Αρχική / Αδυνάτισμα / Χημική δίαιτα – Χάστε 10 κιλά "άμεσα"
χημική δίαιτα

Χημική δίαιτα – Χάστε 10 κιλά "άμεσα"

Χημική δίαιτα, χάστε 10 κιλά άμεσα, κ.τ.λ. είναι οι τίτλοι σε ορισμένα διαφημιστικά σποτ που συναντώνται σε διάφορα περιοδικά, στην τηλεόραση, στο Internet, σε διάφορες άλλες διαφημιστικές καμπάνιες, κ.τ.λ. Τι είναι όμως πράγματι η χημική δίαιτα και πώς λειτουργεί; Μπορεί όντως μια γυναικά που κάνει χημική δίαιτα να χάσει 10 και 20 κιλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή μήπως όλα αυτά είναι διαφημιστικές υπερβολές; Εμείς στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα απαντάμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Τι είναι χημική δίαιτα;

Μια χημική δίαιτα (ο όρος χημική δίαιτα κανονικά δεν υπάρχει) συνήθως αποτελείται από έναν συγκεκριμένο συνδυασμό τροφών που σκοπό έχει να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό έτσι ώστε να αρχίσει η καύση του λίπους. Οι χημικές δίαιτες συνήθως βασίζονται στον περιορισμό της λήψης υδατανθράκων για ένα διάστημα περίπου 1 με 1,5 μήνα το πολύ. Η μη λήψη τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες ενεργοποιεί τον οργανισμό με αποτέλεσμα να θέτει σε “προτεραιότητα” την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Οι χημικές δίαιτες στην ουσία είναι παραλλαγές την δίαιτας Ντουκάν ή της δίαιτας Ακτινς. Όλες αυτές οι δίαιτες, έχουν πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα και για αυτό πράγματι μια γυναίκα μπορεί να χάσει 10 ή και 15 κιλά άμεσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν είναι και τόσο “υγιεινές” λόγο του αυστηρού περιορισμού που έχουν στην μη κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες (ο οργανισμός δεν λαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες). Για το λόγο αυτό, μια χημική δίαιτα δεν μπορεί να γίνεται για πολύ καιρό. Συνήθως ακολουθείται για λίγες μόνο μέρες.

Πώς ακριβώς λειτουργεί μια χημική δίαιτα;

Οι δίαιτες αυτές, όπως είπαμε και παραπάνω διαρκούν 1 με 1,5 μήνα (ανάλογα τη δίαιτα). Στη αρχή για περίπου 3-5 ημέρες (όχι παραπάνω) η γυναίκα αποφεύγει όλες τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μπαίνει στην διαδικασία καύσης του λίπους. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες μπορεί να μην ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό έτσι ώστε να καίει λίπος. Στη συνέχεια η γυναίκα προσθέτει στο μενού της κάποιες τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες ωστόσο προσέχει έτσι ώστε και πάλι να μην “ξεφύγει” στις ποσότητες λήψης υδατανθράκων. Στην επόμενη φάση, η γυναίκα αυξάνει τις ποσότητες υδατανθράκων έως ότου φτάσει στα φυσιολογικά όρια λήψης υδατανθράκων. Στο σημείο αυτό η γυναίκα θα έχει ήδη χάσει πολλά κιλά.

Είναι εφικτό να χάσετε πολλά κιλά με μια χημική δίαιτα;

Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι πράγματι έχασαν πολλά κιλά άμεσα κάνοντας μια χημική δίαιτα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτές οι δίαιτες μπορεί να μην είναι και τόσο “υγιεινές”.

Παράδειγμα χημικής δίαιτας 

Δύο παραδείγματα χημικής δίαιτας μπορείτε να βρείτε στο άρθρο “δίαιτα Ducan” και στο άρθρο “δίαιτα Atkins“. Οι δίαιτες αυτές ξεκινούν με την απεριόριστη κατανάλωση κρεατικών, πουλερικών και ψαριών ενώ σταδιακά προστίθενται και διάφορες σαλάτες. Στην αρχή της δίαιτας αποφεύγονται οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Στη συνέχεια σταδιακά προστίθενται και τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες έως ότου σταματήσει εντελώς η απώλεια λίπους.

Προσοχή

Οι χημικές δίαιτες κατά κανόνα δεν είναι “ισορροπημένες”. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας ειδικά δε στην περίπτωση που γίνονται για αρκετό καιρό. Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε κάποιον ειδικό διαιτολόγο, διατροφολόγο, κ.τ.λ.

x

Check Also

δίαιτα χωρίς μαγείρεμα

Δίαιτα χωρίς μαγείρεμα – Έξυπνες λύσεις για να αδυνατίσεις + Πρόγραμμα διατροφής

Όλες εμείς οι γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής μας σκεφτήκαμε να ...

περιττό βάρος

Χάστε το περιττό βάρος τώρα! – 17 Κόλπα που πρέπει να εφαρμόσετε

Το περιττό βάρος είναι τουλάχιστον ενοχλητικό για όλες μας σχεδόν. Ακόμα και ...

πώς να περιορίσεις την όρεξή σου

Πώς να περιορίσεις την όρεξή σου – Καλύτεροι τρόποι

Γνώριζες ότι αν καταφέρεις να περιορίσεις την όρεξή σου θα καταφέρεις να ...