Σωστό βάρος – 3 Αλήθειες που πρέπει να αποδεχτείτε  

Το σωστό βάρος είναι υποκειμενικό για τον κάθε άνθρωπο, ενώ αποτελεί μονάδα μέτρησης υγείας. Η απόκτηση του λοιπόν θα πρέπει να μας απασχολεί μόνο για την καλή υγεία μας, για να νιώθουμε και να είμαστε υγιείς και να μην αποτελεί αυτοσκοπό. Άλλωστε το σωστό βάρος είναι διαφορετικό για την κάθε μια από εμάς καθώς είναι συνάθροιση πολλών πραγμάτων και παραγόντων. Το ύψος, η σωματοδομή, ο σωματότυπός μας, η ηλικία μας, η ποιότητα και ο τρόπος ζωής μας, η οικογένεια μας καθώς και η οικονομική μας κατάσταση αποτελούν παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τόσο το βάρος μας όσο και την άποψη που έχουμε για το σωστό βάρος. Έτσι το σωστό βάρος θα μπορούσαμε να πούμε ότι  είναι μια προσωπική υπόθεση για την κάθε μια από εμάς. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας τρόπος υπολογισμού του σωστού μας βάρους ο οποίος είναι ευρέως γνωστός και αποδεκτός από όλους του ειδικούς και δεν είναι άλλος από τον δείκτη μάζας σώματος.

Ο δείκτης μάζας σώματος

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ουσιαστικά ένας αριθμός ο οποίος προκύπτει από ένα πολύ απλό και εύκολο υπολογισμό που μπορούμε να κάνουμε όλες μόνες μας. Για να υπολογίσουμε τον δείκτη μάζας του σώματος μας ώστε να γνωρίζουμε πόσο κοντά είμαστε στο τέλειο βάρος, χρειάζεται να γνωρίσουμε το ύψος και το βάρος μας. Διαιρώντας λοιπόν το βάρος μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε εκατοστά προκύπτει ένας αριθμός ο οποίος μας κατατάσσει σε κάποια κατηγορία. Όπως καταλαβαίνετε αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος εύρεσης και υπολογισμού του σωστού βάρους μιας και υστερεί σε πληροφορίες όπως η ηλικία, το φύλο και άλλα.

Επίσης το ότι ο δείκτης μάζας σώματος μας κατατάσσει σε μια κατηγορία κρύβει μια εξίσου επικίνδυνη παγίδα μιας και συνειρμικά μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως ένα αριθμό. Πολλές γυναίκες λοιπόν πέφτουν στην παγίδα αυτού του αριθμού, τον θεοποιούν και εξαρτώνται από αυτόν. Φυσικά αυτό είναι κάτι εντελώς ανούσιο μιας και δεν είμαστε ένας αριθμός αλλά ούτε και οι άλλοι μας βλέπουν έτσι εκτός και εάν τους δίνουμε εμείς το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζουν ως έναν αριθμό.

Το σωστό βάρος

Το σωστό βάρος λοιπόν μπορούμε όλες να το αποκτήσουμε αρκεί να καταλάβουμε ποιο είναι αυτό για εμάς. Πρέπει αρχικά να συμβιβαστούμε με το σώμα μας να το αγαπήσουμε εμείς οι ίδιες έτσι ώστε να μας αποδεχτούν και οι γύρο μας. Πόσες φορές δεν συναντήσατε κάποια αδύνατη κοπέλα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και πόσες φορές δεν συναντήσατε κάποια κοπέλα με παραπανίσια κιλά που τα υποστήριζε και σας έκανε να ζηλέψτε την αυτοπεποίθησή της. Κάπου στη μέση λοιπόν βρίσκεται το κλειδί μια το σωστό βάρος. Αρκεί να αποδεχτείτε τρία απλά πράγματα στο σώμα και στην προσωπικότητά σας.

1. Αποδεχτείτε τις αλλαγές

Όπως σας αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου το τέλειο βάρος είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και φυσικά καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι αλλαγές που προκύπτουν από την πάροδο του χρόνου. Έτσι όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο βάρος που είχαμε όταν είμαστε 20 χρονών στα 40 αλλά ούτε και την ίδια σωματική διάπλαση και αντοχή. Πρέπει να αποδεχτούμε την εικόνα μας, τις αλλαγές, τον χρόνο που περνάει και φυσικά την φυσική φθορά του σώματός μας, Μόνο έτσι θα καταλάβουμε πραγματικά τι και ποιο είναι το σωστό βάρος για εμάς και κατ’  επέκταση θα μπορέσουμε να το αποκτήσουμε.

2. Δεν είμαστε ίδιες

Πόσες από εμάς και πόσες φορές δεν συγκρίναμε τον εαυτό μας με κάποια κυρία που βλέπουμε στην τηλεόραση με μια συνάδελφο, με την κολλητή μας, με μια φίλη μας ακόμα και με κάποια κοπέλα που έτρωγε κάτι παχυντικό στο δρόμο, ενώ ήταν αρκετά αδύνατη; Δυστυχώς και όχι μόνο στην χώρα μας έχει επικρατήσει να θεωρούμε ότι το σωστό βάρος είναι το πολύ αδύνατο. Η κάθε μια από εμάς είναι διαφορετική και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ούτε θα πρέπει να έχουμε όλες το ίδιο βάρος. Σε άλλες το τέλειο βάρος είναι το 50 κιλά σε άλλες τα 60 και εάν είστε γυμνασμένη και ψηλή ακόμα και τα 65 είναι μια χαρά τέλειο βάρος.

3. Είστε άνθρωπος με αδυναμίες

Κάθε φορά που υποκύπτετε σε κάποιο γλυκό ή αλμυρό πειρασμό, που σπάτε την δίαιτα σας ή την διατροφή σας, κάθε φορά που δεν πάτε στο γυμναστήριο και δεν τηρείτε τους κανόνες της υγιεινής ζωής και διατροφής μην κατηγορείτε και μην τιμωρείτε τον εαυτό σας. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο εαυτός σας, η ψυχική υγεία σας πρέπει να είναι πάνω από όλα. Είμαστε άνθρωποι και θα κάνουμε και ένα λάθος αυτό είναι επιτρεπτό και πολλές φορές αναγκαίο.

Μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας, να δείχνετε κατανόηση και να μην τον τιμωρείτε ούτε να τον υποτιμάτε με την συμπεριφορά σας μια και όλη αυτή η διαδικασία κρύβει έναν φαύλο κύκλο. Προσπαθήστε να τον αποφύγετε απλά δικαιολογώντας τον εαυτό σας και θέτοντας μικρούς στόχους αλλά και σχέδιο αποτροπής μελλοντικών διατροφικών ατασθαλιών.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα