Αρχική / Αδυνάτισμα / Υγιεινή διατροφή – πλεονεκτήματα
υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή – πλεονεκτήματα

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με τα οποία μπορούν να διατηρούνται, να αναπτύσσονται και να τρέφονται τα κύτταρα του σώματος του ανθρώπου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αποφεύγει ή να μειώνει τις συναισθηματικές φορτίσεις και εξάρσεις. Τροφές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωραία όλα αυτά αλλά ποια είναι πραγματικά τα πλεονεκτήματα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής;

Συντήρηση ιστών του σώματος

Η ανθυγιεινή και η μη ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διατήρηση των κυττάρων και των ιστών του σώματος. Η καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων φρούτων και 2,5 μερίδων λαχανικών θωρακίζει τον οργανισμό. Τα θρεπτικά συστατικά από τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος γιατί περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα του σώματος από την επίδραση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου αλλά και σε εκφυλιστικές ασθένειες. Η κατανάλωση κρέατος αλλά και άλλων πηγών πρωτεϊνών μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση υγιών ιστών του σώματος. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να τρώει 50-65 γραμμάρια πρωτεΐνη σε καθημερινή βάση έτσι ώστε να διατηρήσει τους ιστούς του σώματος.

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων του νευρικού συστήματος. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά βοηθούν τη μνήμη. Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, αλλά και διάφοροι σπόροι, περιέχουν ανόργανα συστατικά και βιταμίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως είναι επίσης μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, επειδή περιέχουν βιταμίνες B και μαγνήσιο που είναι σημαντικά για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων.

Ανάπτυξη και εξέλιξη

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή βοηθούν στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης. Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη για την ανοικοδόμηση των οστών, των μυών και των κυττάρων του δέρματος. Ιδιαίτερα ευεργετημένοι από την ισορροπημένη διατροφή είναι τα παιδιά και οι έφηβοι που ακόμα αναπτύσσονται, γιατί διασφαλίζουν τη συνεχή και κανονική ανάπτυξη του σώματός τους.

Ζωντάνια – ευεξία – ομορφιά

Αρκετά πλεονεκτήματα της υγιεινής διατροφής λαμβάνουν και οι ενήλικες, επειδή διατηρούν την ζωντάνια και την ευεξία που είχαν όταν ήταν παιδιά. Επίσης, εκτός του ότι η εμφάνιση του σώματός τους θα βελτιωθεί κατά πολύ, λόγω του ότι είναι αναμενόμενο να αρχίσουν να χάνουν λίπος, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν και περισσότερη αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση χάρη στο βελτιωμένο σώμα τους.

x

Check Also

δίαιτα χωρίς μαγείρεμα

Δίαιτα χωρίς μαγείρεμα – Έξυπνες λύσεις για να αδυνατίσεις + Πρόγραμμα διατροφής

Όλες εμείς οι γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής μας σκεφτήκαμε να ...

περιττό βάρος

Χάστε το περιττό βάρος τώρα! – 17 Κόλπα που πρέπει να εφαρμόσετε

Το περιττό βάρος είναι τουλάχιστον ενοχλητικό για όλες μας σχεδόν. Ακόμα και ...

πώς να περιορίσεις την όρεξή σου

Πώς να περιορίσεις την όρεξή σου – Καλύτεροι τρόποι

Γνώριζες ότι αν καταφέρεις να περιορίσεις την όρεξή σου θα καταφέρεις να ...