Αρχική / Αδυνάτισμα / Λίπος της κοιλιάς – Πώς να το λιώσεις
λίπος της κοιλιάς

Λίπος της κοιλιάς – Πώς να το λιώσεις

Το λίπος της κοιλιάς είναι πολύ αντιαισθητικό αλλά παράλληλα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας καθώς συσσωρεύεται σπλαχνικό λίπος που επηρεάζει αρνητικά την καλή λειτουργία των ανθρώπινων οργάνων. Εσύ πόσο λίπος της κοιλιάς έχεις; Βρίσκεσαι στα επιθυμητά επίπεδα; Ένας καλός τρόπος για να δεις είναι να μετρήσεις με μεζούρα την περιοχή της κοιλιάς στο ύψος του ομφαλού. Η μεζούρα θα πρέπει να περνάει από τον ομφαλό και να κάνει έναν ολόκληρο οριζόντιο κύκλο περιμετρικά γύρω από την κοιλιά χωρίς να είναι ούτε σφιχτή ούτε χαλαρή. Για τις γυναίκες το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 88 εκατοστά αλλά παράλληλα πρέπει να είναι πιο πολύ από 80 εκατοστά. Σε αντίθετη περίπτωση βρίσκεσαι εκτός ορίων και αυξάνεις πολύ την πιθανότητα να εμφανίσεις προβλήματα υγείας που συνδέονται με το λίπος της κοιλιάς. Για τους άντρες αν η περίμετρος γύρω από τον ομφαλό είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά τότε και αυτοί κινδυνεύουν να εμφανίσουν τα ίδια προβλήματα υγείας όπως και οι γυναίκες.

Για ποιο λόγο αποθηκεύουμε λίπος;

Όταν καθημερινά λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες μέσω των τροφών από αυτές που καταναλώνεις, τότε η περίσσεια ενέργειας μετατρέπεται από τον οργανισμό σε λίπος. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αυτή την ικανότητα για καλό σκοπό καθώς με αυτό τον τρόπο σε προστατεύει από το να μην πεθάνεις της πείνας αν δεν μπορέσεις να βρεις φαγητό. Πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης που αναπτύχθηκε στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Δηλαδή ο μηχανισμός αυτός είναι ο ίδιος και δεν έχει αλλάξει από τον άνθρωπο της παλαιολιθικής εποχής που όταν έβρισκε άφθονο φαγητό το έτρωγε όλο για να έχει λίπος σε περιόδους πείνας. Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος του σήμερα έχει όση τροφή θέλει με αποτέλεσμα να πρέπει να διαχειριστεί πόση θα καταναλώσει.

Για ποιο λόγο δημιουργείται το λίπος της κοιλιάς;

Όταν τρώμε περισσότερο από όσο πρέπει, ο οργανισμός μετατρέπει το επιπλέον ποσό σε λίπος. Το λίπος αυτό μπορεί να αποθηκευτεί σε διάφορα σημεία όπως στα χέρια, στα πόδια, στους γλουτούς, στα μάγουλα και στην κοιλιά. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός επομένως επιλέγει διαφορετικό σημείο για να αποθηκεύσει το λίπος του (κληρονομικότητα). Όπως και να έχει, η καύση λίπους σε κάθε οργανισμό γίνεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο αποθήκευσής του. Δηλαδή αν ένας άνθρωπος αποθηκεύει λίπος πρώτα στην κοιλιά, μετά στα πόδια και μετά στα χέρια, τότε όταν αρχίσει να αδυνατίζει θα αρχίσει να καίει το λίπος με την ακριβώς αντίθετη σειρά. Δηλαδή πρώτα θα κάψει το λίπος στα χέρια, μετά στα πόδια και στο τέλος από την κοιλιά.

Από άποψη υγείας, το χειρότερο σημείο αποθήκευσης θεωρείται το λίπος της κοιλιάς. Ο λόγος είναι ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν πολλά εσωτερικά όργανα που πιάνουν σπλαχνικό λίπος που εμποδίζει την καλή λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι καταστροφικές για την διατήρηση της καλής υγείας.

Πώς να λιώσεις το λίπος της κοιλιάς;

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να επιλέξεις από ποιο μέρος του σώματος θα κάψεις λίπος. Ο οργανισμός σου ξέρει τι πρέπει να κάνει και σε ποιο σημείο θα δώσει βαρύτητα περισσότερο. Παρόλα αυτά αν καταφέρεις να αδυνατίσεις συνολικά, τότε είναι σίγουρο ότι το λίπος της κοιλιάς θα εξαφανιστεί εντελώς. Παρακάτω μπορείς να δεις ορισμένους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις και φυσικά να λιώσεις το λίπος της κοιλιάς.

Πολλά και μικρά γεύματα

Χώρισε τα γεύματα που κάνεις στη μέση και φάε διπλάσιες φορές. Μην αφήνεις τον οργανισμό σου νηστικό για πολλές ώρες καθώς μετά όταν τρως πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό. Εκτός αυτού ο οργανισμός σου αν κάνεις πολλές ώρες να φας μπαίνει σε κατάσταση συντήρησης και προσπαθεί να μην κάψει θερμίδες. Το αποτέλεσμα είναι να μην αδυνατίζεις και παράλληλα να μην έχεις ενέργεια. Για το λόγο αυτό μπορείς να τρως ακριβώς την ίδια ποσότητα φαγητού που συνηθίζεις αλλά χωρισμένη σε πολλά και μικρά γεύματα. Με τον τρόπο αυτό τονίζεις στον οργανισμό σου ότι δεν χρειάζεται να μπει σε κατάσταση “συντήρησης” αφού πολύ σύντομα θα ξαναβρεί φαγητό. Ο οργανισμός σου είναι ευέλικτος. Αν τον μάθεις σε πολλά και μικρά γεύματα θα αυξήσει τον μεταβολισμό και θα κάνει περισσότερες καύσεις. Εκτός αυτού δεν θα πρήζεται το στομάχι σου (πολύ σημαντικό).

Πιες πολύ νερό

Ο άνθρωπος αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από νερό. Το νερό είναι πηγή ζωής και καλής υγείας. Η ανανέωση των υγρών του οργανισμού είναι πολύ σημαντική. Γενικά θεωρείται αποδεκτό να πίνεις περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα. (Εσύ πόσα πίνεις;). Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να πιεις νερό πριν από κάθε γεύμα ώστε να σε φουσκώσει λίγο και να μην μπορείς να φας περισσότερο από όσο πρέπει.

Κάνε υγιεινή δίαιτα

Αν θέλεις να λιώσεις το λίπος της κοιλιάς, τότε μια υγιεινή δίαιτα είναι μονόδρομος. Η καλή δίαιτα βοηθάει να κάψεις το λίπος από όλο το σώμα επομένως και από την περιοχή της κοιλιάς. Τα χαρακτηριστικά που έχει μια καλή και υγιεινή δίαιτα είναι τα εξής:

Χαρακτηριστικά υγιεινής δίαιτας

  • Είναι αργή (δεν πρέπει να χάνεις πάνω από 1 κιλό την εβδομάδα αλλιώς η δίαιτα δεν είναι υγιεινή)
  • Δεν σε αφήνει να πεινάς (έχει μικρά γεύματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας)
  • Είναι ισορροπημένη (περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων στις σωστές αναλογίες και δεν αποκλείει τρόφιμα)

Αν η δίαιτα που θα επιλέξεις να κάνεις δεν περιέχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά τότε είναι καλύτερο να την αποφύγεις γιατί είτε θα ξαναπάρεις τα κιλά πίσω είτε δεν θα αντέξεις να την κάνεις μέχρι το τέλος.

Γυμναστική και άσκηση

Το λίπος της κοιλιάς δεν φεύγει εύκολα χωρίς γυμναστική και άσκηση. Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι η αεροβική η οποία καταναλώνει πολλές θερμίδες και καίει λίπος με σχετικά γρήγορο ρυθμό. Η αεροβική άσκηση μέτριας έντασης θεωρείται καλύτερη λύση από την έντονη. Το λίπος καίγεται όταν κάνεις ασκήσεις που έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια με μικρότερη ένταση και όχι για λίγη χρονική διάρκεια με μεγάλη ένταση. Για να αρχίσεις να καις λίπος σε μαζικούς ρυθμούς πρέπει να κάνεις αεροβική άσκηση για πάνω από 20 λεπτά.  Σημαντικά μπορούν να βοηθήσουν και οι ασκήσεις με βάρη καθώς βοηθούν στην αύξηση της μυικής μάζας. Η αυξημένη μυική μάζα βελτιώνει κατά πολύ το μεταβολισμό καθώς οι μύες είναι οι καλύτεροι καταναλωτές θερμίδων. Αν σφίξεις τους μύες του τότε αυτοί θα καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν κοιμάσαι. Τέλος μια ακόμα εναλλακτική λύση ασκήσεων είναι οι κοιλιακοί. Σφίγγουν τους μύες της κοιλιάς και χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Γιατί είναι σημαντικό να λιώσεις το λίπος της κοιλιάς;

  • Για την καλή υγεία σου
  • Για να αποκτήσεις πιο ωραίο και πιο ελκυστικό σώμα
  • Για να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου
  • Για να βελτιώσεις την ψυχολογία σου
  • Για να είσαι πιο δραστήρια και να μην κουράζεσαι εύκολα
  • Για να προστατευτείς από το σπλαχνικό λίπος που επηρεάζει αρνητικά τα εσωτερικά όργανα

Λιώσε το λίπος της κοιλιάς για σένα. Το αξίζεις!!!

x

Check Also

δίαιτα χωρίς μαγείρεμα

Δίαιτα χωρίς μαγείρεμα – Έξυπνες λύσεις για να αδυνατίσεις + Πρόγραμμα διατροφής

Όλες εμείς οι γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής μας σκεφτήκαμε να ...

περιττό βάρος

Χάστε το περιττό βάρος τώρα! – 17 Κόλπα που πρέπει να εφαρμόσετε

Το περιττό βάρος είναι τουλάχιστον ενοχλητικό για όλες μας σχεδόν. Ακόμα και ...

πώς να περιορίσεις την όρεξή σου

Πώς να περιορίσεις την όρεξή σου – Καλύτεροι τρόποι

Γνώριζες ότι αν καταφέρεις να περιορίσεις την όρεξή σου θα καταφέρεις να ...