Αρχική / Μαλλιά / Πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου – Συμβουλές και σπιτικές μάσκες
πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου

Πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου – Συμβουλές και σπιτικές μάσκες

Σε προβληματίζει συχνά το πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου; Μήπως δεν είσαι αρκετά ικανοποιημένη με τον τρόπου που φροντίζεις τα μαλλιά σου; Αν ναι τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το άρθρο μας προκειμένου να μάθεις το πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου εύκολα αλλά και με το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Προτού ξεκινήσουμε να σου αναφέρουμε μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις τι είδους είναι η επιδερμίδα των μαλλιών σου. Μιας και ο κάθε τύπος μαλλιού θέλει διαφορετική φροντίδα προκειμένου να τα μαλλιά σου να αποκτήσουν μια υγιή όψη. Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη επιδερμίδας είναι η λιπαρή, η ξηρή και η κανονική.

Πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου: Συμβουλές σωστής φροντίδας.

 1. Σωστό λούσιμο: Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες είναι το να λούζουν τα μαλλιά τους είτε καθημερινά είτε πολύ σπάνια. Αν θες να έχεις ένα υγιές μαλλί θα πρέπει να τα λούζεις περίπου ανά 3 ημέρες. Ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα, τα μαλλιά σου θα σταματήσουν να λαδώνουν και η τρίχα σου δεν θα αδυνατίζει. Βέβαια με το σωστό λούσιμο θα αποκτήσεις και πιο μακριά μαλλιά γρήγορα καθώς για να να μακρύνουν χρειάζεται να λούζονται μεν όχι όμως επί καθημερινής βάσεως.
 2. Καθημερινό χτένισμα μαλλιών – σωστό χτένισμα μαλλιών: Όσο απλό και να σου φαίνεται, το χτένισμα αποτελεί μια αναγκαία πράξη περιποίησης των μαλλιών σου. Με το χτένισμα διώχνεις τις νεκρές τρίχες που υπάρχουν στα μαλλιά σου δίνοντας χώρο στις καινούργιες να αναπτυχθούν και να τις αντικαταστήσουν. Αν δεν απομακρύνεις τις νεκρές τρίχες από το κεφάλι σου θα μαζεύονται και θα προσδίδουν τουλάχιστον μια όψη ενός παραμελημένου μαλλιού. Συνεπώς αφού σε απασχολεί το πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου θα πρέπει να τα χτενίζεις καθημερινά τουλάχιστον 2 φορές. Τι έχει ακόμη περισσότερη σημασία όσον αφορά στο χτένισμα; Το πώς να το κάνεις. Για να μην σπάνε οι τρίχες σου αλλά αντίθετα να φαίνονται όμορφες, δυνατές, υγιείς και λαμπερές, είναι μακράν προτιμότερο να χτενίζεσαι με μία χτένα που έχει πάνω της λίγα χοντρά και αραιά δόντια κι όχι με μία βούρτσα που είναι γεμάτη με μικρά πλαστικά τριχάκια.
 3. Βάλε το σωστό σαμπουάν: Μια εξίσου καταστροφική συνήθεια που κάνουν πολλές γυναίκες είναι να βάζουν ό,τι σαμπουάν βρουν μπροστά τους στα μαλλιά τους. Η εσφαλμένη αυτή συνήθεια όχι μόνο δεν κάνει τα μαλλιά σου να φαίνονται ωραία, αλλά αποδυναμώνει την τρίχα, κάνει τα μαλλιά σου να θέλουν πιο συχνά λούσιμο αλλά και να μην φαίνονται τόσο υγιή. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να βρεις όπως σου προαναφέραμε τι είδους είναι η επιδερμίδα του κεφαλιού σου αλλά και το είδος της τρίχας σου και στην συνέχεια να διαλέξεις ένα σαμπουάν που σου ταιριάζει. Εννοείται πως τουλάχιστον ένας πωλητής σε ειδικό κατάστημα (αν όχι φαρμακοποιός ή δερματολόγος) μπορεί κάλλιστα να σε βοηθήσει. Αν πάρεις ένα σαμπουάν «αντίθετο» (π.χ. ενώ έχεις λιπαρά μαλλιά να αγοράσεις σαμπουάν για ξηρά μαλλιά) από αυτό που χρειάζεται το μαλλί σου το αποτέλεσμα θα είναι να επιδεινώσεις το φαινόμενο της λιπαρότητας ή της ξηροδερμίας αντίστοιχα.
 4. Μην αγοράζεις χημικά σαμπουάν: Μια ακόμη συμβουλή σχετικά με το πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου είναι να αποφεύγεις τα χημικά σαμπουάν όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα σαμπουάν αυτά εκτός του ότι δεν αποδίδουν όσο καλά όσο τα φυσικά προκαλούν αλλεργίες και καταστρέφουν την τρίχα. Συνεπώς θα ήταν καλό να αγοράζεις σαμπουάν από μαγαζιά που έχουν βιολογικά προϊόντα ή ακόμη κι από φαρμακεία. Τα βιολογικά σαμπουάν έχουν καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και πιο ωραία και φυσική μυρωδιά.
 5. Πρόσεχε τι βάζεις στα μαλλιά σου: Όπως αναφέραμε το είδος του σαμπουάν και ο τρόπος παρασκευής τους είναι πολύ σημαντικός για την υγιή όψη των μαλλιών. Βέβαια όπως γνωρίζεις καλά τα σαμπουάν δεν είναι τα μόνα προϊόντα που βάζουμε στα μαλλιά μας. Όλες μας χρησιμοποιούμαι αν όχι καθημερινά τουλάχιστον με μεγάλη συχνότητα προϊόντα styling. Τα συγκεκριμένα προϊόντα κρύβουν πολλές παγίδες και μπορούν πολύ εύκολα να καταπονήσουν την τρίχα και να δημιουργήσουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούμε. Σημαντικό είναι το να αποφεύγεις προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ μιας και η συγκεκριμένη ουσία κάνει τα μαλλιά να θαμπώνουν και να χάνουν έτσι την λάμψη τους, ενώ με τον καιρό η τρίχα αδυνατίζει και σπάει πιο εύκολα. Καλό θα ήταν να διαλέξεις προϊόντα τα οποία περιέχουν σιλικόνη. Η σιλικόνη είναι μια ουσία η οποία δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα στα μαλλιά και τα διαφυλάσσει από την καταστροφική δράση της θερμότητας, αλλά και τους χαρίζει μια μοναδική λάμψη. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σιλικόνη είναι ένα χημικό προϊόν, άρα συμπεραίνουμε ότι δεν κάνει να βάζεις στα μαλλιά σου καθημερινά. Για να ευεργετηθείς από τα θετικά της σιλικόνης καλό θα ήταν να την χρησιμοποιείς το μέχρι 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
 6. Απόφευγε την θερμότητα: Αν θες να έχεις ένα τέλειο μαλλί που να μην έχει θαμπάδες, να μην φαίνεται καμένο αλλά και να είναι άψογο θα πρέπει να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς συσκευές που παράγουν θερμότητα όπως το πιστολάκι, το ισιωτικό και γενικότερα οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή χρησιμοποιείς. Η εκτεταμένη έκθεση στην θερμότητα αφυδατώνει την τρίχα και την καταστρέφει σιγά σιγά προσδίδοντας την όψη του καμένου μαλλιού. Επιπλέον η πολλή θερμότητα αποτρέπει την αύξηση της τρίχας με αποτέλεσμα να μην μακραίνει το μαλλί αλλά και να δημιουργείται ψαλίδα στις άκρες των μαλλιών. Ακόμα και το καυτό νερό αποδυναμώνει την τρίχα και προκαλεί καταστροφή. Για αυτό καλό θα ήταν να σταματήσεις να λούζεσαι με καυτό νερό και να προτιμάς συνέχεια το χλιαρό νερό.

Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας δεν θα αναρωτιέσαι πλέον για το πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου. Βέβαια για να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο την υγειά των μαλλιών σου και να τα φροντίζεις όσο το δυνατόν περισσότερο είναι αναγκαίο να βάζεις μια φυσική μάσκα στα μαλλιά σου τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι μάσκες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από φυσικά προϊόντα και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μαλλιού σου. Για να σε διευκολύνουμε θα σου δώσουμε τις οδηγίες για να κατασκευάσεις μόνη σου δύο από τις καλύτερες φυσικές μάσκες που μπορείς να βάλεις στα μαλλιά σου.

1.Σπιτική μάσκα για θρέψη και βαθιά ενυδάτωση της τρίχας

Τι θα χρειαστείς:

 • Μισή κούπα γάλα (κατά προτίμηση το γάλα να είναι φρέσκο).
 • 3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
 • 1 Κουταλιά της σούπας μέλι.

Οδηγίες :
Προτού ξεκινήσεις την διαδικασία παρασκευής της μάσκας πρέπει να βρεις ένα κατσαρολάκι ή ένα μπρίκι προκειμένου να ζεστάνεις το γάλα. Μόλις δεις ότι το γάλα έχει ζεσταθεί ρίχνεις μέσα το μέλι σιγά σιγά και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και αυτό. Μόλις δεις ότι το μέλι έχει λιώσει και έχει γίνει ένα με το γάλα τότε προσθέτεις και το ελαιόλαδο και ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί. Η μάσκα που θα σου μάθει το πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου θα είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσεις έπειτα από λίγο, αφού πρώτα γίνει χλιαρό το μείγμα. Μόλις η μάσκα σου είναι έτοιμη την απλώνεις σε όλο το μήκος και τον όγκο των μαλλιών σου και την αφήνεις τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά, αν έχεις χρόνο μπορείς και περισσότερη ώρα. Τέλος ξεπλένεις με νερό, λούζεσαι με ένα χέρι ή αν χρειαστεί και δεύτερο χέρι σαμπουάν. Επαναλαμβάνεις τουλάχιστον μία με δύο φορές το μήνα, αν και το ιδανικό είναι μια φορά ανά βδομάδα.

2.Σπιτική μάσκα κατά της φθοράς που προκαλείται από την θερμότητα

Τι θα χρειαστείς:

 • 2 κουταλιές της σούπας μέλι.
 • 1 κρόκο αυγού.
 • 1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο.

Οδηγίες:
Αφού μαζέψεις όλα τα απαραίτητα υλικά, απομονώνεις τον κρόκο από το υπόλοιπο αυγό και τον ρίχνεις μέσα σε ένα μπολάκι. Αμέσως, χτυπάς τον κρόκο του αυγού ακριβώς όπως θα έκανες αν έφτιαχνες ομελέτα. Στην συνέχεια μέσα στο μπολ ρίχνεις το ελαιόλαδο και το μέλι σου τηρώντας πάντα τις αναγραφόμενες ποσότητες. Μόλις έχεις ρίξει όλα τα υλικά σου, ανακατεύεις πολύ καλά το μείγμα σου. Πλέον η μάσκα των μαλλιών σου είναι έτοιμη, και μπορείς να την εφαρμόσεις άμεσα. Την μάσκα πρέπει να την απλώνεις σε όλη την έκταση του μαλλιού σου από τις ρίζες εώς τις άκρες. Αν έχεις πολύ μαλλί και δεν σου φτάνει η ποσότητα μπορείς να διπλασιάσεις τις ήδη αναγραφόμενες. Καλό θα ήταν να αφήσεις την μάσκα να δράσει για 30 λεπτά. Μόλις παρέλθει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να ξεπλύνεις πολύ καλά την μάσκα με χλιαρό νερό μέχρι να φύγει τελείως. Επιπλέον καλό θα ήταν να πλύνεις τα μαλλιά σου με ένα μαλακό σαμπουάν.

x

Check Also

φροντίδα για ίσια μαλλιά

Φροντίδα για ίσια μαλλιά – 30 Tips που πρέπει να ξέρεις

Ό,τι τύπο μαλλιού κι αν έχεις, το άρθρο αυτό σίγουρα θα σου ...

μάσκα μαλλιών για ίσιωμα

Μάσκα μαλλιών για ίσιωμα – Καλύτερες σπιτικές θεραπείες

Πόση σημασία δίνουμε στην περιποίηση των μαλλιών μας; Συνήθως ασχολούμαστε με το ...

μάσκα μαλλιών με μέλι

Μάσκα μαλλιών με μέλι – Επίλεξε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο

Πολλά προϊόντα του εμπορίου που προορίζονται τόσο για την επιδερμίδα όσο και ...