Αρχική / Μαλλιά / Φυσική φροντίδα μαλλιών – 20 Διαφορετικές συμβουλές
φυσική φροντίδα μαλλιών

Φυσική φροντίδα μαλλιών – 20 Διαφορετικές συμβουλές

Τα μαλλιά μας αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη της εξωτερικής εμφάνισης, ένα σημείο που δύναται να αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το παρουσιαστικό και την εικόνα μας, καθώς και τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Επομένως, καθίσταται επιτακτικό το να ξέρουμε πώς να τα φροντίζουμε σωστά, πώς να αξιοποιούμε φυσικά υλικά για διάφορες επιθυμίες μας και πώς να χρησιμοποιούμε το ο,τιδήποτε πάνω τους. Η φυσική φροντίδα μαλλιών, λοιπόν, είναι το πυρηνικό ζήτημα γύρω από το οποίο θα κινηθούμε στο παρόν άρθρο του περιοδικού μας. Ρίξτε μία ματιά σε ό,τι σας ενδιαφέρει περισσότερο και ξεκινήστε να το εφαρμόζετε σήμερα κιόλας!!

Φυσική φροντίδα μαλλιών – 20 Διαφορετικές συμβουλές 

Α) Φυσική φροντίδα μαλλιών με ΧΑΜΟΜΗΛΙ:

Για λάμψη, θρέψη και εις βάθος ενυδάτωση:

Χρησιμοποιώντας το αφέψημα χαμομηλιού στα μαλλιά σας, τόσο πριν το λούσιμο όσο και κατά τη διάρκεια του λουσίματός σας, αυτά θρέφονται σε βάθος, ενυδατώνονται, δυναμώνουν κι εν γένει γίνονται υγιή κι όλο και πιο δυνατά. Αφού τα ξεβγάλετε, είναι εμφανές ότι γίνονται πιο λαμπερά. Πολλές γυναίκες από τα πολύ παλαιά χρόνια το χρησιμοποιούν και το προτιμούν από οποιοδήποτε έλαιο, οποιαδήποτε μάσκα μαλλιών, ακόμη κι από τη μαλακτική!

Αντί για μαλλακτική:

Αναφερόμενες μόλις στη μαλλακτική μαλλιών που δε χρησιμοποιούν όσες βάζουν χαμομήλι για τα μαλλιά τους, μιλάμε στην ουσία για τις μαλακτικές ιδιότητες που έχει το χαμομήλι. Την ώρα του μπάνιου, λοιπόν, κι αφού πρώτα έχετε λουστεί καλά με το σαμπουάν σας, μπορείτε να απλώνετε είτε στις άκρες είτε από τη μέση και κάτω είτε σε ολόκληρο το μήκος των μαλλιών σας κάμποση ποσότητα από χαμομήλι που θα έχετε ήδη έτοιμο. Προσέξτε να μην είναι ζεστό. Για να πειστείτε για την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού ως φυσικού conditioner για τα μαλλιά σας, αρκεί απλώς να ανατρέξετε στο παρελθόν, ακόμη κι έναν αιώνα πίσω ή ίσως και περισσότερο, όπου θα διαπιστώσετε ότι κάθε νεαρή κοπέλα καθώς και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ξέπλεναν τα μαλλιά τους αποκλειστικά και μόνο με χαμομήλι. Το επέλεγαν αφενός διότι εκείνες τις εποχές ασφαλώς και δεν υπήρχαν όλα αυτά τα προϊόντα για τα μαλλιά που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο αφετέρου επειδή γνώριζαν πολύ καλά τις εκπληκτικές ιδιότητές που έχει το χαμομήλι για τα μαλλιά: ότι δηλαδή τα ενυδατώνει, τα απολυμαίνει και τα θρέφει, ότι τα μαλακώνει και τους δίνει όγκο κάνοντάς τα πλούσια και λαμπερά, ενώ, παράλληλα, τα «ανοίγει» με τον καιρό όσον αφορά στο χρώμα τους.

Για άνοιγμα του χρώματος των μαλλιών (Φυσικό ντεκαπάζ):

Όπως προαναφέραμε, μία από τις βασικές ιδιότητες που έχει το χαμομήλι για τα μαλλιά είναι και το φυσικό άνοιγμα που μπορεί να επιτύχει, μιας και έχει την ικανότητα να ανοίγει έναν με δύο τόνους το χρώμα των μαλλιών μας, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των γυναικών και των κοριτσιών στις οποίες η μακροχρόνια χρησιμοποίηση του χαμομηλιού για τα μαλλιά τους τούς άνοιξε ακόμη περισσότερο το χρώμα των τελευταίων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, κι αναλόγως βέβαια με το πού εφαρμόζεται το χαμομήλι για τα μαλλιά, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ολοένα και πιο ανοιχτόχρωμες, ολοένα και πιο ξανθές ανταύγειες.

1ος τρόπος εφαρμογής:

Μόλις βγείτε από το μπάνιο, σκουπίζετε ταμποναριστά τα μαλλιά σας προκειμένου να φύγουν τα πολλά νερά και να μη στάζουν από τα μαλλιά σας. Χτενίζετε καλά τα μαλλιά σας κι έπειτα σκουπίζετε άλλη μία φορά τα μαλλιά σας με την πετσέτα για τα υπόλοιπα νερά που θα προκύψουν μετά το χτένισμα. Αμέσως, απλώνετε σε όλη την έκταση των μαλλιών σας ή μόνο σε μεμονωμένα σημεία που εσείς θέλετε (π.χ. από τη μέση και κάτω ή σε συγκεκριμένες τούφες) το χαμομήλι για τα μαλλιά και το αφήνετε τουλάχιστον για 20 λεπτά. Εάν έχετε χρόνο, μπορείτε να το αφήσετε και περισσότερη ώρα. Τέλος, στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το πιστολάκι, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ξαναλούζεστε για να φύγει το χαμομήλι. Επαναλαμβάνετε την αναφερόμενη διαδικασία όσο συχνά θέλετε, ακόμη και σε κάθε λούσιμο εάν βιάζεστε να δείτε αποτελέσματα!

2ος τρόπος εφαρμογής:

Ένας εναλλακτικός τρόπος να ανοίξει το χρώμα των μαλλιών σας φυσικά είναι να απλώνετε το χαμομήλι για τα μαλλιά πριν το λούσιμο και να στέκεστε κάτω από τον ήλιο. Τι έχετε να κάνετε; Πολύ απλά, ετοιμάζετε πάλι μία κούπα από αφέψημα χαμομηλιού και το αφήνετε λίγα λεπτά, έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε στεγνά μαλλιά, που δεν έχουν πάνω τους προϊόντα styling (ζελέ, λακ, διάφορα λάδια κ.λπ.), απλώνετε παντού ή σε όποια σημεία επιθυμείτε το χαμομήλι και περιμένετε για τουλάχιστον 30 λεπτά σε κάποιο σημείο που υπάρχει ήλιος – στη βεράντα, στο μπαλκόνι, στον κήπο, στην ταράτσα, ακόμη και στην παραλία! Αν έχετε λιγότερο ή περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, προσαρμόστε τον αναλόγως. Εν συνεχεία, μπαίνετε για μπάνιο και λούζετε καλά τα μαλλιά σας. Επαναλαμβάνετε όσο πιο τακτικά μπορείτε για να δείτε πιο γρήγορα τις ξανθές ανταύγειες και το γενικότερο άνοιγμα των μαλλιών σας.

 

Β) Φυσική φροντίδα μαλλιών με ΛΕΜΟΝΙ:

Αντί για λακ:

Ανέκαθεν το λεμόνι στα μαλλιά χρησιμοποιείτο ως φυσικό προϊόν που χαρίζει ένα αποτέλεσμα ισοδύναμο με αυτό της λακ. Οι μεγαλύτερες από εσάς κυρίες και σίγουρα οι μαμάδες και οι γιαγιάδες σας θα το γνωρίζουν! Συγκεκριμένα, οι τρεις εναλλακτικές και διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις που έχει το λεμόνι στα μαλλιά ως συστατικό αντίστοιχο της λακ του εμπορίου είναι οι ακόλουθες:

Για τις φύτρες ή/ και τις σπασμένες τρίχες που εξέχουν:

Εάν έχετε ισιώσει τα μαλλιά σας ή εάν τα έχετε πιάσει μια ωραία αλογοουρά και ορισμένες καμένες – σπασμένες τρίχες ή και φύτρες εξέχουν ενοχλητικά, τότε δεν έχετε παρά να κόψετε στη μέση ένα λεμονάκι, να στύψετε στα δάχτυλά σας πάνω μερικές σταγόνες και να τις εφαρμόσετε στα μαλλιά που «πετούν».

Για να μείνουν οι μπούκλες και τα κυματιστά μαλλιά.

Μπορείτε να κάνετε λίγο ή πολύ  κυματιστά μαλλιά χωρίς καν να χρησιμοποιήσετε θερμότητα. Πολύ απλά, μετά από το λούσιμο, πλέκετε πλεξουδάκια, πλεξούδες, γαλλικές ή ολλανδικές πλεξούδες ή ό,τι άλλο θέλετε και αφήνετε το συγκεκριμένο χτένισμα τουλάχιστον για 2 ώρες ή, ακόμη καλύτερα, όλο το βράδυ. Για να κρατήσουν, όμως, έτσι τα μαλλιά σας, πρέπει να στύψετε το χυμό από μισό λεμόνι (στην περίπτωση που έχετε πολύ και πυκνό μαλλί θα χρειαστεί ένα λεμόνι ολόκληρο στυμμένο) και, αφού τα πλέξετε, βουτώντας τα δάχτυλά σας μέσα να τα βρέξετε με αυτό. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με τη λακ δηλαδή.

Για να κρατήσει η φράντζα σας:

Όσες από εσάς έχετε φράντζα ή αφέλειες, τότε σίγουρα θα ξέρετε ότι είναι κάπως… παίδεμα μερικές φορές! Η λύση βρίσκεται και πάλι εδώ. Το λεμόνι στα μαλλιά μπορεί να προσφέρει στη φράντζα σας το κράτημα που θέλετε καθώς και να την κάνει να σταθεί από την πλευρά που σας αρέσει. Έτσι, αφού έχετε λούσει και στεγνώσει εντελώς τα μαλλιά σας, κι αφού έχετε φροντίσει με το πιστολάκι μαλλιών (ή το ισιωτικό) να φυσήξετε τη φράντζα σας προς το επιθυμητό σημείο, στύβετε μισό χυμό λεμονιού σε ένα μπολάκι/ ποτηράκι.  Παίρνετε στα χέρια σας μία χτένα με αραιά δόντια κατά προτίμηση και τη βουτάτε στο χυμό λεμονιού. Χτενίσετε ελαφριά τα μαλλιά σας και voila!

Για την καταπολέμηση της πιτυρίδας (σπιτική μάσκα):

Θα χρειαστείτε:

 • 3 κουταλιές της σούπας από χυμό λεμονιού,
 • 1 φλιτζάνι νερό και
 • 1 κουταλάκι του γλυκού από χυμό λεμονιού (ξεχωριστά, για πιο μετά αυτό).

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Κόβετε στη μέση ένα λεμόνι και στύβετε το μισό. Κρατάτε 3 κουταλιές της σούπας από το χυμό του και τις απλώνετε στις ρίζες των μαλλιών σας. Κάνετε ένα καλό μασάζ στις ρίζες για μερικά λεπτά. Ξεπλένετε τα μαλλιά πολύ καλά μόνο με νερό. Εν συνεχεία, αναμειγνύετε 1 φλιτζάνι νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού από χυμό λεμονιού και ξεπλένετε ξανά τα μαλλιά σας με το μείγμα αυτό. Επαναλαμβάνετε την εν λόγω διαδικασία κάθε 2 μέρες, μέχρι να δείτε ότι το πρόβλημα μειώνεται σταδιακά και εν τέλει εξαλείφεται. Σε περίπτωση που το επιθυμητό αποτέλεσμα καθυστερεί αισθητά, τότε είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός δερματολόγου για την επίλυσή του.

Γ) Φυσική φροντίδα μαλλιών με ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ:

Πριν τη βαφή:

Είναι καλό να μη λούζεστε για μερικές ημέρες προτού βάψετε τα μαλλιά σας, ώστε να πιάσει καλύτερα το χρώμα και να διαρκέσει επομένως περισσότερο. Συγχρόνως, με αυτόν τον τρόπο φροντίζετε και για την υγεία των μαλλιών σας αφού όταν η ρίζα είναι φρεσκολουσμένη σημαίνει ότι δεν έχει παράξει τα απαραίτητα έλαια για την προστασία των μαλλιών και του κεφαλιού σας.

Σπιτική λοσιόν πριν το μπάνιο:

Για να αποκτήσετε υγιή, δυνατά, λαμπερά μαλλιά, που διατηρούν το βαμμένο χρώμα τους για περισσότερο καιρό (αν τα βάφετε) και ξεμπλέκονται εύκολα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία με την απλή σπιτική λοσιόν:

Υλικά και Οδηγίες:

Παίρνετε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα μπροστά είτε από προηγούμενο προϊόν σας είτε το αγοράζετε άδειο σε καταστήματα με καλλυντικά. Ρίχνετε ξύδι ποσότητας ίσης με το ¼ του μπουκαλιού αυτού και συμπληρώνετε με νερό ποσότητας ίσης με τα υπόλοιπα ¾ του μπουκαλιού. Ψεκάζετε κάμποση ποσότητα στα μαλλιά σας, τα οποία πρέπει να είναι στεγνά. Αφήνετε τη σπιτική λοσιόν ξυδιού – νερού να δράσει στα μαλλιά σας για 20 λεπτά κι έπειτα λούζεστε. Εφαρμόζετέ την 1 φορά την εβδομάδα και τα μαλλιά σας θα γίνουν και πάλι λαμπερά και δυνατά!

Ηλεκτρισμένα μαλλιά:

Αν τα μαλλιά σας ηλεκτρίζονται συχνά πυκνά, μία είναι η απλή κι εύκολη λύση, το έξυπνο αυτό κόλπο που θα τα κάνει να σταματήσουν να πετούν: το απορροφητικό χαρτί κουζίνας! Μόλις δείτε ότι πετούν, περνάτε από πάνω προς τα κάτω ένα κομμάτι από χαρτί κουζίνας. Κάνετε το ίδιο και για άλλες περιοχές των μαλλιών, είτε αλλάζοντας κάθε φορά την όψη του χαρτιού (2 όψεις άρα δύο τμήματα μαλλιών) είτε κόβοντας κι άλλο κομμάτι από το χαρτί (για περαιτέρω εφαρμογές στο κεφάλι σε άλλα τμήματα των μαλλιών).

Κομμωτήριο:

Να πηγαίνετε σε ένα κομμωτήριο για ένα φρεσκάρισμα στις άκρες. Το κομμωτήριο αποφασίσαμε να το συγκαταλέξουμε στη λίστα με τις 20 διαφορετικές συμβουλές μας σχετικά με τη φυσική φροντίδα μαλλιών λόγω της σπουδαιότητάς του. Επισημαίνουμε ότι μετά το πρώτο κούρεμα, τα επόμενα χρειάζεται να γίνονται ανά 3 μήνες κι όχι συχνότερα και να φρεσκάρονται μόνο οι άκρες. Μην αφήνετε τους κομμωτές ελεύθερους να κόβουν όσο μαλλί θέλουν!

Θερμότητα:

Αποφύγετε τη συνεχή και άσκοπη χρήση θερμότητας. Ως γνωστόν, μηχανήματα όπως το πιστολάκι, το ισιωτικό μαλλιών και η μπουκλιέρα, αποτελούν για εμάς τις γυναίκες και τα μαλλιά μας σωτήρια εργαλεία, τα οποία δεν παραλείπουμε να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Συγχρόνως, όμως, αποτελούν και την κυριότερη πηγή για καμένες τρίχες και σπασμένα μαλλιά. Δε σας λέμε και κάτι καινούριο, θα μας πείτε. Πράγματι· δε σας λέμε κάτι το νέο και άγνωστο προς εσάς. Σας λέμε, ωστόσο, κάτι που αν το τηρήσετε, τότε είναι εγγυημένη και σίγουρη η ταχεία επαναφορά των φθαρμένων μαλλιών σας στην πρότερη υγιή και λαμπερή τους κατάσταση. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, το πιστολάκι για να στεγνώσετε τα μαλλιά σας γύρω στις 2 φορές την εβδομάδα και μάλιστα από κάποια απόσταση. Όσον αφορά στο ισιωτικό και τα λοιπά συμπράγαλα για τα διάφορα χτενίσματά σου, αποφύγετέ τα όπως ο… «γνωστός κύριος» το λιβάνι!

Χτενίσματα:

Για να μη χρησιμοποιείτε καθημερινά πηγές θερμότητας όπως οι προαναφερόμενες, μπορείτε απλά να πιάνετε τα μαλλιά σας σε διάφορους κότσους, κοτσίδες και πλεξούδες όταν σκοπεύετε να βγείτε από το σπίτι. Επίσης, μπορείτε να αφήνετε τα μαλλιά σας όλο το βράδυ με κάποιου είδους πλεξούδα και το πρωί απλά να τα ξεπλέκετε.

Πιστολάκι μαλλιών:

Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς αναφέραμε και προηγουμένως: πρέπει να χρησιμοποιείτε το σεσουάρ στα μαλλιά σας από μία απόσταση της τάξης των 20 εκατοστών περίπου έτσι ώστε να μην ξηραίνονται, να μη φθείρονται, να μη σχηματίζουν ψαλίδα και να μη θαμπώνουν.

Λούσιμο:

Όσο κι αν νομίζετε ότι τα μαλλιά σας «λαδώνουν» εύκολα, ξεκινήστε (με πείσμα!!) να τα λούζετε ανά 3 ημέρες, μία συχνότητα που είναι η καταλληλότερη για να έχετε υγιή και λαμπερά μαλλιά που μακραίνουν εύκολα. Αν δείτε ότι στη δεύτερη ή τρίτη μέρα έχουν λαδώσει αρκετά και σας ενοχλεί, για τις πρώτες εβδομάδες της προσπάθειάς σας μπορείτε απλώς να τα λούζετε μόνο με νερό την ημέρα εκείνη. Επιπρόσθετα, σημαντικό είναι το λούσιμο να γίνεται με το σωστό τρόπο, που σημαίνει: α)ικανή ποσότητα σαμπουάν – μη βάζετε πολύ λίγο, β)μασάζ στο κεφάλι – όχι άγριο τρίψιμο κι άρα μπέρδεμα όλων των μαλλιών και γ)πολύ καλό ξέβγαλμα.

Στέγνωμα:

Πέρα από το σεσουάρ και την απόσταση που προαναφέραμε, σημαντικό για την υγεία και την εικόνα των μαλλιών σας είναι να τα στεγνώνετε πρώτα σωστά με την πετσέτα. Το να τρίβετε τις τούφες μεταξύ τους με δύναμη στην πετσέτα είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε! Αυτό που αρμόζει να κάνετε όταν στεγνώνετε τα πολλά νερά μετά το λούσιμο χρησιμοποιώντας μία πετσέτα είναι να την ταμπονάρετε πάνω στα μαλλιά σας.

Δ) Φυσική φροντίδα μαλλιών με ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ:

Για θρέψη και ενυδάτωση σε βάθος της τρίχας:

Θα χρειαστείτε:

 • ½ κούπα γάλα,
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Ζεσταίνετε το γάλα. Ρίχνετε το μέλι στο ζεστό γάλα μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε πολύ καλά. Η μάσκα για τη φυσική φροντίδα μαλλιών είναι έτοιμη. Την απλώνετε στα μαλλιά σας, τα οποία πρέπει να είναι είτε εντελώς στεγνά είτε ελαφρώς νωπά. Την αφήνετε τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας. Ξεπλένετε με άφθνονο νεράκι μετά την πάροδο του προαναγραφόμενου χρόνου. Λούζεστε με το σαμπουάν σας. Πιθανώς να χρειαστεί και δεύτερο χέρι σαμπουάν.

Για λάμψη και αποκατάσταση της φθοράς από τη θερμότητα:

Θα χρειαστείτε:

 • 1 κρόκο αβγού,
 • 1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο και
 • 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Χτυπάτε τον κρόκο από το αβγό, όπως στην ομελέτα τα αβγά. Στο ίδιο μπολ, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το μέλι και ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί. Η μάσκα για τη φυσική φροντίδα μαλλιών είναι έτοιμη. Την απλώνετε σε όλη την έκταση των μαλλιών σας, από τη ρίζα έως τις άκρες. Την αφήνετε να δράσει για 30 λεπτά. Ξεπλένετε να φύγει όσο πιο καλά γίνεται. Πλένετε τα μαλλιά σας με το σαμπουάν σας. Ενδεχομένως να χρειαστεί κι ένα δεύτερο χέρι.

Για φυσικό ίσιωμα των μαλλιών:

Θα χρειαστείτε:

 • 1 κούπα νερό,
 • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη και
 • 1 μπουκαλάκι με ψεκαστήρα.

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Παίρνετε ένα μπουκαλάκι που έχει μπροστά του έναν ψεκαστήρα. Ρίχνετε μέσα του μία κούπα νερό και προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη. Ανακατεύετε πολύ καλά τα δύο υλικά έως ότου ομογενοποιηθούν. Αφού έχετε λουστεί, και ενώ τα μαλλιά σας είναι ακόμα νωπά, τα ψεκάζετε λίγες φορές σε όλη τους την έκταση. Τα χτενίζετε με μία χτένα που έχει αραιά δόντια και όχι με μια πυκνή βούρτσα. Τα αφήνετε κάτω να στεγνώσουν μόνα τους και είναι έτοιμα και ίσια!

Για ξηρά, καμένα, φθαρμένα, άγρια και ταλαιπωρημένα μαλλιά:

Θα χρειαστείτε:

 • 1 ώριμο αβοκάντο,
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι και
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Με ένα κουτάλι, αφαιρείτε το εσωτερικό του αβοκάντο, βγάζοντας το κουκούτσι του. Βάζετε το αβοκάντο (χωρίς το φλοιό και το κουκούτσι του όπως είπαμε) στο μπλέντερ και το χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτετε το μέλι και το ελαιόλαδο στο πολτοποιημένο αβοκάντο. Με το κουτάλι, ανακατεύετε καλά τα τρία υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εφαρμόζετε την κρέμα σε νωπά μαλλιά από τη ρίζα έως τις άκρες. Κάνετε για ένα με δύο λεπτά ένα απαλό μασάζ στις ρίζες του τριχωτού της κεφαλής. Αφήνετε τη σπιτική θεραπεία μαλλιών να δράσει για 30 λεπτά. Ξεπλένετε πολύ καλά με μπόλικο νερό. Λούζεστε με ένα «καλό» χέρι σαμπουάν.

Για αναδόμηση των κατεστραμμένων από τα καλοκαιρινά μπάνια μαλλιών:

Θα χρειαστείτε:

 • ½ αβοκάντο,
 • 1 μπανάνα,
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
 • 1 κουταλιά της σούπας γάλα κατά προτίμηση φρέσκο και
 • 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Αφαιρείτε με ένα κουτάλι τη σάρκα του αβοκάντο και πετάτε το κουκούτσι του. Ξεφλουδίζετε την μπανάνα. Τοποθετείτε μισό αβοκάντο (χωρίς φλοιό και κουκούτσι), την μπανάνα (χωρίς τη φλούδα της), το ελαιόλαδο, το (φρέσκο) γάλα και το μέλι στο μπλέντερ και χτυπάτε όλα αυτά τα υλικά μαζί. Η μάσκα για τη φυσική φροντίδα μαλλιών είναι έτοιμη. Την εφαρμόζετε σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, από τη ρίζα έως τις άκρες. Την αφήνετε στα μαλλιά σας για 30 λεπτά τουλάχιστον. Ξεπλένετε να φύγει η μάσκα από τα μαλλιά σας και, τέλος, λούζετε τα μαλλιά σας με ένα μαλακό, ει δυνατόν, σαμπουάν.

Για καταπολέμηση της ψαλίδας και όγκο στα μαλλιά:

Θα χρειαστείτε:

 • ½ παπάγια,
 • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι,
 • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και
 • 5 σταγόνες αμυγδαλέλαιο (μπορείτε να το παραλείψετε εάν δεν έχετε, αλλά ευκαιρία να το προμηθευτείτε!).

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Ξεφλουδίζετε την παπάγια και αφαιρείτε τα σπόρια της. Στο μπλέντερ, χτυπάτε μισή παπάγια, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι.  Μόλις το μείγμα των τριών υλικών ανακατευτεί, ρίχνετε και 5 σταγόνες από αμυγδαλέλαιο (το οποίο είπαμε ότι μπορείτε να το παραλείψετε, ωστόσο είναι οικονομικό και μπορείτε να το προμηθευτείτε για παράδειγμα από ένα κοντινό φαρμακείο). Η σπιτική θεραπεία μαλλιών από παπάγια είναι έτοιμη. Την απλώνετε σε στεγνά ή νωπά μαλλιά σε όλο το μήκος της τρίχας και την αφήνετε για 30 λεπτά της ώρας. Ξεπλένετε με νερό για να φύγει. Λούζετε τα μαλλιά σας με το σαμπουάν σας πολύ καλά.

x

Check Also

φροντίδα για ίσια μαλλιά

Φροντίδα για ίσια μαλλιά – 30 Tips που πρέπει να ξέρεις

Ό,τι τύπο μαλλιού κι αν έχεις, το άρθρο αυτό σίγουρα θα σου ...

μάσκα μαλλιών για ίσιωμα

Μάσκα μαλλιών για ίσιωμα – Καλύτερες σπιτικές θεραπείες

Πόση σημασία δίνουμε στην περιποίηση των μαλλιών μας; Συνήθως ασχολούμαστε με το ...

μάσκα μαλλιών με μέλι

Μάσκα μαλλιών με μέλι – Επίλεξε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο

Πολλά προϊόντα του εμπορίου που προορίζονται τόσο για την επιδερμίδα όσο και ...