Αρχική / Αδυνάτισμα / 8 Λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας
λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας

8 Λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας

Πόσες φορές έχεις πάει να ξεκινήσεις μια δίαιτα και εν τέλει αυτή… αποδείχθηκε ατελέσφορη; Πόσες φορές έχεις αρχίσει να κάνεις δίαιτα και να τη διακόπτεις – αργά ή γρήγορα; Πόσες φορές έχεις ακούσει φίλες, συγγενικά σου πρόσωπα, συναδέλφους σου, γνωστές σου και μη να παραπονιούνται για τη δίαιτα που επί τόσον καιρό ακολουθούσαν αλλά μάταια, αφού δεν τους επέφερε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα που η συντακτική ομάδα του γυναικείου ηλεκτρονικού περιοδικού Δυναμική Γυναίκα σου έθεσε μόλις μπορείς να απαντήσεις με ειλικρίνεια στον εαυτό σου, προκειμένου να διαπιστώσεις εξ ιδίας διαπιστώσεως ότι πράγματι είναι πολύ μα πολύ συχνό φαινόμενο το να ξεκινάς είτε εσύ είτε κάποια άλλη κοπέλα ή γυναίκα μια δίαιτα και η τελευταία στο τέλος να μην αποδίδει.

Δεν είναι, ωστόσο, λογικό να αποδίδεις την ευθύνη για την αποτυχία μιας δίαιτας ή μιας διατροφής αποκλειστικά και μόνο… στην ίδια τη δίαιτα ή τη διατροφή! Ασφαλώς και το μεγαλύτερο κομμάτι της υπαιτιότητας συνδέεται άμεσα με εσένα, με ορισμένες δικές σου λανθασμένες συνήθειες ή εσφαλμένες πεποιθήσεις.

Ας δούμε, όμως, ποια είναι συγκεκριμένα τα 8 λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας, τα πιο συνηθισμένα 8 λάθη που οδηγούν μια δίαιτα με μαθηματική ακρίβεια στο να μην καρποφορήσει, αντίθετα να αποδειχθεί είτε χάσιμο χρόνου είτε, ακόμη χειρότερα, βλαβερή και επιζήμια για τον οργανισμό και το μεταβολισμό σου.

Τα 8 λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας

«Η εξαντλητική δίαιτα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα».
Ασφαλώς και μία πολύ αυστηρή, εξαντλητική και επίπονη δίαιτα μπορεί να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα και μάλιστα σε ταχύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με μια άλλη, λιγότερο απαιτητική. Αυτό δε σηματοδοτεί όμως ότι τα αποτελέσματα αυτά θα είναι διαρκή, σταθερά, αμετάβλητα και παγιωμένα. Αν η διατροφή μετά δεν είναι πάρα πολύ προσεκτική, συστηματοποιημένη και καταλλήλως διαμορφωμένη, τα αποτελέσματα μιας εξαντλητικής δίαιτας σβήνουν πολύ ταχύτερα. Με πιο απλά λόγια, όσο γρήγορα έχασες το περιττό βάρος που ήθελες μέσα από κοπιώδεις προσπάθειες και στερήσεις, τόσο εύκολο είναι να ανακτήσεις το απολεσθέν βάρος καθώς ακόμη και επιπρόσθετα κιλά εάν δεν είσαι ιδιαιτέρως προσεκτική στις διατροφικές και λοιπές συνήθειές σου μετά το πέρας της δίαιτας. Επιπροσθέτως, μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική δίαιτα, ο οργανισμός ξεχνάει να κάνει καύσεις με τις θεωρητικά επικίνδυνες τροφές, γεγονός που σημαίνει ότι, όταν επιστρέψεις στη συνήθη/ normal διατροφή σου, είναι πολύ πιθανό να αρχίζεις πάλι να παίρνεις κιλά.

«Πρέπει να κάνω δίαιτα αποτοξίνωσης».
Μία μεμονωμένη δίαιτα αποτοξίνωσης σε κάποια φάση της ζωής σου δε βλάπτει στην ουσία. Ωστόσο, εάν συνηθίζεις τον οργανισμό σου στο να υφίσταται τη μία δίαιτα αποτοξίνωσης μετά την άλλη σε τακτά χρονικά διαστήματα (για παράδειγμα εάν ανά δύο χρόνια θυμάσαι ότι θέλεις να αδυνατίσεις άμεσα για να βγεις το καλοκαίρι στην παραλία), τότε δεν πράττεις απλώς ένα από τα βασικότερα 8 λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας, αλλά προκαλείς εξάντληση και βλάβες στο πεπτικό σου σύστημα και στον οργανισμό σου γενικότερα.

«Τα light προϊόντα αδυνατίζουν».
Αυτή η εσφαλμένη κοινωνική αναπαράσταση, για τη διαμόρφωση της οποίας κυριότερη ευθύνη φέρει το marketing και οι διαφημίσεις, πρέπει κάποια στιγμή να αποβληθεί οριστικά από το μυαλό σου. Τα προϊόντα στη συσκευασία των οποίων αναγράφεται η ένδειξη «light» μπορεί να έχουν μειωμένα λιπαρά ή ζάχαρη, αλλά αυτό σε σημαίνει με βεβαιότητα ότι έχουν και λίγες θερμίδες άρα δεν είναι πολύ παχυντικά.

«Οι υδατάνθρακες παχαίνουν».
Όπου και να το ψάξεις, όσες σοβαρές και αξιόλογες έρευνες και βιβλιογραφικές πηγές κι αν αναγνώσεις, πουθενά δε θα βρεις να αναφέρεται διαπιστωμένα ότι οι υδατάνθρακες σε κάνουν να παχαίνεις. Όλα είναι θέμα συνδυασμού τροφών και συστατικών κατά πρώτον, ποιότητας φαγητού κατά δεύτερον.

«Τα λίπη/ Τα λιπαρά παχαίνουν.»
Ένα από τα συνηθέστερα 8 λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας ή μιας διατροφής είναι η παντελής απουσία λιπαρών από αυτήν. Συνιστά εξακριβωμένα έναν κοινωνικό μύθο το γεγονός ότι όλα τα λίπη και σε οποιαδήποτε ποσότητά τους προκαλούν από μόνα τους κιόλας αύξηση του βάρους. Να ξέρεις πως μιας δίαιτα που είναι πλούσια σε Ω – 3 λιπαρά οξέα έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του μεταβολισμού, κάτι που είναι τουλάχιστον θετικό εάν θέλεις να αδυνατίσεις σωστά. Επίσης, η πλήρης απουσία λιπαρών από το εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σου μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του βάρους σου!

«Αν παραλείψω ένα γεύμα, θα χάσω κιλά».
Όλα τα ημερήσια γεύματα είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται, ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Για παράδειγμα, εάν ξυπνάς τακτικά ή περιστασιακά στις 12 το μεσημέρι, τότε δε θα πας να φας μεσημεριανό ή δεκατιανό, αλλά το πρωινό σου γεύμα και όλα τα επόμενα με τη σειρά τους. Εάν εργάζεσαι και δεν μπορείς να είσαι στο σπίτι σου το μεσημέρι, θα έχεις φροντίσει να έχεις έτοιμο και συσκευασμένο σε ένα τάπερ οποιοδήποτε φαγητό έχεις για μεσημεριανό γεύμα και όχι να αναμένεις το απόγευμα ή το βράδυ που θα επιστρέψεις σπίτι σου για να φας το μεσημεριανό σου. Τα γεύματα που πρέπει καθημερινά να καταναλώνεις είναι 5 ή 6: πρωινό γεύμα, δεκατιανό σνακ, μεσημεριανό γεύμα, απογευματινό σνακ, βραδινό γεύμα και (προαιρετικά) ένα ποτήρι γάλα πριν από τον ύπνο ως το 6ο γεύμα της ημέρας σου. Η παράλειψη έστω ενός γεύματος εξ αυτών – ιδίως του πρωινού – συνεπάγεται την επιβράδυνση του ρυθμού καύσεων του μεταβολισμού σου, που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα το να αποθηκεύεται το επόμενο γεύμα ως παρακαταθήκη.

«Θα φάω ό,τι θέλω και θα το κάψω μετά με τη γυμναστική!»
Φυσικά και η γυμναστική άσκηση κάθε είδους μπορεί να σε απαλλάσσει από ορισμένες περιττές θερμίδες και βάρος, το κατά πόσο, όμως, συμβάλλει στην απώλεια βάρους ποικίλοι από άτομο σε άτομο και δεν έχει την ίδια θετική επίδραση σε όλες μας. Έτσι, ένα από τα 8 λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας ή μιας προσπάθειας για απώλεια κιλών είναι το να πιστεύεις ότι αφού έχεις φάει τα τηγανητά, τις σοκολάτες και τα σουβλάκια σου μέσα στη βδομάδα σου, μετά θα καταφέρεις να χάσεις τόσο το πρόσθετο βάρος και λίπος με το οποίο έχεις επιβαρύνει τον εαυτό σου όσο και επιπλέον κιλά που η ίδια θες να χάσεις… στο γυμναστήριο!

+ Η ευθύνη που φέρει η μνήμη.
Με πρόσφατες έρευνες από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, η μνήμη σου μπορεί να είναι ένας επιπλέον φραγμός στο να ακολουθήσεις έως το τέλος μια δίαιτα που έχεις ξεκινήσει, παράλληλα βέβαια με τουλάχιστον ένα από τα 7 προαναφερόμενα λάθη αποτυχίας μιας δίαιτας. Η μνήμη, η έλλειψη συγκέντρωσης και συνεπακόλουθη δυσκολία προσήλωσης στους στόχους που κάθε φορά θέτεις, είναι πιθανό να ευθύνονται ως ένα βαθμό για το ότι δεν αδυνατίζεις παρόλο που μπορεί να το επιθυμείς διακαώς.

x

Check Also

δίαιτα χωρίς μαγείρεμα

Δίαιτα χωρίς μαγείρεμα – Έξυπνες λύσεις για να αδυνατίσεις + Πρόγραμμα διατροφής

Όλες εμείς οι γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής μας σκεφτήκαμε να ...

περιττό βάρος

Χάστε το περιττό βάρος τώρα! – 17 Κόλπα που πρέπει να εφαρμόσετε

Το περιττό βάρος είναι τουλάχιστον ενοχλητικό για όλες μας σχεδόν. Ακόμα και ...

πώς να περιορίσεις την όρεξή σου

Πώς να περιορίσεις την όρεξή σου – Καλύτεροι τρόποι

Γνώριζες ότι αν καταφέρεις να περιορίσεις την όρεξή σου θα καταφέρεις να ...