Πρήξιμο στην κοιλιά – Τι μπορεί να δείχνει και πώς να ξεφουσκώσετε άμεσα

Μία λίγο ή πολύ, συχνά ή σπάνια φουσκωμένη κοιλίτσα μπορεί να δείχνει διάφορα πράγματα, κανένα εκ των οποίων δεν πρέπει να ξεφεύγουν της προσοχής και της ιδιαίτερης μέριμνάς μας. Στο παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα θα μιλήσουμε συνοπτικά για το τι είναι το πρήξιμο στην κοιλιά, ενώ αμέσως θα παραθέσουμε τα πιθανά αίτια πρόκλησης αυτού του φουσκώματος και όλους τους τρόπους που δύνανται να σας απαλλάξουν από το τελευταίο και να σας προσφέρουν μία επίπεδη κοιλιά.

Πρήξιμο στην κοιλιά – Τι μπορεί να δείχνει και πώς να ξεφουσκώσετε άμεσα

Τι είναι το πρήξιμο στην κοιλιά;

Το πρήξιμο στην κοιλιά ή αλλιώς το κοιλιακό φούσκωμα αποτελεί μία αίσθηση διόγκωσης της εν λόγω περιοχής, η οποία πηγάζει από κάποια διαταραχή της φυσιολογικής κινητικότητας που δημιουργεί αυξημένα αέρια. Συχνά το πρήξιμο στην κοιλιά συνδέεται με κοιλιακό πόνο που ανακουφίζεται με την αποβολή κοπράνων ή / και αερίων.

Πού μπορεί να οφείλεται το πρήξιμο στην κοιλιά;

Πολλές διαταραχές μπορεί να εκδηλώνονται με την εμφάνιση ενός πρηξίματος στην κοιλιακή χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι προκαλούνται από διαταραχή στη γαστρεντερική λειτουργία και, ως εκ τούτου, δεν είναι συνήθως σοβαρές σε σημείο ανησυχίας. Ορισμένοι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν το πρήξιμο στην κοιλιά είναι οι ακολούθως αναφερόμενοι:

  1. Δίαιτα. Ο οργανισμός μας χρειάζεται αρκετό καιρό προκειμένου να καταφέρει να διασπάσει και εν τέλει να αποβάλει το λίπος που προσλαμβάνει από τις διάφορες τροφές. Όταν στην περίοδο δίαιτας υπάρχει πολύ λίπος στο σώμα μας μέσω των τροφών που καταναλώνουμε, τότε είναι λογικό να εμφανίζεται ένα πρήξιμο στην κοιλιά. Επίσης, άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας μπορούν να προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά λόγω του ότι ευνοούν την αυξημένη παραγωγή αερίων. Τέτοια τρόφιμα είναι ενδεικτικά τα λάχανα, το κουνουπίδι, οι ωμές σαλάτες και τα φασόλια.
  2. Δυσκοιλιότητα. Πολύ συχνή αιτία για το πρήξιμο στο στομάχι είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη συχνότητα κενώσεων ή / και κοπράνων κι έτσι δεν επιτρέπει στην κοιλιά να είναι επίπεδη.
  3. Ευερέθιστο έντερο. Εάν έχετε ευερέθιστο έντερο, τότε είναι αρκετά πιθανό να παρατηρείτε πρήξιμο στην κοιλιά σας. Και τι σημαίνει ευερέθιστο έντερο; Με απλά λόγια, το να περνάτε επεισόδια εναλλαγής διάρροιας και δυσκοιλιότητας,. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της εναλλαγής, που βοηθάει και στη διάγνωση ότι πράγματι έχετε ευερέθιστο έντερο, είναι το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς σας.
  4. Έμμηνος ρύση. Είτε πριν την έμμηνο ρύση είτε κατά της διάρκειά της συνιστά συχνό φαινόμενο το πρήξιμο στην κοιλιά, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό κι αιτιολογημένο κι άρα δε χρειάζεται να προκαλεί ανησυχίες. Πώς ερμηνεύεται, όμως, το φούσκωμα κατά την περίοδο; Όσο πλησιάζει η μέρα της περιόδου, αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης, μίας ορμόνης που κυριαρχεί κατά το β’ μισό του κύκλου μας και ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πρήξιμο διάφορων περιοχών (στήθος, κοιλιά, πόδια).
  5. Κατάποση αέρα. Εάν πίνετε από καλαμάκι συχνά, εάν προτιμάτε το γρήγορο φαγητό και τα αναψυκτικά, εάν τρώτε γρήγορα κι αγχωμένα, εάν έχετε άγχος και νευρικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας σας και, τέλος, εάν μασάτε συχνά τσίχλες, τότε σίγουρα βοηθάτε στην αυξημένη κατάποση αέρα. Όταν, λοιπόν, καταπίνετε μεγάλες ποσότητες αέρα, τότε το έντερο δυσκολεύεται τόσο στο να τις απορροφήσει όσο και στο να τις αποβάλει από το σώμα σας γρήγορα, με άμεσο αποτέλεσμα να πρήζεται η κοιλιακή περιοχή.
  6. Άλλα αίτια. Υπάρχουν σαφώς κι άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγούν σε πρήξιμο στην κοιλιά, όπως είναι ο ασκίτης, το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, η μερική απόφραξη εντέρου, λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος του οργανισμού κ.ά., τα οποία είναι προτιμότερο να συζητηθούν με κάποιον ειδικό, αφού αποκλείσετε όλα τα προηγούμενα αίτια.

Αναμφίβολα, καθολική επιθυμία όλων σας και όλων μας είναι η απόκτηση μίας επίπεδης κοιλιάς έπειτα από το ξεφούσκωμα. Έτσι, εν προκειμένω θα σας πούμε διάφορους τρόπους για να αποφύγετε ή / και να απαλλαγείτε από το πρήξιμο στην κοιλιά σας, καθώς και το πώς μπορείτε εν συνεχεία να τη σφίξετε και να τη διατηρήσετε επίπεδη.

  1. Τροφές προς αποφυγήν. Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε κάποιο πρήξιμο στην κοιλιά σας είναι το λάχανο, τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το γάλα, οι ωμές (πράσινες κυρίως) σαλάτες, οι ντομάτες, τα χόρτα, τα κρεμμύδια και τα άγουρα φρούτα. Επιπλέον, για να λειτουργεί η διαδικασία της πέψης στον οργανισμό σας καλύτερα κατά το χρονικό διάστημα που νιώθετε φουσκωμένες, καλό θα ήταν να αποφεύγετε και τα εξής: τηγανητά φαγητά αλλά, πολύ ζεστά φαγητά και πολλά καρυκεύματα στα φαγητά.
  2. Βότανα που ξεφουσκώνουν. Τρία βότανα είναι ιδιαιτέρως βοηθητικά ως προς το ξεφούσκωμα της κοιλιακής περιοχής: ο μαραθόσπορος, η μέντα και ο γλυκάνισος. Ο πρώτος συντείνει στην ήπια και ομαλή χώνεψη, η δεύτερη χαλαρώνει τους μύες του στομάχου και βοηθάει στο να ξεπρηστεί και ο τρίτος δρα ως ήπιο καθαρκτικό. Για την παρασκευή των συγκεκριμένως ροφημάτων δεν έχετε παρά να ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού από το βότανο που θα επιλέξετε μέσα σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού από βρασμένο νερό. Τα αφήνετε για περίπου 6 με 7 λεπτά της ώρας και κατόπιν το σουρώνετε. Μπορείτε να πίνετε καθημερινά ένα με δύο τέτοια ροφήματα, αντικαθιστώντας το δεκατιανό ή / και το απογευματινό σας γεύμα (δηλαδή να τα πίνετε ανάμεσα στα τρία βασικά γεύματα της ημέρας σας).
  3. Γάλα. Αν και το εντάξαμε και παραπάνω στις προς αποφυγήν τροφές, κρίνεται σκόπιμη μία σύντομη αναφορά του γάλακτος σε ξεχωριστό σημείο. Καλό είναι αποφεύγετε το γάλα για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου δείτε ότι το πρήξιμο στην κοιλιά σας υποχωρεί. Ωστόσο, αν έχετε παρατηρήσει ότι ένα συγκεκριμένο γάλα (προφανώς κάποιο που περιέχει λιγότερη λακτόζη) είναι ανεκτό από το σώμα σας ή ότι μία μικρότερη ποσότητα είναι επίσης ανεκτή, τότε δεν είναι απαραίτητο να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωσή του. Σε αντικατάστασή του, μπορείτε να καταναλώνετε γιαούρτι και τυρί, μιας και τα γαλακτοκομικά αυτά έχουν υποστεί ζύμωση κι επομένως γίνονται ευκολότερα ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό.
  4. Στην περίοδο. Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως είναι απαραίτητο να πίνετε μπόλικο νερό έτσι ώστε να βοηθάτε τον οργανισμό σας να αποβάλει τα περιττά υγρά (μην σας παραξενέψει αυτό!), ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα πολύ αλμυρά τρόφιμα (κυρίως τις διάφορες ετοιματζίδικες λιχουδιές), μιας και ως γνωστόν το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών.
  5. Μιλήστε για ό,τι σας ενοχλεί! Το στρες είναι στενά συνδεδεμένο με διάφορα κλινικά συμπτώματα, όπως συμβαίνει και με το πρήξιμο στην κοιλιά. Οι ψυχολόγοι κι αλλά και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν πιέζεστε και δεν εκφράζετε με λόγια όλα όσα σκέφτεστε, η πίεση και το άγχος που βιώνετε θα οδηγήσουν πολύ σίγουρα σε σωματικές εκδηλώσεις, όπως είναι βέβαια και το πρήξιμο στην κοιλιά. Επικοινωνήστε με ένα γενικό ψυχολόγο ή έναν ψυχολόγο υγείας ή έναν ψυχολόγο διατροφής ή ένα συμβουλευτικό ψυχολόγο και θα δείτε ότι θα σας πει ακριβώς το ίδιο!

Άσκηση. Last but not least, έχουμε την άσκηση, την εκγύμναση του σώματος. Εάν δυσκολεύεστε να εκφράζετε ό,τι σκέφτεστε, τότε μία εξαιρετική λύση είναι καταφεύγετε σε διάφορα αθλήματα και δραστηριότητες που, πέραν της βελτίωσης της υγείας και της όψης του σώματός σας, συμβάλλουν και στην εποικοδομητική κι αποτελεσματική αποβολή του στρες. Μπορείτε να πάτε για χορό, για τρέξιμο, για περπάτημα, για κολύμπι, για ποδηλασία, για ό,τι σας αρέσει και σας ευχαριστεί. Δεν αναφερόμαστε στο γυμναστήριο, διότι το κλείσιμο μέσα σε τέσσερις τοίχους μαζί με ένα συνωστισμένο πλήθος ίσως δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία μας… Μάλιστα, όσες από εσάς θέλετε να εντατικοποιήσετε τη γυμναστική σας και να επικεντρωθείτε στην περιοχή της κοιλιάς, έχουμε να σας αναφέρουμε ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής που μπορείτε να εκτελείτε όσο συχνά θέλετε στο σπίτι σας και οι οποίες θα σας φέρουν γρήγορα εξαιρετικά αποτελέσματα και θα σας χαρίσουν την επιθυμητή επίπεδη κοιλιά:
Α) Κοιλιακοί. Είναι γνωστό πώς γίνονται οι κοιλιακοί. Υπάρχουν δεκάδες ασκήσεις κοιλιακών που μπορείτε να πληροφορηθείτε είτε από το διαδίκτυο είτε απλά ρωτώντας κάποιον γυμναστή. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι είναι κάπως περιττό το να εξηγούμε τώρα πώς να κάνετε κοιλιακούς.
Β) Άρση ποδιών.  Ξαπλώνετε ανάσκελα, σε κάποια ίσια επιφάνεια που «δε λυγίζει»· όχι δηλαδή στο στρώμα του κρεβατιού σας, αλλά είτε στο πάτωμα είτε σε κάποιο ειδικό στρώμα γυμναστικής είτε ακόμη και πάνω στο χαλί σας.  Ενώνετε τα πόδια σας μεταξύ τους. Πρέπει να είναι τεντωμένα στην ευθεία. Τοποθετείτε τις παλάμες σας πίσω από τα αφτιά σας ή εναλλακτικά τις σταυρώνετε πίσω από το κεφάλι σας.  Σηκώνετε τα δύο πόδια σας ταυτοχρόνως, που όπως είπαμε είναι τεντωμένα, ενωμένα και στην ευθεία. Τα σηκώνετε μέχρι να φτάσουν σε γωνία 60 μοιρών περίπου από το πάτωμα. Κάθε φορά που θα σηκώνετε τα πόδια σας μέχρι το συγκεκριμένο σημείο, θα σηκώνετε παράλληλα από το πάτωμα ελαφρώς και το μέρος: κεφάλι – χέρια – κορμός. Και όταν λέμε ελαφρώς εννοούμε μέχρι να ξεκολλήσει η ωμοπλάτη σας από το έδαφος. Όσο τα πόδια σας θα ανεβαίνουν και θα κατεβαίνουν, θα νιώθετε τόσο τα γαστροκνήμια και τους τετρακέφαλούς σας όσο, κυρίως, και τους κοιλιακούς σας να σφίγγουν, πράγμα που αποτελεί και το ζητούμενο για το χάσιμο λίπους από την κοιλιά.  Αν είστε αρχάριες, η άσκηση αυτή θα σας φανεί σε πρώτο επίπεδο κάπως απαιτητική. Για εσάς, λοιπόν, προτείνουμε 3 σετ των 10 επαναλήψεων. Τι σημαίνει αυτό; Κάνετε 10 ανεβοκατεβάσματα με τον τρόπο που σας αναφέραμε προηγουμένως, σταματάτε για 10 δευτερόλεπτα, μετά άλλα 10 ανεβοκατεβάσματα, σταματάτε για 10 δευτερόλεπτα, άλλα 10 ανεβοκατεβάσματα και τέλος! Κάνετε τη συγκεκριμένη άσκηση 1 φορά κάθε 2 μέρες στην αρχή, για τις πρώτες 2 εβδομάδες. Ανά δύο εβδομάδες, αυξάνετε τον αριθμό των επαναλήψεων κατά 2 (12 επαναλήψεις την 3η και την 4η εβδομάδα, 14 επαναλήψεις τις επόμενες 2 εβδομάδες κ.ο.κ.). Μετά τις 4-5 εβδομάδες (μετά τον πρώτο μήνα δηλαδή), αυξάνετε και τον αριθμό των σετ κατά 1 κάθε μήνα (πρώτος μήνας 3 σετ, δεύτερος μήνας 4 σετ, τρίτος μήνας 5 σετ κ.οκ.). Εάν είστε σε προχωρημένο επίπεδο, τότε διαβάστε τις συμβουλές περί σετ και αριθμό επαναλήψεων της άρσης ποδιών και βάσει αυτών διαμορφώστε μόνες σας ένα πιο απαιτητό πρόγραμμα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα