Μεσογειακή Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, πατάτες, όσπρια, ξηροί καρποί). Η μεσογειακή διατροφή επίσης περιλαμβάνει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, γιαούρτι) αλλά και ψάρια και πουλερικά σε <μέτριες> ποσότητες. Σε μικρή ποσότητα θα πρέπει να καταναλώνεται το κόκκινο κρέας. Το κύριο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι ότι την κύρια πηγή πρόσληψης λιπαρών αποτελεί το ελαιόλαδο.

Πυραμίδα μεσογειακής διατροφής

Για την καλύτερη κατανόηση της μεσογειακής διατροφής και στις ποσότητες των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνονται, υπάρχει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής δημιουργήθηκε το 1995 από μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η πυραμίδα αυτή μας δείχνει τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή, καθώς και την συχνότητα που πρέπει να τα καταναλώνουμε. Όσο πιο κοντά στη βάση της πυραμίδας βρίσκεται μια τροφή, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να καταναλώνεται, ενώ όσο πιο πολύ πλησιάζουμε προς την κορυφή, τόσο πιο σπάνια θα πρέπει να καταναλώνεται η τροφή αυτή.

Ψωμί, ζυμαρικά, κους- κους, σιτάρι πατάτες

Το ψωμί, τα ζυμαρικά, το κους-κους, το σιτάρι και οι πατάτες βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής και για αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Είναι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες και είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη και αυτή δημιουργεί μόρια γλυκογόνου.Το γλυκογόνο αποτελεί καύσιμο για τον άνθρωπο για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια.

Φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηροί καρποί

Αυτή η κατηγορία τροφών, θα πρέπει επίσης να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, που όπως είναι γνωστό, είναι πολύ σημαντικές για το ανθρώπινο σώμα, επειδή λειτουργούν σαν <καταλύτης> και ρυθμίζουν τις μεταβολικές διαδικασίες.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αποτελεί την κύρια πηγή λιπαρών στη μεσογειακή δίαιτα. Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.

Γάλα, γιαούρτι, τυρί

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν ένα από τα κύρια δομικά συστατικά του ανθρώπου. Θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των απαραίτητων πρωτεϊνών αλλά και άλλων συστατικών που περιέχουν.

Ψάρια, πουλερικά, αυγά

Τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά είναι και αυτές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη μέση της πυραμίδας της μεσογειακή διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνονται μερικές φορές την εβδομάδα. Προσοχή στα αυγά, επειδή ο κρόκος του αυγού περιέχει υψηλή χοληστερίνη. Καλύτερα είναι να γίνεται κατανάλωση μόνο το ασπράδι.

Γλυκά

Τα γλυκά είναι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται. Μπορούμε να τρώμε ένα γλυκό την εβδομάδα άντε βαριά δύο για να ικανοποιούμε την λιγούρα αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να προσέχουμε. Ως υποκατάστατο μπορούμε να επιλέξουμε να φάμε κανένα φρουτάκι.

Κόκκινο κρέας

Όταν λέμε κόκκινο κρέας εννοούμε μοσχάρι, χοιρινό και αρνί. Η κατανάλωσή του, αντίθετα με ότι συμβαίνει συνήθως, θα πρέπει να περιορίζεται σε μερικές φορές το μήνα μόνο. Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μεσογειακή διατροφή – πλεονεκτήματα

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή επειδή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Πολλοί θεωρούν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πλήρως. Μια 10ετή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης JAMA, διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής, σχετίζεται με μείωση περισσότερο από 50% της πρόωρης θνησιμότητας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα