Δαφνέλαιο στο πρόσωπο – Πώς να το φτιάξετε και να το χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπό σας κι όχι μόνο

Εάν έχετε ξηρό κι αφυδατωμένο δέρμα, εάν έχετε ακμή και μαύρα στίγματα, εάν θέλετε να μεγαλώσετε τις βλεφαρίδες σας, εάν θέλετε να προνοείτε πριν το δέρμα σας αφυδατωθεί, ή εάν ακόμα έχετε είτε ξηρά είτε θαμπά είτε αφυδατωμένα είτε βαμμένα κι άρα λίγο – πολύ ταλαιπωρημένα μαλλιά, ψαλίδα στις άκρες τους ή και κατά μήκος της τρίχας και τέλος πάσχετε από έντονη τριχόπτωση, τότε καθένα απ’ αυτά τα προβλήματα μπορούν να καταπολεμηθούν και να επανορθωθούν με το δαφνέλαιο, το καταπληκτικό αυτό έλαιο που αξίζει όλες να διαθέτουμε και να χρησιμοποιούμε.

Το δαφνέλαιο μπορείς να το βρείτε «έτοιμο», σε μία από τις ποικίλες μάρκες που κυκλοφορεί, είτε σε κάποιο φαρμακείο είτε ακόμη και σε κάποιο κατάστημα με καλλυντικά και συναφή προϊόντα. Βέβαια, μπορείτε να επιχειρήσετε – αν έχετε ελεύθερο χρόνο – να το φτιάξετε και μόνες σας. Έτσι, για αρχή ας δούμε λίγες πληροφορίες σχετικές με το εν λόγω έλαιο κι αμέσως ας περάσουμε στο πώς μπορείτε να φτιάξετε το δαφνέλαιο μόνες σας.

Τι είναι το δαφνέλαιο

Πρόκειται για ένα 100% οργανικό έλαιο δάφνης, του οποίου η βοτανολογική ονομασία είναι Laurus nobilis. Προέρχεται από την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γαλλία και δεν υπόκειται σε καμία χημική επεξεργασία, αντιθέτως λαμβάνεται μέσω της εκχύλισης του πολτού των καρπών της δάφνης με ζεστό νερό. Η εν λόγω μέθοδος εγγυάται την απουσία τοξικών και γενικότερα επιβαρυντικών ουσιών από το δαφνέλαιο.

Ποιες είναι οι ιδιότητές του

Από την αρχαιότητα κιόλας ήταν γνωστό και ευρύτατα χρησιμοποιούμενο χάριν στις ευεργετικές του ιδιότητες στα δέρματα με ατέλειες και άλλα προβλήματα. Έχει την ιδιότητα να χαρίζει λάμψη και απαλότητα στην επιδερμίδα, διότι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ελαϊκό οξύ. Επίσης, θεωρείται το πιο αποτελεσματικό έλαιο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, ενώ παράλληλα κρίνεται προτιμητέο και για άλλα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα μαλλιά (φθορά, ψαλίδα, ξηρότητα, θαμπάδα κ.λπ.).

Πιο αναλυτικά:

Δαφνέλαιο στο πρόσωπο και στο σώμα: Το δαφνέλαιο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε τακτικά για την περιποίηση της επιδερμίδας σας, μιας και η σύστασή του είναι ιδανική για την καταπολέμηση της ξηρότητας και της ξηροδερμίας σε κάθε σημείο του σώματος και του προσώπου σας (συμπεριλαμβανομένου του κρανίου σας κι άρα της ξηροδερμίας που εμφανίζεται στα μαλλιά σας). Επιπλέον, το δαφνέλαιο στο πρόσωπο έχει την ικανότητα να θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα σας, χαρίζοντάς της μία φυσική λάμψη και, κυρίως, ενυδατώνοντάς την σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ είναι ιδανικό και για δέρματα με ακμή και σπυράκια, αφού καθαρίζει την επιδερμίδα ασκώντας αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι, μπορείτε να απλώνετε  λίγο δαφνέλαιο στο πρόσωπο τοπικά σε σημεία που εμφανίζεται ξηρότητα ή που είναι (και) αφυδατωμένα, αλλά μπορείτε και να βάζετε δαφνέλαιο σε μεγαλύτερης έκτασης περιοχές πάνω σας προκειμένου να προλαμβάνετε την εμφάνιση ξηροδερμίας, θαμπάδας κι αφυδάτωσης.

Δαφνέλαιο στα μαλλιά: Εκτός του σώματος και του προσώπου σας, μπορείτε κάλλιστα να μετέρχεστε το δαφνέλαιο για την περιποίηση των μαλλιών σας. Μάλιστα, η χρησιμοποίηση του δαφνέλαιου στα μαλλιά φαίνεται να πραγματοποιείται κατά κόρον και το συγκεκριμένο λαδάκι να προτιμάται και να υπερτερεί έναντι άλλων, όπως άλλωστε αναφέραμε και προηγουμένως. Στα μαλλιά, λοιπόν, το δαφνέλαιο δύναται να επανορθώσει τη φθορά που έχουν υποστεί είτε λόγω ντεκαπάζ είτε λόγω συνεχόμενων βαφών είτε λόγω κακής περιποίησής τους είτε λόγω συχνής χρήσης θερμότητας. Ακόμη, εφαρμόζοντάς το κυρίως στις ρίζες των μαλλιών σας και κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ κυκλικών κινήσεων σε όλη την έκταση του κρανίου σας, το δαφνέλαιο θα βοηθήσει αφενός στο να μακρύνουν ταχύτερα τα μαλλιά σας αφετέρου στο να ενυδατωθεί η τρίχα σε βάθος. Να ξέρετε, μάλιστα, ότι τα ενυδατωμένα μαλλιά, εκτός από απαλά και λαμπερά, είναι παράλληλα και υγιή, ενώ οι καμένες τρίχες και οι προηγουμένως αφυδατωμένες τρίχες σας πλέον δε θα «πετάνε» όταν χρησιμοποιείτε πρέσα ή πιστολάκι! Απλώνοντας δαφνέλαιο μόνο στις κατεστραμμένες και καμένες άκρες των μαλλιών σας ή γενικότερα όπου βλέπετε ότι υπάρχει ψαλίδα στα μαλλιά σας, το δαφνέλαιο υπόσχεται καταπολέμηση και επανόρθωση της τελευταίας. Τέλος, βάζοντας δαφνέλαιο 1 φορά την εβδομάδα σε όλο το μήκος των μαλλιών (από το κρανίο κάνοντας λίγο μασάζ στις ρίζες μέχρι τις άκρες), αφήνοντάς το για 2 ώρες με τα μαλλιά τυλιγμένα σε μία πετσέτα και έπειτα λούζοντας τα τελευταία, θα έχετε πάντα λαμπερά, υγιή, όμορφα, ενυδατωμένα και δίχως ψαλίδα μαλλιά.

Πώς να φτιάξετε δαφνέλαιο μόνες σας στο σπίτι

Η παρασκευή δαφνέλαιου εκτιμάται ως μία αρκετά απλή διαδικασία, η οποία έχει δύο προαπαιτούμενα: Α) Λίγη υπομονή μέχρι να είναι έτοιμο διότι χρειάζεται λίγο καιρό αναμονής και Β) 2 υλικά, το ένα εκ των οποίων σίγουρα διαθέτετε στα ντουλάπια της κουζίνας σας, ενώ το άλλο ίσως να μην το έχετε κι επομένως να χρειαστεί να το προμηθευτείτε.

Θα χρειαστείτε:

  • 30 γραμμάρια από φρέσκα φύλλα δάφνης,
  • 1 λίτρο από ελαιόλαδο και
  • Λίγες σταγόνες βιταμίνης Ε (προαιρετικά).

Οδηγίες παρασκευής:

  1. Η πρώτη σας ενέργεια είναι να προμηθευτείτε το συγκεκριμένο φυτό ή έστω να το βρείτε κάπου και να κόψετε κάμποσα φύλλα του μέχρι να συμπληρωθούν για αρχή τα 30 γραμμάρια που θα χρειαστείτε. Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συγκέντρωση των φύλλων δάφνης είναι ότι πρέπει να είναι φρέσκα, διαφορετικά, εάν είναι ξηραμένα, πρώτον δε θα έχουν κρατήσει όλες τις ευεργετικές ιδιότητές τους και, δεύτερον, δε θα έχουν την ικανότητα να σας δώσουν πολύ λάδι, και σίγουρα όχι όσο θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δαφνέλαιο. Όσον αφορά στην αναλογία, εμείς σας δίνουμε ως standard ότι για 30 γραμμάρια φρέσκων φύλλων δάφνης θα χρειαστείτε 1 λίτρο ελαιόλαδο. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σας αν θα φτιάξετε την ίδια ποσότητα με αυτή που σου προτείνουμε ή όχι. Απλώς να είστε προσεκτική να είναι ορθή η αναλογία ελαιόλαδου και δαφνόφυλλων.
  2. Μόλις έχετε μαζέψει τα φρέσκα φύλλα δάφνης και έχετε έτοιμο το ελαιόλαδό σας, μπορείτε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το δαφνέλαιο. Αρχίζοντας, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να πλύνετε καλά τα φύλλα με νερό βρύσης κι εν συνεχεία να τα «σπάσετε και να τα στραγγίξετε» είτε με τα χέρια σας είτε, ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιώντας το γουδί και το γουδοχέρι, εάν έχετε. Πρέπει να επαναλαμβάνετε αυτήν την κίνηση μέχρι να δείτε ότι (δειλά – δειλά!) παράγεται λίγο λαδάκι. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως επισημάναμε παραπάνω, είναι πολύ προτιμότερο τα φύλλα δάφνης να είναι φρέσκα.
  3. Όταν έχουν θρυμματιστεί καλά, δεν έχετε παρά να πάρετε τα φύλλα δάφνης και την παραγόμενη λιπαρή ουσία που αυτά απελευθέρωσαν και να τα τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ή καλύτερα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορείτε να μετέλθετε από ένα απλό – άδειο βέβαια – μπουκάλι νερού 1,5 λίτρου μέχρι κάποιο πλαστικό μπουκαλάκι με πιο λεπτό στόμιο μπροστά όπως αυτά που πωλούνται σε καταστήματα με καλλυντικά προϊόντα και φαρμακεία (δε θα σας κοστίσει πάνω από 1 ευρώ). Είναι απαραίτητο να σφραγίσετε το δοχείο σας πάρα πολύ καλά.
  4. Κατόπιν, πρέπει να αφήσετε για 2 εβδομάδες τα συστατικά μέσα στο καλά κλεισμένο μπουκάλι που επιλέξατε. Όσον αφορά στο πού θα τοποθετήσετε το συγκεκριμένο δοχείο, είναι καλό να προτιμήσετε ένα δροσερό σημείο στο οποίο να μην υπάρχει υγρασία. Έχετε κατά νου ότι κάθε μερικές μέρες θα χρειάζεται να προσθέτετε νέα φύλλα δάφνης μέσα στο μπουκάλι σας (ακολουθώντας την ίδια διαδικασία: κόβοντάς τα από το φυτό, πλένοντάς τα, κάνοντάς τα να παράξουν το έλαιό τους και, τέλος, τοποθετώντας τα μαζί με το έλαιό τους μέσα στο μπουκάλι).
  5. Αφού παρέλθει το διάστημα των δύο εβδομάδων, μπορείτε πλέον να σουρώσετε το δαφνέλαιο, κάτι για το οποίο θα χρειαστείτε είτε ένα βαμβακερό ρούχο είτε μία γάζα. Συγκεκριμένα, παίρνετε κάποιο άλλο δοχείο στο οποίο εκεί εν τέλει θα κρατήσετε το δαφνέλαιό σας για να το αξιοποιείτε (που μπορεί να είναι ακόμη και ένα παρόμοιο ή ίδιο μπουκάλι με αυτό που χρησιμοποιήσατε για τη φύλαξη του δαφνέλαιου). Βάζοντας το βαμβακερό ρούχο ή τη γάζα πάνω από το μπουκάλι ή το δοχείο στο οποίο είχατε ήδη τοποθετήσει τα υλικά σας, πολύ απλά χύνετε το περιεχόμενο του σκεύους στο άλλο μπουκάλι ή δοχείο στο οποίο θα κρατήσετε το δαφνέλαιο που φτιάξατε. Έπειτα, προσπαθήστε να στραγγίξετε όσο πιο καλά μπορείτε το ύφασμα που χρησιμοποιήσατε για το «σούρωμα» έτσι ώστε να σας δώσει κι άλλο δαφνέλαιο.
  6. Και πλέον είστε έτοιμες! Μάθατε πώς να φτιάξεις δαφνέλαιο, το ετοιμάσατε, και, γνωρίζοντας τόσο τις χρήσεις όσο και τους δυνατούς και σωστούς τρόπους εφαρμογής του, μπορείτε πλέον να αξιοποιείτε το δαφνέλαιο στο πρόσωπο, στο σώμα αλλά και στα μαλλιά σας καταλλήλως.
  7. Μπορείτε να ρίξετε προαιρετικά και λίγες σταγόνες βιταμίνης Ε, έτσι ώστε το σπιτικό δαφνέλαιο να κρατήσει ακόμα περισσότερο και, συγχρόνως να φέρει ακόμη πιο καλά αποτελέσματα.

Πώς να χρησιμοποιείτε το δαφνέλαιο στο πρόσωπο και στο σώμα σας

Α) Μπορείτε όσο συχνά επιθυμείτε να απλώνετε είτε σε ολόκληρη την επιφάνεια του προσώπου (εξαιρουμένων των βλεφάρων) και του λαιμού σας είτε σε μεμονωμένα σημεία τους να απλώνετε με το χέρι σας δαφνέλαιο στο πρόσωπο σας, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ. Η γενική αυτή χρήση του έχει να κάνει με την προσωπική σας περιποίηση και έχει ως αποτέλεσμα ένα υγιές, λαμπερό, νεανικό, φρέσκο κι απαλό δέρμα στο πρόσωπο.

Β) Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, μπορείτε να βάζετε δαφνέλαιο στο πρόσωπο μία φορά την εβδομάδα για να αναζωογονείται με τη δροσιστική και στυπτική δράση του.

Γ) Εάν έχετε μαύρα στίγματα ή / και ακμή στο πρόσωπό σας, είναι καλό να απλώνετε πάλι λίγο δαφνέλαιο μέχρι 2 φορές ανά βδομάδα.

Δ) Για να μακρύνουν και να γίνουν πιο πυκνά τα φρύδια και οι βλεφαρίδες σας, δεν έχετε παρά να απλώνετε δαφνέλαιο στα συγκεκριμένα σημεία. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε το πινέλο από μία μάσκαρα που σας έχει τελειώσει και το έχετε πλύνει πολύ καλά έτσι ώστε να απλώνετε ομοιόμορφα το δαφνέλαιο. Επιπρόσθετα, θα μπορούσατε να αναμείξετε για τη συγκεκριμένη χρήση το δαφνέλαιο με καστορέλαιο ή με αμυγδαλέλαιο.

Ε) Στο σώμα σας, ισχύει ό,τι και για το πρόσωπο· μπορείτε να απλώνετε στα μέρη που παρατηρείτε ότι αφυδατώνονται / ξηραίνονται εύκολα (συνήθεις προβληματικές περιοχές είναι οι αγκώνες, τα χέρια  και οι φτέρνες), ενώ φυσικά μπορείτε και να απλώνετε το δαφνέλαιο ακόμη και σε ολόκληρο το σώμα σας για την ενυδάτωσή του και την ταυτόχρονη πρόληψη από την αφυδάτωση.

Στ) Μετά από την αποτρίχωση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και του προσώπου, μερικές σταγόνες από σπιτικό ή έτοιμο δαφνέλαιο είναι ό,τι πρέπει για να μην παρουσιαστεί έγκαυμα, κόκκινα στίγματα και ξηρότητα.

Ζ) Εάν έχετε ατοπικό δέρμα, το δαφνέλαιο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα είναι ό,τι μα ό,τι καλύτερο σε λάδι μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Η) Τέλος, μπορείτε να αναμειγνύετε το εν λόγω έλαιο με άλλα φυτικά έλαια, όπως είναι τα: jojoba oil και calendula oil και να χρησιμοποιείτε την παραγόμενη μάσκα ελαίων όπου εσείς το κρίνετε σκόπιμο (αναφερόμαστε τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα σας).

Πώς να χρησιμοποιείτε το δαφνέλαιο στα μαλλιά σας

Α) Όσον αφορά στη χρήση του δαφνέλαιου στα μαλλιά, αναφέραμε και πρωτύτερα ότι μπορείτε να το απλώνετε ως μάσκα σε όλο το μήκος των μαλλιών σας ή μόνο από τη μέση και κάτω: 1 φορά την εβδομάδα αυτό κι έπειτα καλό λούσιμο πρώτα με σκέτο σαμπουάν κι έπειτα βρέχουμε το μαλλί.  Η γενική αυτή χρήση του συγκεκριμένου ελαίου προσφέρει λάμψη, εις βάθος ενυδάτωση και απαλότητα στα μαλλιά και μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει οποιαδήποτε μάσκα του εμπορίου.

Β) Εάν βάφετε τα μαλλιά σας ή τα εκθέτετε συχνά στη θερμότητα (σεσουάρ, πρέσα, ηλιοθεραπεία κ.λπ.), τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε αδύναμες άκρες ή και με ψαλίδα, καθώς επίσης και καμένες φύτρες που «πετούν». Μπορείτε να βάζετε 1 με 2 φορές την εβδομάδα δαφνέλαιο τοπικά στα σημεία αυτά και να το αφήνετε όσο περισσότερο μπορείτε μέχρι το λούσιμο.

Γ) Μία έξυπνη χρήση του δαφνέλαιου για τα μαλλιά είναι η εξής: βάζετε δύο σταγόνες στην παλάμη σας, τρίβετε καλά τις δύο παλάμες σας και το απλώνετε στις άκρες των μαλλιών ή και γενικότερα σε όλο το μήκος τους μετά το μπάνιο κι αφού είναι κατά 80% στεγνωμένα. Έτσι, προστατεύεται η τρίχα από την θερμότητα του σεσουάρ μέχρι να στεγνώσει, αλλά και από τη θερμότητα οποιουδήποτε εργαλείου χρησιμοποιείται για τα διάφορα χτενίσματά σας.

Δ) Για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης (είτε η τελευταία είναι εποχική είτε όχι), σας δίνουμε την ακόλουθη συνταγή:

  • Σε 100 ml δαφνέλαιο («αγοραστό» ή «χειροποίητο»), προσθέστε 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γαρίφαλου, 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντα κι άλλες 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Ανακινήστε το μπουκάλι εντός του οποίου έχετε τοποθετήσει τα έλαιά σας και η καλύτερη συνταγή για καταπολέμηση της τριχόπτωσης είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσετε. Για 1 μήνα, απλώνετε δαφνέλαιο στις ρίζες ή και σε όλο το μαλλί 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το 2ο μήνα και τον 3ο μήνα από 1 φορά την εβδομάδα.

Ε) Αν επιθυμείτε να μακρύνουν τα μαλλιά σας, μπορείτε να βάζετε δύο φορές την εβδομάδα δαφνέλαιο στις ρίζες σας, να γυρίζετε το κεφάλι σας προς τα κάτω και να κάνετε ένα έντονο μασάζ με τα δάκτυλά σας στο τριχωτό της κεφαλής σας για όσο μπορείτε. Έπειτα, λούζεστε. Άλλωστε, να έχετε κατά νου ότι για να μακρύνουν τα μαλλιά θέλουν 2 φορές τη βδομάδα λούσιμο κι όχι συχνότερα.

Στ) Τέλος, μπορείτε πάλι να αναμειγνύεται το δαφνέλαιο με άλλα έλαια, όπως είναι τα: καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο,  jojoba κ.λπ. και να εφαρμόζετε την παραγόμενη μάσκα στα μαλλιά σας.

 

Αυτά είχαμε να μοιραστούμε μαζί σας όσον αφορά το δαφνέλαιο στο πρόσωπο, αλλά και στο σώμα και τα μαλλιά. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να δοκιμάζετε ό,τι σας άρεσε!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα