Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο –  Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι πιο ευαίσθητη σε σύγκριση με αυτήν του υπόλοιπου σώματός μας, με αποτέλεσμα καθετί να την επηρεάζει πιο εύκολα και πιο έντονα, καθιστώντας επομένως περισσότερο επιτακτική τη σωστή φροντίδα και αναγκαίο τον υγιεινό τρόπο περιποίησής της.

Σε πολλές κοπέλες και γυναίκες συμβαίνει για διάφορους λόγους – τους σημαντικότερους εκ των οποίων θα δούμε παρακάτω – να αφυδατώνεται η επιδερμίδα του προσώπου τους, να τους προκαλείται κνησμός, κατόπιν ερυθρότητα και τέλος σκάσιμο και ξεφλούδισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν εμφανίζονται όλα αυτά τα συμπτώματα, αλλά μία γυναίκα είναι σε θέση να αναφέρει ότι παρατηρεί ξεφλούδισμα κι αμέσως να αναρωτηθεί γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο της.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που δύνανται να δημιουργήσουν «έφορο έδαφος» για το ξεφλούδισμα; Και, το κυριότερο όλων, τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να μη δούμε ποτέ το πρόσωπό μας αφυδατωμένο και ξεφλουδισμένο ή, επίσης, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το εν λόγω ζήτημα αφότου κάνει την εμφάνισή του; Οι αποκρίσεις στα ανωτέρω ερωτήματα θα αποτελέσουν και τον κύριο κορμό του παρόντος άρθρου.

Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο – Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν το γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο

1.Η άμεση καταστροφή
Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο μας; Η πιο… οφθαλμοφανής απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στις λέξεις: έγκαυμα ή μόλυνση, κάτι που προφανώς δε χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω.

  1. Το περιβάλλον
    Το δέρμα μας εκτίθεται διαρκώς σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και, μάλιστα, έρχεται συνέχεια αντιμέτωπο με μεταβολές των καιρικών συνθηκών. Ο ήλιος και η συνεχόμενη δίχως κατάλληλη προστασία έκθεση του δέρματος στη βλαβερή ακτινοβολία του ενοχοποιείται, μεταξύ των άλλων, και για την αφυδάτωση και την πρόκληση ξεφλουδίσματος τόσο στο πρόσωπο όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Το ίδιο (παραδόξως!) ισχύει και για το κρύο, ιδίως όταν συνδυάζεται με ξηρό κλίμα ή υγρασία ή /και αέρα, περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν επίσης να ερμηνεύσουν γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο μας.

3.Η διατροφή
«Είμαστε ό,τι τρώμε», μας έμαθαν να λέμε κατά τα παιδικά μας χρόνια στο σχολείο, και διόλου αδίκως. Το γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο κάποιου ανθρώπου μπορεί να βρίσκει την απάντησή του στο διατροφολόγιό του. Έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά το απαραίτητο για τον οργανισμό τους νερό (π.χ. 8 ποτήρια νερό ημερησίως) διατηρούν μία λαμπερή και πάντοτε ενυδατωμένη επιδερμίδα, χωρίς απαραιτήτως να εφαρμόζουν πάνω της μέρα – νύχτα ενυδατικές και αντιγηραντικές κρέμες. Έτσι, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού αποτελεί αιτία (τη βασικότερη αιτία, θα λέγαμε) αφυδάτωσης και ξεφλουδίσματος της επιδερμίδας του προσώπου. Εκτός αυτού, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα αλμυρά, το κάπνισμα και άλλες τέτοιες διατροφικές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους διαταραχές στην επιδερμίδα μας, ιδίως όταν καταναλώνονται συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες.

4.Αλλεργική αντίδραση
Διόλου απίθανο το δέρμα μίας κοπέλας ή ενός άνδρα να ξεφλουδίζει εξαιτίας ορισμένων προϊόντων ή συστατικών που το ίδιο δεν «αντέχει». Αυτά μπορεί να είναι απορρυπαντικά, καλλυντικά, σαπούνια, το λάτεξ, χημικά, ή ακόμη και φάρμακα. Διότι ορισμένα φάρμακα, ειδικά όταν λαμβάνονται συστηματικά ως μέρος φαρμακευτικής αγωγής – θεραπείας, περιλαμβάνουν στις πιθανές παρενέργειές τους την αφυδάτωση της επιδερμίδας και το επερχόμενο ξεφλούδισμά της.

5.Λοίμωξη
Η είσοδος και η εγκατάσταση παθογόνων μικροοργανισμών, συνήθως μυκήτων, φαίνεται να αποτελεί μερικές φορές την απάντηση ενός δερματολόγου στο ερώτημα του ασθενούς του: «Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο μου;». Επί παραδείγματι, η μόλυνση από σταφυλόκοκκο ενοχοποιείται για το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας.

6.Το γήρας
Σε καμία περίπτωση η γήρανση αυτή καθαυτή δεν μπορεί να φανεί επαρκές στην εξήγηση του γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο μίας γυναίκας ή ενός άνδρα. Αυτό που μπορούμε, όμως, να … του προσάψουμε είναι ότι καθιστά την επιδερμίδα πιο λεπτή, με ολοένα και πιο έντονες ρυτίδες, κι ως εκ τούτου περισσότερο ευαίσθητη σε κάθε παράγοντα που είναι ήδη επιβαρυντικός για αυτήν. Με απλά λόγια, με την  πάροδο του χρόνου, η επιδερμίδα του προσώπου, όταν έρχεται σε επαφή με τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, με καλλυντικά κακής ποιότητας ή ακατάλληλης σύστασης για το δέρμα της καθεμίας γυναίκας κ.λπ., γίνεται πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση και ξεφλούδισμα σε ορισμένες περιοχές της.

Οι πιο κατάλληλοι, υγιεινοί και αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης & αντιμετώπισης του ξεφλουδίσματος στο πρόσωπο

1.Αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών + Κατάλληλη προστασία κατά την έκθεση σε αυτές
Αν ρίξετε ξανά μία ματιά στις αιτίες που ευθύνονται για το γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο, θα θυμηθείτε ότι βασικός λόγος είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, το πολύ κρύο και η πολλή ζέστη, και πόσο μάλλον η έκθεση της επιδερμίδας σε συνεχείς μεταβολές αυτών των συνθηκών. Το ιδανικό για το δέρμα θα ήταν να μην εκτιθέμεθα ποτέ σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι εφικτό. Αυτό που μπορείτε, όμως, αρχικά να προσέξετε είναι η θερμοκρασία του νερού με το οποίο φέρνετε σε επαφή το πρόσωπό σας: να μην είναι ούτε πολύ κρύο ούτε καυτό. Επιπρόσθετα, όταν πρόκειται να εκτεθείτε σε πολύ κρύο, υγρασία ή / και αέρα, φροντίστε να καλύπτετε με ύφασμα το πρόσωπό σας (κάποια κουκούλα που φτάνει χαμηλά στο πρόσωπο, κάποια μπλούζα με ψηλό ζιβάγκο λαιμό, κάποιο κασκόλ κ.ο.κ.), αλλά και να φοράτε κάποια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για τον τύπο της επιδερμίδας σας και lip balm για την προστασία των χειλιών. Όσον αφορά στην έκθεσή σας σε πολλή ζέστη, απαιτείται επίσης χρήση κατάλληλης ενυδατικής πριν και μετά την έκθεση, lip balm στα χείλη, αντηλιακών προϊόντων, όχι κάλυψη του προσώπου με υφάσματα ή μαλλιά ούτε υπερβολική κάλυψή του με προϊόντα μακιγιάζ.

2.Αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων
Εννοείται πως ό,τι σας ερεθίζει, σας προκαλεί κνησμό και μετέπειτα κάνει την επιδερμίδα σας να ξεφλουδίζει πρέπει οπωσδήποτε να μην το χρησιμοποιήσετε ξανά. Εάν πρόκειται για το λάτεξ, παραδείγματος χάριν, θα χρειαστεί να αποφεύγετε τα μπαλόνια, τα γάντια από λάτεξ και ό,τι είναι κατασκευασμένο από το εν λόγω υλικό, ενώ εάν πρόκειται για κάποιο απορρυπαντικό θα χρειαστεί να το αλλάξετε. Το ίδιο ισχύει και για τα καλλυντικά που πιστεύετε ότι μπορεί και να ευθύνονται για το ξεφλούδισμα ή απλώς την αφυδάτωση του προσώπου σας.

3.Διακοπή κνησμού
Αυτή είναι μία πρακτική λύση, μία συμπεριφορά που είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε όταν εμφανίζεται ξηρότητα ή και ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα του προσώπου σας. Είτε σας «τρώει» το δέρμα σας (όπως π.χ. συμβαίνει έπειτα από το κάψιμο από τον ήλιο) είτε απλώς θέλετε να ξύσετε την ξεφλουδισμένη περιοχή, ΜΗΝ το κάνετε! Σταματήστε τον κνησμό για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Διότι είναι πιθανό να προκληθούν μόνιμες ουλές στις περιοχές αυτές, κάτι που σαφώς και δεν επιθυμείτε. Μάλιστα, εάν νιώθετε έντονη τη φαγούρα, μπορείτε να τη μειώσετε τοποθετώντας ένα κομμάτι πάγο εντός ενός βαμβακερού πανιού πάνω στην περιοχή που σας «τρώει».

4.Έσωθεν ενυδάτωση του δέρματος
Δεδομένης της αφυδάτωσης ως κυριότερης αιτίας ξεφλουδίσματος του προσώπου μιας γυναίκας (ή κι ενός άνδρα), κρίνεται απαραίτητο να τονίσουμε ότι η επαρκής κατανάλωση νερού είναι ό,τι πιο βασικό μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ήδη αφυδατωμένη και ξεφλουδισμένη επιδερμίδα σας, αλλά και για την πρόληψη του εν λόγω προβλήματος και τη διατήρηση μίας υγιούς, νεανικής και λαμπερής όψης. 8 – 10 ποτήρια νερό κάθε μέρα ανελλιπώς! Συνδυαστικά, είναι εξίσου καλό – για να μην πούμε απαραίτητο – να διακοπεί το κάπνισμα, τα πολύ αλμυρά φαγητά και η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων ή τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης.

5.Εξωτερική ενυδάτωση επιδερμίδας
Την ενυδάτωση που ξεκινά από μέσα από τον οργανισμό μας έρχεται να συμπληρώσει η εξωτερική ενυδάτωση της επιδερμίδας. Η χρήση ενυδατικής κρέμας μία φορά την ημέρα, η εφαρμογή μίας κατάλληλης για τον τύπο του δέρματος ενυδατικής μάσκας προσώπου 1 φορά ανά 15 ημέρες και η τοπική ενυδάτωση του προσώπου όπου κρίνεται αναγκαίο (π.χ. κάποιο lip balm στα χείλη, λίγη βαζελίνη ή aloe vera στα φρύδια ή στα πλαϊνά της μύτης που συνήθως ξηραίνονται και παρουσιάζουν φλούδες) αποτελούν τα 3 βασικά βήματα της εξωτερικής ενυδάτωσης.

6.Χρήση γαντιών κατά την επαφή με χημικά
Μιας και είναι πιθανό το γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο κάποιου να οφείλεται σε ορισμένες χημικές ουσίες, φροντίστε από εδώ και στο εξής να φοράτε γάντια όποτε πρόκειται να έρθετε σε επαφή με χημικά. Αυτό συχνά ισχύει για τις νοικοκυρές που πλένουν τα ρούχα στο χέρι κι άρα ακουμπούν επιμόνως τα απορρυπαντικά, αλλά και για εκείνες που χρησιμοποιούν καθαριστικά και χλωρίνες κατά τις δουλειές του σπιτιού. Όλα αυτά τα χημικά φθείρουν, ξηραίνουν και προκαλούν ξεφλούδισμα πρώτα στα χέρια και, κατ’ επέκταση σε περιοχές όπου ακουμπούν τα χέρια, όπως είναι το πρόσωπο. Καλύπτοντας, ωστόσο, τα χέρια ΠΑΝΤΑ με γάντια, αποφεύγετε να έρθετε αντιμέτωπες με κάτι τέτοιο.

7.Χρήση αντηλιακών προϊόντων
Κάθε μα κάθε φορά που πρόκειται να εκθέσετε το πρόσωπό σας στον ήλιο, είναι εκ των ων ουκ άνευ να το προστατέψετε από αυτόν και τη ζημιογόνο ηλιακή ακτινοβολία του. Σίγουρα, το αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας όταν βρίσκεστε στη θάλασσα το καλοκαίρι είναι ό,τι πιο βασικό. Εκτός αυτού, εντούτοις, υπάρχουν κι άλλες ώρες, μέρες και μήνες που εκτίθεστε είτε λίγο είτε πολύ στον ήλιο, κατά τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσετε και να προστατεύετε την επιδερμίδα σας. Έτσι, όταν το μήνα Απρίλιο που πηγαίνετε το πρωί στη δουλειά ή στη σχολή σας γνωρίζετε ότι θα βγείτε αρκετά στον ήλιο, τότε φροντίστε το make up σας να έχει έναν κάποιο δείκτη SPF!

8.Επίσκεψη σε δερματολόγο
Όταν δεν μπορείτε από μόνες σας να εντοπίσετε… την αιτία του κακού, να αντιληφθείτε δηλαδή το γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο σας, και ιδίως όταν παρατηρείτε ότι το πρόβλημα αυτό εμμένει και δεν υποχωρεί από μόνο του, τότε είναι αναμφίβολα υποχρεωτικό να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο που εμπιστεύεστε και να σας υποδείξει εκείνος τι πρέπει να κάνετε.

Διαβάστε επίσης τα ακόλουθα άρθρα του περιοδικού μας:

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα