Πόσο στρεσαρισμένη είσαι; – Κουίζ

Είσαι διαρκώς μες στα νεύρα; Παρουσιάζεις δυσκολία στο να κοιμηθείς; Βλέπεις τα μαλλιά σου να πέφτουν ολοένα και περισσότερο; Είσαι όλη μέρα με ένα ρολόι στο χέρι και τρέχεις να τα προλάβεις όλα;

Αν διάβασες το άρθρο του περιοδικού μας σχετικά με τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από το άγχος, με τις κοινές αιτίες που μας γεμίζουν με στρες και με τα σημάδια του έντονου στρες, ήρθε η ώρα να κάνεις το τεστ που έχουμε ετοιμάσει για εσένα προκειμένου να μάθεις πόσο στρεσαρισμένη είσαι. Σε περίπτωση που δεν έχεις δει ήδη το προαναφερόμενο άρθρο με τις βασικές πληροφορίες σχετικά με το στρες, μπορείς να το αναγνώσεις εδώ: Μύθοι, αιτίες και σημάδια στρες .

Πόσο στρεσαρισμένη είσαι; Κάνε το τεστ για να μάθεις!

Διαδικαστικά για το κουίζ: Πόσο στρεσαρισμένη είσαι

1) Αρχικά, θέλουμε να σου τονίσουμε πως το ακόλουθο τεστ είναι μεν επηρεασμένο και με πληροφορίες που έχουμε αντλήσει από επιστημονικά (ψυχολογικά κατά κόρον) στοιχεία, μεθόδους και εργαλεία, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει για εσένα ένα πραγματικό επιστημονικό (ψυχολογικό) τεστ μετρήσεως του εάν έχεις άγχος και σε τι βαθμό. Θα μπορούσε να πούμε, λοιπόν, πως το εν λόγω κουίζ έχει έναν κάπως ψυχαγωγικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα συμπεράσματά μας είναι λανθασμένα, αναξιόπιστα ή μη έγκυρα. Γιατί είναι αρκετά πιθανό το αποτέλεσμα – συμπέρασμα που θα σου προκύψει όταν πραγματοποιήσεις το κουίζ να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και να σε προτρέψει στο να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα.
2) Επιπλέον, το κουίζ για το πόσο στρεσαρισμένη είσαι συναπαρτίζεται από 14 ερωτήσεις ή, για να είμαστε ακριβείς, 14 καταφατικές προτάσεις που ισοδυναμούν με ερωτήματα.
3) Για καθεμία από τις καταφατικές περιόδους που θα σου παραθέτουμε, εσύ μπορείς να επιλέγεις μια απάντηση που θα αντιστοιχεί σε μία κλίμακα αξιολόγησης από το 0 έως το 5. Το 0 σημαίνει ότι δε σου έχει συμβεί ποτέ αυτό που λέει η πρόταση, ότι δηλαδή αυτό δεν ισχύει για εσένα, ενώ το 5 σημαίνει ότι αυτό που λέει η πρόταση σου συμβαίνει συνέχεια και ισχύει εντελώς για εσένα. Όσον αφορά στους ενδιάμεσους αριθμούς, 1 έως 4, παίρνουν, όπως κατάλαβες, και ενδιάμεσες ερμηνείες για εσένα. Το 1 σημαίνει ότι ισχύει ελάχιστα για εσένα αυτό που λέει η πρόταση, το 2 ότι ισχύει έτσι κι έτσι, το 3 ότι συμβαίνει και σε εσένα σε ένα μέτριο επίπεδο/ μερικές φορές, το 4 ότι σου συμβαίνει κι εσένα αρκετές φορές και ότι ισχύει και για εσένα πολλές φορές όχι όμως συνέχεια ούτε πάντα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι η πρόταση λέει: Δεν γκρινιάζω καθόλου μέσα στη μέρα μου.

  • Αν βαθμολογήσεις με 5 = Δεν γκρινιάζω καθόλου μέσα στη μέρα μου (γιατί με το 5 δείχνεις ότι συμφωνείς εντελώς).
  • Αν βαθμολογήσεις με 4 = Δεν γκρινιάζω και πολύ μέσα στη μέρα μου/ γκρινιάζω λίγο μέσα στη μέρα μου (γιατί με το 4 δείχνεις ότι αυτή η πρόταση ισχύει αλλά όχι εντελώς για εσένα).
  • Αν βαθμολογήσεις με 3 = Γκρινιάζω μερικές φορές μέσα στη μέρα μου (γιατί με το 3 δείχνεις ότι αυτό που λέει η πρόταση μερικές φορές ισχύει για εσένα ενώ άλλες φορές όχι).
  • Αν αξιολογήσεις με 2 = Γκρινιάζω πού και πού μέσα στη μέρα μου (γιατί με το 2 δείχνεις ότι είσαι κάπου ενδιάμεσα στο να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις με αυτό που λέει η πρόταση, το οποίο τις πιο πολλές φορές δεν ισχύει για εσένα, αλλά υπάρχουν και φορές που ισχύει).
  • Αν αξιολογήσεις με 1 = Γκρινιάζω αρκετά / πολύ μέσα στη μέρα μου (γιατί με το 1 δείχνεις ότι αυτό που λέει η πρόταση δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ με εσένα, άρα εσύ σχεδόν πάντα γκρινιάζεις μέσα στη μέρα σου)
  • Αν αξιολογήσεις με 0 = Γκρινιάζω πάντα μέσα στη μέρα μου (γιατί με το 0 δείχνεις ότι δε συμφωνείς καθόλου με αυτό που λέει η πρόταση, ότι αυτό που λέει η πρόταση δηλαδή σε συμβαίνει ποτέ σε εσένα, άρα κι εσύ γκρινιάζεις πάντα).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να απαντήσεις στα δοθέντα ερωτήματα.
4) Αυτό που θέλουμε από εσένα, φίλη μου, είναι να πάρεις ένα χαρτάκι κι ένα στυλό ή ένα μολύβι και να σημειώνεις για κάθε απάντηση τους βαθμούς που βάζεις σε κάθε απάντηση που δίνεις. Στο τέλος, θα προσθέσεις τους 14 αριθμούς που θα έχεις σημειώσει για να δούμε τι συνολικό άθροισμα σου προέκυψε και με ποιο συμπέρασμά μας αντιστοιχούν οι βαθμοί αυτοί.
5) 2 πράγματα είναι πάρα πολύ σημαντικά:
Α) Να κατανοήσεις ακριβώς το πώς ζητάμε από εσένα να απαντάς (αυτό με τους βαθμούς από 0 έως 5 που σου προαναφέραμε) και
Β) Να απαντάς πάντοτε ώριμα και με αμέριστη ειλικρίνεια, έτσι ώστε και το συμπέρασμά μας να είσαι ορθό και αξιόπιστο.

Ξεκίνα το τεστ!!!

Πόσο στρεσαρισμένη είσαι; – Κουίζ

  1. Ποτέ δεν παραπονιέμαι για κάτι που έγινε στο παρελθόν.
  2. Δεν αισθάνομαι ένταση μέσα στη μέρα μου.
  3. Δεν κάνω ποτέ αρνητικές σκέψεις.
  4. Τουλάχιστον τα 4 από τα 7 βράδια της εβδομάδας, κοιμάμαι για 8 ώρες.
  5. Όταν είμαι θυμωμένη, εκδηλώνω πάντα τα συναισθήματά μου και δεν τα κρατάω μέσα μου.
  6. Έχω τουλάχιστον ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένα άτομο εμπιστοσύνης, στο οποίο μπορώ να εκμυστηρευτώ ό,τι μα ό,τι αισθάνομαι.
  7. Είμαι οργανωμένος στην καθημερινότητά μου.
  8. Αφιερώνω κάθε ημέρα λίγα λεπτά για τον εαυτό μου και μόνο.
  9. Αναγνωρίζω τα σημάδια/ τα συμπτώματα του στρες και πότε εμφανίζονται σε εμένα.
  10. Παραμένω ψύχραιμη όταν έχω αργήσει σε κάποιο ραντεβού ή όταν είμαι «κολλημένη» στην κίνηση.
  11. Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, κάνω μία δραστηριότητα που θεωρώ ευχάριστη.
  12. Χαλάω λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα για μετακινήσεις.
  13. Ξέρω πότε δεν μπορώ να αντεπεξέλθω στην πίεση που νιώθω.
  14. Έχω λίγους και συγκεκριμένους φίλους και συγγενείς στους οποίους μπορώ να βασιστώ όποτε το χρειαστώ.

Κι αφού σημειώσεις με ειλικρίνεια τις αξιολογήσεις σου, τώρα είσαι έτοιμη να προσθέσεις τους βαθμούς που έχεις γράψεις και να δεις σε ποια κατηγορία αντιστοιχεί το άθροισμα που σου βγήκε.

Πόσο στρεσαρισμένη είσαι; – Απαντήσεις στο κουίζ

0-20 ΒΑΘΜΟΙ: Κακά μαντάτα…
Το άγχος – δυστυχώς – σε έχει κυριεύσει. Ακόμη κι αν τώρα, τη στιγμή που κάνεις το τεστ, δε βιώνεις κάποια περίοδο ιδιαίτερα στρεσογόνα, οι απαντήσεις σου δείχνουν ότι το άγχος είναι πανταχού παρόν στη ζωή σου, φθείροντάς της και φθείροντας παράλληλα και την ευτυχία σου. Χρήζει να κάνεις κάτι για να διορθώσεις την κατάσταση όσο είναι καιρός, προκειμένου να προλάβεις την κατάσταση προτού εξελιχθεί σε πρόβλημα υγείας.

Ξεκίνα να συνάπτεις λίγες αλλά ουσιαστικές σχέσεις με κάποια άτομα, τα οποία μπορείς να εμπιστεύεσαι και στα οποία μπορείς να στηρίζεσαι. Μίλα τους συνέχεια. Επίσης, ξεκίνα κάποια δραστηριότητα που έστω για 1 ώρα την εβδομάδα θα σε γεμίζει, θα σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη και να ξεχνάς τις έγνοιες σου. Είναι πολύ σημαντικό 5 λεπτά κάθε ημέρα να κάθεσαι σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού σου, να κλείνεις τα μάτια σου, να εστιάζεις τη σκέψη σου μόνο στην εισπνοή και στην εκπνοή και να προσπαθείς να απαλλάσσεσαι από κάθε προβληματισμό και αρνητική σκέψη ή συναίσθημα. Είναι ο λεγόμενος διαλογισμός που είναι θαυματουργός και απαραίτητος για την κατάστασή σου.

21-30 ΒΑΘΜΟΙ: Είσαι και δεν είσαι…

Εντοπίζονται περίοδοι στο βίο σου κατά τις οποίες είσαι εξαιρετικά στρεσαρισμένη, ενώ υπάρχουν και λίγες κατά τις οποίες το παλεύεις και τα πας καλά με το άγχος σου. Πολλές φορές κρατάς πράγματα και σκέψεις που σε αγχώνουν μέσα σου, ενώ συγχρόνως αδυνατείς να διαχειριστείς από μόνη σου ορισμένες (αγχογόνες) καταστάσεις.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αξιοποιήσεις εποικοδομητικά το στρες που αισθάνεσαι πολλές φορές. Τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε ότι, όταν θα βλέπεις πως κάποιος στόχος σου ή κάποιο γεγονός σε επιφορτίζει με άγχος για το αν θα καταφέρεις να τον επιτύχεις και να το φέρεις σε πέρας, εσύ να χρησιμοποιείς αυτό ακριβώς το άγχος ως κίνητρο, ως μια κινητήρια δύναμη για να καταφέρεις το στόχο σου και κατά συνέπεια να υπερνικήσεις μαζί και το άγχος. Κι εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό, διότι ξέρεις πώς είναι να περνάς και περιόδους που δεν είσαι πολύ στρεσαρισμένη άρα ξέρεις πού και πού να το ελέγχεις λίγο το πράγμα.

31-45 ΒΑΘΜΟΙ: Φυσιολογικά στρεσαρισμένη…

Μπορούμε να πούμε πως σε γενικές γραμμές τα πας καλά με το στρες και δεν είσαι σχεδόν ποτέ υπερβολικά αγχωμένη, εκτός εάν προκύψουν αναπάντεχα ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά που εκτινάξουν το άγχος σου στα ύψη. Από τις απαντήσεις σου, πάντως, το πόσο στρεσαρισμένη είσαι έγκειται σε φυσιολογικά επίπεδα. Έχεις βρει τους δικούς σου τρόπους και τις προσωπικές σου στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπίζεις σε αρκετό βαθμό το στρες που τα διάφορα άτομα, οι διάφοροι ρόλοι και οι διάφορες απαιτήσεις σου προσδίδουν. Και είσαι αξιέπαινη γι’ αυτό!!

Θα μπορούσες, βέβαια, να είσαι σε ένα ακόμη καλύτερο επίπεδο αναφορικά με το πόσο στρεσαρισμένη είσαι, εάν ανοιγόσουν ακόμη περισσότερο στον στενό κύκλο συγγενών και φίλων σου που σε στηρίζουν και που τους εμπιστεύεσαι. Κάτι ακόμα που σου προτείνουμε να κάνεις είναι να ασχολείσαι με μια δραστηριότητα (αθλητισμό, χορό, πλέξιμο, εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ζωγραφική, ανάγνωση βιβλίων κ.λπ.) που πραγματικά να σε γεμίζει και να σε κάνει να ξεχνιέσαι από καθετί το δυσάρεστο. Εάν ήδη έχεις κάποια τέτοια δραστηριότητα, τότε το μόνο που σου μένει είναι να ακολουθείς τον καθημερινό 5λεπτο διαλογισμό, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέραμε παραπάνω.

46 ΒΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩ: Άγχος; Ποιο άγχος; Κάτι έχει πάρει το αφτί σου για αυτή τη λέξη…

Πόσο στρεσαρισμένη είσαι; Αναρωτιέσαι ακόμα; Μάλλον όχι, ε;! Το άγχος μοιάζει με μια λέξη και κυρίως μια έννοια άγνωστη και καθόλου προσφιλή για εσένα και την καθημερινότητά σου. Έχεις κατορθώσει να βρεις μπόλικους τρόπους και μεθόδους που σε κάνουν να υψώνεις ένα προστατευτικό φράγμα απέναντι σε καθετί που θα μπορούσε να σε στρεσάρει. Αξίζεις, ομολογουμένως, πολλά μπράβο!! Είσαι χαλαρή σχεδόν πάντα, μιας και δεν είναι δυνατόν μέσα σε μία τόσο απαιτητική, ανταγωνιστική και στρεσογόνο κοινωνία εσύ να μην επηρεάζεσαι καθόλου.

Έτσι, για τις λίγες φορές που το άγχος καταφέρει να σε κυριεύσει, το μόνο που μπορούμε εμείς οι «ταπεινές» να σε νουθετήσουμε να κάνεις είναι ο διαλογισμός, που μπορείς να διαβάσεις παραπάνω τι ακριβώς είναι.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα