Ισορροπημένη διατροφή – Πώς να την πετύχετε

Η ισορροπημένη διατροφή  είναι η ιδανική δίαιτα για κάθε γυναικά ανεξαρτήτως κιλών που θέλει να χάσει, χρόνου που έχει να διαθέσει ή ακόμα και ηλικίας. Ουσιαστικά η υιοθέτηση, η τήρηση και η εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος θα μας κάνει να χάσουμε κιλά εγγυημένα χωρίς στερήσεις και υπερβολές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία μας.

Σίγουρα όλες μας κατά καιρούς έχουμε μπει στην διαδικασία να ξεκινήσουμε μια δίαιτα άλλες για να χάσουμε λίγα κιλά και άλλες αρκετά παραπανίσια κιλά με στόχο να αποκτήσουμε επιτέλους ένα σωστό σωματικό βάρος. Το σωστό ιδανικό βάρος είναι και αυτό που θα μας κάνει να είμαστε αλλά και να νιώθουμε υγιείς. Όμως πολλές φορές στην προσπάθεια μας να το αποκτήσουμε πέφτουμε στην παγίδα των διάφορων αμφιβόλου προέλευσης διαιτών που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, σε περιοδικά ακόμα και στο διαδίκτυο. Ακόμα πιο επικίνδυνο βέβαια είναι να προσπαθούμε μόνες μας να διαμορφώσουμε μια δίαιτα χωρίς να έχουμε καν τις στοιχειώδεις γνώσεις για το τι είναι μια σωστή και ισορροπημένη δίαιτα.

Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή 

Η ισορροπημένη διατροφή είναι εκείνη η δίαιτα που ταιριάζει και έχει απόλυτη εφαρμογή στις δικές μας προσωπικές και καθημερινές διατροφικές ανάγκες. Όπως καταλαβαίνετε η ισορροπημένη διατροφή  είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και στην περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε πολλά κιλά, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι το διάστημα για το οποίο θα ακολουθούμε δίαιτα θα είναι μεγάλο, θα πρέπει απαραίτητα να μας την σχεδιάσει κάποιος ειδικός διατροφολόγος ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να είναι μια δίαιτα η οποία δεν θα είναι αυστηρή και δεν θα μας κάνει να νιώθουμε έντονη κόπωση αλλά και στέρηση τροφών.

Μια ισορροπημένη διατροφή  λοιπόν είναι εκείνη η δίαιτα που περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες των τροφίμων. Αυτή που στην ουσία δεν αποκλείει κανένα θρεπτικό συστατικό από την καθημερινή μας διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή  είναι ένας μαθηματικός τρόπος καθημερινής σωστής και δομημένης κατανάλωσης τροφής. Τι εννοούμε με αυτό;

Η κάθε μια από εμάς χρειάζεται να καταναλώνει καθημερινά μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφής δηλαδή θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές είναι το καύσιμο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες όπως να λειτουργεί η καρδιά, η αναπνοή. Αυτός ο ρυθμός είναι γνωστός ως βασικός μεταβολικός ρυθμός. Μια διατροφή λοιπόν για να είναι ισορροπημένη πρέπει πολύ απλά να μην πέφτει κάτω από αυτό τον βασικό μεταβολικό ρυθμό και να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται.

Η διατροφική πυραμίδα

Για να καλύψουμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό ο οποίος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο χρειαζόμαστε τροφή. Για να είναι ισορροπημένη η δίαιτα μας θα πρέπει να επιλέγουμε τροφές φυσικές και όσο λιγότερο επεξεργασμένες γίνεται. Η μεσογειακή διατροφική πυραμίδα θα πρέπει να είναι το εργαλείο το οποίο θα τηρείτε σας ευαγγέλιο καθημερινά.

Έχοντας λοιπόν ως «μπούσουλα» την διατροφική πυραμίδα δίνουμε έμφαση στην βάση της στην οποία υπάρχουν τα δημητριακά και τα αμυλούχα τρόφιμα που ουσιαστικά αποτελούν το καύσιμο του οργανισμού. Είναι λάθος να αποκλείουμε τους υδατάνθρακες από την διατροφή μας και πόσο μάλλον από την δίαιτα μας. Οι υδατάνθρακες και πόσο μάλλον οι καλοί υδατάνθρακες ολικής άλεσης και οι μη επεξεργασμένοι θα μας δώσουν την απαραίτητη ώθηση και ενέργεια να συνεχίσουμε την δίαιτα μας. Στην συνέχεια και ανεβαίνοντας την διατροφική πυραμίδα συναντάμε τα φρούτα, τα λαχανικά και λίγο πιο πάνω το ελαιόλαδο. Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά γιατί μόνο καλό μας κάνουν. Ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι τροφές που μας χορταίνουν γεμίζοντας μας θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες με ελάχιστες θερμίδες. Το ελαιόλαδο καλό είναι να το χρησιμοποιείτε με μέτρο.

Έπειτα ακολουθούν τα γαλακτοκομικά που πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο και πάντα να προτιμάμε να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Τα ψάρια, τα όσπρια και τα πουλερικά θα πρέπει να τα καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε να τρώτε ένα τρόφιμο από αυτά όσο πιο απλά μαγειρεμένο γίνεται.  Τα γλυκά, το κόκκινο κρέας και τα λίπη πρέπει να τα καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Μία έως δύο φορές το μήνα είναι αρκετό.

Το μυστικό της ισορροπημένης διατροφής 

Αφού εξηγήσαμε τον τρόπο που λειτουργεί η διατροφική πυραμίδα θα σας πούμε το μυστικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Το μυστικό λοιπόν δεν είναι άλλο από την ποσότητα των φαγητών που καταναλώνουμε. Ουσιαστικά θα πρέπει να μην στερούμαστε τίποτα και όταν λέμε τίποτα το εννοούμε. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε σχεδόν όλες όταν ξεκινάμε μια δίαιτα είναι να αποκλείουμε σχεδόν ολόκληρες ομάδες τροφίμων κάτι που δεν είναι απλά λάθος αλλά καταστροφικό για τον οργανισμό μας, το σώμα μας και το πνεύμα μας. Το στερητικό σύνδρομο που ωθούμε εν αγνοία μας τον οργανισμό μας να αναπτύξει λόγω της ανεπάρκειας από την ελλιπή πρόληψη τροφής, αργά η γρήγορα θα μας ωθήσει  να κάνουμε αυτό που είναι φυσιολογικό. Να αναζητήσουμε και να καταναλώσουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο, τροφή με μια μεγαλύτερη έμφαση και προτίμηση σε παχυντικές και λιπαρές τροφές. Αυτό όμως είναι φυσιολογική άμυνα του οργανισμού μας.

Όπως σας είπαμε λοιπόν το μυστικό είναι ένα, είναι απλό και αποτελεσματικό. Τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων από λίγη ποσότητα. Τρώμε πάντα αργά και με συναίσθηση του τι κάνουμε. Μασώντας αργά την τροφή μας και δίνοντας χρόνο στον οργανισμό μας να απολαύσει την κάθε μπουκιά χορταίνουμε ευκολότερα και δίνουμε στην τροφή την σημασία που της αξίζει.

Φτιάξτε την δική σας ισορροπημένη διατροφή  

Πρακτικά τώρα θα σας εξηγήσουμε απλά πως πρέπει να διαχειρίζεστε και να καταναλώνετε τις διάφορες τροφές μέσα στην διάρκεια της ημέρας της εβδομάδας και του μήνα για να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή .

  • Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνετε πέντε μερίδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Άρα πρακτικά κάθε γεύμα σας πρέπει να περιλαμβάνει μια ποσότητα από φρέσκα λαχανικά ή φρούτα.
  • Επίσης καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά αλλά σε μικρότερη ποσότητα. 2 με 3 μερίδες είναι αρκετές.
  • Σε κάθε γεύμα πρέπει να καταναλώνουμε μια αμυλούχα τροφή, σιτηρά ολικής άλεσης και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα.
  • Κρέας, ψάρι, όσπρια και αυγά είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης και πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα από μία πρωτεϊνούχα τροφή. Προσοχή η συνολική κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 2 φορές από κάθε τρόφιμο εβδομαδιαίως.
  • Τέλος πίνετε άφθονο νερό σε όσο μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε και φυσικά αποφύγετε τα γλυκά, τα τηγανιτά και τα λιπαρά φαγητά.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα