Ζηλιάρης άντρας – Κάντε το τεστ να δείτε πόσο ζηλεύει

Πολλές συμφωνούν ότι η ζήλια είναι το αλατοπίπερο σε μία σχέση, ένα απαραίτητο συστατικό στοιχείο που πρέπει να υπάρχει ως ένα βαθμό σε κάθε ερωτική σχέση προκειμένου να διατηρείται αναλλοίωτο και αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα σε αυτήν. Ποιος όμως είναι σε θέση να μπορεί να ορίζει το βαθμό αυτό, τα πλαίσια δηλαδή μέσα στα οποία η ζήλια είναι ανεκτή και επιθυμητή; Ή ποιος ζηλιάρης άντρας/ ποια ζηλιάρα γυναίκα μπορεί να καθορίζει, να «μετράει» κατ’ ουσίαν το πόσο θα ζηλεύει κάθε φορά ώστε να μην ξεπερνά τα όρια της επιθυμητής ζήλιας; Ρητορικά ερωτήματα προς δική σας σκέψη…

Λίγα λόγια σχετικά με τη ζήλια…

Κατά πρώτον, θέλουμε να σας επισημάνουμε ένα σφάλμα στο οποίο συχνά εμπίπτουμε· την ταύτιση μεταξύ των εννοιών ζήλια και φθόνος, καθώς και των ρημάτων ζηλεύω και φθονώ. Η ζήλια αφορά το συναίσθημα που μπορεί να διακατέχει κάθε άνθρωπο, ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο, το οποίο σχετίζεται με το να μη χάσει κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο. Ο φθόνος κρύβει μέσα του ένα ίχνος κακίας και κακής προαίρεσης για κάτι καλό που πέτυχε, έκανε, αγόρασε κ.λπ. ο άλλος. Φθονούμε, δηλαδή, για παράδειγμα, την προαγωγή ενός συναδέλφου μας στη δουλειά ή το καινούριο κινητό που αγόρασε μία φίλη μας. Ωστόσο, ζηλεύουμε κάτι ήδη κεκτημένο, κάποιον που ήδη έχουμε και δε θέλουμε να τον χάσουμε με τίποτα. Εμείς, στο άρθρο αυτό, θα μιλήσουμε ακριβώς για αυτό το συναίσθημα, όταν καταλαμβάνει τους άντρες, τους τυφλώνει στην ουσία το νου και τους κατευθύνει σε παράλογες – πολλές φορές – σκέψεις, συμπεριφορές, ενέργειες και λόγια.

Η ζήλια μέσα στη σχέση έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας ως «αυτοπροκαλούμενη μιζέρια», αφού ένα ζηλιάρης άντρας ή μια ζηλιάρα γυναίκα την προκαλεί στον εαυτό του/ της από μόνος του/ μόνη της. Με απλά λόγια, ο χαρακτηρισμός αυτός υποδεικνύει ότι το άτομο θέλει και ζηλεύει. Επιπρόσθετα, η ζήλια έχει χαρακτηριστεί και ως «έγκλημα της σκληρότητας που προκαλεί ο έρωτας». Την ερμηνεία την αφήνουμε για εσάς.

Σύμφωνα με το Φρόυντ, υπάρχουν τρία είδη ζήλιας

1) Η φυσιολογική ζήλια

Είναι το συναίσθημα που εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, σε κάποια φάση της ζωής τους. Είναι αυτή που δεν τους προκαλεί έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά τους ούτε όταν εμφανίζεται ούτε όταν εξαφανίζεται. Ως φυσιολογική μπορεί να χαρακτηριστεί η ζήλια που αισθάνεται ένας άντρας όταν σε κάποιο δημόσιο χώρο δει τη σύντροφό του περιτριγυρισμένοι από άνδρες γνωστούς ή συναδέλφους της. Εν προκειμένω, λοιπόν, αυτός είναι ένας φυσιολογικά ζηλιάρης άντρας

2) Η νευρωτική ζήλια

Είναι το συναίσθημα που υφίστανται κατά κόρον τα υπερευαίσθητα άτομα, εξαιτίας όμως δικών τους ενοχών και τύψεων. Για να καταλάβετε, ας σας παραθέσουμε ένα σύνηθες και πολύ απλό παράδειγμα. Ένας άντρας που απατάει τη γυναίκα του, συμβαίνει μερικές φορές να ξεσπάει σε εκείνη, να φοβάται διαρκώς και την κατηγορεί συνέχεια για δική της απιστία και τα συναφή. Εν ολίγοις, αντανακλά, προβάλλει σε εκείνη τα αρνητικά συναισθήματα, τις τύψεις και τις δικές του ενοχές στη συμπεριφορά της συντρόφου του. Η νευρωτική ζήλια αποτελεί ουσιαστικά ένα μηχανισμό άμυνας για τον πρώτο.

3) Η παθολογική ή αρρωστημένη ζήλια

Όπως δηλώνει και ο επιθετικός προσδιορισμός, το εν λόγω είδος της ζήλιας υπερβαίνει τα όρια της αποδεκτής ζήλιας και συνάδει με την έμμονη ιδέα και πεποίθηση του ενός μέλους του ζευγαριού ότι το ταίρι του δεν του είναι πιστό. Το πρώτο άτομο κατακλύζεται έντονα από το βασανιστικό αυτό συναίσθημα της συνεχούς ψευδαίσθησης πως ο άλλος τον απατάει, με αποτέλεσμα να είναι πάντοτε καχύποπτος, να τον ελέγχει, να ελέγχει τον περίγυρό τους και, πολλές φορές, να ωθείται σε λεκτική ή – ακόμη χειρότερα – σωματική βία απέναντί του.

Στην εποχή μας, είναι παραδεκτό ότι η ζήλια φαίνεται να απλώνει τα πλοκάμια της ολοένα και περισσότερο, κάτι που κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στη γενικότερη καχυποψία και ανειλικρίνεια που επικρατεί μεταξύ των ανθρώπων και των ευρύτερων σχέσεων που συνάπτονται κατά τη διάρκεια της ζωής στις μεγαλουπόλεις.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μάθουμε να διακρίνουμε τη ζήλια, ιδίως όταν αυτή δεν περιορίζεται σε φυσιολογικά και ανεκτά πλαίσια. Και επειδή εμείς στο περιοδικό Δυναμική Γυναίκα απευθυνόμαστε ως επί το πλείστον σε γυναίκες κάθε ηλικίας, θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως για τη ζήλια στους άντρες, τον ζηλιάρη άντρα και τα χαρακτηριστικά που έχει.

Ζηλιάρης άντρας

Οθέλος και Δεισδαιμόνα. Το σαιξπηρικό ζευγάρι που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο – αν και ακραίο – παράδειγμα του άντρα που είχε σίγουρα ό,τι έχει ένα ζηλιάρης άντρας. Σε περίπτωση που δεν το έχετε ακουστά, η ανδρική αυτή φιγούρα του Σαίξπηρ ήταν ακριβώς ο τύπος που λέμε ζηλιάρης άντρας, ο οποίος, όντας εξ ολοκλήρου τυφλωμένος από τη ζήλια του για τη Δεισδαιμόνα, τελικά τη σκότωσε γιατί δεν άντεχε άλλο να νιώθει ότι εκείνη δεν του είναι πιστή και αφοσιωμένη. Λίγο τραβηγμένο μεν, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η παράλογη και άκριτη ζήλια από πλευράς του άντρα κάνει τις γυναίκες να υποφέρουν λεκτικά ή σωματικά από εκείνους. Άλλωστε, ουκ ολίγα και τα λεγόμενα «εγκλήματα πάθους» που συχνά πυκνά εμφανίζονται στις ειδήσεις…

Ο ζηλιάρης άντρας γίνεται έτσι εξαιτίας προσωπικών του ανασφαλειών, ανησυχιών και φοβιών. Προβληματίζεται και νιώθει σχεδόν σίγουρος ότι σύντομα ή αργότερα θα χάσει τη σύντροφό του, ενώ εκείνη θα τον αφήσει για κάποιον «καλύτερο». Έτσι, πλημμυρίζει από συναισθήματα μειονεξίας και κατωτερότητας, με αποτέλεσμα να οδηγείται εσφαλμένα σε συμπεριφορές και πράξεις παράλογες και αδικαιολόγητες.

Εντούτοις, σε περιόδους «ψυχολογικής διαύγειας», στις φάσεις δηλαδή που η τύφλωση του νου σταματά παροδικά, ο ζηλιάρης άντρας φαίνεται πως παραδέχεται τα λάθη του, την υπέρ του δέοντος ζήλια του και τη συνολική παθολογική στάση του απέναντι στη σύντροφό του. Εάν είστε με έναν τέτοιον άνδρα, σκεφτείτε το εξής: αντέχετε να υφίστατε κάθε παράλογη κουβέντα και ενέργειά του; Κάθε αναίτιο και προσβλητικό ίσως προς εσάς ξέσπασμά του; Κάθε «παράνοια» που κάθε τρεις και λίγο τον πιάνει, μόνο και μόνο επειδή κάποια στιγμή θα συνέλθει προσωρινά, θα συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει και θα αλλάξει για κάμποση ώρα στάση; Αν ναι, τότε να μείνετε μαζί του και να δείξετε υπομονή. Αν, πάλι, όχι, καλά θα κάνετε να αρχίσετε να μαζεύετε σιγά-σιγά τα μπογαλάκια σας και… να του στείλετε τα φιλιά σας!

Κάντε το τεστ!!

Κλείνοντας το άρθρο μας, θα σας παρουσιάσουμε εν συντομία τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει ο ζηλιάρης άντρας. Σημειώστε αν ο σύντροφός σας έχει κάποιο/-α από αυτά. Συνυπολογίστε τις προτάσεις που σημειώσατε με το κατά πόσο πολύ έχει ή κάνει καθένα από αυτά. Εξάγετε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε τα συμπεράσματά σας και λάβετέ τα υπόψη σας για τη μετέπειτα πορεία σας.

Χαρακτηριστικά που έχει ο ζηλιάρης άντρας

  • Τον ενοχλεί ο τρόπος που ντύνεσαι και θέλει να επιλέγεις ρούχα που εκείνος εγκρίνει, υπό την έννοια ότι τα τελευταία είναι πιο σεμνά και αξιοπρεπή.
  • Σε ελέγχει 24 ώρες το 24ωρο. Θέλει να ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή πού βρίσκεσαι, με ποιον είσαι μαζί και τι ακριβώς κάνεις. Θέλει να ξέρει ακόμα και ποιος κάθεται στα διπλανά τραπέζια στην καφετέρια που έχεις βγει με τις φίλες σου!
  • Θέλει να μιλάτε όλη την ώρα και ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, προκειμένου να καταλαβαίνει – όπως νομίζει – τι ακριβώς κάνεις. Εν ολίγοις, σε ελέγχει όταν δεν είσαι σπίτι σου, αλλά και όταν είσαι.
  • Αν έχεις viber, facebook, instagram κ.λπ., ελέγχει διαρκώς τις δημοσιεύσεις σου, τα σχόλια που κάνεις, τα like σου και τα συναφή, ενώ τσακώνεται μαζί σου εάν έχεις κάνει like σε άτομο αρσενικού φύλου ή έχεις ανεβάσει φωτογραφία που για εκείνον δεν έπρεπε.
  • Ψάχνει το τηλέφωνό σου. Μιας που τα προαναφερόμενα social media είναι ένα σχετικά πιο πρόσφατο τεχνολογικό επίτευγμα που αποτελεί αιτία τσακωμού για τα ζευγάρια, ιδίως τα νεαρά, ας μιλήσουμε για το παλαιότερο χρονικά κινητό τηλέφωνο. Ανέκαθεν ο ζηλιάρης άντρας ψάχνει το κινητό τηλέφωνο ή ακόμη και τα διάφορα προσωπικά αντικείμενα (π.χ. ντουλάπια, συρτάρια, τσέπες ρούχων, ημερολόγια κ.λπ.) της συντρόφου του για να ανακαλύψει τι του κρύβει!
  • Θέλει να του απαντάς σε κλάσματα δευτερολέπτου όταν σε παίρνει τηλέφωνο ή σου στέλνει μήνυμα, ενώ συγχρόνως προτιμά να μιλάτε στο τηλέφωνο ειδικά όταν βρίσκεσαι έξω, αντί μέσω μηνυμάτων.
  • Δεν περνάει ιδιαιτέρως καλά όταν ο ίδιος είναι έξω, προφανώς γιατί έχει συνέχεια το μυαλό στο τι μπορεί να κάνεις εσύ.
  • Θέλει να βγαίνετε μόνο μαζί οι δυο σας.
  • Σε παροτρύνει – άμεσα ή έμμεσα – να παρατάς κατ’ ουσίαν την παρέα σου, ιδίως τα άτομα αρσενικού φύλου με τα οποία τυχόν συναναστρέφεσαι.
  • Όταν είστε μαζί, ό,τι και να κάνει εκείνος, έχει τα μάτια του καρφωμένα πάνω σου για να ελέγχει ακόμα και το πού κοιτάς.
  • Πολλές φορές σου γνωστοποιεί τις υποθετικές σκέψεις και σενάρια που διαπλάθει στο μυαλουδάκι του σχετικά με το τι πιστεύει ότι έκανες εσύ όταν άργησες να του σηκώσεις το τηλέφωνο, όταν ξέχασες να του απαντήσεις σε κάποιο μήνυμα, όταν αποφάσισες – σα δε ντρέπεσαι! – να φορέσεις μίνι φούστα, όταν απλώς βγήκες με τις φίλες σου και λοιπά.
  • Σε ρωτάει λεπτομέρειες για το ο,τιδήποτε. Θέλει να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη, ποιον είδες, τι είπατε κ.λπ. όταν πήγες από το σπίτι σου μέχρι τη δουλειά, τη σχολή ή το σχολείο σου, ακόμη και μέχρι το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σου.
  • Τσεκάρει κάθε γνωστό σου ή φίλο σου που τυχαίνει να ξέρει το αυτοκίνητό του, το σπίτι του, τα μέρη που εκείνος συχνάζει.
  • Είναι δύσπιστος. Ο ζηλιάρης άντρας φαίνεται να μην σε πιστεύει όταν του μιλάς για το ο,τιδήποτε, ιδιαίτερα όταν αναφέρεσαι σε συμβάντα για τα οποία δεν ήταν μπροστά.

Πόσα από τα 14 χαρακτηριστικά που έχει ο ζηλιάρης άντρας σημειώσατε;

  • Αν επιλέξατε και τα 14, ωχ…! Κάτι πρέπει να κάνετε αμέσως. Να συζητήσετε με το σύντροφό σας και να δείτε τι θα γίνει με την πορεία της σχέσης σας.
  • Αν επιλέξατε μέχρι 5 μέχρι 10, επίσης είναι απαραίτητο να προβείτε σε κάποια κουβέντα με το ταίρι σας, προκειμένου να κάνετε μία αρχή και να βρείτε τρόπους για να κάνετε τον κάνετε να ηρεμήσει και να ξεκινήσει να σας εμπιστεύεται περισσότερο.
  • Αν επιλέξατε μέχρι 4 προτάσεις, τότε τα πράγματα είναι ασφαλώς καλύτερα, όχι βέβαια και τα καλύτερα δυνατά. Πράξτε αναλόγως και σε αυτήν την περίπτωση φυσικά.

Κουίζ – Ζηλιάρης άντρας

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις και μάθε αν ο καλός σου είναι ζηλιάρης

Τον ενοχλεί ο τρόπος που ντύνεσαι;

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα