Πώς να πετύχεις το τέλειο ίσιωμα στα μαλλιά σου – 8 Τρόποι και Συμβουλές

Όλες ξέρουμε να ισιώνουμε τα μαλλιά μας· άλλες λιγότερο καλά άλλες περισσότερο· άλλες με λιγότερο κόπο και προσπάθεια άλλες με πιο πολύ. Εν πάσει περιπτώσει, όμως, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι, μυστικά, κόλπα και συμβουλές που θα μπορούσαν σίγουρα να σας βοηθήσουν προκειμένου να επιτυγχάνετε το τέλειο ίσιωμα στα μαλλιά σας προσπαθώντας λιγότερο, προσέχοντας την υγεία της τρίχας και πετυχαίνοντας τελικά ένα πολύ πιο ομοιόμορφο και σταθερό αποτέλεσμα. Πάμε αμέσως να δούμε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για το τέλειο ίσιωμα μαλλιών!

Πώς να πετύχεις το τέλειο ίσιωμα στα μαλλιά σου – 8 Τρόποι και Συμβουλές

1)Ας ξεκινήσουμε από κάτι προαιρετικό αλλά σίγουρα βοηθητικό…

…που ακούει στα ονόματα: κούρεμα, κατάσταση τρίχας, ψαλίδα. Εννοείται ότι ένα μαλλί, όση ψαλίδα κι αν έχει και όσο αδύναμο κι αν είναι, μπορεί κάλλιστα να ισιώσει είτε με πιστολάκι είτε με πρέσα. Εντούτοις, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ένα «καθαρισμένο» από ψαλίδα μαλλί, το οποίο η γυναίκα φροντίζει να κουρεύει 2 με 3 φορές το χρόνο, πρώτον ισιώνεται αρκετά πιο εύκολα και ανώδυνα και δεύτερον δίνει ένα πιο καλαίσθητο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Έτσι, μπορεί να μην είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο το να έχεις ένα λίγο ή πολύ υγιές μαλλί, ωστόσο είναι βέβαιο πως είναι αρκετά βοηθητικό στο να επιτυγχάνεις το τέλειο ίσιωμα όποτε το επιθυμείς.

2)Ποιος είπε ότι το σωστό λούσιμο δεν έχει πολλή σημασία;

Ο τρόπος που λούζεις τα μαλλιά σου είναι ο πρώτος βασικός δείκτης – αν δεν προσμετρηθεί ο προηγούμενος –  του εάν και κατά πόσο θα επιτευχθεί εν τέλει ένα τέλειο ίσιωμα. Όταν τα μαλλιά είναι καλά λουσμένα, μπορούν να ισιώσουν πιο εύκολα, χωρίς να φριζάρουν, ενώ το ίσιο αποτέλεσμά τους φαίνεται να διαρκεί περισσότερο. Το αντίθετο, ασφαλώς, συμβαίνει στην αντίστροφη περίπτωση. Τι σημαίνει, όμως, σωστό λούσιμο;

Α) Επιλογή του κατάλληλου σαμπουάν. Ένα σαμπουάν που έχει επιλεγεί βάσει του δικού σου τύπου μαλλιών και επιδερμίδας μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα λούσεις καλά τα μαλλιά σου, αποβάλλοντας από το κεφάλι και την τρίχα σου ρύπους, ίχνη λιπαρότητας ή και ξηρότητας. Γι’ αυτό, θα ήταν προτιμότερο να μην αγοράζεις όποιο σαμπουάν βρίσκεις σε προσφορά στο super market, αλλά αυτό που τουλάχιστον ο κομμωτής ή ακόμα καλύτερα ο δερματολόγος σου θα σου προτείνουν. Και δεν είναι απαραίτητο να σου μιλήσουν για κάποιο «φαρμακευτικό» σαμπουάν., εκτός αν εντοπίσουν ότι έχεις κάποιο θέμα (π.χ. ξηροδερμία) κι άρα μέχρι να την αντιμετωπίσεις να χρησιμοποιείς ένα ειδικό σαμπουάν από το φαρμακείο.

Β) Εφαρμογή του σαμπουάν. Χωρίς να προσπαθήσουμε να σου το παίξουμε «ειδήμονες της επιστήμης της τρίχας»,  θέλουμε να σου επισημάνουμε την τεράστια σημασία που έχει η ορθή εφαρμογή του κατάλληλου σαμπουάν. Το σαμπουάν δεν είναι μόνο για να λούζεις τις τρίχες σου· το βασικότερο που πρέπει να λούζεις και να καθαρίζεις είναι το κρανίο, εκεί που βρίσκονται οι ρίζες τις τρίχας σου, διότι αυτό είναι που γεννά τη λιπαρότητα προκειμένου να προστατεύει την τρίχα, αυτό είναι που συσσωρεύει ρύπους κ.λπ. Επομένως, είναι και αυτό που χρειάζεται το καλό λούσιμο, το οποίο επιτυγχάνεται με κυκλικές κινήσεις λίγο δυνατές (προσοχή: όχι ατσούμπαλες και πολύ άγριες) χρησιμοποιώντας τα άκρα των δαχτύλων σου. Προφανώς και όλα αυτά τα γνωρίζεις, αλλά μία επισήμανση από πλευράς μας έτσι ώστε να τα εφαρμόζεις σε κάθε λούσιμό σου είναι απαραίτητη, έτσι δεν είναι;

Γ) Συχνότητα λουσίματος. Μην απορείς καθόλου για τη σχέση που συνδέει το κάθε πότε λούζεσαι με το κατά πόσο μπορείς να πετυχαίνεις ή όχι το τέλειο ίσιωμα στα μαλλιά σου. Μπορεί να μην είναι οφθαλμοφανής και άμεση, ωστόσο και τα δύο στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους με μία αλυσιδωτή σχέση. Για παράδειγμα, εάν έχεις συνηθίσει να λούζεσαι μέρα παρά μέρα, τότε: πρώτον, θα έχεις αποδυναμώσει την τρίχα κι άρα ένα λιγότερο υγιές μαλλί δεν μπορεί αν έχει ένα τέλειο ίσιωμα διαρκείας όπως προαναφέραμε, δεύτερον θα έχεις ωθήσει στα μαλλιά σου στο να «λαδώνουν» πάρα πολύ γρήγορα κι άρα πάλι το ίσιωμα να μην κρατάει πολύ και να μη μένει αναλλοίωτο.  Είθισται, η καλύτερη συχνότητα για το λούσιμό μας να είναι οι 2 φορές την εβδομάδα, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, ανά 3 ημέρες. Αν δεν το τηρείς ήδη, προσπάθησέ το!

Δ) Conditioner μαλλιών. Τέλος, η χρησιμοποίηση μαλακτικής μόνο στις άκρες των μαλλιών ή το πολύ από τη μέση και κάτω (και το υπογραμμίζουμε αυτό, κυρίες μου!) είναι εξίσου βοηθητική για ένα όμορφο χτένισμα μετά, ενώ, όσες έχετε έντονη τάση προς ξηρότητα στην τρίχα ή βαμμένα μαλλιά και δη με ντεκαπάζ, τότε είναι απαραίτητη. Δύο πράγματα πιστεύουμε ότι χρήζουν προσοχής εν προκειμένω: Πρώτον, το conditioner δε χρειάζεται να μένει πάνω στα μαλλιά· μόλις το απλώσετε καλά και με τα δάχτυλά σας χωρίσετε τις τρίχες σας, μπορείτε να το αφαιρέσετε, διαφορετικά, όταν το αφήνετε συστηματικά επί 5 λεπτά πιστεύοντας ότι έτσι θα δράσει καλύτερα, το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποδυναμώνετε τα μαλλιά σας. Δεύτερον, η αφαίρεση του εν λόγω προϊόντος πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ενδελεχής ώστε να μην παραμένει μαλακτική και μετά το λούσιμο. Tip: Μπορείς να ελέγχεις το πόσο καλά έχεις ξεβγάλει τη μαλακτική ή και το σαμπουάν σου την ώρα που ισιώνεις τα μαλλιά σου με σεσουάρ ή ισιωτικό ψαλίδι ή γενικότερα όταν κάνεις κάποιο χτένισμα που απαιτεί θερμότητα (π.χ. μπούκλες με το ειδικό ψαλίδι). Αν δεν έχεις αφαιρέσει επαρκώς το σαμπουάν και το conditioner, μόλις πας να «κάψεις» για να ισιώσεις μία τούφα, θα δεις λίγους ή πολλούς καπνούς να βγαίνουν προς τα πάνω!

3)Ανάλογη βαρύτητα αρμόζει να δίνεται και στο στέγνωμα με την πετσέτα.

Εξίσου βασικό με το λούσιμο είναι το στέγνωμα των μαλλιών αν θέλεις να τα ισιώνεις ομοιόμορφα και χωρίς να τα φθείρεις ιδιαίτερα. Πολλές από εμάς κάνουμε το λάθος να τρίβουμε τα μαλλιά μεταξύ τους με την πετσέτα, θεωρώντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο στεγνώνουν καλύτερα. Πλανόμαστε πλάνη οικτρά, όμως! Τι θα κάνεις εσύ που θες να προσέχεις τα μαλλιά σου και να τους κάνεις διάφορα χτενίσματα με την κατάλληλη προετοιμασία; Θα τυλίγεις καλά μία βαμβακερή πετσέτα γύρω από το κεφάλι σου με το που βγαίνεις από το μπάνιο. Θα την αφήνεις για κάμποσα λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα από το νερό και την υγρασία. Μόλις πιστεύεις ότι είναι η ώρα να τη βγάλεις, δε θα τρίβεις με την πετσέτα τα μαλλιά σου γιατί έτσι φριζάρουν, ηλεκτρίζονται και σπάνε, αλλά θα βάζεις την πετσέτα στις παλάμες σου κι ανάμεσα τα μαλλιά τα οποία θα «περνάς» ταμποναριστά. Κατόπιν, θα κάνεις λίγες κινήσεις τύπου μασάζ με την πετσέτα στο κεφάλι σου προκειμένου να απορροφηθεί κι από εκεί η συσσωρευμένη υγρασία και τα μαλλιά σου να στεγνώσουν γρηγορότερα και κατ’ επέκταση να μη φθαρούν ιδιαίτερα από το σεσουάρ.  Κι εφόσον έχεις ακολουθήσει όλα αυτά, μπορείς να….

4)…χτενίσεις τα μαλλιά σου.

Και λέμε «χτενίσεις» κι όχι «βουρτσίσεις» σκόπιμα, υποδηλώνοντας το μέσο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις για να ξεμπλέξεις τα βρεγμένα μαλλιά σου. Πρόκειται για τη χτένα και όχι τη βούρτσα, μιας και η δεύτερη σπάει τις τρίχες και κάνει τα μαλλιά να ηλεκτρίζονται, που σημαίνει ότι δύσκολα θα έχουν ένα τέλειο ίσιωμα. Μία χτένα με λίγα κι αραιά δόντια πάνω είναι ό,τι πρέπει, δεδομένου ότι ξεμπλέκει τα νωπά μαλλιά, τα βοηθάει να στεγνώσουν πιο γρήγορα, και, το κυριότερο, τα ωθεί σε ένα πρώιμο ίσιωμα που η ίδια πετυχαίνει. Εναλλακτικά, μπορείς να αξιοποιείς και μία χτένα με πολλά λεπτά δοντάκια, όπως αυτές που χρησιμοποιούν στα κομμωτήρια κατά το χτένισμα όταν κουρεύεσαι. Διότι κι αυτή η χτένα έχει την ιδιότητα να ισιώνει από μόνη της και ως ένα βαθμό την τρίχα.

5)Περνάμε τώρα στο στέγνωμα με το σεσουάρ.

Ένα καλό πιστολάκι μαλλιών με δυνατή ισχύ είναι ό,τι καλύτερο για να στεγνώνεις γρήγορα κι αποτελεσματικά τα μαλλιά σου σαν επαγγελματίας! Το βασικό κόλπο για να πάρουν ήδη μία ίσια μορφή τα μαλλιά σου είναι να τα στεγνώσεις μόνο στην αρχή από την αντίθετη φορά της τρίχας (γυρίζοντας παραδείγματος χάριν το κεφάλι ανάποδα) και όλη την υπόλοιπη ώρα φυσώντας τα με το ζεστό αέρα προς τη σωστή φορά της τρίχας. Εδώ σού έχουμε δύο ξεχωριστά μυστικά που είναι υποχρεωτικά για ένα τέλειο ίσιωμα:

1ον: Όταν το μαλλί σου είναι κατά 80% στεγνωμένο, αν δε θέλεις να το καταστρέψεις με τη θερμότητα από το σεσουάρ αλλά και από τη θερμότητα που θα χρησιμοποιήσεις μετά για να το ισιώσεις, βάζεις 2 σταγόνες από κάποιο λαδάκι του εμπορίου. Αυτό το έλαιο πρέπει να το έχεις τρίψει πρώτα καλά μέσα στις παλάμες σου κι ύστερα να το περνάς από τις άκρες των μαλλιών σου, ενώ, με την τελευταία ποσότητα που μένει μέσα στη χούφτα μπορείς να απλώνεις το προϊόν σε όλο το μαλλί, μέσα και έξω. Με το λάδι αυτό προστατεύεις την τρίχα από τη φθορά λόγω της θερμότητας, ενώ συγχρόνως βοηθάς τα μαλλιά σου στο να παραμείνουν ίσια κάτω και να ισιώσουν ακόμη πιο καλά μετά.

2ον: Εφόσον τα μαλλιά σου έχουν στεγνώσει είτε εντελώς είτε σε ένα ποσοστό της τάξης του 90 – 95%, φύσηξέ τα με φορά προς τα κάτω με τον κρύο αέρα από το πιστολάκι σου. Με αυτή τη μέθοδο κατευθύνεις τη φορά της τρίχας, ενώ είναι εξαιρετική για ατίθασες φύτρες, φράντζες και αφέλειες που πρέπει να στέκονται σε μία συγκεκριμένη θέση.

6)Και φτάσαμε στη στιγμή του ισιώματος!

Επειδή είθισται οι μη κομμώτριες να ισιώνουμε καλύτερα τα μαλλιά μας με την πρέσα κι όχι με το πιστολάκι μαλλιών, επιλέξαμε το πρώτο εργαλείο για να μιλήσουμε γι’ αυτό. Αναλυτικότερα, εφόσον έχεις στεγνώσει καλά τα μαλλιά σου κι έχεις περάσει το προϊόν προστασίας από τη θερμότητα (το λαδάκι για παράδειγμα), αφήνεις το ισιωτικό μαλλιών να προθερμανθεί για μερικά δευτερόλεπτα ή ακόμη και λεπτά. Χωρίζεις τα μαλλιά σου στη μέση, σαν να κάνεις δύο κοτσιδάκια εκατέρωθεν. Ξεκινάς ισιώνοντας από τη μία πλευρά κι έπειτα περνάς στην άλλη. Σε κάθε πλευρά, αφήνεις τούφες κάτω ελεύθερες για ίσιωμα, μέχρι να φτάσεις στα πάνω – έξω μαλλιά σου. Με το ισιωτικό πρέπει να πιάνεις κάθε τούφα από τη ρίζα της και να το τραβάς απαλά προς τα κάτω, αλλά προσοχή: μη εμμένεις σε κάποια σημεία περισσότερο διότι θα δημιουργηθεί μία γραμμή που δεν τη θέλουμε στο ίσιωμα, μία γραμμή που δείχνει ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει καεί περισσότερο. Αφού τελειώσεις με όλες τις τούφες κι από τις δύο πλευρές, μπορείς να χωρίσεις και πάλι τα μαλλιά σου και να πιάνεις τούφες πιο χοντρές και πιο «αναμειγμένες» έτσι ώστε να ενωθούν ομοιόμορφα τα ισιωμένα μαλλιά. Και πάλι πρόσεχε να μη σου μένει η πρέσα περισσότερο σε κάποια σημεία και προκαλεί αυτές τις οριζόντιες γραμμές.

7)Για να μη φαίνεται η ψαλίδα όταν ισιώνεις τα μαλλιά…

…πέρνα πρώτα λίγη σιλικόνη ή λίγο μετάξι στις άκρες που έχουν έντονη ψαλίδα κι έπειτα πέρνα από πάνω τους το ισιωτικό. Με αυτή τη μέθοδο, η ψαλίδα δεν ξεχωρίζει και τόσο πολύ, αλλά μοιάζει να ενώνεται με την υπόλοιπη υγιή τρίχα.

8)Και ολοκλήρωσε το τέλειο ίσιωμα κάπως έτσι:

Φυσώντας και πάλι για ένα λεπτό τα μαλλιά σου προς τα κάτω με την κρύα σκάλα από το πιστολάκι μαλλιών και, τελικά, ψεκάζοντας με λίγη λακ. Τι να προσέξεις σε σχέση με τη λακ;
α) Να μην ψεκάζεις με αυτήν σε όλη την έκταση των μαλλιών σου αλλά μόνο στην κορυφή του κεφαλιού και μέχρι τη μέση το πολύ, διότι εάν υπάρχει λακ στις ισιωμένες άκρες κολλούν και γρήγορα «σπάνε», με την έννοια ότι «τσαλακώνουν» και συνεπώς δεν παραμένουν ίσιες, β) Να βάζεις λίγη ποσότητα, γιατί διαφορετικά τα μαλλιά κολλούν μεταξύ τους, γίνονται ξηρά σα στάχυα και μοιάζουν θαμπά, οπότε πάει το τέλειο ίσιωμα, και γ) Να ψεκάζεις από μία απόσταση περίπου 20 εκατοστών έτσι ώστε να αποφεύγεται και πάλι αυτό το «κολλώδες» αποτέλεσμα.

Αυτές ήταν οι 8 συμβουλές, τα 8 μυστικά, τα 8 κόλπα, οι 8 τρόποι, τα 8 βήματα (όπως θέλεις ονομάτισέ τα!) αναφορικά με το πώς να επιτυγχάνεις ένα τέλειο ίσιωμα κάθε φορά που το επιθυμείς. Όλα είναι εξίσου σημαντικά οπότε καλό θα ήταν να τους δώσεις την πρέπουσα σημασία , δίχως να υποτιμήσεις κάποιο από αυτά. Καλή επιτυχία στο επόμενο ίσιωμα, λοιπόν!!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα