Γυναικεία τριχόπτωση – Αιτίες και πρόληψη

Η τριχόπτωση και γενικά η αραίωση των μαλλιών, θεωρούμε ότι είναι «αντρική υπόθεση», πράγμα που ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δυστυχώς υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος γυναικείου πληθυσμού που υποφέρει από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η γυναικεία τριχόπτωση είναι ένα φαινόμενο για το οποίο οι περισσότερες γυναίκες που το υφίστανται δε θέλουν να μιλάνε και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να το κρύψουν. Άλλωστε, είναι αλήθεια πως η αραίωση στα μαλλιά μιας γυναίκας αποτελεί μεγάλο εχθρό για την εμφάνιση και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθησή της.

Αν αισθάνεστε ότι τα μαλλιά σας έχουν χάσει τον όγκο, την πυκνότητα και τη ζωντάνια τους και έχετε αρχίσει να παρατηρείτε κάποια αραίωση, να ξέρετε ότι δεν είστε η μόνη γυναίκα που το βιώνει αυτό. Η γυναικεία τριχόπτωση (ή έστω αραίωση) είναι ένα φαινόμενο που πλέον παρατηρείται συχνά εξαιτίας διαφόρων παραγόντων και μάλιστα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εμφάνισή της, φέρει το άγχος και οι στρεσογόνες καταστάσεις. Καλό είναι πάντως αν έχετε κάποιο δείγμα τριχόπτωσης που σας προβληματίζει να επισκεφθείτε γιατρό. Ίσως είναι απλά εποχιακό φαινόμενο ίσως όμως να χρειαστείτε και κάποια βοήθεια.

Εμείς θα σας ενημερώσουμε για τις συνήθεις αιτίες που προκαλούν τη γυναικεία τριχόπτωση, καθώς και για το ποια μπορεί να είναι η πρόληψη απέναντι στην εμφάνισή της και θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές.

Γυναικεία τριχόπτωση – Αιτίες εμφάνισης

1. Άγχος – Στρες

Όπως ήδη αναφέραμε, ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για την εμφάνιση της τριχόπτωσης, δεν είναι άλλος από το άγχος και το στρες που έχουμε στην καθημερινότητά μας. Η πίεση που ενδεχομένως βιώνουμε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας, δεν αντανακλάται μόνο στη διάθεση αλλά και στην εξωτερική μας εμφάνιση. Ειδικότερα, αν έχετε περάσει τους τελευταίους μήνες κάποια πολύ σοβαρή και δύσκολη για εσάς κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μετά το πέρας της περιόδου αυτής το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Η αραίωση των μαλλιών, γνωστή ως αλωπεκία, είναι πολύ πιθανόν να γίνει εμφανής και 100 μέρες μετά από μια κατάσταση που αποτέλεσε σοκ για τον οργανισμό σας. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι, η απότομη απώλεια βάρους, μια σοβαρή ασθένεια, η γέννηση ενός παιδιού, μια μετακόμιση, ένα διαζύγιο, κ.ά. Σε τέτοιες περιπτώσεις ιδιαίτερα στρεσογόνες , η ξαφνική υπερπαραγωγή των ορμονών του στρες, διαταράσσει το φυσιολογικό κύκλο ζωής της τρίχας.

2. Διατροφή

Ένας άλλος παράγοντας με τον οποίο είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται η γυναικεία τριχόπτωση, είναι οι διατροφικές μας συνήθειες. Εμείς οι γυναίκες, πολύ συχνά προκειμένου να αποκτήσουμε ή να διατηρήσουμε το σώμα που επιθυμούμε, αλλάζουμε τη διατροφή μας και ακολουθούμε αυστηρές δίαιτες ή κάνουμε έντονη σωματική άσκηση. Οι απότομες αλλαγές στη διατροφή μας και συγκεκριμένα η απουσία υδατανθράκων από το μενού μας, έχουν αισθητές επιπτώσεις σε σημεία όπως το τριχωτό του σώματός μας, που δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τα όργανα ζωτικής σημασίας του οργανισμού μας.

3. Κληρονομικότητα

Παρότι μιλάμε για μία «πάθηση» η οποία κατά κύριο λόγο πλήττει το αντρικό φύλο, όπως προαναφέραμε είναι μεγάλα τα ποσοστά και στη γυναικεία τριχόπτωση. Αν και εφόσον, λοιπόν, ανήκε η μητέρα σας σε αυτή την κατηγορία και είχε εμφανίσει προβλήματα αραίωσης στο τριχωτό της κεφαλής της, υπάρχουν πολλές πιθανότητες σύμφωνα με την κληρονομικότητα (όπως και με άλλες παθήσεις) να παρουσιάσετε και εσείς αντίστοιχο πρόβλημα με τα μαλλιά σας. Δεν είναι, βέβαια, απαραίτητο ότι θα σας το κληροδοτήσει, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν το ελέγξετε.

4. Διαταραχές θυρεοειδούς

Αν έχετε παρατηρήσει αραίωση στα μαλλιά σας και τριχόπτωση σε έντονο βαθμό και γνωρίζετε ότι έχετε κάποιο θέμα με το θυρεοειδή σας ή κάνετε κάποια αγωγή για αυτό, φροντίστε να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο σας μήπως και υπάρχουν κάποιες διαταραχές του θυρεοειδούς γιατί ενδέχεται να προκαλούν αυτές την τριχόπτωση.

5. Εποχή

Η τριχόπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αποτελεί και ένα εποχιακό φαινόμενο οπότε δεν είναι πάντα ανησυχητική γιατί συμβαίνει σε όλες μας κάποια χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, η τριχόπτωση είναι πολύ πιο έντονη το φθινόπωρο σύμφωνα και με μια πρόσφατη σουηδική έρευνα.

6. Πρόσφατη γέννα

Είναι πολύ πιθανό σε γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει να παρατηρηθεί κάποια αραίωση και κάποιο ίχνος τριχόπτωσης της κεφαλής. Δεν είναι ανησυχητικό και συνήθως επανέρχεται στο φυσιολογικό του. Αν όμως περάσουν κάποιοι μήνες και δε δείτε βελτίωση στον όγκο και την πυκνότητα των μαλλιών σας, τότε ίσως και να χρειαστεί ν’ απευθυνθείτε σε γιατρό.

Γυναικεία τριχόπτωση – Συμβουλές πρόληψης και καταπολέμησης

1. Άφησε τα μαλλιά σου ελεύθερα στον ύπνο

Φροντίστε ώστε να αφήνετε τα μαλλιά σας ελεύθερα στον ύπνο, να μην κοιμάστε δηλαδή με πιασμένα μαλλιά σε αλογοουρά ή με ρόλεϊ. Αν τα έχετε πιασμένα σφιχτά, εμποδίζεται η ανάπτυξη της τρίχας και τα μαλλιά αποδυναμώνονται και γίνονται πιο εύθραυστα.

2. Τρώγε σωστά και επέλεξε τροφές που τρέφουν τη ρίζα των μαλλιών σου

Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και κυρίως να μην κάνετε απότομες αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Όπως προείπαμε, η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε διαρκείς και αυστηρές δίαιτες που συχνά ακολουθούμε ή σε έλλειψη κάποιων ουσιών από το ημερήσιο μενού μας (π.χ. υδατάνθρακες). Ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η βιταμίνη D, είναι συμπληρώματα που δυναμώνουν τα μαλλιά και προλαμβάνουν την τριχόπτωση.

3. Κάνε έναν έλεγχο τον σίδηρο στον οργανισμό σου

Αν ανήκετε στις γυναίκες που έχουν πολύ χαμηλό σίδηρο ή που έχουν μόλις γεννήσει, είναι καλό να κάνετε ακόμα και προληπτικά γενικές εξετάσεις αίματος γιατί βρίσκεστε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της γυναικείας τριχόπτωσης. Συμβουλευτείτε, λοιπόν, το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό ως προς την πτώση των μαλλιών σας ή έστω και προληπτικά αν ανήκετε στις γυναίκες που αναφέραμε.

4. Χρησιμοποίησε σωστά προϊόντα πρόληψης της τριχόπτωσης

Αν εμφανίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης ή θέλετε να το προλάβετε, υπάρχουν ειδικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ως αγωγή για την τριχόπτωση ή απλά για ενδυνάμωση της τρίχας και πρόληψη. Για παράδειγμα, μπορείτε να προμηθευτείτε μάσκες αναδόμησης, τονωτικά σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης, σαμπουάν για όγκο, θεραπείες για πυκνότητα και όγκο, σέρουμ ενδυνάμωσης, μάσκες κατά της τριχόπτωσης κλπ. Πολλά εξειδικευμένα προϊόντα θα τα βρείτε μόνο στα φαρμακεία ή σε κομμωτήρια. Κάποια άλλα κυκλοφορούν και στο εμπόριο σε γνωστά καταστήματα καλλυντικών. Καλό είναι φυσικά οποιοδήποτε προϊόν πριν το χρησιμοποιήσετε να συμβουλευτείτε γιατρό.

5. Περιόρισε τη χρήση extension στα μαλλιά σου

Προσοχή αν είστε λάτρεις των extension στην υπερβολική χρήση τους. Μην το παρακάνετε γιατί εμποδίζουν την τρίχα από τη σωστή ανάπτυξή της, με αποτέλεσμα να κάνουν τα μαλλιά σας πιο αδύναμα και εύθραυστα και άρα «επιρρεπή» στην πτώση.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα