Αρχική / Μαλλιά / Φλασάκια στα μαλλιά – Τι είναι και πώς να τα κάνετε μόνες σας
φλασάκια στα μαλλιά

Φλασάκια στα μαλλιά – Τι είναι και πώς να τα κάνετε μόνες σας

Η καλύτερη επιλογή για κάθε γυναίκα και κάθε κοπέλα που θέλει να δώσει κίνηση και φινέτσα στο χτένισμά της είναι να κάνει λίγα ή πολλά φλασάκια στα μαλλιά της!

Τι είναι, όμως, τα φλασάκια στα μαλλιά; Έχουν κάποια διαφορά με αυτό που λέμε ανταύγειες είναι το ίδιο; Αρμόζουν σε όλες τις ηλικίες; Ταιριάζουν σε κάθε τύπο, μήκος και χρώμα μαλλιών; Πώς γίνονται; Εάν κάποια γυναίκα επιλέξει να τα κάνει στο κομμωτήριο, πόσο ενδέχεται να της κοστίσουν; Θα μπορούσε μήπως κάποια να κάνει μόνη της στο σπίτι της φλασάκια στα μαλλιά της και, αν ναι, ο μόνος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας τη βαφή; Και, τέλος, γιατί μία γυναίκα να τα επιλέξει;

Μπόλικα ερωτήματα για το πραγματευόμενο στο παρόν άρθρο, σε όλα εκ των οποίων η συντακτική ομάδα του γυναικείου ηλεκτρονικού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα θα επιχειρήσει να σας απαντήσει ενδελεχώς!

Ας πάρουμε τις προαναφερόμενες ερωτήσεις μία προς μία κι ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να σας τις απαντήσουμε επαρκώς!

Τι είναι τα φλασάκια στα μαλλιά;

Αν και οι περισσότερες από εσάς λίγο ή πολύ θα το γνωρίζετε, εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε τι ακριβώς είναι. Τα φλασάκια στα μαλλιά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μερικές τούφες από το συνολικό όγκο των μαλλιών βαμμένες συνήθως με 1 έως 3 τόνους ανοιχτότερης απόχρωσης από το χρώμα που υπάρχει στο υπόλοιπο μαλλί (είτε είναι το φυσικό είτε είναι από βαφή).

Όπως ορίζεται κι από τη λέξη (flash) που έχει επιλεχθεί για την ονομασία τους, τα φλασάκια στα μαλλιά δίνουν φως πρώτα στο μαλλί κι σε δεύτερη φάση στο γυναικείο πρόσωπο. Έτσι, για παράδειγμα, μία καστανομάλλα μπορεί να φωτίσει τα μαλλιά και κατ’ επέκταση το πρόσωπό της κάνοντας μερικά φλασάκια στα μαλλιά της σε αποχρώσεις που να κυμαίνονται μεταξύ ανοιχτού καστανού έως και των ποικίλων ξανθών.

Διαφέρουν από τις ανταύγειες;

Ναι, τα φλασάκια στα μαλλιά δεν είναι το ίδιο και το αυτό με τις ανταύγειες.

Καταρχάς, λαμβάνοντας και πάλι υπ’ όψιν τον όρο flash, καταλαβαίνουμε αμέσως – αμέσως ότι το τελικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι να προσδοθεί φως και λάμψη στο χτένισμα και το look, κάτι που γίνεται με τη χρησιμοποίηση πιο ανοιχτού χρώματος σε σύγκριση με το υπόλοιπο μαλλί. Στις ανταύγειες, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να ανοίξει το χρώμα των μαλλιών κι άρα να δοθεί φωτισμός· οι ανταύγειες εμπεριέχουν όλη την γκάμα χρωμάτων, από τα ανοιχτά και σκούρα καστανά, το σοκολατί, το μελί, το σκούρο ξανθό, το ξανθό, το σαντρέ μέχρι και το γαλάζιο (που είναι της μόδας εδώ και ένα χρόνο), το κόκκινο, το μπορντό, το ροζ κ.ά.

Μία δεύτερη διαφορά ανάμεσα στα φλας και στις ανταύγειες έχει να κάνει με το εάν βάφεται ή όχι και η ρίζα των μαλλιών. Στην πρώτη περίπτωση, η ρίζα, όπως προαναφέραμε, δε βάφεται, μιας και τα φλασάκια ξεκινούν από λίγο ή περισσότερο κατώτερο σημείο. Εν αντιθέσει με αυτά, στην περίπτωση των ανταυγειών η ρίζα χρειάζεται να βαφτεί.

Αυτές είναι οι δύο βασικότερες διαφορές προκειμένου να καταστεί φανερή η διαφοροποίηση μεταξύ φλας και ανταύγειας αναφορικά με το οπτικό – πρακτικό κομμάτι. Γιατί, θα μπορούσαμε να βρούμε και περαιτέρω – μάλλον υποκειμενικές – διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτά είδη βαφής, οι οποίες όμως να σχετίζονται με το αν και κατά πόσο ταιριάζει το καθένα σε κάθε χρώμα μαλλιών, σε κάθε τύπο μαλλιών, σε κάθε μήκος μαλλιών, σε κάθε ηλικία κ.ο.κ.

Αρμόζουν σε όλες τις ηλικίες;

Η απάντησή μας είναι ναι, τα φλασάκια στα μαλλιά «πάνε» σε κάθε κοπέλα και γυναίκα ανεξαιρέτως ηλικίας. Έτσι, τόσο τα νεαρά κορίτσια όσο και οι «μεγαλοκοπέλες» από την παρέα των αναγνωστριών μας, που θέλουν να φωτίσουν το μαλλί και το πρόσωπό τους και να κάνουν μία όχι extreme αλλά όμορφη στο αποτέλεσμα αλλαγή, μπορούν κάλλιστα να σκεφτούν σοβαρά τα φλασάκια στα μαλλιά!

Ταιριάζουν σε κάθε τύπο, μήκος και χρώμα μαλλιών;

Και πάλι η απόκρισή μας είναι θετική. Τα φλασάκια στα μαλλιά φαίνονται εξίσου όμορφα σε ίσια, σπαστά και σγουρά μαλλιά· φωτίζουν και δίνουν την ίδια κίνηση και φρεσκάδα σε κοντά, μετρίου μήκους ή μακριά μαλλιά· και, φυσικά, είναι κατάλληλα όποιο κι αν είναι το φυσικό ή βαμμένο χρώμα των μαλλιών σας!

Πώς γίνονται τα φλασάκια στα μαλλιά;

Σε πολύ γενικές γραμμές, τα φλας γίνονται παίρνοντας τουφίτσες από το σύνολο των μαλλιών και βάφοντάς τες σε μία λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτή απόχρωση. Η ρίζα στην περίπτωση των φλας δε βάφεται, κάτι που ασφαλώς αποτελεί κι ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της εν λόγω τεχνικής βαψίματος των μαλλιών, αφού δεν επηρεάζεται και δε φθείρεται η φυσική τρίχα.

Τώρα, όσον αφορά στο ποιες τούφες επιλέγονται προς βάψιμο, αυτό άπτεται εξ ολοκλήρου στην εκάστοτε κοπέλα και γυναίκα που θέλει να κάνει τα φλασάκια στα μαλλιά της. Άλλες προτιμούν να κάνουν λίγα φλασάκια και μόνο στο τμήμα των μαλλιών τους που είναι εξωτερικά, ενώ άλλες επιλέγουν να κάνουν περισσότερα αλλά στα πιο εσωτερικά μαλλιά έτσι ώστε να είναι πιο «κρυφά» και διακριτικά. Επίσης, πολλές κάνουν αρκετά φλασάκια σε όλο τον όγκο των μαλλιών τους, είτε κοντά – κοντά είτε με μεγαλύτερη απόσταση κι άρα λιγότερα στον αριθμό τους.

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνες για το πώς πρέπει απαραιτήτως δηλαδή να επιλεχθούν οι τούφες που θα βαφτούν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκεφτείτε οι ίδιες πώς ακριβώς θα το προτιμούσατε, να ψάξετε για φωτογραφικό υλικό και – γιατί όχι; – να πάρετε τη γνώμη άλλων· από τους οικείους σας μέχρι την κομμώτρια ή τον κομμωτή σας.

Να προσθέσουμε εν προκειμένω ότι δύο είναι οι εναλλακτικές που έχετε αν θέλετε να κάνετε τα φλασάκια στα μαλλιά σας: πρώτον, να επισκεφτείτε το κομμωτήριο που συνηθίζετε να πηγαίνετε ή, δεύτερον, να επιχειρήσετε να τα κάνετε μόνες από το σπίτι σας. Παρακάτω θα δούμε τις πιο αναλυτικά τις δύο αυτές εναλλακτικές.

Φλασάκια στα μαλλιά από επαγγελματία

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά για εσάς, αφού, όπως αντιλαμβάνεστε, το μόνο που οι ίδιες έχετε να κάνετε είναι να αποφασίσετε για το πώς περίπου θέλετε να βγει το τελικό αποτέλεσμα από άποψη χρωματικής απόχρωσης των φλας και αριθμητικής ποσότητάς τους. Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνετε στα έμπειρα χέρια του κομμωτή ή της κομμώτριάς σας!

Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, που λογικά θα ενδιαφέρει πολλές από εσάς, δυστυχώς δεν υπάρχει παντού μία καθορισμένη και κοινά ακολουθούμενη τιμή. Σε συνοικιακά κομμωτήρια, πάντως, το κόστος δεν είναι μεγάλο· ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 10 ευρώ όταν η πελάτισσα έχει αγοράσει από πριν τη βαφή που θα χρησιμοποιήσει (αυτό ισχύει για όσα κομμωτήρια το δέχονται), διαφορετικά η τιμή ξεκινά από τα 15 ευρώ. Βέβαια, έχει σημασία το πόσα λίγα ή πολλά φλας θέλετε να κάνετε. Η τιμή ανεβαίνει ελαφρώς όταν για τα φλασάκια στα μαλλιά χρησιμοποιηθεί ντεκαπάζ για το άνοιγμα του χρώματος, κάτι όμως που δε συνηθίζεται να γίνεται στην περίπτωση των flash. Στο πλαίσιο του κόστους, να επισημάνουμε ακόμα ότι η συχνότητα των επισκέψεών σας στο κομμωτήριο κι άρα τα χρήματα που θα ξοδέψετε για να κάνετε φλασάκια στα μαλλιά σας έγκειται

Φλασάκια στα μαλλιά από το σπίτι

Εάν, όμως, δεν επιθυμείτε τη λύση του κομμωτηρίου, η εναλλακτική σας είναι το σπίτι. Τέσσερα είναι τα ενδεχόμενα που έχουμε να σας δώσουμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση:

Α)Κομμωτής στο σπίτι:
Μπορείτε να φωνάξετε ένας επαγγελματία στο σπίτι σας και να κάνει τη δουλειά που θα έκανε και στο κομμωτήριο. Εγγυημένο αποτέλεσμα, σωστή τεχνική, με κόστος παραπλήσιο αυτού του κομμωτηρίου. Μάλιστα, οι κομμωτές που ασκούν το επάγγελμά τους κατ’ οίκον (στο χώρο των πελατών τους δηλαδή) συνήθως κοστολογούν τη δουλειά τους σε τιμές ίδιες  με αυτές των κομμωτηρίων. Αντιθέτως, είθισται οι κομμωτές που κατ’ εξαίρεση αφήνουν το δικό τους χώρο για να κάνουν κάποιο κούρεμα κ.τ.λ. στο σπίτι του πελάτη να παίρνουν περισσότερα χρήματα. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για όλους.

Β)Φίλος στο σπίτι:
Ένας ερασιτέχνης κομμωτής, ένας φίλος, μία φίλη, ένας ή μία συγγενής, που ίσως και να πιάνουν λίγο τα χέρια του/ της ίσως και όχι, αποτελούν μία ασφαλώς ανέξοδη λύση για όσες από εσάς θέλετε να κάνετε φλασάκια στα μαλλιά σας από το σπίτι σας. Το δεύτερο άτομο, ως εξωτερικό υποκείμενο, μπορεί να σας βοηθήσει στο να περάσει τη βαφή από καθεμία ξεχωριστή τούφα που εσείς επιθυμείτε να ανοίξετε χρωματικά αλλά δυσκολεύεστε στο να τη δείτε. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ανταύγειες, για ombre και τα συναφή, ακόμη και κάποιος «άσχετος» από κομμωτική πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι κατάλληλος.

Κάτι αντίστοιχο, ασφαλώς, ισχύει και με εσάς· ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα από κομμωτική και, συγκεκριμένα, από βάψιμο μαλλιών, μπορείτε από μόνες σας στο σπίτι σας να κάνετε μερικά φλασάκια στα μαλλιά σας είτε χρησιμοποιώντας βαφή με τα βήματα που θα αναφέρουμε αμέσως μετά είτε με μία εξ ολοκλήρου φυσική μέθοδο.

Γ)Βαφή μόνες σας στο σπίτι:
Για να επιτύχετε μόνες σας το αποτέλεσμα που επιθυμείτε στα μαλλιά σας, είναι επιτακτικό να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Προμηθευτείτε τη βαφή που θα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τα φλασάκια στα μαλλιά σας. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε έναν κομμωτή ή έναν γνώστη του χώρου υπάλληλο του καταστήματος απ’ όπου θα την πάρετε για το ποιο χρώμα είναι λίγο πιο ανοιχτό από το δικό σας. Σε περίπτωση που ήδη βάφετε όλα τα μαλλιά σας, γνωρίζοντας τον κωδικό του χρώματος, μπορείτε εύκολα να βρείτε το λίγο πιο ανοιχτό.
 • Ετοιμάστε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες για την αναλογία με το οξυζενέ που γράφει στη συσκευασία της. Αν δεν έχετε ξαναφτιάξει βαφή, και πάλι είναι απαραίτητο να έχετε ρωτήσει από πριν τον υπάλληλο ή κάποιον τέλος πάντων που να γνωρίζει.
 • Πιάστε τα μισά μαλλιά σας (από το ύψος των αυτιών σας και πίσω) πάνω με ένα κλάμερ. Αν θέλετε να κάνετε μόνο επιφανειακά φλας μόνο στο εξωτερικό των μαλλιών σας, τότε παραλείπετε το τρίτο βήμα αφού δε χρειαστεί να βάψετε καθόλου από τα μέσα μαλλιά. Πρότασή μας: τα εσωτερικά φλασάκια είναι πολύ πιο όμορφα, διακριτικά μεν αλλά κομψά, με πιο ωραίο αποτέλεσμα κίνησης και φωτισμού, οπότε θεωρούνται προτιμητέα!
 • Ξεκινήστε να χωρίζετε τις τούφες που θέλετε να βάψετε από το υπόλοιπο μαλλί. Μία τσατσάρα με πολύ ψιλή λαβή θα μπορούσε να σας διευκολύνει. Προσοχή: κάνετε φλασάκια στα μαλλιά, που σημαίνει ότι η ρίζα παραμένει άβαφη, ενώ η βαφή ξεκινάει από κατώτερο σημείο.
 • Μόλις τελειώσετε με τη μία σειρά μαλλιών, αφήστε από το κλάμερ την επόμενη και κάντε πάλι το ίδιο μέχρι να φτάσετε στο όσο πιο εξωτερικό τμήμα μαλλιών εσείς επιθυμείτε.

Θα ήταν μία καλή ιδέα να δείτε ένα από τα εκατοντάδες βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο και δείχνουν βήμα – βήμα πώς να κάνετε φλασάκια στα μαλλιά σας μόνες σας με βαφή.

Δ)Φυσική μέθοδος μόνες σας στο σπίτι:
Αφήσαμε για το τέλος το φυσικό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε τα φλασάκια στα μαλλιά σας, χωρίς να πληρώσετε ούτε ευρώ και χωρίς να έχετε τις αμφιβολίες για το αν θα έχετε το σωστό αποτέλεσμα λόγω του ερασιτεχνικού βαψίματος με βαφή. Ο τρόπος αυτός ακούει στο όνομα… λεμόνι! Τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε προκειμένου να κάνετε φλασάκια στα μαλλιά σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε ίχνος βαφής είναι τα εξής:

 • Στύψτε λίγα λεμόνια.
 • Τοποθετήστε το χυμό τους μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι με ψεκαστήρα μπροστά. Μπορείτε να το αγοράσετε από τα διάφορα καταστήματα καλλυντικών ή απλά να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο και καλά πλυμένο από τελειωμένη κολόνια για παράδειγμα.
 • Αφήστε τα μαλλιά σας άλουστα τουλάχιστον για ένα 24ωρο, έτσι ώστε να έχουν προλάβει να παράξουν τα φυσικά έλαια προστασίας της τρίχας.
 • Τα μαλλιά σας πρέπει να είναι στεγνά.
 • Χωρίστε όσες τούφες θέλετε να ανοίξετε χρωματικά. Το κλάμερ καθώς κι η τσατσάρα με την ψιλή λαβή μπορούν να σας φανούν χρήσιμα εργαλεία.
 • Ψεκάστε με το στυμμένο χυμό λεμονιού τις τούφες αυτές από ένα σημείο και κάτω (τουλάχιστον 2 εκατοστά κάτω από τη ρίζα γιατί είπαμε ότι η ρίζα παραμένει πιο σκούρα).
 • Βγείτε σε κάποιο σημείο του κήπου, του μπαλκονιού κ.λπ. όπου υπάρχει ήλιος. Όπως καταλαβαίνεται, συνεπώς, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μόνο κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων μερών που είναι πολλές στη χώρα μας!
 • Καθίστε για 30 – 60 λεπτά υπό το φως του ήλιου, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτετε.
 • Μόλις παρέλθει το εν λόγω χρονικό διάστημα, λουστείτε με ένα χέρι σαμπουάν κι ένα χέρι μαλακτική.
 • Δεδομένου ότι είναι σχετικά δύσκολο να ανοίξει αμέσως το χρώμα στα σημεία που βάλατε το λεμόνι, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία για μερικές φορές ακόμα, αβέβαιων το πόσες. Πάντως, μέχρι 2 φορές την εβδομάδα και όχι συχνότερα.

Γιατί να κάνετε φλασάκια στα μαλλιά;

Κλείνοντας, στο σημείο αυτό, το άρθρο μας, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφέρουμε επιγραμματικά όλους εκείνους τους λόγους που θα μπορούσαν να σας προτρέψουν στο να σκεφτείτε σοβαρά να κάνετε φλασάκια στα μαλλιά σας. Έχουμε και λέμε:

 • Φωτίζουν τα μαλλιά και κατά συνέπεια το πρόσωπό σας.
 • Χαρίζουν κίνηση στα μαλλιά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
 • Προσδίδουν αφενός κομψότητα και αφετέρου γλυκύτητα.
 • Σας δείχνουν νέες, περιποιημένες και φρέσκες.
 • Αναδεικνύουν περισσότερο τα μαλλιά σας καθώς και κάθε χτένισμα που κάνετε· από μία απλή μέχρι μία πιο περίτεχνη κοτσίδα ή πλεξούδα, από ένα ισιωμένο μαλλί μέχρι ένα μαλλί με μπούκλες (οι μπούκλες, τα κύματα και τα σπασίματα αναδεικνύονται εξαιρετικά με τα φλασάκια στα μαλλιά).
 • Δεν πρόκειται για μία extreme αλλαγή που πιθανώς και να μην είναι αρεστή σε όλους ή που ίσως κι εσείς να μετανιώσετε κάποια στιγμή στο μέλλον.
 • Είναι διακριτικά ως προς το αποτέλεσμά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δυσδιάκριτα.
 • Είναι κατάλληλα για κάθε ηλικία με εξίσου υπέροχα αποτελέσματα στην όψη.
 • Ταιριάζουν σε κάθε χρώμα (φυσικό ή βαμμένο), σε κάθε μήκος (κοντά, μέτρια, μακριά) και σε κάθε τύπο (ίσια, σπαστά, ατημέλητα, σγουρά) μαλλιών.
 • Είναι μέσα στις κορυφαίες τάσεις της μόδας και για τη φετινή σεζόν.
x

Check Also

φροντίδα για ίσια μαλλιά

Φροντίδα για ίσια μαλλιά – 30 Tips που πρέπει να ξέρεις

Ό,τι τύπο μαλλιού κι αν έχεις, το άρθρο αυτό σίγουρα θα σου ...

μάσκα μαλλιών για ίσιωμα

Μάσκα μαλλιών για ίσιωμα – Καλύτερες σπιτικές θεραπείες

Πόση σημασία δίνουμε στην περιποίηση των μαλλιών μας; Συνήθως ασχολούμαστε με το ...

μάσκα μαλλιών με μέλι

Μάσκα μαλλιών με μέλι – Επίλεξε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο

Πολλά προϊόντα του εμπορίου που προορίζονται τόσο για την επιδερμίδα όσο και ...