Πώς τα φρούτα παχαίνουν;

Αναρωτιέσαι πώς τα φρούτα παχαίνουν αφού προτείνονται διαρκώς σε δίαιτες και ανθρώπους που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους και να χάσουν βάρος; Τα φρούτα είναι πράγματι πολύ υγιεινή τροφή, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και τα περισσότερα από αυτά έχουν μεγάλο ποσοστό νερού. Είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας και προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Αυτό δε σημαίνει ότι τα φρούτα οδηγούν στο αδυνάτισμα και δεν μας δίνουν θερμίδες, πόσο μάλιστα αν καταναλώνονται συνέχεια και σε μεγάλες μερίδες ανά ημέρα. Παρά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν τα φρούτα δε σημαίνει ότι δεν παχαίνουν. Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους αλλά και στον τρόπο που τα καταναλώνουμε. Πρέπει να ξέρεις ότι τα φρούτα περιέχουν τη φρουκτόζη, έναν τύπο ζάχαρης που είναι μεν πιο υγιεινή από τη γνωστή μας άσπρη ζάχαρη αλλά δίνει στο σώμα μας πρόσθετες θερμίδες.

Αν θέλεις να μάθεις πώς τα φρούτα παχαίνουν για να φροντίσεις να καταναλώνεις τα σωστά, στην κατάλληλη εκδοχή και στις επιτρεπόμενες ποσότητες, τότε διάβασε τη συνέχεια του άρθρου.

Πώς τα φρούτα παχαίνουν – 5 Περιπτώσεις

1. Όταν είναι αποξηραμένα

Ψάχνοντας απάντηση στο ερώτημα πώς τα φρούτα παχαίνουν, δε χρειάζεται να πας πολύ μακριά. Σκέψου πόσο συχνά κάποιοι καταναλώνουν τα φρούτα σε αποξηραμένη μορφή. Σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα σε αυτή τη μορφή που είναι συμπυκνωμένα και συσκευασμένα με ζάχαρη γεμίζουν τον οργανισμό μας με πολύ περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα από ότι τα φρέσκα φρούτα. Τα χειρότερο είναι ότι μέσα από τη διαδικασία που περνάνε τα φρούτα για να γίνουν ξερά αφαιρείται όλο τους το νερό ενώ αυτό που συγκρατείται είναι η ζάχαρη και συνεπώς οι θερμίδες. Άρα μένουν μόνο τα αρνητικά τους στοιχεία. Αξίζει να αναφέρουμε ως παράδειγμα ότι μισό φλιτζάνι σταφίδες μας δίνει περίπου 130 θερμίδες τη στιγμή που ένα μήλο θα σου έδινε 70.

2. Όταν είναι κονσερβοποιημένα

Μην αναρωτιέσαι πώς τα φρούτα παχαίνουν όταν πρόκειται για αυτά που είναι συσκευασμένα σε κονσέρβες και βουτηγμένα μέσα σε παχύ σιρόπι ζάχαρης. Μιλάμε για τις γνωστές μας κομπόστες αλλά και έτοιμες φρουτοσαλάτες σε κονσέρβα που έχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης πρόσθετης και φυσικά αυτό είναι που παχαίνει. Τα φρέσκα φρούτα έχουν φυσική ζάχαρη δική τους επομένως είναι πιο υγιεινά. Προσπάθησε να περιορίσεις τις κονσέρβες φρούτων με σιρόπι ή αν σου αρέσουν τόσο φρόντισε τουλάχιστον να ξεχωρίζεις τα φρούτα και να σουρώνεις το σιρόπι.

3. Όταν είναι σε μορφή χυμού

Συνήθως θεωρούμε ότι ένας χυμός φρούτου είναι απόλυτα υγιεινός μια και προέρχεται από τα φρούτα που κι αυτά είναι υγιεινά. Δεν ισχύει όμως απόλυτα κάτι τέτοιο. Όταν είναι σε μορφή χυμού μην απορείς πώς τα φρούτα παχαίνουν, αφού πολλές φορές πρόκειται ουσιαστικά για ζαχαρόνερο με γεύση από φρούτο. Πολλές φορές σε έτοιμους και συσκευασμένους χυμούς δεν υπάρχει καθόλου πραγματικό φρούτο στο περιεχόμενο ενώ είναι γεμάτο χημικά και προσθήκη από γεύση φρούτου. Αλλά ακόμα και οι φυσικοί χυμοί φρούτων δε θα έπρεπε να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι το ίδιο με το να τρως ένα φρέσκο φρούτο. Και στα ολόκληρα φρούτα υπάρχει ζάχαρη αλλά βρίσκεται σε ινώδη κυτταρικά τοιχώματα κι έτσι επιβραδύνεται η απελευθέρωσή της στο αίμα. Δυστυχώς, συνήθως οι χυμοί φρούτων έχουν περιεχόμενο ζάχαρης παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στα αναψυκτικά και τα καλά συστατικά των φρούτων έχουν αφαιρεθεί.

4. Όταν δεν τρως τα «σωστά» φρούτα

Απαντήσαμε εν μέρει στο ερώτημα πώς τα φρούτα παχαίνουν καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι παχαίνουν όταν δεν είναι στη φυσική φρέσκια εκδοχή του ολόκληρου φρούτου. Όμως, και τα φρέσκα φρούτα δεν είναι άνευ θερμίδων, άλλωστε όπως προαναφέρθηκε όλα τους περιέχουν μορφή ζάχαρης. Υπάρχουν όμως φρούτα που δίνουν περισσότερες θερμίδες και άλλα λιγότερες όπως και φρούτα με μεγαλύτερο ποσοστό νερού ή μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Υψηλότερα σε θερμίδες, είναι φρούτα όπως μάνγκο, αβοκάντο, σταφύλια, δαμάσκηνα, κεράσια, κ.ά. Τα μήλα, οι μπανάνες, το πεπόνι, οι φράουλες και το καρπούζι είναι φρούτα που προτείνονται όχι γιατί δεν έχουν ζάχαρη αλλά γιατί έχουν πολύ νερό άρα λιγότερες θερμίδες και επίσης κάποια από αυτά σε κάνουν να νιώθεις γεμάτη και δεν πεινάς άμεσα.

5. Όταν τα καταναλώνεις σε υπερβολή

Ακόμα και τα φρούτα χρειάζονται έναν περιορισμό ως προς την ποσότητα που θα φας και μέτρο στην καθημερινή τους κατανάλωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορείς να καταναλώνεις 3-4μερίδες φρούτου την ημέρα κι όταν λέμε μερίδα μιλάμε για ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους. Βέβαια η ποσότητα φρούτων που θα καταναλώσεις εξαρτάται και από το πόσο δραστήρια είσαι αλλά και το σωματότυπό σου.

Όπως και να έχει, τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά και αποτελούν απαραίτητο και βασικό μέρος της διατροφής μας. Είδαμε το πώς τα φρούτα παχαίνουν άρα αν φροντίσουμε να καταναλώνουμε το σωστό είδος φρούτου, στην κατάλληλη εκδοχή του και στις σωστές ποσότητες δε θα έχουμε πρόβλημα ούτε στο βάρος ούτε στην υγεία μας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα