Τεστ προσωπικότητας: Ποιος σε φοβίζει;

Ποιο από τα 8 εικονιζόμενα πρόσωπα ανδρών και γυναικών θεωρείς ότι σε τρομάζει περισσότερο από τα υπόλοιπα; Ρίξε μία σχετικά γρήγορη ματιά στη συνολική εικόνα και πες μας ποιος σε φοβίζει πιο πολύ, και, εμείς θα σου πούμε ορισμένα γνωρίσματα για την προσωπικότητά σου!

Ας δούμε, όμως, πρώτα κάποια πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις προκειμένου να κατανοήσεις καλύτερα και βαθύτερα τόσο τη σημασία του τεστ προσωπικότητας «Ποιος σε φοβίζει;» όσο και την ερμηνεία του αποτελέσματος που θα σου προκύψει.

Τεστ προσωπικότητας: Ποιος σε φοβίζει; – Χρήσιμες πληροφορίες

  • Το συγκεκριμένο τεστ προσωπικότητας, που τιτλοφορείται ως: «Ποιος σε φοβίζει;» ή «Ποιο από τα εικονιζόμενα πρόσωπα σε τρομάζει πιο πολύ;», πρόκειται για δημιούργημα του Szondi, ψυχιάτρου καταγόμενου από την Ουγγαρία, εξ ου και οι ασπρόμαυρες εικόνες που χρησιμοποιούνται περί το 19ο με 20ο αιώνα που κατασκευάστηκε.
  • Στους ψυχασθενείς που τον επισκέπτονταν, ο Ζόντι έδινε αυτό το τεστ προσωπικότητας και, με γνώμονα την αποστροφή ή ακόμη και τη συμπάθεια που προκαλούσε στον καθένα τους κάποιο από τα απεικονιζόμενα πρόσωπα, καθίστατο εφικτή η διερεύνηση του ψυχισμού του, των ενδόμυχων σκέψεων, πεποιθήσεων, ανασφαλειών, φοβιών και πόθων του, αυτού που ο Φρόυντ ονόμασε ασυνείδητο.
  • Το τεστ προσωπικότητας «Ποιος σε φοβίζει;» βασίστηκε (και βασίζεται) στην αντίληψη σύμφωνα με την οποία η εικόνα και τα χαρακτηριστικά κάποιου που δε μας αρέσουν, που τα αποστρεφόμαστε και που μας ενοχλούν, είναι ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά που κι εμείς οι ίδιοι είχαμε σε κάποιο πρώιμο εξελικτικό στάδιο (από τη γέννηση έως την παιδική ηλικία μας συνήθως), και τα οποία μας προκαλούσαν αποστροφή για τον εαυτό μας, γι’ αυτό και τα απωθήσαμε.
  • Απώθηση: Η απώθηση συνιστά έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς μηχανισμούς του «Εγώ» για τους οποίους μίλησε ο Freud και σημαίνει την απομάκρυνση στο ασυνείδητο ανασφαλειών, φοβιών, απαγορευμένων σκέψεων, ανεπίτρεπτων επιθυμιών, σεξουαλικών παρορμήσεων κ.λπ. Απώθηση μπορεί, για παράδειγμα, να ενεργοποιηθεί μετά από ένα έντονο τραυματικό γεγονός, όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, για την οποία όταν θα μιλάμε μετά από ένα χ διάστημα θα είναι σα να είμαστε εξωτερικοί παρατηρητές, σα να μη στενοχωρηθήκαμε πολύ, σα να μην μπορούμε τώρα να νιώσουμε όλα εκείνα τα συναισθήματα.
  • Άρνηση: Ο δεύτερος κατά σειρά μηχανισμός άμυνας του «Εγώ» που χρειάζεται να γνωρίζεις κάπως προκειμένου να βοηθηθείς στην κατανόηση των αποτελεσμάτων του τεστ προσωπικότητας «Ποιος σε φοβίζει;» είναι η άρνηση. Πρόκειται για την ασυνείδητη ψυχική διαδικασία κατά την οποία υιοθετώντας μία εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από τη δική μας προσπαθούμε να μετριάσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάτι που μας προκαλεί ή που ίσως να μπορούσε να μας προκαλέσει άγχος και σύγχυση. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα άρνησης είναι αυτό που συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια όταν χωρίζουν και ο ένας συνήθως από τους δύο συμπεριφέρεται σα να μην έχει πράγματι γίνει ο χωρισμός· πηγαίνει ακόμα στα κοινά τους στέκια, περιμένει ότι θα γυρίσει το ταίρι του κ.λπ.
  • Μετάθεση: Τέλος, η μετάθεση είναι ένας ακόμη αμυντικός μηχανισμός που συνίσταται στη μεταφορά απωθημένων επιθυμιών, σκέψεων και παρορμήσεών μας σε συμπεριφορές, πράξεις, καταστάσεις, αντιλήψεις και επιλογές που θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτές. Οι σαδιστικές τάσεις που σε κάποια φάση της του μπορεί να έχει κάποιος (χωρίς βέβαια να έχει επίγνωσή τους) συμβαίνει πολλές φορές να εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή του μεταμφιεσμένες με το μανδύα ενός επαγγέλματος, όπως είναι αυτό του χειρουργού.
  • Να επισημάνουμε, πρώτον, ότι τα τρία παραπάνω αποτελούν ευρήματα του Sigmund Freud κι άρα θεμέλια μόνο της ψυχαναλυτικής προσέγγισης. Υπάρχουν κι άλλες προσεγγίσεις στο χώρο της ψυχολογίας (γνωστική, συμπεριφοριστική κ.λπ.) που δεν τα δέχονται ή τα δέχονται εν μέρει.
  • Κατά δεύτερον, χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τεστ προσωπικότητας ενδέχεται στις μέρες μας να μην έχει τόσο μεγάλη, τόσο απόλυτη ισχύ όση είχε 1 με 2 αιώνες προγενέστερα. Ο καθεμία από εσάς που θα το κάνει θα μπορούσε απλά να το θεωρήσει ως ένα σχεδόν ψυχαγωγικού χαρακτήρα τεστ.

Τεστ προσωπικότητας: Ποιος σε φοβίζει; – Οδηγίες

Η διαδικασία πραγματοποίησης του εν λόγω τεστ προσωπικότητας είναι απλούστατη. Αυτό που εσύ έχεις να κάνεις είναι να κοιτάξεις για μερικά δευτερόλεπτα καθένα από τα 8 πρόσωπα που απεικονίζονται παρακάτω και να επιλέξεις ποιος σε φοβίζει περισσότερο, ποιος θα σε τρόμαζε εάν τον έβλεπες ενώ ήταν βράδυ και ήσουν μόνη σου ή ακόμη και μέσα στη μέρα. Τα πρόσωπα είναι αριθμημένα, συνεπώς μένει μόνο το να αντιστοιχίσεις το πρόσωπο που διάλεξες με τις απαντήσεις που σου δίνονται παρακάτω. Τέλος, διάβασε τα αποτελέσματα που το τεστ προσωπικότητας «Ποιος σε φοβίζει;» βρήκε για εσένα. Οι απαντήσεις επιλέχθηκε να δοθούν με την αντίθετη σειρά από αυτήν που εμφανίζονται οι εικόνες. Σε περίπτωση που δε θυμάσαι καλά τους μηχανισμούς άμυνας, ανάτρεξε στην προηγηθείσα παράγραφο για μία εποικοδομητική επανάληψη!

τεστ προσωπικότητας

Τεστ προσωπικότητας: Ποιος σε φοβίζει; – Απαντήσεις

8) Διαταραγμένη προσωπικότητα

Απώθηση: Η απόκρισή σου στο ένα και μοναδικό ερώτημα «Ποιος σε φοβίζει;» του τεστ προσωπικότητας ήταν το νούμερο 8; Τότε φαίνεται πως μέχρι την παιδική σου ηλικία παρουσιάστηκε στον εαυτό σου κάποιο πρόβλημα με την ταυτότητά σου, πόσο μάλλον με την ταυτότητα του φύλου σου, η οποία και απωθήθηκε στο ασυνείδητο – αυτά είναι βέβαια χαρακτηριστικά μίας προσωπικότητας με διαταραγμένη ταυτότητα, όπως το εικονιζόμενο άτομο.
Άρνηση: Με την ενεργοποίηση του εν λόγω αμυντικού μηχανισμού, καθίσταται εξαιρετικά πιθανό να προσπαθείς με το ντύσιμο, τον τρόπο που μιλάς, τον τρόπο που περπατάς, τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι να επιβεβαιώνεις και να τονίζεις το βιολογικό σου φύλο συνέχεια. Επιπρόσθετα, ενδέχεται να είσαι πολύ ανταγωνιστική με τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους, επιδιώκοντας να σαγηνεύεις για παράδειγμα τον έναν από τους δύο αρσενικούς συντρόφους ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού.
Μετάθεση: Δύο είναι τα τινά: α) να έχεις αφιερωθεί σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα για τα βασικά δικαιώματα και τις αξίες του ανθρώπου, όπως είναι η εξίσωση των δύο φύλων και β) να σου αρέσουν ή ακόμα και να ασχολείσαι με δραστηριότητες που είναι στερεοτυπικά συνδεδεμένες με το αντίθετο φύλο, π.χ. με το κυνήγι, τις μηχανές και τα αυτοκίνητα. (Σε περίπτωση που αυτό το τεστ προσωπικότητας γίνει από άντρα, τότε στις ασχολίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν η κομμωτική, το μακιγιάζ κι η μόδα.).

7) Μανιακός

Απώθηση: Μέσα σου είναι πρόδηλο πως έχεις απωθήσει την έξαψη που θα σε μετέτρεπε σε έναν υπερ-φωτισμένο «μύστη». Επίσης, το να μη διαχειρίζεσαι σωστά τα χρήματα αλλά να τα σπαταλάς αλόγιστα, καθώς και το να τρέφεις υπερβολική εκτίμηση για τον εαυτό σου είναι δύο επιπλέον γνωρίσματα που το εν λόγω τεστ προσωπικότητας έδειξε πως έχεις απωθήσει στο ασυνείδητό σου.
Άρνηση: Είσαι λογική, τηρείς το μέτρο σε καθετί με το οποίο καταπιάνεσαι στη ζωή σου, υπακούς σε κανόνες και νόρμες, δε θέλεις να ξεφεύγει τίποτα από τον έλεγχό σου όσον αφορά στον εαυτό σου, ενώ παράλληλα είσαι οικονόμος, διακριτική και δεν προβαίνεις σε ακρότητες κι υπερβολές.
Μετάθεση: Οι απωθημένες τάσεις σου, όμως, (αυτές που προαναφέραμε στην απώθηση και) που συνδέονται άμεσα με τη συμπεριφορά ενός μανιακού, κάνουν συχνά την εμφάνισή τους μέσα από κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, όπως είναι για παράδειγμα η συνεχής επιδίωξή σου να ελέγχεις τους δικούς σου ανθρώπους σε απόλυτο βαθμό ή/ και να έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από αυτούς. Εξιδανικεύοντας – κατά κάποιον τρόπο – τα απωθημένα σου, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι είσαι η χαρούμενη σύντροφος που φτιάχνει το κέφι του αγαπημένου της, καθώς και το ότι ασχολείσαι ή θα ήθελες να ασχοληθείς με: τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, το επάγγελμα του Dj ή αυτό του διοργανωτή εκδηλώσεων και party.

6) Καταθλιπτική

Απώθηση: Στην περίπτωση που αυτό το φαινομενικά ήρεμο και άκακο γυναικείο πρόσωπο αποτελεί την απάντησή σου στο ερώτημα «Ποιος σε φοβίζει;», τότε έχεις επιλέξει ως το πλέον τρομακτικό πρόσωπο για εσένα μία γυναίκα που πάσχει από μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο (κοινώς: κατάθλιψη). Έτσι, γνωρίσματα της προσωπικότητάς σου που είχες σε κάποιο πρώιμο στάδιο και έχεις τώρα απωθήσει είναι η έντονη θλίψη, το αίσθημα κατωτερότητας και μειονεξίας σε σύγκριση με τους άλλους, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και το να νιώθεις ένοχη ακόμη και για κάτι που στην ουσία δεν ευθύνεσαι.
Άρνηση: Δίνεις την εντύπωση μία ανέμελης και εξωστρεφούς κοπέλας, γεμάτης δυναμισμό, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Ουκ ολίγες οι στιγμές που μιλάς, σκέπτεσαι ή συμπεριφέρεσαι με πικρία και καχυποψία, ενώ κατά περιόδους είναι σα να εκνευρίζεσαι αναίτια και σα να μελαγχολείς και να αποσύρεσαι από τον κοινωνικό περίγυρο ξαφνικά κι επίσης (φαινομενικά) αναίτια.
Μετάθεση: Το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι πολύ πιθανό να συνιστά το ασκούμενο από εσένα επάγγελμα ή αυτό που (φανερά ή βαθιά μέσα σου) θα επιθυμούσες να ασκείς.

5) Υστερική

Απώθηση: Η ασυγκράτητη επιθυμία σου να γοητεύεις τον κόσμο γύρω σου, η ροπή σου προς την επιδειξιμανία και την αποδοχή της επιβεβαίωσης από τους άλλους, καθώς και ο ναρκισσισμός σου είναι γνωρίσματα που φαίνεται πως έχει απωθήσει στο ασυνείδητό σου και τα οποία τώρα σε έκαναν να επιλέξεις την κυρία αυτή με τα βαριά βλέφαρα ως το πρόσωπο εκείνο που σε φοβίζει περισσότερο.
Άρνηση: Είσαι κομψή και πάντοτε περιποιημένη. Συνδυάζεις άψογα τα ρούχα σου και δε διστάζεις να συμπληρώσεις κάθε εμφάνισή σου με κάτι που θα κάνει μπαμ, π.χ. ένα έντονο κόσμημα. Σε ενδιαφέρει η γνώμη του κόσμου, ενώ δείχνεις κάπως εσωστρεφής, πειθαρχημένη και εγκρατής. Παρόλο, λοιπόν, που (θέλεις να) δίνεις την εντύπωση μίας ταπεινής και μετρημένης ύπαρξης, στην πραγματικότητα, βαθιά μέσα σου, είτε το αναγνωρίζεις είτε όχι, έχεις την έντονη επιθυμία να εντυπωσιάζεις και να τραβάς τα βλέμματα.
Μετάθεση: Τις απωθημένες τάσεις της προσωπικότητάς σου ενδέχεται να έχεις μεταθέσει α) σε επαγγελματικές δραστηριότητες που φαντάζουν εξαιρετικά σπάνιες, όπως είναι το να διδάσκεις λατινική φιλολογία ή κάτι εξίσου ασυνήθιστο, β) σε ιδιαίτερες προσωπικές επιλογές, για παράδειγμα το να έχεις ένα ασυνήθιστο κούρεμα ή χρώμα στα μαλλιά σου, το να είσαι χορτοφάγος κ.λπ. και γ) σε μικρές αλλά χαρακτηριστικές καθημερινές συνήθειες, π.χ. να γλύφεις τα χείλη σου προτού μιλήσεις.

4) Σχιζοφρενής

Απώθηση: Εάν αυτή η γυναίκα, με το πρόσωπο που είναι δίχως έκφραση και το βλέμμα γεμάτο απάθεια σε τρόμαξε περισσότερο από όλα, τότε ίσως να έχεις απωθήσει στο ασυνείδητό σου το συναίσθημα της αδιαφορίας απέναντι στα άλλα άτομα, καθώς και την τάση απόσυρσης-παραίτησης από συμβάντα, σχέσεις, ασχολίες σου κ.λπ. – μιας και αυτή η απάθεια, η απόσυρση και το «επίπεδο» συναίσθημα χαρακτηρίζουν τα άτομα που πάσχουν από την κατεξοχήν ψυχωσική νόσο, τη σχιζοφρένεια.
Άρνηση: Είσαι πολύ κοινωνική, έχεις φίλους και φίλες, κάνεις συχνά νέες φιλίες ακόμα και περιστασιακές, μιλάς με τον κόσμο, βγαίνεις έξω πολύ και απολαμβάνεις τη διασκέδαση. Μέσα σου, εντούτοις, δε νιώθεις και τόσο πλήρης από όλο αυτό, αλλά αισθάνεσαι ένα κενό, μία έλλειψη, ένα αίσθημα μοναξιάς, το οποίο λιγότερο ή περισσότερο συχνά το αντιλαμβάνεσαι.
Μετάθεση: Δραστηριότητες που μπορεί να έχεις κάνει ή που ενδεχομένως να επιθυμείς να πραγματοποιήσεις κάποτε είναι: ορειβασία, ένα ταξίδι μόνη σου (ακόμη και το γύρο του κόσμου!), η ανάγνωση βιβλίων, ο μοναχισμός, ο διαλογισμός και η επαγγελματική ή ερασιτεχνική ενασχόληση με τη μουσική.

3) Κατατονικός

Απώθηση: Αυτό που φαίνεται πως έχεις απωθήσει στο ασυνείδητό σου και δεν επιτρέπεις (ασυνείδητα βέβαια) να «βγει» και να εμφανιστεί στο Συνειδέναι είναι η υπερ-κινητικότητα του μυαλού σου, που θα μπορούσε να σε οδηγήσει στο να ξεφύγεις από την πραγματικότητα στην οποία ζεις – η υπερβολική διέγερση της φαντασίας αποτελεί γνώρισμα της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής.
Άρνηση: Δε σου αρέσουν οι αλλαγές, αντιθέτως έχεις «γραπωθεί» από πρόσωπα, στάσεις, συμπεριφορές και συνήθειες που θεωρείς βέβαιες και δεδομένες. Όταν αλλάζουν τα δεδομένα της ζωής σου σε κάποιον τομέα, είσαι μάλλον ο τύπος εκείνης της γυναίκας που παρουσιάζεται άτολμη και συνεσταλμένη, στην οποία ασκείται υπέρογκη πίεση για προσαρμογή. Δεν να ανοίγεσαι εύκολα και δυσκολεύεσαι να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με τους άλλους. Ποιος είναι ο μεγάλος σου φόβος; Η απώλεια του ελέγχου του εαυτού σου.
Μετάθεση: Μπορεί να ασκείς επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά δραστηριότητας και δουλειές όπως: γραφίστρια, στυλίστα, δημοσιογράφος, φωτογράφος. Σε αυτές τις «οριοθετημένες» μεν, δημιουργικές δε ασχολίες θα μπορούσε να σε έχει ωθήσει η υποβόσκουσα φαντασία σου.

2) Επιληπτικός

Απώθηση: Εφόσον στο ερώτημα «Ποιος σε φοβίζει περισσότερο;» του τεστ προσωπικότητας αποκρίθηκες ο μεγαλόσωμος αυτός κύριος, τότε στο ασυνείδητό σου έχεις απωθήσει συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τον παρορμητισμό, με τις εκρήξεις θυμού και την ευερεθιστότητα – γνωρίσματα που συναντώνται σε άτομα με επιληψία αρκετά συχνά.
Άρνηση: Προκειμένου να φαίνεσαι καλή στους άλλους και να γίνεσαι καθολικά αρεστή, συμβαίνει συνήθως να καταπνίγεις κάποια αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις σου, με αποτέλεσμα ώρες-ώρες, ειδικά όταν πέφτεις για ύπνο, να νιώθεις κάπως εξαντλημένη και μη πλήρης. Ωστόσο, είσαι αναμφίβολα φιλειρηνική, καλοπροαίρετη, γεμάτη καλοσύνη και πρόσχαρη, πράος άνθρωπος, που ελέγχει τον εαυτό του και δένεται με τους αγαπημένους του στενά.
Μετάθεση: Δύο τα σενάρια για εσένα, που είτε το ένα εκ των δύο αληθεύει για τη ζωή σου είτε και τα δύο ανά διαστήματα· πιθανώς να εκτονώνεις όλη αυτή την έντασή σου α) στον αθλητισμό ή γενικότερα να έχεις έντονους ρυθμούς στην καθημερινότητά σου, β) μέσα από συνεχείς (μικρο)καβγάδες σε οικογενειακό πλαίσιο.

1) Σαδιστής

Απώθηση: Αν διάλεξες την εικόνα αυτού του ανακριτικού καθηγητή, τότε ενδέχεται να έχεις απωθήσει στο ασυνείδητό του επιθετικές – σαδιστικές τάσεις που είχες παρελθοντικά, εμπειρίες της παιδικής ηλικίας σου που σχετίζονταν με αυταρχισμό, μία ροπή προς το να επιβάλλεσαι στους υπολοίπους, να σκέπτεσαι και να πράττεις κακοπροαίρετα.
Άρνηση: Στην τωρινή σου ζωή, είσαι φιλήσυχη, καλοπροαίρετη, χαμογελαστή, άκακη, έτοιμη να θυσιαστείς για αγαπημένα σου πρόσωπα και πάντοτε πρόθυμη να βοηθήσεις και να εξυπηρετήσεις τους άλλους. Όταν δε θέλεις να κάνεις κάτι, απλά το καθυστερείς με δικαιολογίες που επινοείς προς τους άλλους αλλά και στον εαυτό σου, με το να δημιουργείς εμπόδια ή ακόμη και με το να κρατάς μούτρα. Επίσης, όταν χρειάζεται να αμυνθείς σε κάτι ή σε κάποιον, συνηθίζεις να διατηρείς μία σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα παθητική αντίσταση ή και έντονο πείσμα, που σιγά-σιγά σε κουράζει.
Μετάθεση: Πιθανώς, το επάγγελμά σου να είναι χασάπης, οδοντίατρος, χειρουργός, εισαγγελέας ή αστυνομικός. Εάν όχι, τότε σίγουρα θα έχεις ασυνείδητα υιοθετήσει απόψεις σχετικές με την καταστολή και την επιβολή της τάξης.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα