Αρχική / Πρόσωπο / Φυσική φροντίδα προσώπου – 20 Συμβουλές και Συνταγές
φυσική φροντίδα προσώπου

Φυσική φροντίδα προσώπου – 20 Συμβουλές και Συνταγές

Η σωστή περιποίηση του γυναικείου προσώπου αποτελεί, θα λέγαμε, το Α και το Ω για μία γυναίκα που θέλει να είναι και να δείχνει όμορφη, περιποιημένη και κομψή. Κι όταν λέμε σωστή περιποίηση εννοούμε ασφαλώς τη φυσική φροντίδα προσώπου, τη φροντίδα του δηλαδή που πραγματοποιείται συστηματικά με τρόπους και συνταγές προερχόμενες κατά κύριο λόγο από προϊόντα που μας χαρίζει απλόχερα η φύση. Πάμε γρήγορα – γρήγορα να δούμε πώς μπορεί η φυσική φροντίδα προσώπου να επιτευχθεί και, ασφαλώς, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο για την επιδερμίδα όσο και για την ευρύτερη εμφάνισή σας!

Φυσική φροντίδα προσώπου – 20 Συμβουλές και Συνταγές

Α) ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Η απολέπιση του προσώπου συνιστά το πρωταρχικό βήμα, το βασικότερο σημείο εκκίνησης για μία όμορφη, περιποιημένη, απαλή και νεανική επιδερμίδα προσώπου. Με την απολέπιση απομακρύνονται από την επιφάνεια του δέρματος τα νεκρά κύτταρα που την κάνουν να φαίνεται θαμπή και ξηρή, ενώ παράλληλα φεύγουν και τυχόν στίγματα που βρίσκονται σε περιοχές όπως αυτή του Τ. Η απολέπιση πρέπει να γίνεται από 2 έως 7 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεσή σας. Όλοι οι φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολεπίσετε την επιδερμίδα του προσώπου σας βρίσκονται παρακάτω. Επιλέξτε όποιον προτιμάτε!

Με ακτινίδιο:

Η σπιτική απολέπιση σώματος μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα υλικό, που στην παρούσα φάση είναι το ακτινίδιο. Είναι κάτι ασυνήθιστο, που μάλλον δεν έχετε ξανακούσει άρα και ξαναδοκιμάσει. Τα αποτελέσματα που φέρει το ακτινίδιο ως φυσικό σκραμπ επιδερμίδας είναι απροσδόκητα εκπληκτικά!

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 ακτινίδιο.

Οδηγίες:

Βγάζετε τη φλούδα από το ακτινίδιο και το λιώνετε για να γίνει σαν πολτός. Οι κόκκοι που θα μείνουν από τα σποράκια τους θα δράσουν ως απολεπιστικό για το πρόσωπό σας. Επομένως, απλώνετε στο πρόσωπό σας το μείγμα από τους σπόρους και το λιωμένο εσωτερικό από το ακτινίδιο, στα σημεία που θέλετε να κάνετε την απολέπιση. Τρίβετε με κινήσεις μασάζ. Ξεπλένετε το πρόσωπό σας με άφθονο χλιαρό νερό κι έπειτα στεγνώνεστε με μία καθαρή πετσέτα.

Με ζάχαρη:

Και η ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει η σπιτική απολέπιση προσώπου.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη, είτε λευκή είτε καστανή.

Οδηγίες:

Απλώνετε μία ικανή ποσότητα ζάχαρης στο πρόσωπό σας. Κάνετε ένα μασάζ κυκλικών κινήσεων κι ύστερα ξεβγάζετε την ανανεωμένη περιοχή με άφθονο χλιαρό νεράκι. Σκουπίζεστε με μία καθαρή πετσέτα κι είστε έτοιμες.

Με ζάχαρη και ελαιόλαδο:

Το συνηθέστερο και από τα πιο απλά, αγνά και αποτελεσματικά σπιτικά σκραμπ σώματος είναι αυτό. Το εφαρμόζουν κατά κόρον τόσο νεαρά κορίτσια όσο και μεγάλες γυναίκες χάρη στα εκπληκτικά αποτελέσματα του, καθώς και λόγω του ότι περιέχει μόνον δύο υλικά τα οποία όλες έχουμε στο σπίτι μας ανά πάσα στιγμή.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 10 γραμμάρια ζάχαρη, ποσότητα ενδεικτική, εσείς θα χρησιμοποιήσετε όση χρειάζεται για να καλύψει την περιοχή που θα απολεπίσετε.
 • Ελαιόλαδο ποσότητας που να καλύπτει τη ζάχαρη.

Οδηγίες:

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύετε λίγο με το χέρι σας. Στο μπάνιο, εφαρμόζετε το σκραμπ στο πρόσωπό σας. Η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται με κυκλικές κινήσεις και να τρίβετε καλά όλη την περιοχή, ιδιαίτερα τις περιοχές που εμφανίζεται έντονη θαμπάδα ή / και μαύρα στίγματα. Ξεπλένετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό βρύσης και σκουπίζεστε με καθαρή πετσέτα ταμποναριστά και απαλά.

Με αλάτι και ελαιόλαδο:

Παραλλαγή της παραπάνω συνταγής, αποτελεί η συγκεκριμένη αλλά και η αμέσως επόμενη. Το ελαιόλαδο παραμένει βασικό συστατικό για τη σπιτική απολέπιση προσώπου που χαρίζει αμέτρητη ενυδάτωση, ενώ αυτό που αλλάζει είναι η ζάχαρη, η οποία εν προκειμένω δίνει τη θέση της στο αλάτι και ακολούθως στον αλεσμένο ελληνικό καφέ.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι το αλάτι και το ελαιόλαδο, σε αναλογίες όπως αυτές που αναφέραμε για την προηγούμενη συνταγή. Γενικά, μην αγχώνεστε για τις ποσότητες, μιας και από την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να κάνετε απολέπιση θα καταλάβετε μόνες σας ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα που χρειάζεται η επιδερμίδα σας.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ακριβώς η παραπάνω, απλώς αντί για ζάχαρη έχετε αλάτι.

Με καφέ και ελαιόλαδο:

Για να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια και γινόμαστε κουραστικές, και για τη συγκεκριμένη συνταγή σπιτικής απολέπισης προσώπου τα υλικά που θα χρειαστείτε, ο αλεσμένος ελληνικός καφές και το ελαιόλαδο δηλαδή, θα είναι σε καθορισμένες από εσάς ποσότητες. Η παρασκευή του σκραμπ και η εφαρμογή του είναι όμοια με αυτή που προαναφέραμε στη συνταγή με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.

Με ζάχαρη και πράσινο τσάι:

Αυτό είναι ένα εξίσου «δημοφιλές» σπιτικό σκραμπ προσώπου για καθαρή και νεανική επιδερμίδα που επιλέγουν ευρύτατα οι κοπέλες και οι γυναίκες τόσο διότι τα δύο αυτά υλικά βρίσκονται συνήθως σε κάθε γυναικεία κουζίνα, όσο κι επειδή το πράσινο τσάι έχει κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες για τη γυναικεία επιδερμίδα, πέραν από την απολέπιση.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Κρυσταλλική ζάχαρη (λευκή ή καστανή), όση χρειάζεται για την έκταση της επιφάνειας του δέρματός σας
 • Πράσινο τσάι, όσο χρειάζεται για να καλυφθεί καλά η ζάχαρη και να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα.

Οδηγίες:

Βράζετε για μερικά λεπτά μία κούπα πράσινο τσάι. Βάζετε σε ένα μπολάκι τη ζάχαρη και την περιχύνετε με το βρασμένο πράσινο τσάι μέχρι να γίνει η πάστα που προείπαμε. Ανακατεύετε λίγο με ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι. Εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας και κάνετε απολέπιση, τρίβοντάς το καλά με κυκλικές κινήσεις. Ξεπλένετε με μπόλικο χλιαρό νερό και, τέλος, σκουπίζεστε με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Με αλάτι και σησαμέλαιο:

Μία παραλλαγή της συνταγής με το αλάτι και το ελαιόλαδο είναι αυτή εδώ, που στηρίζεται μεν στο αλάτι, αλλά αντικαθιστά το ελαιόλαδο με το σησαμέλαιο. Για τη συνταγή αυτή, επιλέξαμε να σας αναφέρουμε και την προσθήκη κάποιου αιθέριου ελαίου που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο για τη συνταγή.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Κάμποσο αλάτι (αν έχετε χοντρό ακόμα καλύτερα)
 • Περίπου 2 – 3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
 • 3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας· συνιστούμε το αιθέριο έλαιο του γκρέιπφρουτ (είναι φυσικά προαιρετικό το να προσθέσετε στο σπιτικό σκραμπ προσώπου κάποιο αιθέριο έλαιο, όπως άλλωστε προαναφέραμε).

Οδηγίες:

Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ, βάζετε όλα τα υλικά σας και με ένα κουτάλι τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη πάστα. Σε νωπή επιδερμίδα, απλώνετε το σκραμπ. Κάνετε ένα απαλό μασάζ κυκλικών κινήσεων κι τέλος ξεπλένετε με χλιαρό νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα.

Με καφέ και μέλι:

Το συγκεκριμένο face peeling που παρασκευάζεται από δύο μόνο υλικά (μέλι και ελληνικό καφέ) είναι ένα από αυτά που μπορούν να φέρουν πάρα πολύ αξιόλογα αποτελέσματα, γι’ αυτό και σας συνιστούμε με κλειστά τα μάτια να το δοκιμάσετε.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Ψιλοκομμένο ελληνικό καφέ
 • Μέλι, όσο χρειάζεται για να καλυφθεί ο καφές.

Οδηγίες:

Σε ένα πυρύμαχο σκεύος, βάζετε την ποσότητα από όποιο  μέλι διαθέτετε, ακόμα και από αυτό που αγοράσατε και τελικά δεν καταναλώσατε γιατί δεν είχε ωραία γεύση! Το βάζετε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων (ή όπου αλλού μπορείτε και θέλετε), προκειμένου να λιώσει ελαφρώς και να είναι πιο εύκολη η διαχείρισή του. Μόλις το βγάλετε, το ανακατεύετε με τους ψιλοκομμένους κόκκους καφέ και το απλώνεις στην επιδερμίδα του προσώπου σας, αφού προηγουμένως έχετε φροντίσει να τη βρέξετε (θέλουμε να είναι νωπή). Το μείγμα δε χρειάζεται να καίει λόγω του ζεσταμένου μελιού, αλλά να είναι χλιαρό. Τρίβετε , κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Αφαιρείτε με άφθονο νερό βρύσης και στεγνώνεστε με μία καθαρή πετσέτα προσώπου.

 

Β) ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ:

Σπιτική μάσκα ενυδάτωσης και απολέπισης προσώπου με αβοκάντο και γιαούρτι:

Μία από τις καλύτερες σπιτικές μάσκες για το γυναικείο πρόσωπο είναι αυτή που έχει ως βάση της το αβοκάντο, το θαυματουργό αυτό εξωτικό φρούτο, το οποίο μπορεί κανείς να δει ότι συμπεριλαμβάνεται και σε αγοραστές μάσκες κι άλλα προϊόντα περιποίησης του εμπορίου. Η μάσκα αυτή μπορεί σχεδόν από μόνη της να αποτελέσει την κεντρικότερη μέθοδο που από εδώ και στο εξής θα εφαρμόζετε σε σχέση με τη φυσική φροντίδα προσώπου, μιας και προσφέρει μεγάλη ενυδάτωση στην επιδερμίδα του προσώπου σας, ενώ συγχρόνως κάνει και απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και τα μαύρα στίγματα. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 αβοκάντο
 • 1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι
 • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
 • 1 κουταλιά της σούπας ελληνικός καφές αλεσμένος
 • 1 κουταλιά της σούπας κακάο
 • Ελάχιστο χυμό λεμονιού.
  *Οι αναλογίες που σας έχουμε δώσει είναι επαρκείς για μία μεγάλη ποσότητα μάσκας, οπότε ή βάζετε μικρότερες αλλά πάντα σωστές ποσότητες ή φτιάχνετε τη μάσκα ως έχει και φυλάσσετε το περίσσευμα στο ψυγείο σας για ακόμη 2 χρήσεις, προσέχοντας να είναι αεροστεγώς κλεισμένο.

Οδηγίες:

Καθαρίζετε το αβοκάντο (εάν δεν το έχετε ξανακάνει, είναι πάρα πολύ απλό. Κόβετε κάθετα το αβοκάντο και το ανοίγετε στη μέση. Με ένα κουτάλι της σούπας, αφαιρείτε το εσωτερικό του, το μαλακό τμήμα του, αφήνοντας την φλούδα. Το κουτάλι το βάζετε στη μία άκρη του φρούτου και περιμετρικά, κολλητά με τη φλούδα, το γυρίζετε ώστε να βγάλετε όλο το εσωτερικό.) Βάζετε το εσωτερικό του αβοκάντο (χωρίς το κουκούτσι φυσικά) στο μπλέντερ. Προσθέτετε το γιαούρτι της αρεσκείας σας. Προσθέτετε το κακάο, τον ελληνικό καφέ, την κανέλλα και λίγες σταγόνες από λεμόνι ή χυμό λεμονιού. Θέτετε το μπλέντερ σε λειτουργία. Ανακατεύετε για 1 λεπτό και μία από τις ευεργετικότερες και πιο αποδοτικές σπιτικές μάσκες προσώπου είναι έτοιμη! Με καθαρά χέρια, τοποθετείτε τη μάσκα για όσα λεπτά μπορείτε στο πρόσωπό σας (αφήνετε ακάλυπτα τα χείλη και τα μάτια). Ενδεικτικά, σας προτείνουμε τα 20 λεπτά. Βάζετε μία παχιά στρώση. Αφαιρείτε, τέλος, με μπόλικο χλιαρό νεράκι και το πρόσωπό σας θα είναι πραγματικά λαμπερό και νεανικότατο. Επαναλαμβάνετε 1 ανά εβδομάδα.

Σπιτική μάσκα για τις ρυτίδες στο πρόσωπο με αβοκάντο και λεμόνι:

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες που ενυδατώνουν, θρέφουν και προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρόωρη γήρανση. Το λεμόνι εμπεριέχει βιταμίνη C και κιτρικό οξύ τα οποία προσφέρουν στο δέρμα λάμψη, απολέπιση, ομοιόμορφο χρώμα και λείανση των ρυτίδων. Η καλύτερη χειροποίητη θεραπεία τόσο για την λείανση όσο και για την πρόληψη των ρυτίδων είναι ακριβώς αυτή εδώ.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 ώριμο αβοκάντο
 • ½ κούπα χυμός από λεμόνι (κατά προτίμηση φυσικό λεμόνι, σε περίπτωση που δεν έχετε κάποια φορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο συσκευασμένο χυμό λεμονιού).

Οδηγίες:

Αφαιρείτε με ένα κουτάλι το εσωτερικό του αβοκάντο. Το λιώνετε καλά μέσα σε ένα μικρό σκεύος χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Προσθέτετε το χυμό από το λεμόνι. Ανακατεύετε καλά, έως ότου τα δύο υλικά ομογενοποιηθούν και πάρουν τη μορφή κρέμας. Σε καθαρό πρόσωπο, απλώνετε το κρεμώδες μείγμα. Μην αφήσετε ακάλυπτο από το μείγμα το λαιμό. Αφήνετε τη μάσκα αντιγήρανσης προσώπου να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Την αφαιρείτε με λίγο βαμβάκι και άφθονο χλιαρό νερό. Σκουπίζεστε ταμποναριστά με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα και είστε έτοιμες! Επαναλαμβάνετε 1 φορά τη βδομάδα.

Προσοχή! Επειδή το λεμόνι περιέχει, όπως προαναφέρθηκε, το κιτρικό οξύ, δε σας συνιστούμε να εφαρμόζετε αυτή τη μάσκα αντιγήρανσης προσώπου κατά τις πρωινές ώρες, όταν δηλαδή σκοπεύετε να εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά το βράδυ, 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Σπιτική μάσκα για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας στο πρόσωπο με αγγούρι και μπανάνα:

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 αγγούρι
 • 1 μικρή μπανάνα
 • 1 κουταλιά της σούπας από μέλι
 • 1 κουταλιά της σούπας από πούδρα σανδαλόξυλου (μπορείτε να τη βρείτε σε καταστήματα που έχουν βιολογικά προϊόντα και βότανα, και, για να μη σας περισσέψει, μπορείτε – πέρα από την εν λόγω σπιτική μάσκα για την ξηροδερμία στο πρόσωπο – να τη χρησιμοποιείτε και σε άλλες τέτοιες συνταγές! Εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητη).

Οδηγίες:

Σε ένα μπλέντερ, ρίχνετε ένα αγγούρι σε κομμάτια και το πολτοποιείτε. Μπορείτε, μάλιστα, όσο σας περισσέψει να το αφήσετε στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη χρήση του. Σε ένα οποιοδήποτε δοχείο/ μπολ, βάζετε το πολτοποιημένο αγγούρι. Ρίχνετε αμέσως και την μία κουταλιά της σούπας από την πούδρα του σανδαλόξυλου (αν τη βάλετε) και ανακατεύετε λίγο, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Κατόπιν, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε ξανά πολύ καλά. Τέλος, τοποθετείτε μέσα και λίγα κομματάκια από μία μεγάλη μπανάνα ή  μία ολόκληρη μικρή μπανάνα και ανακατεύετε και πάλι με το πιρούνι έως ότου όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν. Μία ακόμη από τις πιο αποτελεσματικές μάσκες για τη φυσική φροντίδα προσώπου είναι έτοιμη για χρήση! Την απλώνετε στο πρόσωπο και στο λαιμό σας, χωρίς να βάλετε στα μάτια σας, ενώ με την περιοχή των χειλιών σας μπορείτε να πράξετε κατά βούληση. Την αφήνετε για περίπου 15 λεπτά στο δέρμα σας, προσέχοντας να μην ξεραθεί πάνω του. Αφαιρείτε με μπόλικο χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνετε 1 φορά ανά βδομάδα.

Σπιτική μάσκα αντιγήρανσης με ντομάτα:

Μεταξύ των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων της, η ντομάτα, με τις βιταμίνες Α, C και Κ  καθώς και το λυκοπένιο που περιέχει, μπορεί να δράσει ως μία εξαιρετική αντιγηραντική μάσκα. Είναι από τα πιο αγνά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη, οπότε, γιατί να μη την αξιοποιήσετε εποικοδομητικά;;

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 ντομάτα μικρού ή μεσαίου μεγέθους.

Οδηγίες:

Αφού πλύνετε πολύ καλά μία ντομάτα, την κόβετε στη μέση ή ακόμη και σε μικρότερα κομμάτια ώστε να καλύψετε με μιας όλο το πρόσωπο και λαιμό σας. Αν σκοπεύετε, πάντως, να εφαρμόσετε την τομάτα ως αντιγηραντική μάσκα όλου του προσώπου και του λαιμού, ίσως να χρειαστείτε 2 μικρές τομάτες ή μία μεγάλη. Σε καθαρό πρόσωπο, εφαρμόζετε τα δύο (ή περισσότερα) κομμάτια που κόψατε· η εσωτερική όψη τους πρέπει να εφάπτεται με την επιδερμίδα του προσώπου σου. Τα τρίβετε για 5 λεπτά σε όλη την έκταση του προσώπου και του λαιμού σας. Εν συνεχεία, τα αφήνετε για άλλα 5 λεπτά χωρίς να τα τρίβετε. Όταν περάσουν και τα δεύτερα 5 λεπτά, τότε αφαιρείτε την ντομάτα και ξεβγάζετε καλά το πρόσωπό σας. Στεγνώνετε με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία 1 φορά την ανά εβδομάδα ή 1 φορά ανά 10 ημέρες.

Σπιτική μάσκα κατά της ξηροδερμίας με βούτυρο, μέλι και λεμόνι:

Τι θα χρειαστείτε:

 • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
 • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
 • Μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό από λεμόνι.

Οδηγίες:

Σε ένα μικρό μπολ, βάζετε το λιωμένο βούτυρο, προσθέτετε το μέλι και, κατόπιν, το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε πολύ καλά τα τρία υλικά σας μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη παχύρρευστη μάζα. Με πλυμένα χέρια, απλώνετε το μείγμα σε όλο το πρόσωπό σας και το αφήνετε να δράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Τελειώνοντας, ξεπλένεστε με αρκετό νερό από τη βρύση. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 1 έως 3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο έντονο ή όχι είναι το πρόβλημα της ξηροδερμίας στο πρόσωπό σας.

Σπιτική μάσκα με πατάτα ή άνηθο για την εξάλειψη των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια:

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 φρέσκια πατάτα μεσαίου μεγέθους (για την απλή μάσκα με πατάτα).
 • Λίγο μαϊντανό και Λίγο άνηθο (για την εναλλακτική μάσκα με πατάτα).

Οδηγίες:

Κόβετε μία φρέσκια πατάτα σε ροδέλες και αφήνετε μία ροδέλα πάνω από κάθε μάτι σας, που ασφαλώς φροντίζετε να παραμείνει κλειστό όσο βρίσκεται η πατάτα πάνω του. Αναμένετε για 20 λεπτά – σε καμία περίπτωση λιγότερο κι αμέσως ξεβγάζετε με νερό από τη βρύση. Αυτός είναι και ο πιο απλός τρόπος.

Εναλλακτικά, μπορείτε  να τρίψετε στον ψιλό τρίφτη μία μεσαίου μεγέθους ωμή πατάτα. Την αναμειγνύετε με λίγο μαϊντανό και λίγο άνηθο ίσης ποσότητας. Εφαρμόζετε το μείγμα στα μάτια σας για περίπου 20 λεπτά κι έπειτα ξεπλένετε με χλιαρό νερό. Και στις δύο περιπτώσεις, επαναλαμβάνετε όσο συχνά θέλετε.

 

Γ) ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ:

Επειδή η φυσική φροντίδα προσώπου δεν περιορίζεται φυσικά στην απολέπισή του ούτε στην εφαρμογή ορισμένων σπιτικών μασκών με διάφορες λειτουργίες και αποτελέσματα, είναι σημαντικό να δείτε και να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε τρόπους, κόλπα και συμβουλές όπως αυτά που θα σας αναφέρουμε ακριβώς στο εξής.

Για απαλά και ελαφρώς φουσκωμένα χείλη απαλλαγμένα από σκασίματα:

Για να αποκτήσετε σαρκώδη χείλη, που να μην είναι σκασμένα, αντιθέτως να είναι απαλά, ενυδατωμένα και τέλεια βάση για ένα ωραίο κραγιόν, δεν έχετε παρά να εκτελέσετε μία από τις εξίσου υπέροχες συνταγές ομορφιάς με ελαιόλαδο που είναι κατάλληλες για την απολέπιση, την ενυδάτωση και την ταυτόχρονη μικρή αύξηση της επιφάνειας των χειλιών σας.

Συνταγή για σπιτικό lip balm/lip scrub # 1:

Τι θα χρειαστείτε:

 • Λίγο ελαιόλαδο
 • Λίγος ελληνικός καφές σε κόκκους.

Οδηγίες:

Σε ένα μικρό δοχείο ή ακόμα και πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου, τοποθετείτε και ανακατεύετε τα δύο αυτά υλικά. Απλώνετε το μείγμα σε άβαφα και ελαφρώς βρεγμένα χείλη και τρίβετε τα χείλη σας για 1 – 2 λεπτά. Έπειτα, ξεπλένετε με κρύο νερό βρύσης. Τέλος, τρίβετε με την οδοντόβουρτσά σας την επιφάνεια των χειλιών σας για ακόμη 1 λεπτό. Έτοιμες!

Συνταγή για σπιτικό lip balm/lip scrub # 2:

Τι θα χρειαστείτε:

 • Λίγο ελαιόλαδο
 • Λίγη βαζελίνη
 • Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.

Οδηγίες:

Παρομοίως, ανακατεύετε τα τρία αυτά υλικά μεταξύ τους και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία εφαρμογής κι αφαίρεσης με την παραπάνω.

Για να σπάτε φυσικά τα σπυράκια του προσώπου σας:

Δε θα το κάνετε οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Λίγες φέτες από μισό λεμόνι
 • Αρκετό αλάτι.

Οδηγίες:

Κόβετε 1 ή μερικές φέτες από ένα λεμόνι, αναλόγως πόσο τοπικά περιορισμένο ή εκτεταμένο είναι το θέμα της ακμής πάνω στο πρόσωπό σας. Την / τις αλατίζετε πάρα πολύ καλά, από τη μία πλευρά. Εφαρμόζετε την αλατισμένη πλευρά του λεμονιού πάνω στα σπυράκια και τρίβετε σχετικά έντονα την περιοχή. Έπειτα, ξεπλένετε το πρόσωπό σας καλά, χρησιμοποιώντας μόνο νερό και μάλιστα χλιαρό. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να επαναλαμβάνεται τόσο συχνά όσο και η εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων σπυριών στο πρόσωπό σου. Δεν υπάρχει, επομένως, κάποιος περιορισμός στη συχνότητα εφαρμογής της.

Για την εξαφάνιση των πόρων του προσώπου:

Η εξαφάνιση των πόρων του προσώπου οι οποίοι δεν είναι και τόσο καλαίσθητοι μπορεί να καταστεί δυνατή με ένα μόνο υλικό, με ένα μόνο φρούτο. Κι αυτό είναι το πορτοκάλι.

Στύβετε ένα πορτοκάλι και βουτάτε μέσα στο χυμό του ένα κομμάτι από βαμβάκι, το οποίο ακουμπάτε ταμποναριστά πάνω στην επιδερμίδα του προσώπου σας όπου εμφανίζονται ανοιχτοί ή και μαύροι πόροι.

Εναλλακτικά, ξεφλουδίζετε ένα πορτοκάλι και εφαρμόζετε την φλούδα του πάνω στους ανοιχτούς πόρους του δέρματός σας.

Και στις δύο περιπτώσεις, αφήνετε το πορτοκάλι να ενεργήσει για τουλάχιστον 5 λεπτά, έπειτα ξεβγάζετε με δροσερό νερό βρύσης και σκουπίζεστε με μια καθαρή πετσέτα. Η μέθοδος για την εξαφάνιση πόρων προσώπου με πορτοκάλι επιτρέπεται να γίνεται μόνο βραδινές ώρες κι όταν δε σκοπεύετε, επομένως, να εκτεθείτε στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Για μία ενυδατωμένη επιδερμίδα προσώπου:

Επειδή για το νερό έχουμε μιλήσει επανειλημμένως και δε θέλουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια συνεχώς, το μόνο που έχουμε να σας επισημάνουμε εν προκειμένω είναι να φροντίζετε καθημερινά να πίνετε τουλάχιστον 1 λίτρο την ημέρα νερό, ακόμη κι αν η ποσότητα αυτή σας φαίνεται τις πρώτες μέρες πολλή κι άρα σας ωθεί στο να αναγκάζετε τον εαυτό σας να την καταναλώσει. Μην ξεχνάτε ότι, όσες μάσκες κι αν εφαρμόζετε, όσα καλλυντικά προϊόντα κι αν βάζετε στο πρόσωπό σας, η φυσική φροντίδα προσώπου, καθώς και η απόκτηση ενός λαμπερού, απαλού, λείου και ενυδατωμένου προσώπου στηρίζεται πρώτα – πρώτα στην έσωθεν ενυδάτωση κι έπειτα σ’ όλα τ’ άλλα.

x

Check Also

γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο

Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο –  Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι πιο ευαίσθητη σε σύγκριση με αυτήν ...

χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

13 Καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου

Οι καλύτερες χειμωνιάτικες μάσκες προσώπου είναι στα χέρια σας! Φρούτα και λαχανικά ...

έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Έλαια για τέλειο δέρμα και υγιή μαλλιά

Οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε κρέμες και μάσκες για να προσφέρουμε στην ...