, η χρήση κάποιας ενυδατικής κρέμας ή κάποιου lip balm (εξωτερική ενυδάτωση). Παρακάτω, στο κομμάτι των τρόπων αντιμετώπισης των σκασμένων χειλιών, θα αναφερθούμε πιο διεξοδικά στο τι χρειάζεται να κάνετε.
  4. Συμπεριφορά προς τα χείλη. Ορισμένες πράξεις και συνήθειες ως προς τα χείλη μας μπορούν πράγματι να αποβούν… υπεύθυνες για την υγεία τους. Εάν τα δαγκώνετε συχνά πυκνά, εάν τρίβετε τα δόντια σας πάνω τους, εάν τα σαλιώνετε συνέχεια, εάν τρίβετε τα δάχτυλά σας πάνω τους ή κάνετε ο,τιδήποτε συναφές, τότε μην αναρωτιέστε γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη σας, ενώ το τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσετε το σκάσιμό τους είναι εμφανές.
  5. Φαρμακευτική αγωγή. Στο έγγραφο που περιλαμβάνεται εντός της συσκευασίας οποιουδήποτε φαρμάκου αναγράφονται οι πιθανές παρενέργειες που αυτό μπορεί να έχει αφότου καταναλωθεί, ιδίως όταν καταναλώνεται συστηματικά στα πλαίσια μίας θεραπείας. Μία από τις αιτίες που ενδεχομένως να γράφεται είναι αυτή των σκασμένων χειλιών ή γενικότερα της πρόκλησης ξηρότητας στο δέρμα. Έτσι, σε περίπτωση που έχετε σκασμένα ή λίγο ξεφλουδισμένα χείλη και παίρνετε ή πήρατε πρόσφατα κάποιο φάρμακο, ρίξτε πρώτα μια ματιά στις παρενέργειές του.
  6. Κάπνισμα. Στη λίστα με τις δεκάδες επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας το κάπνισμα, συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η πρόκληση ξηροστομίας, η οποία μπορεί μάλιστα να συνοδεύεται κι από ξεφλούδισμα ή σκάσιμο των χειλιών.
  7. Lip gloss για όγκο. Πολλές γυναίκες προμηθευόμαστε κραγιόν ή lip glosses που έχουν ως δράση τους ένα μικρό φούσκωμα των χειλιών μας. Αυτά συνήθως περιέχουν τζίντζερ ή άλλες ουσίες για να επιτύχουν αυτή τη φυσική διόγκωση. Εντούτοις, επηρεάζουν δραστικά τη λειτουργία της φυσικής υδρολιπιδικής προστασίας των χειλιών μας, οδηγώντας τα εν συνεχεία στο ξεφλούδισμα ή το σκάσιμο, ιδίως εάν πριν και μετά τη χρησιμοποίηση ενός τέτοιους προϊόντος δεν περιποιούμαστε όπως ταιριάζει τα χείλη μας.

Πώς μεταφράζεται κάθε διαφορετικό σκάσιμο στα χείλη

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο τρόπος με τον οποίο φαίνονται σκασμένα ή ξεφλουδισμένα τα χείλη μας μπορεί να φανερώνει και τις αιτίες που έχουν προκαλέσει το συγκεκριμένο θέμα. Πιο αναλυτικά, συνήθως παρατηρούνται οι εξής «μορφές» σκασίματος χειλιών και για τους αντίστοιχους λόγους:

  • Χείλη σκασμένα μόνο στις γωνίες τους. Ντριν, ντριν! Το καμπανάκι χτυπάει για τη διατροφή σας, η οποία είναι προφανώς ελλιπής σε βιταμίνες και σε σίδηρο.
  • Χείλη που ξεφλουδίζουν σε μεγάλα κομμάτια και γεμίζουν πληγές. Οι καιρικές συνθήκες είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι χαμηλές θερμοκρασίες (κρύο), η ξηρασία στην ατμόσφαιρα, αλλά και η συνεχής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς κατάλληλη προστασία των χειλιών. Μάλιστα, συμπεριφορές όπως συνεχές σάλιωμα ή δάγκωμα των χειλιών και εφαρμογή ακατάλληλών κραγιόν δύνανται να επιτείνουν το πρόβλημα.
  • Χείλη σκασμένα σε όλη την επιφάνεια με βαθιές πληγές. Η ερμηνεία του εν λόγω θέματος έγκειται σε μία λέξη: αφυδάτωση. Είτε λόγω κάποιου κρυώματος που περάσετε πρόσφατα και σας οδήγησε σε σημαντικές απώλειες υγρών είτε επειδή δεν έχετε εντάξει στη ρουτίνα σας την επαρκή κατανάλωση νερού, τα χείλη σας σκάζουν. Εάν συγχρόνως καπνίζετε και δε φροντίζετε διόλου ούτε για την εξωτερική ενυδάτωση της επιδερμίδας των χειλιών σας, τότε μην παραξενεύεστε καθόλου περί του γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη σας κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Πώς να προλάβετε ή να καταπολεμήσετε τα σκασμένα χείλη: Οι 7 τρόποι που χρήζουν εφαρμογής

  1. Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Αναφερόμαστε σαφώς σε αυτό που προηγουμένως χαρακτηρίσαμε ως «έσωθεν ενυδάτωση», η οποία επιτυγχάνεται με ένα μόνο τρόπο: με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού και συλλήβδην υγρών. Οι ειδικοί συνιστούν ενδεικτικά την ελάχιστη κατανάλωση των 8 ποτηριών (200 ml περιεκτικότητας έκαστο) την ημέρα, κάτι βέβαια που εξαρτάται από τον οργανισμό, την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος, τις δραστηριότητες του καθενός και τις απαιτήσεις του οργανισμού του. Γι’ αυτό κι εμείς προτείνουμε να καταναλώνετε περίπου 2 λίτρα νερό ημερησίως έτσι ώστε να μην αφυδατώνεστε ποτέ.
  2. Διακοπή «κακών» συνηθειών. Οι συνήθειες που αρμόζει να διακοπούν αν θέλετε να έχετε απαλά κι ενυδατωμένα χείλη είναι αυτές που αναφέραμε στις παραπάνω παραγράφους. Έτσι, για να μη ξεφλουδίζουν τα χείλη σας, καλό είναι να μην τα δαγκώνετε, να μην τα πειράζετε συνεχώς με τα δάκτυλά σας ή τρίβετε τα τελευταία πάνω στην επιφάνειά τους, να μην τα σαλιώνετε συνέχεια και να μην προβαίνετε σε ο,τιδήποτε σχετικό. Αναφορικά με το κάπνισμα, που είθισται να ενοχοποιείται για τα αφυδατωμένα, ξηρά, ξεφλουδισμένα ή και σκασμένα χείλη, η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν μπορούμε μέσω ενός άρθρου όπως αυτό να σας πείσουμε για τη διακοπή ή τουλάχιστον τον περιορισμό του, κάτι βέβαια που θα ήταν απαραίτητο αφενός για την υγεία σας γενικά αφετέρου για το πρόβλημα με τα χείλη σας. Τέλος, στη λίστα με τις επιβλαβείς συνήθειες θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τη χρησιμοποίηση καλλυντικών προϊόντων (βλ. lip gloss) που προσδίδουν όγκο στα χείλη, τα οποία και πρέπει επίσης να αποφεύγετε, ενώ όταν επιλέγετε να τα χρησιμοποιήσετε να φροντίζετε την προγενέστερη και μεταγενέστερη περιποίηση της επιδερμίδας των χειλιών μας με τους τρόπους και τα lip balms που θα αναφέρουμε παρακάτω.
  3. Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Όπως και το υπόλοιπο δέρμα μας χρήζει προστασίας έναντι στη ζημιογόνο ηλιακή ακτινοβολία, έτσι και τα χείλη, προκειμένου να μην ξεφλουδίζουν και να μη σκάζουν, πρέπει να προστατεύονται με το κατάλληλο προϊόν από τον ήλιο, ειδικά όταν η έκθεσή τους σε αυτόν είναι συστηματική.
  4. Αποφυγή «πικάντικης» οδοντόκρεμας. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε το γιατί ξεφλουδίζουν τα χείλη σας ενώ κανένας από τους παράγοντες που αναφέραμε δε «σας ταιριάζει», τότε ίσως να ευθύνεται η «πικάντικη» οδοντόκρεμα που καθημερινά χρησιμοποιείτε για να πλύνετε τα δόντια σας. Αυτό που έχετε, συνεπώς, να κάνετε είναι να προτιμήσετε οδοντόκρεμες με ουδέτερη γεύση, έτσι ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο τα χείλη σας να ξεφλουδίζουν εξαιτίας της οδοντόκρεμάς σας.
  5. Περί… διατροφής. Εννοείται πως η διατροφή είναι πολύ σημαντική και για την υγεία και την εικόνα των χειλιών μας, γι’ αυτό και οφείλουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες (ιδιαίτερα σε βιταμίνη C και Ε) αν θέλουμε να έχουμε ενυδατωμένα χείλη. Στη διατροφή ενέχεται και η κατανάλωση νερού και γενικώς υγρών, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω.
  6. Πριν τον ύπνο. Κάθε βράδυ, προτού πέσετε για ύπνο, είναι απαραίτητο να περιποιείστε καταλλήλως τα χείλη σας έτσι ώστε να περιορίσετε και σταδιακά να εξαλείψετε ολοσχερώς το θέμα με το ξεφλούδισμα των χειλιών σας. Εάν θέλετε απλώς να προλάβετε μία ενδεχόμενη τέτοια κατάσταση, δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζετε αυτό που θα σας πούμε κάθε βράδυ, αλλά όσο συχνά οι ίδιες επιθυμείτε. Και τι είναι αυτό; Η εφαρμογή ενός ενυδατικού προϊόντος που εσείς θα επιλέξετε το οποίο πρέπει να περιέχει βιταμίνη Ε. Εσείς θα το απλώνετε αφότου έχετε αφαιρέσει το μακιγιάζ, έχετε πλύνει και στεγνώσει ταμποναριστά το πρόσωπό σας και θα το αφήνετε να δράσει καθώς απορροφάται κατά τη διάρκεια που εσείς κοιμάστε. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και μία μικρή ποσότητα από την κλασική βαζελίνη του εμπορίου.
  7. Lip balm. Στα πλαίσια της εξωτερικής ενυδάτωσης των χειλιών σας εντάσσεται φυσικά η τακτική εφαρμογή ενός lip balm (= βάλσαμο χειλιών), το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο ή οποιοδήποτε κατάστημα με καλλυντικά προϊόντα, ή ακόμα καλύτερα μπορείτε να το φτιάξετε μόνες σας. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ορισμένα από τα σπιτικά lip balm που δεν πρέπει ποτέ να απουσιάζει από την τσάντα σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού ούτε από το κομοδίνο σας ή το μπάνιο σας όταν βρίσκεστε εντός σπιτιού. 

Σπιτικά lip balm και άλλες κρέμες για την περιποίηση των χειλιών

1)Lip balm για λίγο σκασμένα χείλη ή προληπτική χρήση:
Λιώνετε σε ένα μπρίκι μισό κουταλάκι του γλυκού λευκό μελισσοκέρι και προσθέτετε 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο καριτέ. Μόλις λιώσει κι αυτό, ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο κι άλλο 1 κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιο κι ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 1 αμπούλα βιταμίνης Ε. Με ένα κουταλάκι χτυπάτε καλά όλα τα υλικά μέχρι η κρέμα να «αφρατέψει» και την τοποθετείτε σε ένα καθαρό βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς. Αφότου κρυώσει είναι έτοιμη για χρήση. Μάλιστα, μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα (πάντοτε βάσει της παραπάνω δοσολογίας).

2)Lip balm για πολύ σκασμένα χείλη:
Σε ένα μπρίκι λιώνετε μισό κουταλάκι του γλυκού λευκό μελισσοκέρι. Προσθέτετε 1 κουταλάκι του γλυκού από βούτυρο καρύδας και, όταν αυτό λιώσει, ρίχνετε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο και σιγά – σιγά 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Ανακατεύετε τα υλικά, αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε 1 αμπούλα βιταμίνης Ε, χτυπάτε πολύ καλά, τοποθετείτε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι, περιμένετε λίγο να κρυώσει κι εφαρμόζετε τακτικά.

3)Scrub για περιποίηση χειλιών, πρόληψη και αντιμετώπιση ξεφλουδίσματος:
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύετε πολύ καλά 1 σταγόνα από έλαιο μέντας, 1 κουταλιά της σούπας μέλι (το οποίο μπορείτε πρώτα να έχετε θερμάνει ελάχιστα για να είναι πιο ρευστό κι άρα πιο εύχρηστο) και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (προτιμάται η καστανή αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκή κρυσταλλική ζάχαρη). Απλώνετε κάθε φορά μία μικρή ποσότητα στα χείλη σας και τρίβετε με μέτριας δύναμης κινήσεις σε όλη την επιφάνειά τους τα δάχτυλά σας με το σπιτικό σκραμπ. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό, σκουπίζετε τα χείλη σας ταμποναριστά με μία καθαρή πετσέτα ή ακόμα και ένα απορροφητικό χαρτί και τέλος απλώνετε το lip balm  που διαθέτετε.

Εφαρμόστε ό,τι σας συμβουλεύσαμε μόλις και πείτε αμέσως «αντίο» στα χείλη που ξεφλουδίζουν, σκάνε και γεμίζουν πληγές, στα χείλη που σας πονούν και παράλληλα αλλοιώνουν την όμορφη εικόνα σας!

Δείτε ακόμα:

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα