Γιατί δεν αδυνατίζεις; – 7 Λόγοι

Πολλές φορές συμβαίνει, ενώ προσπαθείς πολύ να αδυνατίσεις και να ξεφορτωθείς κάποια κιλά με τη βοήθεια διατροφής και γυμναστικής, να μένεις στάσιμη στο βάρος σου και ο δείκτης της ζυγαριάς να έχει κολλήσει στον ίδιο αριθμό.

Όσο πιστά κι αν ακολουθείς μια διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης, υπάρχει συχνά η πιθανότητα και δεν είναι καθόλου σπάνιο, η προσπάθειά σου να μην έχει άμεσο αποτέλεσμα. Αναρωτιέσαι, λοιπόν, γιατί δεν αδυνατίζεις;

Θα προσπαθήσουμε να σε διαφωτίζουμε και να σου παραθέσουμε κάποιους λόγους που θα απαντήσουν στο ερώτημα σου γιατί δεν αδυνατίζεις και θα ξέρεις πώς να χειριστείς από εδώ και στο εξής το θέμα της απώλειας βάρους.

Γιατί δεν αδυνατίζεις – 7 λόγοι

1. Ακολουθείς ένα υγιεινό… τσιμπολόγημα

Είναι πολύ πιθανό και σύνηθες εσύ να θεωρείς πως τρέφεσαι υγιεινά, ενώ στην πραγματικότητα έχεις πέσει σε μια μεγάλη παγίδα και ταυτόχρονα αναρωτιέσαι γιατί δεν αδυνατίζεις. Πρέπει να γνωρίζεις ότι για να έχεις απώλεια βάρους από μισό έως ένα κιλό, οι θερμίδες που λαμβάνεις ημερησίως πρέπει να ελαττωθούν από 500 έως 1000 αντίστοιχα. Όταν, λοιπόν, μπαίνεις στη διαδικασία να ξεκινήσεις υγιεινή διατροφή είναι πολύ πιθανό να καταλήγεις τελικά σε υγιεινό… τσιμπολόγημα. Ίσως καθημερινά τσιμπολογάς λίγο παραπάνω από σνακ και τροφές που θεωρούνται διαίτης και τελικά η υγιεινή διατροφή από σύμμαχος στο αδυνάτισμα καταλήγει εχθρός. Προσπάθησε να πειθαρχήσεις στη διατροφή σου όσο μπορείς και μην το παρακάνεις με τα τσιμπολογήματα όσο αθώα κι αν ακούγονται. Θα δεις ότι θα το διαχειριστεί καλύτερα το σώμα σου και θα έχεις αποτελέσματα.

2. Σε εμποδίζουν ορμονικά προβλήματα

Όταν προσπαθείς με κάθε τρόπο και αναρωτιέσαι γιατί δεν αδυνατίζεις, ίσως χρειαστεί να ψάξεις κάποια άλλα ενδεχόμενα τα οποία πιθανόν σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος, που δε σχετίζονται ούτε με τη γυμναστική ούτε με τη διατροφή. Για παράδειγμα κάποια ορμονικά προβλήματα που μπορεί να υποβόσκουν στον οργανισμό σου. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο θέμα με το θυρεοειδή σου για παράδειγμα, ή να έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αντίσταση στην ινσουλίνη ή και κάποια προβλήματα με την περίοδο σου. Οπότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ειδικό και να εξετάσεις τα παραπάνω ενδεχόμενα αν βλέπεις ότι ενώ είσαι πιστή σε σωστή διατροφή και γυμναστική δεν αδυνατίζεις.

3. Έχασες «βάρος» πολύ απότομα

Στην έναρξη μιας δίαιτας, συνήθως βλέπουμε το δείκτη της ζυγαριάς να δείχνει απώλεια 3-4 κιλά μέσα στην εβδομάδα (κάτι που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως), όμως είναι εικονική αυτή η απώλεια κιλών. Δεν πρόκειται για πραγματική πτώση κιλών, αλλά για απώλεια των υγρών καθώς και γλυκογόνου, γεγονός που αναγκάζει το σώμα να βάλει προσπάθεια ώστε να σε προστατεύσει από αφυδάτωση και τρόπον τινά πεισμώνει και μένει στάσιμη η πραγματική απώλεια βάρους. Εάν παράλληλα με σωστή και ισορροπημένη διατροφή ενυδατώνεις αρκετά τον οργανισμό σου θα δεις καλύτερα αποτελέσματα και με υπομονή θα χάσεις «πραγματικό» βάρος.

4. Αντιμετωπίζεις προβλήματα δυσκοιλιότητας ή μετεωρισμού

Αν υποφέρεις από δυσκοιλιότητα ή μετεωρισμό μην αναρωτιέσαι γιατί δεν αδυνατίζεις. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δυσκολεύει την απώλεια κιλών και κάνει το δείκτη της ζυγαριάς σου να μένει κολλημένος. Για τη δυσκοιλιότητα θα σε βοηθήσει πολύ η ένταξη των αποξηραμένων φρούτων στη διατροφή σου, καθώς και της βρώμης. Επίσης είναι σημαντικό να πίνεις πολύ νερό. Για τον μετεωρισμό από την άλλη, είναι καλό να αποφεύγεις κάποια λαχανικά που σου δημιουργούν πρόβλημα όπως το λάχανο για παράδειγμα. Αν ρυθμίσεις τα προβλήματα αυτά θα μπορέσεις με προσπάθεια και υπομονή να αδυνατίσεις και να χάσεις τα ανεπιθύμητα περιττά κιλά.

5. Άρχισες απότομα εντατική γυμναστική

Μπορεί εσύ να πιστεύεις ότι με την άσκηση που έχεις ξεκινήσει θα εξαφανιστούν τα κιλά σου στο άψε σβήσε, όμως ο τρόπος που χειρίζεσαι το θέμα είναι λανθασμένος και θα καταλάβεις το γιατί. Αν έχεις σταματήσει για μήνες τη γυμναστική (6 μήνες και πάνω), και ξαφνικά αποφασίζεις να αρχίσεις και πάλι απότομα και εντατικά σε καθημερινή βάση, τότε υπάρχει πρόβλημα και προκαλείς στο σώμα σου ενδομυική κατακράτηση. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το γλυκογόνο στους μύες μας κατακρατά μέχρι και 3 φορές περισσότερο νερό και η άσκηση σε έντονους και εντατικούς ρυθμούς επιδεινώνει τη διαδικασία. Για να αδυνατίσεις, λοιπόν, σωστά και χωρίς να προκαλείς σοκ στον οργανισμό σου, καλό είναι να περιορίζεις τη σωματική δραστηριότητα στις 3 με 4 φορές την εβδομάδα και να διατηρείς πιο χαμηλούς τους παλμούς. Μία καλή αρχή άσκησης αν έχεις μείνει μήνες εκτός «κλίματος» είναι η γιόγκα και το πιλάτες.

6. Το ανοσοποιητικό σου δεν είναι σε καλή κατάσταση

Αντί να ψάχνεις να βρεις γιατί δεν αδυνατίζεις και να ασχολείσαι διαρκώς με δίαιτες και γυμναστική, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείς σε ειδικό για να δεις μήπως υπάρχει κάποιο θέμα με την υγεία σου που μπλοκάρει το θέμα της απώλειας βάρους. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποια φλεγμονή στον οργανισμό ή το ανοσοποιητικό σου σύστημα να έχει πέσει, επομένως το σώμα σου δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό που προσπαθείς να κάνεις. Αυτό που πρέπει, λοιπόν, να γίνει είναι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου είτε με βιταμίνες είτε με μέταλλα, με σωστή διατροφή και ίσως κάποιο άλλο σκεύασμα που θα σου συστήσει ο γιατρός.

7. Πίνεις πολλούς καφέδες

Όταν προσπαθείς να αδυνατίσεις, χρειάζεται προσοχή με τους καφέδες που πίνεις, ειδικά αν δεν πίνεις ένα σκέτο απλό καφέ. Εσύ μπορεί να επιλέγεις να αυξήσεις τους καφέδες σου ημερησίως σκεπτόμενη ότι σου κόβουν την όρεξη και ότι αποφεύγεις να καταναλώσεις κάτι άλλο αλλά το αποτέλεσμα μπορεί θερμιδικώς να είναι αντίθετο από το επιθυμητό. Να ξέρεις πως ένας καφές με γάλα μπορεί να σε επιβαρύνει με 100 ή και 150 θερμίδες. Αν πίνεις , λοιπόν, από 2 και πάνω φαντάσου πόσες τζάμπα θερμίδες θα δώσεις στο σώμα σου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα