Ημερολόγιο διατροφής – Σύμμαχος στη δίαιτα

Το ημερολόγιο καταγραφής τόσο των τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε καθημερινά όσο και των δραστηριοτήτων που κάνουμε έχει αποδειχθεί σύμμαχος στη γυναικεία μάχη με το αδυνάτισμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Τι είναι το ημερολόγιο διατροφής;

Το ημερολόγιο διατροφής όπως όλες μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε από τον τίτλο είναι η καθημερινή καταγραφή τόσο των γευμάτων που καταναλώνουμε όσο και των ποτών, δηλαδή η καταγραφή των στέρεων αλλά και υγρών συστατικών που προσλαμβάνει σε ημερήσια βάση ο οργανισμός μας.

Μπορούμε βέβαια να εμπλουτίζουμε και να κάνουμε πληρέστερο το ημερολόγιο διατροφής μας καταγράφοντας τις σωματικές μας δραστηριότητες όπως διάφορα αθλήματα, το περπάτημα ακόμα και τις δουλειές του σπιτιού, οτιδήποτε δηλαδή βάζει το σώμα μας σε διαδικασία κίνησης.

Καταγραφή συναισθημάτων

Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν μας και συγκεκριμένα στην περίοδο της εφηβείας μας ως κορίτσια θα θυμηθούμε ότι όλες κρατούσαμε ημερολόγιο στο οποίο καταγράφαμε καθημερινά και με κάθε λεπτομέρεια ότι κάναμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας μας και όχι μόνο.

Στο ημερολόγιο καταγράφαμε τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες μας, τα συναισθήματα και τα  όνειρά μας.

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και στο ημερολόγιο διατροφής μας ως ενήλικες που ξεκινάμε την προσπάθεια μας να οργανώσουμε την διατροφή και την άσκηση μας με σκοπό να αδυνατίσουμε.

Έχει μεγάλη σημασία να καταγράφουμε τα συναισθήματα μας.

Η συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν καταναλώνουμε μια συγκεκριμένη τροφή δείχνει πάρα πολλά για την ψυχολογία μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πρόσληψη τροφής.

Δηλαδή εάν είμαστε πιεσμένες ή αγχωμένες το πιο πιθανό είναι να καταναλώσουμε κάποιο μπισκότο, σοκολάτα ή κάποιο αντίστοιχο τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά και γλυκόζη.

Η καταγραφή της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε όταν καταναλώνουμε μια τροφή θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε εάν όταν την καταναλώνουμε πεινάμε πραγματικά ή νιώθουμε αυτό που αποκαλούμε συναισθηματική πείνα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των γυναικών καταναλώνει τροφές, σε καθημερινή βάση, οι οποίες δεν καλύπτουν την βιολογική πείνα που νιώθουν αλλά την συναισθηματική.

Τρώνε μηχανικά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, μετά από έναν τσακωμό με τον φίλο τους, μετά από μια παρεξήγηση με μια φίλη τους ή μετά από μια επίπληξη από το αφεντικό τους, μια αποτυχία στη δουλειά ή στην προσωπική τους ζωή είναι μερικοί από τους λόγους που τις ωθεί στην κατανάλωση συναισθηματικού φαγητού.

Η επιτυχία λοιπόν του ημερολογίου διατροφής στην προσπάθεια μας να αδυνατίσουμε ή να καταλάβουμε τον διατροφικό χαρακτήρα μας εξαρτάται κατά 50% από την καταγραφή της συναισθηματικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε όταν τρώμε. Για παράδειγμα «είμαι χαλαρή», «έχω άγχος», «στεναχωρήθηκα», «είμαι πιεσμένη», είναι κάποιες εκφράσεις οι οποίες αποτυπώνονται συχνά σε ημερολόγιο» διατροφής.

Καταγραφή ακόμα και των υγρών που καταναλώνουμε

Πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικές όσο αφορά την καταγραφή αυτών που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Είναι σημαντικό να καταγράφουμε την ποσότητα του νερού που πίνουμε ώστε να είμαστε σίγουρες ότι προσλαμβάνουμε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που είναι οκτώ ποτήρια. Αυτό αποτελεί έναν τρόπο για να καταλάβουμε εάν τις φορές που στραφήκαμε σε κάποια τροφή πεινούσαμε πραγματικά ή μήπως τελικά διψούσαμε. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και είναι κάτι που εύκολα διορθώνεται.

Επίσης πρέπει να καταγράφουμε τόσο την ποσότητα καφέ όσο και την ποσότητα διαφόρων άλλων αφεψημάτων που καταναλώνουμε και στα οποία προσθέτουμε ζάχαρη γιατί όπως καταλαβαίνετε ένας γλυκός καφές ισοδυναμεί με ένα snack λόγω των θερμίδων από την ζάχαρη που περιέχει.

Φυσικά πρέπει να καταγράφουμε τα ποτά αλλά και τα αναψυκτικά.

Καταγραφή φυσικής δραστηριότητας

Όταν λέμε φυσική δραστηριότητα εννοούμε κάποιο χόμπι που έχουμε, την γυμναστική που κάνουμε, το περπάτημα αλλά και τις διάφορες δουλειές.

Εάν αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει να καταγράψετε οτιδήποτε κάνετε στο ημερολόγιο διατροφής σας σκεφτείτε πόσο θα ξαφνιαστείτε εάν παρατηρήσετε  ότι καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές όταν κάνετε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Για παράδειγμα μετά το τρέξιμο θα παρατηρήσετε ότι θέλετε να καταναλώσετε υδατάνθρακες ενώ εάν κάνετε κάποιες δουλειές του σπιτιού οι οποίες δεν σας αρέσουν αλλά πρέπει να γίνουν, μόλις τις τελειώσετε θα αναζητήσετε να καταναλώστε κάποια τροφή που περιέχει γλυκόζη και ζάχαρη όπως γλυκό, σοκολάτα ή αλάτι όπως πατατάκια κ.α.

Το ημερολόγιο διατροφής λοιπόν θα μας κάνει να κατανοήσουμε ακριβώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τροφή και σε βάθος χρόνου θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με το φαγητό.

Θα παρατηρήσετε ότι μέρα με την ημέρα θα κάνετε πιο σωστές επιλογές, θα αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα και θα μάθετε να μην τρώτε τα συναισθήματα σας.

Εάν απαλλαγείτε από το συναισθηματικό φαγητό είναι σίγουρο ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθήστε ξανά καμία δίαιτα άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που έχει επιτυχία η μέθοδος αυτή και συστήνεται από πολλούς διατροφολόγους και διαιτολόγους.

Προμηθευτείτε λοιπόν ένα ημερολόγιο διατροφής, κυκλοφορούν αρκετά και σε πολλές μορφές στα καταστήματα ή απλώς πάρτε ένα τετράδιο ή ακόμα και την ατζέντα σας και αρχίστε να καταγράφετε  ότι κάνετε από την στιγμή που θα ξυπνήσετε ως τη στιγμή που θα  κοιμηθείτε. Καταγράψτε ακριβώς την ώρα που φάγατε κάτι,  τι περιείχε αυτό αλλά και τα συναισθήματά που νιώθατε κατά την διάρκεια που το καταναλώνατε. Ακολουθήστε την ίδια σχολαστική διαδικασία με ότι καν κάνετε. Πολύ σύντομα θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα τόσο στην ψυχολογία και στη συμπεριφορά σας όσο και στην ζυγαριά σας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα