Αρχική / Μαλλιά / Φροντίδα για ίσια μαλλιά – 30 Tips που πρέπει να ξέρεις
φροντίδα για ίσια μαλλιά

Φροντίδα για ίσια μαλλιά – 30 Tips που πρέπει να ξέρεις

Ό,τι τύπο μαλλιού κι αν έχεις, το άρθρο αυτό σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμο μιας και δεν περιέχει ούτε πέντε ούτε δέκα αλλά τριάντα βασικά κι απαραίτητα tips που πρέπει να γνωρίζεις και να εφαρμόζεις στις εξής 2 περιπτώσεις:
α) Εάν θέλεις να φροντίζεις σωστά τα ίσια μαλλιά που έχεις ή / και
β) Εάν θέλεις κάνεις τα μαλλιά σου σιγά – σιγά να ισιώσουν φυσικά κι έπειτα να τα προσέχεις καταλλήλως.

Ας αφήσουμε, όμως, τους προλόγους κι ας μπούμε στο ψητό!…

Φροντίδα για ίσια μαλλιά – 30 Tips που πρέπει να ξέρεις 

Α) Πώς να στεγνώνεις γρήγορα τα μαλλιά σου χωρίς να τα ταλαιπωρείς και βοηθώντας τα να ισιώσουν φυσικά

Tip #1: Στράγγισμα στο μπάνιο
Το πρώτο πράγμα που οφείλεις να γνωρίζεις και να εφαρμόζεις είναι το να τα στραγγίζεις ακριβώς μόλις ολοκληρώσεις το μπάνιο σου και ακριβώς προτού εξέλθεις από αυτό. Αυτό που επιτυγχάνεις είναι να αποβάλεις από πάνω τους μία μεγάλη ποσότητα από το νερό. Επειδή η καταστροφή της τρίχας συνιστά σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της κακομεταχείρισής της στη συγκεκριμένη φάση, είναι απαραίτητο να είσαι προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο στραγγίζεις τα μαλλιά σου πριν βγεις από το μπάνιο καθώς και στη δύναμη που βάζεις. Αν θες να μην τα σπας αλλά παράλληλα να τα κάνεις να στεγνώνουν πιο γρήγορα, πρέπει να τα στραγγίζεις με μία μέτρια δύναμη και, σίγουρα, όχι στριφογυρίζοντάς τα επανειλημμένως. Θα τα πιάνεις όλα μαζί ή θα τα χωρίζεις σε 2 ή ακόμα και περισσότερα τμήματα και απλά θα τα κλείνεις μέσα στις παλάμες σου, κάτι που θα κάνεις από πάνω προς τα κάτω. Έτσι, θα πιάνεις μία μεγάλη τούφα κάπου κοντά στις ρίζες των μαλλιών σου, θα την περιβάλλεις με τις παλάμες σου και θα τραβάς προς τα κάτω φτάνοντας μέχρι τις άκρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα περιττά νερά θα φεύγουν φυσικά, τα μαλλιά σου δε θα φθείρονται και, το κυριότερο, θα τα διατηρείς ίσια μετά το μπάνιο.

Tip #2: Σκούπισμα με πετσέτα
Όλες μετά το λούσιμο συνηθίζουμε να τυλίγουμε τα μαλλιά μας με μία πετσέτα. Εννοείται πως κάτι τέτοιο είναι ορθό, αλλά ας ρίξουμε μια πιο ενδελεχή ματιά σε ορισμένα σημεία που χρήζουν της προσοχής μας και σίγουρα της προσοχής σου. Αναλυτικότερα, αφού έχεις στραγγίξει με τον προαναφερόμενο τρόπο τα μαλλιά σου εντός της μπανιέρας ή της ντουζιέρας σου, θα παίρνεις στα χέρια σου μία πετσέτα που θέλουμε να είναι 100 τοις εκατό βαμβακερή. Με τη βοήθεια αυτής, λοιπόν, θα ακολουθείς την ίδια διαδικασία με αυτήν που αναφέραμε προηγουμένως. Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, τούφες – τούφες, με λίγη δύναμη, κλείνεις μέσα στις χούφτες σου που κρατούν τη βαμβακερή πετσέτα τα μαλλιά σου. Το τεράστιο λάθος, στο οποίο όλες λίγο – πολύ εμπίπτουμε στην προσπάθειά μας να ολοκληρώσουμε ταχύτερα τη διαδικασία του στεγνώματος των μαλλιών μας, είναι το ότι τρίβουμε τις τρίχες στην πετσέτα μεταξύ τους και μάλιστα με δύναμη. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, προκαλούμε αδυνάτισμα της τρίχας, σπασίματα σε διάφορα μήκη, στατικό ηλεκτρισμό, ενώ συγχρόνως την κάνουμε να «σπάει» με την έννοια του ότι δεν παραμένει ίσια. Το άγριο τρίψιμο των μαλλιών με την πετσέτα σε συνδυασμό με το βίαιο χτένισμά τους ισοδυναμεί για τα μαλλιά μας με τις χειρότερες πράξεις στις οποίες εξαιτίας της βιασύνης μας (πιθανώς) προβαίνουμε. Μετά από το σωστό στράγγισμα στο μπάνιο και το σωστό σκούπισμα με τη βαμβακερή πετσέτα το μεγαλύτερο μέρος του περίσσιου νερού θα έχει ήδη φύγει από τα μαλλιά σου. Και συνεχίζουμε με την τρίτη συμβουλή…

Tip #3: Επιλογή δωματίου
Το να στεγνώνεις τα μαλλιά σου στο δωμάτιο που προηγουμένως έκανες μπάνιο είναι σίγουρα μία εσφαλμένη κίνηση από πλευράς σου. Μπορεί ο καθρέπτης του μπάνιου να σου είναι απαραίτητος, ωστόσο σε συμβουλεύουμε να επιλέγεις ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού σου με καθρέπτη (αν όντως τον χρειάζεσαι). Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς, από τη μία πλευρά, θα ολοκληρώνεις ταχύτερα και συνάμα λιγότερο επώδυνα για τα μαλλιά σου το στέγνωμά τους. Από την άλλη, είναι εξίσου βασικό το να στεγνώνεις τα μαλλιά σου σε ένα χώρο εκτός του μπάνιου διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τυχόν κινδύνους που μπορούν να προκύψουν εξαιτίας της συνύπαρξης ηλεκτρισμού και υδρατμών.

Tip #4: Χρησιμοποίηση κατάλληλου και καλού σεσουάρ
Το πιστολάκι μαλλιών είναι ασφαλώς το κύριο εργαλείο σου για να στεγνώσεις τα μαλλιά σου έπειτα από το λούσιμό τους. Αν δεν είναι και τόσο καλό, τότε είναι φυσικό να καθυστερείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία του στεγνώματος. Αντιθέτως, όταν έχεις φροντίσει να αγοράσεις ένα καλό πιστολάκι μαλλιών με αρκετά watt και ρυθμιζόμενες σκάλες ταχύτητας αλλά και θερμοκρασίας, τότε… είσαι super! Τις ημέρες που θα βιάζεσαι  θα βάζεις το σεσουάρ σου στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και συγχρόνως στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία. Το στέγνωμα θα γίνεται στο άψε σβήσε! Πρόσεχε, όμως, να το κάνεις σκοινί κορδόνι και στεγνώνεις πάντοτε έτσι τα μαλλιά σου…

Tip #5: Φορά του αέρα προς τα κάτω
Η σωστή φορά του παραγόμενου από το σεσουάρ σου αέρα είναι η καθοδική. Ένα μαλλί, για να μη φριζάρει, να μην ηλεκτρίζεται, να στεγνώνεται πιο γρήγορα και, φυσικά, να ισιώνει χρειάζεται να στεγνώνεται με το πιστολάκι μαλλιών από πάνω προς τα κάτω.

Tip #6: Βοήθεια με τα δάχτυλα
Τα δάχτυλα σου είναι ο βοηθός σου κατά τη διάρκεια χρησιμοποίησης του κατάλληλου σεσουάρ. Όσο στεγνώνεις τα μαλλιά σου από τις ρίζες προς τις άκρες τους, θα αξιοποιείς ορθώς τα δάχτυλα του ενός χεριού σου με τα οποία θα ανοίγεις τις τρίχες μεταξύ τους, κάτι που θα συνεπάγεται την ταχύτερη ολοκλήρωση του στεγνώματός τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεις την τρίχα να ισιώσει. Ειδικά για όσες έχετε βαμμένα μαλλιά, η βοήθεια με τα δάχτυλά σας κατά το στέγνωμα είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη!

 

Β) Φροντίδα για ίσια μαλλιά με φυσικά προϊόντα

Tip #7: Χαμομήλι για λάμψη, θρέψη και εις βάθος ενυδάτωση
Χρησιμοποιώντας το αφέψημα χαμομηλιού στα μαλλιά σου, τόσο πριν το λούσιμο όσο και κατά τη διάρκεια του λουσίματός σου, αυτά θρέφονται σε βάθος, ενυδατώνονται, δυναμώνουν κι εν γένει γίνονται υγιή κι όλο και πιο δυνατά. Αφού τα ξεβγάζεις, είναι εμφανές ότι γίνονται πιο λαμπερά. Πολλές γυναίκες από τα πολύ παλαιά χρόνια το χρησιμοποιούν και το προτιμούν από οποιοδήποτε έλαιο, οποιαδήποτε μάσκα μαλλιών, ακόμη κι από τη μαλλακτική!

Tip #8: Αντί για μαλλακτική… χαμομήλι
Αναφερόμενες μόλις στη μαλλακτική μαλλιών που δε χρησιμοποιούν όσες βάζουν χαμομήλι στα μαλλιά τους, μιλάμε στην ουσία για τις μαλλακτικές ιδιότητες που έχει το εν λόγω βότανο. Την ώρα του μπάνιου, λοιπόν, κι αφού πρώτα έχεις λουστεί καλά με το σαμπουάν σου, μπορείς να απλώνεις είτε στις άκρες είτε από τη μέση και κάτω είτε σε ολόκληρο το μήκος των μαλλιών σου κάμποση ποσότητα από χαμομήλι που θα έχεις ήδη ετοιμάσει. Πρόσεξε να μην είναι πολύ ζεστό. Για να πειστείς για την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού ως φυσικού conditioner για τα μαλλιά σου, αρκεί απλώς να ανατρέξεις στο παρελθόν, ακόμη κι έναν αιώνα πίσω ή ίσως και περισσότερο, όπου θα διαπιστώσεις ότι κάθε νεαρή κοπέλα καθώς και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ξέπλεναν τα μαλλιά τους αποκλειστικά και μόνο με χαμομήλι. Το επέλεγαν αφενός διότι εκείνες τις εποχές δεν υπήρχαν όλα αυτά τα προϊόντα για τα μαλλιά που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο αφετέρου επειδή γνώριζαν πολύ καλά τις εκπληκτικές ιδιότητές που έχει το χαμομήλι για τα μαλλιά: ότι δηλαδή τα ενυδατώνει, τα απολυμαίνει και τα θρέφει, ότι τα κάνει να ισιώνουν και να παραμένουν ίσια, ότι τα μαλακώνει και τους δίνει όγκο κάνοντάς τα πλούσια και λαμπερά, ενώ, παράλληλα, τα «ανοίγει» με τον καιρό όσον αφορά στο χρώμα τους.

Tip #9: Χαμομήλι και ως φυσικό ντεκαπάζ
Όπως προαναφέραμε, μία από τις βασικές ιδιότητες που έχει το χαμομήλι για τα μαλλιά είναι και το φυσικό άνοιγμα που μπορεί να επιτύχει, μιας και έχει την ικανότητα να ανοίγει έναν με δύο τόνους το χρώμα των μαλλιών μας, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των γυναικών και των κοριτσιών στις οποίες η μακροχρόνια χρησιμοποίηση του χαμομηλιού για τα μαλλιά τους τούς άνοιξε ακόμη περισσότερο το χρώμα των τελευταίων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, κι αναλόγως βέβαια με το πού εφαρμόζεται το χαμομήλι για τα μαλλιά, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ολοένα και πιο ανοιχτόχρωμες, ολοένα και πιο ξανθές ανταύγειες. Γιατί, λοιπόν, να ταλαιπωρείς το μαλλάκι σου με βαφές και ντεκαπάζ ενώ μπορείς να τους βάζεις συστηματικά χαμομηλάκι;

1ος τρόπος εφαρμογής:
Μόλις βγεις από το μπάνιο, σκουπίζεις ταμποναριστά τα μαλλιά σου προκειμένου να φύγουν τα πολλά νερά και να μη στάζουν από τα μαλλιά σου. Χτενίζεις καλά τα μαλλιά σου κι έπειτα σκουπίζεις άλλη μία φορά τα μαλλιά σου με την πετσέτα για τα υπόλοιπα νερά που θα προκύψουν μετά το χτένισμα. Αμέσως, απλώνεις σε όλη την έκταση των μαλλιών σου ή μόνο σε μεμονωμένα σημεία που εσύ θέλεις (π.χ. από τη μέση και κάτω ή σε συγκεκριμένες τούφες) το χαμομήλι για τα μαλλιά και το αφήνεις τουλάχιστον για 20 λεπτά. Εάν έχεις χρόνο, μπορείς  να το αφήσεις και περισσότερη ώρα. Τέλος, στεγνώνεις τα μαλλιά σου με το πιστολάκι, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ξαναλούζεσαι για να φύγει το χαμομήλι. Επαναλαμβάνεις την αναφερόμενη διαδικασία όσο συχνά θέλεις, ακόμη και σε κάθε λούσιμο εάν βιάζεσαι να δεις αποτελέσματα!

2ος τρόπος εφαρμογής:
Ένας εναλλακτικός τρόπος να ανοίξει το χρώμα των μαλλιών σου φυσικά χωρίς καμία ταλαιπωρία είναι να απλώνεις χαμομήλι πριν το λούσιμο και να στέκεσαι κάτω από τον ήλιο. Τι έχεις να κάνεις ακριβώς; Πολύ απλά, ετοιμάζεις πάλι μία κούπα από αφέψημα χαμομηλιού και το αφήνεις λίγα λεπτά, έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε στεγνά μαλλιά, που δεν έχουν πάνω τους προϊόντα styling (ζελέ, λακ, διάφορα λάδια κ.λπ.), απλώνεις παντού ή σε όποια σημεία επιθυμείς το χαμομήλι και περιμένεις για τουλάχιστον 30 λεπτά σε κάποιο σημείο που υπάρχει ήλιος – στη βεράντα, στο μπαλκόνι, στον κήπο, στην ταράτσα, ακόμη και στην παραλία! Αν έχεις λιγότερο ή περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου, προσάρμοσέ τον αναλόγως. Εν συνεχεία, μπαίνεις για μπάνιο και λούζεις καλά τα μαλλιά σου. Επαναλαμβάνεις όσο πιο τακτικά μπορείς για να δεις πιο γρήγορα τις ξανθές ανταύγειες και το γενικότερο άνοιγμα των μαλλιών σου.

Tip #10: Αντί για λακ… λεμόνι
Ανέκαθεν το λεμόνι στα μαλλιά χρησιμοποιείτο ως φυσικό προϊόν που χαρίζει ένα αποτέλεσμα ισοδύναμο με αυτό της λακ. Οι μεγαλύτερες από εσάς κυρίες και σίγουρα οι μαμάδες και οι γιαγιάδες σας θα το γνωρίζουν! Συγκεκριμένα, οι τρεις εναλλακτικές και διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις που έχει το λεμόνι στα μαλλιά ως συστατικό αντίστοιχο της λακ του εμπορίου είναι οι ακόλουθες:

1)Για τις φύτρες ή/ και τις σπασμένες τρίχες που εξέχουν:
Εάν έχεις ίσια μαλλιά ή τα έχεις μόλις ισιώσει ή εάν τα έχεις πιάσει μια ωραία αλογοουρά και ορισμένες καμένες – σπασμένες τρίχες ή και φύτρες εξέχουν ενοχλητικά, τότε δεν έχεις παρά να κόψεις στη μέση ένα λεμονάκι, να στύψεις στα δάχτυλά σου πάνω μερικές σταγόνες και να τις εφαρμόσεις στα μαλλιά που «πετούν».

2)Για να κρατήσει η φράντζα σου:
 Όσες από εσάς έχετε φράντζα ή αφέλειες, τότε σίγουρα θα ξέρετε ότι είναι κάπως… παίδεμα μερικές φορές! Η λύση βρίσκεται και πάλι εδώ. Το λεμόνι στα μαλλιά μπορεί να προσφέρει στη φράντζα σου το κράτημα που θέλεις καθώς και να την κάνει να σταθεί από την πλευρά που σου αρέσει. Έτσι, αφού έχεις λούσει και στεγνώσει εντελώς τα μαλλιά σου, κι αφού έχετε φροντίσει με το πιστολάκι μαλλιών (ή το ισιωτικό) να φυσήξεις τη φράντζα σου προς το επιθυμητό σημείο, στύβεις μισό λεμόνι σε ένα μπολάκι/ ποτηράκι.  Παίρνεις στα χέρια σου μία χτένα με αραιά δόντια κατά προτίμηση και τη βουτάς στο χυμό λεμονιού. Χτενίζεις ελαφριά τα μαλλιά σας και… voila! Η διατήρηση μίας όμορφης φράντζας που εντάσσεται στη φροντίδα για ίσια μαλλιά μπορεί συνεπώς να επιτευχθεί με αυτόν τον φυσικό τρόπο. Αξίζει τουλάχιστον μία δοκιμή.

 

Γ) Συγκεκριμένες πρακτικές που χρήζουν εφαρμογής

Tip #11: Πριν τη βαφή:
Είναι καλό να μη λούζεσαι για μερικές ημέρες προτού βάψεις τα μαλλιά σου, ώστε να πιάσει καλύτερα το χρώμα και να διαρκέσει επομένως περισσότερο. Συγχρόνως, με αυτόν τον τρόπο φροντίζεις και για την υγεία των μαλλιών σου αφού όταν η ρίζα είναι φρεσκολουσμένη σημαίνει ότι δεν έχει παράξει τα απαραίτητα έλαια για την προστασία των μαλλιών και του κεφαλιού σου.

Tip #12: Σπιτική λοσιόν πριν το μπάνιο:
Για να αποκτήσεις υγιή, δυνατά, λαμπερά και ίσια μαλλιά, που διατηρούν το βαμμένο χρώμα τους για περισσότερο καιρό (αν τα βάφεις) και ξεμπλέκονται εύκολα, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις την εξής διαδικασία με την απλή σπιτική λοσιόν:

Υλικά και οδηγίες:

 • 1 μπουκαλάκι με ψεκαστήρα,
 • Νερό στο ¾ του και
 • Ξίδι στο ¼ του.

Παίρνεις ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα μπροστά είτε από προηγούμενο προϊόν είτε το αγοράζεις άδειο σε καταστήματα με καλλυντικά. Ρίχνεις ξύδι ποσότητας ίσης με το ¼ του μπουκαλιού αυτού και συμπληρώνεις με νερό ποσότητας ίσης με τα υπόλοιπα ¾ του μπουκαλιού. Ψεκάζεις κάμποση ποσότητα στα μαλλιά σου, τα οποία πρέπει να είναι στεγνά. Αφήνεις τη σπιτική λοσιόν ξυδιού – νερού να δράσει στα μαλλιά σου για 20 λεπτά κι έπειτα λούζεσαι. Εφάρμοσέ  την 1 φορά την εβδομάδα και τα μαλλιά σου θα είναι λαμπερά, δυνατά, όμορφα και… ίσια!

Tip #13: Όταν οι τρίχες πετούν και τα μαλλιά ηλεκτρίζονται…
… μία είναι η απλή κι εύκολη λύση, το έξυπνο αυτό κόλπο που θα τα κάνει να σταματήσουν να πετούν: το απορροφητικό χαρτί κουζίνας! Μόλις δεις ότι πετούν, περνάς από πάνω προς τα κάτω ένα κομμάτι από χαρτί κουζίνας. Κάνεις το ίδιο και για άλλες περιοχές των μαλλιών, είτε αλλάζοντας κάθε φορά την όψη του χαρτιού (2 όψεις άρα δύο τμήματα μαλλιών) είτε κόβοντας κι άλλο κομμάτι από το χαρτί (για περαιτέρω εφαρμογές στο κεφάλι σε άλλα τμήματα των μαλλιών).

Tip #14: Όσον αφορά στο κομμωτήριο
Αποφασίσαμε να συγκαταλέξουμε στη λίστα με τα 30 tips για τη φροντίδα για ίσια μαλλιά και το θέμα κομμωτήριο – κούρεμα, μιας και πολλές κάνουμε λάθη κι εδώ. Τι πρέπει να επισημάνουμε και τι πρέπει εσύ να γνωρίζεις; Ότι μετά το πρώτο κούρεμα, τα επόμενα χρειάζεται να γίνονται ανά 3 μήνες κι όχι συχνότερα και να φρεσκάρονται μόνο οι άκρες. Μην αφήνεις τους κομμωτές ελεύθερους να κόβουν όσο μαλλί θέλουν!

Tip #15: Όσον αφορά στη θερμότητα
Απόφυγε τη συνεχή και άσκοπη χρήση θερμότητας. Ως γνωστόν, μηχανήματα όπως το πιστολάκι, το ισιωτικό μαλλιών και η μπουκλιέρα, αποτελούν για εμάς τις γυναίκες και τα μαλλιά μας σωτήρια εργαλεία, τα οποία δεν παραλείπουμε να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Συγχρόνως, όμως, αποτελούν και την κυριότερη πηγή για καμένες τρίχες και σπασμένα μαλλιά. Δε σου λέμε και κάτι καινούριο, θα μας πεις. Πράγματι· δε σου λέμε κάτι το νέο και άγνωστο. Σου λέμε, ωστόσο, κάτι που αν το τηρήσεις, τότε είναι εγγυημένη και σίγουρη η ταχεία επαναφορά των φθαρμένων μαλλιών σου στην πρότερη υγιή και λαμπερή τους κατάσταση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να διευκολύνει το να παραμείνουν ίσια. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, το πιστολάκι για να στεγνώσεις τα μαλλιά σου γύρω στις 2 φορές την εβδομάδα και μάλιστα από κάποια απόσταση. Όσον αφορά στο ισιωτικό και τα λοιπά συμπράγαλα για τα διάφορα χτενίσματά σου, αποφύγετέ τα όπως ο… «γνωστός κύριος» το λιβάνι!

Tip #16: Χτενίσματα
Για να μη χρησιμοποιείς καθημερινά πηγές θερμότητας όπως οι προαναφερόμενες, μπορείς απλά να πιάνεις τα μαλλιά σου σε διάφορους κότσους, κοτσίδες και πλεξούδες όταν σκοπεύεις να βγεις από το σπίτι. Επίσης, μπορείς να αφήνεις τα μαλλιά σου όλο το βράδυ με κάποιου είδους πλεξούδα και το πρωί απλά να τα ξεπλέκεις. Έτσι κι αλλιώς, όπως πολύ καλά κι η ίδια γνωρίζεις, το ίσιο μαλλί είναι εύκολα διαχειρίσιμο για κάθε απλό (και σύνθετο) χτένισμα.

Tip #17: Πιστολάκι μαλλιών
Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς αναφέραμε και προηγουμένως: πρέπει να χρησιμοποιείς το σεσουάρ στα μαλλιά σου από μία απόσταση της τάξης των 20 εκατοστών περίπου έτσι ώστε να μην ξηραίνονται, να μη φθείρονται, να μη σχηματίζουν ψαλίδα, να μη θαμπώνουν και ως εκ τούτων να μπορούν να παραμένουν ίσια.

Tip #18: Κάθε πότε πρέπει να λούζεσαι; Τι να κάνεις με το λάδωμα;
Όσο κι αν νομίζεις ότι τα μαλλιά σου «λαδώνουν» εύκολα, ξεκίνησε (με πείσμα!!) να τα λούζεις ανά 3 ημέρες, μία συχνότητα που είναι η καταλληλότερη για να έχεις υγιή, ίσια και λαμπερά μαλλιά που μακραίνουν εύκολα. Αν δεις ότι στη δεύτερη ή τρίτη μέρα έχουν λαδώσει αρκετά και αυτό σε ενοχλεί, για τις πρώτες εβδομάδες της προσπάθειάς σου μπορείς να κάνεις το εξής: απλώς να τα λούζεις μόνο με νερό την ημέρα εκείνη. Επιπρόσθετα, σημαντικό είναι το λούσιμο να γίνεται με το σωστό τρόπο, που σημαίνει: α)ικανή ποσότητα σαμπουάν – μη βάζεις πολύ λίγο, β)μασάζ στο κεφάλι – όχι άγριο τρίψιμο κι άρα μπέρδεμα όλων των μαλλιών και γ)πολύ καλό ξέβγαλμα. 

Δ)Φροντίδα για ίσια μαλλιά με σπιτικές μάσκες

Tip #19: Μάσκα για θρέψη και ενυδάτωση σε βάθος της τρίχας

Υλικά και οδηγίες:

 • ½ κούπα γάλα,
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

Ζεσταίνεις το γάλα. Ρίχνεις το μέλι στο ζεστό γάλα μέχρι να λιώσει. Προσθέτεις το ελαιόλαδο και ανακατεύεις πολύ καλά. Η μάσκα για τη φυσική φροντίδα για ίσια μαλλιά είναι έτοιμη. Την απλώνεις στα μαλλιά σου, τα οποία πρέπει να είναι είτε εντελώς στεγνά είτε ελαφρώς νωπά. Την αφήνεις τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας. Ξεπλένεις με άφθονο νεράκι μετά την πάροδο του προαναγραφόμενου χρόνου. Λούζεσαι με το σαμπουάν σου. Πιθανώς να χρειαστεί και δεύτερο χέρι σαμπουάν.

Tip #20: Μάσκα για λάμψη και αποκατάσταση της φθοράς από τη θερμότητα

Υλικά και οδηγίες:

 • 1 κρόκος αβγού,
 • 1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο και
 • 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

Χτυπάς τον κρόκο από το αβγό, όπως στην ομελέτα τα αβγά. Στο ίδιο μπολ, προσθέτεις το ελαιόλαδο και το μέλι και ανακατεύεις πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί. Το μείγμα αυτό είναι η μάσκα σου. Την απλώνεις σε όλη την έκταση των μαλλιών σου, από τη ρίζα έως τις άκρες. Την αφήνεις να δράσει για 30 λεπτά. Ξεπλένεις να φύγει όσο πιο καλά γίνεται. Πλένεις τα μαλλιά σου με το σαμπουάν σου. Ενδεχομένως να χρειαστεί κι ένα δεύτερο χέρι.

Tip #21: Μάσκα για ξηρά, καμένα, φθαρμένα, άγρια και ταλαιπωρημένα μαλλιά

Υλικά και οδηγίες:

 • 1 ώριμο αβοκάντο,
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι και
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Με ένα κουτάλι, αφαιρείς το εσωτερικό του αβοκάντο, βγάζοντας το κουκούτσι του. Βάζεις το αβοκάντο (χωρίς το φλοιό και το κουκούτσι του όπως είπαμε) στο μπλέντερ και το χτυπάς για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτεις το μέλι και το ελαιόλαδο στο πολτοποιημένο αβοκάντο. Με το κουτάλι, ανακατεύεις καλά τα τρία υλικά σου μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εφαρμόζεις την κρέμα σε νωπά μαλλιά από τη ρίζα έως τις άκρες. Κάνεις για ένα με δύο λεπτά ένα απαλό μασάζ στις ρίζες του τριχωτού της κεφαλής. Αφήνεις τη σπιτική θεραπεία μαλλιών να δράσει για 30 λεπτά. Ξεπλένεις πολύ καλά με μπόλικο νερό. Λούζεσαι με ένα «καλό» χέρι σαμπουάν.

Tip #22: Μάσκα για αναδόμηση των κατεστραμμένων από τα καλοκαιρινά μπάνια μαλλιών

Υλικά και οδηγίες:

 • ½ αβοκάντο,
 • 1 μπανάνα,
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
 • 1 κουταλιά της σούπας γάλα κατά προτίμηση φρέσκο και
 • 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

Αφαιρείς με ένα κουτάλι τη σάρκα του αβοκάντο και πετάς το κουκούτσι του. Ξεφλουδίζεις την μπανάνα. Τοποθετείς το μισό αβοκάντο (χωρίς φλοιό και κουκούτσι), την μπανάνα (χωρίς τη φλούδα της), το ελαιόλαδο, το (φρέσκο) γάλα και το μέλι στο μπλέντερ και χτυπάς όλα αυτά τα υλικά μαζί. Η φροντίδα για ίσια μαλλιά είναι πλέον έτοιμη προς επίτευξη. Εφαρμόζεις τη μάσκα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, από τη ρίζα έως τις άκρες. Την αφήνεις στα μαλλιά σου για 30 λεπτά τουλάχιστον. Ξεπλένεις να φύγει η μάσκα από τα μαλλιά σου και, τέλος, τα λούζεις με ένα μαλακό, ει δυνατόν, σαμπουάν.

Tip #23: Μάσκα για καταπολέμηση της ψαλίδας και απόκτηση όγκου στα μαλλιά

Υλικά και οδηγίες:

 • ½ παπάγια,
 • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι,
 • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και
 • 5 σταγόνες αμυγδαλέλαιο (μπορείς να το παραλείψεις εάν δεν έχεις, αλλά ευκαιρία να το προμηθευτείς!).

Ξεφλουδίζεις την παπάγια και αφαιρείς τα σπόρια της. Στο μπλέντερ, χτυπάς μισή παπάγια, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι.  Μόλις το μείγμα των τριών υλικών ανακατευτεί, ρίχνεις και 5 σταγόνες από αμυγδαλέλαιο (το οποίο είπαμε ότι μπορείς να το παραλείψεις, ωστόσο είναι οικονομικό και μπορείς να το προμηθευτείτε για παράδειγμα από ένα κοντινό φαρμακείο). Η σπιτική θεραπεία μαλλιών από παπάγια είναι έτοιμη. Την απλώνεις σε στεγνά ή νωπά μαλλιά σε όλο το μήκος της τρίχας και την αφήνεις για 30 λεπτά της ώρας. Ξεπλένεις με νερό για να φύγει. Λούζεις τα μαλλιά σου με το σαμπουάν σου πολύ καλά.

 

Ε) Σπιτικές μάσκες και τρόποι για να ισιώσουν και να παραμείνουν ίσια τα μαλλιά σου με φυσικό τρόπο

Tip #24: Μάσκα με νερό και καστανή ζάχαρη

Υλικά και οδηγίες:

 • 1 κούπα νερό,
 • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη και
 • 1 μπουκαλάκι με ψεκαστήρα.

Παίρνεις ένα μπουκαλάκι που έχει μπροστά του έναν ψεκαστήρα. Ρίχνεις μέσα του μία κούπα νερό και προσθέτεις δύο κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη. Ανακατεύεις πολύ καλά τα δύο υλικά έως ότου ομογενοποιηθούν. Αφού έχεις λουστεί, και ενώ τα μαλλιά σου είναι ακόμα νωπά, τα ψεκάζεις λίγες φορές σε όλη τους την έκταση. Τα χτενίζεις με μία χτένα που έχει αραιά δόντια και όχι με μια πυκνή βούρτσα. Τα αφήνεις κάτω να στεγνώσουν μόνα τους και είναι έτοιμα και ίσια! Η φροντίδα για ίσια μαλλιά δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη πανεύκολη και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο φυσικού ισιώματός τους.

Tip #25: Μάσκα με νερό και γάλα

Υλικά και οδηγίες:

 • 1 κούπα νερό,
 • Περίπου 5 – 6 κουταλιές της σούπας γάλα (κατά προτίμηση φρέσκο) και
 • 1 μπουκαλάκι με ψεκαστήρα.

Σε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα, ρίχνεις γάλα, είτε φρέσκο (που προτιμάται) είτε εβαπορέ, ποσότητας ίσης με το 1/3 του δοχείου. Συμπληρώνεις με νερό μέχρι να γεμίσεις το μπουκαλάκι (δηλαδή τα υπόλοιπα 2/3). Ανακινείς καλά το δοχείο προκειμένου να αναμειχθούν καλά τα δύο υλικά σου μεταξύ τους. Όσο τα μαλλιά σου είναι στεγνά, τα ψεκάζεις σε όλη την έκτασή τους με το περιεχόμενο του μπουκαλιού. Δε χρειάζεται να βάλεις πολύ υλικό. Λίγη από τη συγκεκριμένη φυσική μάσκα για το ίσιωμα των μαλλιών σου είναι αρκετή. Λούζεσαι: αυτήν τη φορά πρέπει να λούσεις τα μαλλιά σου με ένα χέρι σαμπουάν και ένα χέρι μαλλακτική.

Tip #26: Μάσκα με γάλα καρύδας και λεμόνι

Υλικά και οδηγίες:

 • Γάλα καρύδας όσο τα ¾ της,
 • ¼ της κούπας χυμό από λεμόνι και
 • 1 καθαρή, στεγνή, βαμβακερή πετσέτα.

Σε ένα οποιοδήποτε δοχείο, βάζεις γάλα καρύδας, μέχρι τα ¾ της. Στο ίδιο δοχείο, προσθέτεις χυμό από λεμόνι μέχρι η κούπα αυτή να γεμίσει. Ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Το βάζεις στο ψυγείο για λίγες ώρες. Θέλεις να γίνει πιο πηχτό. Μόλις πήξει, η φυσική μάσκα για το ίσιωμα των μαλλιών σου είναι έτοιμη για εφαρμογή. Την απλώνεις στα μαλλιά σου. Κάνεις ένα ελαφρύ μασάζ σε όλη την έκτασή τους (από τις ρίζες έως τις άκρες) και σε όλον τον όγκο τους. Τυλίγεις τα μαλλιά σου με μία πετσέτα που πρέπει να είναι στεγνή. Αφήνεις τα μαλλιά σου με την πετσέτα να στεγνώσουν από τη μάσκα για περίπου 1 ώρα. Εναλλακτικά, μπορείς να τα στεγνώσεις μόνη σου, αρκεί όση ώρα χρησιμοποιείς το πιστολάκι να τα χτενίζεις παράλληλα, έτσι ώστε να αποφύγεις το φριζάρισμα και να αποφύγεις το να «σπάσουν» κι άρα να χαλάσει το φυσικό ίσιωμα.

Tip #27: Μάσκα με γάλα, μέλι και ένα φρούτο

Υλικά και οδηγίες:

 • Γάλα (κατά προτίμηση φρέσκο),
 • Λίγες κουταλιές μέλι και
 • 1 μικρή μπανάνα ή μερικές φράουλες (προαιρετικά).

Σε ένα μεγαλούτσικο δοχείο, ρίξε μπόλικο γάλα. Πρόσθεσε περίπου δύο κουταλιές μέλι. Να δεις ότι το μείγμα γίνεται κολλώδες. Και, εάν θέλεις, μπορείς να κόψεις και να πολτοποιήσεις είτε μία πολύ μικρή μπανάνα είτε λίγες φράουλες, και να βάλεις τα κομματάκια μέσα. Ανακατεύεις καλά τα υλικά και η φυσική μάσκα για το ίσιωμα των μαλλιών σου είναι έτοιμη. Την αλείφεις σε όλη την έκταση των μαλλιών σου. Τέλος, είτε την αφήνεις περίπου μία και μισή ώρα για να στεγνώσει από μόνη της είτε τυλίγεις τα μαλλιά σου με μια στεγνή πετσέτα για να επιταχύνεις το στέγνωμά τους.

Tip #28: Μάσκα με αβγό και ελαιόλαδο

Υλικά και οδηγίες:

 • 2 αβγά και
 • Κάμποσο ελαιόλαδο.

Σε ένα μπολ, χτυπάς 2 ολόκληρα αυγά. Ρίχνεις μπόλικο-επαρκές ελαιόλαδο. Ξαναχτυπάς για λίγα δευτερόλεπτα. Απλώνεις την – πλέον έτοιμη – μάσκα για τη φροντίδα για ίσια μαλλιά αλλά και το φυσικό ίσιωμα των μαλλιών σε όλο το μήκος της τρίχας σου. Την αφήνεις να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Την αφαιρείς με άφθονο χλιαρό νερό. Λούζεσαι με το σαμπουάν σου.

Tip #29: Προμηθεύσου ένα σαμπουάν που είναι για λεία μαλλιά και όχι για όγκο
Πέραν των μασκών, ένας τρόπος που έχει να κάνει με τη φροντίδα για ίσια μαλλιά και συγκεκριμένα με το πώς αυτά να ισιώσουν φυσικά είναι ο εξής: να αγοράσεις ένα σαμπουάν της προτίμησής σου, στην ετικέτα του οποίου να αναγράφεται ότι είναι κατάλληλο για λεία μαλλιά και όχι για όγκο στα μαλλιά. Λούσου πολύ καλά με αυτό 2 με 3 φορές την εβδομάδα και θα δεις ότι η προσπάθειά σου να αποκτήσεις ίσια φυσικά μαλλιά, υγιή και όμορφα θα στεφθεί σύντομα από επιτυχία!

Tip #30: Τι θα έλεγες για κάτι διαφορετικό όπως… το σέλινο;

Αφήσαμε για το τέλος αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο που συγκαταλέγεται στη φροντίδα για ίσια μαλλιά και μάλιστα μπορεί να συμβάλλει αισθητά στο να αποκτήσεις με φυσικό τρόπο ίσια μαλλιά. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που εσύ έχεις να κάνεις είναι το εξής: κόψε ένα γενναιόδωρο ματσάκι σέλινο και τοποθέτησέ το μέσα σε ένα μπολ με νερό. Πίεσε τα φύλλα ώστε να βγάλουν το χυμό τους κι εν συνεχεία άφησε το μπολ αυτό μέσα στο ψυγείο σου για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη ημέρα, όποτε βρεις χρόνο, εφάρμοσε το ρευστό προϊόν στο τριχωτό της κεφαλής σου αλλά και σε όλο το μήκος της τρίχας. Άφησέ το να δράσει για 1 ώρα και λούσου με το κατάλληλο σαμπουάν. Ξέρεις ποιο! Αυτό που είναι για ίσια μαλλιά!

x

Check Also

μάσκα μαλλιών για ίσιωμα

Μάσκα μαλλιών για ίσιωμα – Καλύτερες σπιτικές θεραπείες

Πόση σημασία δίνουμε στην περιποίηση των μαλλιών μας; Συνήθως ασχολούμαστε με το ...

μάσκα μαλλιών με μέλι

Μάσκα μαλλιών με μέλι – Επίλεξε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο

Πολλά προϊόντα του εμπορίου που προορίζονται τόσο για την επιδερμίδα όσο και ...

πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου

Πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου – Συμβουλές και σπιτικές μάσκες

Σε προβληματίζει συχνά το πώς να φροντίζεις τα μαλλιά σου; Μήπως δεν ...